Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 17:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona
 Polska nie zginie jeśli... 
Autor Wiadomość

Post Re: Polska nie zginie jeśli...
JózefK napisał(a):
A posoborowych kto nawiedził?
http://www.youtube.com/watch?v=pzAuKUm3Bhw
Czy "celebrans" dokonał tam okadzenia ołtarza bańkami mydlanymi?
Coś strasznego!

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So maja 14, 2011 21:31
Elbrus napisał(a):
JózefK napisał(a):
Czy "celebrans