Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 16, 2025 15:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Konsumpcyjne podejście do Świąt 
Autor Wiadomość

Post Konsumpcyjne podejście do Świąt
Nie wiem jak Wy, ale mnie wkurza bezmyślne podejście do Świąt, jakichkolwiek. Jak Boże Narodzenie to : prezenty, karpik, prezenty, zakupy. Jak Wielkanoc to "zajączek", wystawny obiad...a gdzie miejsce na przeżycie duchowe tych Świąt?
Dlatego zapraszam http://www.facebook.com/pages/I-zn%C3%B3w-b%C 4%99d%C4%85-bezmy%C5%9Blnie-%C5%BCyczy%C4%87-weso%C5%82ych-% C5%9Bwi%C4%85t/179975782052460
Dołączcie do akcji.

(trzeba ręcznie skopiować cały adres:/)

Śr kwi 20, 2011 12:50

Post Re: Konsumpcyjne podejście do Świąt
To wszystko prawda i można by wymieniać więcej, bo i stan świadomości o sakramentach i ich przyjmowaniu nieraz pozostawia wiele do życzenia. Tylko obawiam się czasem czy w tym słusznym krytykowaniu czasem się nie gubimy i pod naporem wszystkich tych rzeczy po prostu nie stajemy się krytykantami. Zanim zacząłem pisac ten post zastanowiłem co jest napisane o wszelkich nieprawidłowościach w Piśmie Świętym. Tam jest o tym wiele, już wtedy były problemy. Św. Paweł sporo pisał listów do wspólnot. Nie mam tu dużej wiedzy, ale myślę że jak założyciel tych wspólnot był tam autorytetem. A dziś co da kolejna akcja w internecie? Ci co mają więcej refleksji powiedzą "racja", a reszta nie zwróci na to uwagi bo i tak na facebooku jest dużo przeróżnych powiadomień. Kot ma czas na to patrzeć?
Jedynie stopniowa praca z drugim człowiekiem oko w oko, dawanie przykładu coś może zmienić. Bo co z tego że ksiądz grzmi na ambonie - przecież ta nauka jest adresowana do ludzi których nie ma, a słyszana przez ludzi których to nie dotyczy. Jedynie autorytet, który ma kontakt z drugim człowiekiem może go poruszyć. Reszta jak dla mnie to tylko kolejne akcje które choć niosą ważne treści, nie przyniosą wiele efektu.

Śr kwi 20, 2011 16:33

kessa napisał(a):
... mnie wkurza bezmyślne podejście do Świąt.....
Dlatego zapraszam http://www.facebook.com/pages

Kolega ma pewno nadmiar czasu bo bzdetami się zajmuje a przy okazji promuje dzieło jakiegoś Zuker ... sprawdzam, jest .... Zuckerberga. To ja już po stokroć wolę świąta takie jakie są i z tym w co są opakowane. Dzieci do mnie się zjadą, będzie wesoło i co mam być niezadowolony z tych Świat ?. A i jaja lubię i nie ważne czy na twardo czy na miękko. A ta cała otoczka mistyczna jest dla mnie tyle warta co teoria Szypowa czyli darmowa energia z próżni :x :lol:

A w ogóle to za korzystanie z pejsbuka powinna być ekskomunika 8).

A.

Śr kwi 20, 2011 21:17

A mnie drażni w święta że ktoś nawet nie pójdzie w święta do kościoła do spowiedzi przed świętami a jest w gorączce przedświątecznych zakupów i porządków. Czuję pustkę pośród rodzinnych spotkań gdzie nie porusza się tematów wiary a gada się o wszystkim i niczym. Dla mnie święta to przede wszystkim przeżywane są duchowo: oczyszczenie serca przez spowiedź, uczestnictwo w obchodach Triduum Paschalnego przeżywając największe tajemnice wiary. I drażni mnie to jak ludzie przezywają swięta że dla nich to tylko baranek i jajka i zjazd rodzinny.

Pn kwi 25, 2011 8:03

a ja się zajmuję sobą i swoją rodziną..a to czy sąsiad idzie czy nie--to już nie mój ból ;) każdy sam jest odpowiedzialny za swoje zbawienie..ja mogę jedynie poinformować niektórych o której jest msza...co też robię...i niektórzy się w kościele zjawiają,inni nie--to ich decyzja..i nie ma co psioczyć na innych--tylko zając się sobą i dziećmi (jak je kto ma) żeby wiara w nich nie zaginęła..choć i tak nie mam 100% pewności,ze to podtrzymają..zostaje modlitwa ..z której korzystam ;)
i nie drażni mnie zachowanie innych ;) ..to jeden z plusów ufności Panu ;)..wszystkie serca w Jego dłoni,i o wszystkie się upomni..nie ma się co podniecać czymś na co nie mamy wpływu,niepotrzebne zaśmiecanie umysłu i uczuć ;p)

Pn kwi 25, 2011 8:51

renata, ja mieszkam z mamą i problem jest w różnym rozumieniu przez nas sensu świąt. Ja zaproponowałam wspólne wyjście do kościoła to nie chciała, a przed świętami zagoniona była świątecznymi porządkami i zakupami i nawet nie poszła do spowiedzi, a chciała siąść ze mną przy śniadaniu wielkanocnym, ale to dla mnie też jest ważne ale najważniejsze przeżywania Zmartwychstwania w naszej rodzinnej wspólnocie.

Pn kwi 25, 2011 8:55

ja mieszkam z dziećmi i mężem..który też nie widzi sensu w triduum..natomiast porządek,i uginający się stół to dla niego cały sens tych świat--i cóż,to jego sprawa,jego decyzja,jego podejście--ja go ogarniam modlitwą,i ufam Panu że zastuka do jego serca...nie widzę problemu we wspólnym stole pomimo różnic w podejściu do wiary...nie wszyscy są na jednakowym poziomie..natomiast każdego pan Bóg jednakowo (wcale nie mniej ) kocha--i o tym zwłaszcza należy pamiętać ;)
obgadujesz tak matkę?...dziewczyno,po co ty u spowiedzi byłąś?..co z 4 przykazaniem?

Pn kwi 25, 2011 15:13

Renatko, Akacja nie obgaduje, zwraca tylko uwagę na inne rozumienie świąt, inną hierarchię wartości, brak porozumienia na tym polu.
A temat jest. Ja to widzę wokół siebie- bo dom musi być idelanie posprzątany, upieczone, wymyte, ugotowane- a o 18 pani domu pada na nos i nawet nie pamieta że wlaśnie zaczyna się Misterium Męki Pańskiej.
Pogubiliśmy się. Ja się powoli, powoli próbuję odnaleźć:)
To może odwróćmy temat pozytywnie- jak się zorganizować żeby pogodzić pracę, przygotowania domowe i duchowe przeżycie świąt?
Ja w tym roku wprowadziłam sporo zmian. Pracuję dużo i w domu też mam co robić. Pracowałam do Wielkiego Piątku wlącznie. Całe zakupy zrobiłam w środę przed świętami, przygotowałam sobie dokładną listę. Rano w Wielką Sobotę dokupiłam tylko chleb. Podzieliłam sprzątanie na części i popołudniami sprzątałam po trochę dom (nie przejmując się tym że wcale nie jest tak super idealnie) poświęcając na to 2-3 godziny. Dzięki temu został czas na wieczorną liturgię codziennie. W Wielką Sobotę rano poświęciłam na przygotowanie koszyczków razem z dziećmi i malowanie jajek, potem święcenie, potem na cmentarz. Wróciliśmy popołudniu- ugotowałam i upiekłam dwa szybkie ciasta (wystarczyło spokojnie..) i na 19 poszliśmy na Rezurekcję. Wszystko to kwestia zaplanowania i tego że raczej zostawiłam coś nie posprzątane niż opuściłabym nabożeństwo Triduum (i tak jest dzień po świętach i już jest bałagan:) )

Wt kwi 26, 2011 22:17

no mi jest łatwiej,nie pracuję zawodowo..ani nie udzielam się w kuchni..wiec rzeczywiście mam czas na eucharystię ,i przeżycie świąt prawie tak jak chcę ...choć tak naprawdę marzyło mi się samotne triduum,z daleka od domu..a do domu powrót na świąteczne śniadanie--ale może kiedyś to zrealizuję ;)

Śr kwi 27, 2011 0:17

a kto ci Renatko gotuje :)?

So kwi 30, 2011 20:33

mąż ;)

N maja 01, 2011 8:31

i zarabia na liczną rodzinę, i sprząta w domu..? A kiedy będzie beatyfikowany :) ? Fajny, doceniaj go...

So maja 07, 2011 14:58

no owszem..sprząta i pierze ;)..gdy jest w domu..no i zarabia na rodzinę ;)..pod tym względem ,owszem fajny--nie lubię ciapatych facetów którzy nic nie potrafią..mój 10 letni syn,też lubi gotować..i też wie jak się obsługuje pralkę,czy żelazko--wszak to my wychowujemy mężczyzn,dla innych kobiet ;)

So maja 07, 2011 16:07

mój też pomaga, nie mogę powiedziec że nie, pracujemy (zarabiamy) po połowie, więc obowiązkami domowymi też się dzielimy. Ale gotować nie umie. No, umie, ale niewielki ma repertuar :)

So maja 07, 2011 17:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]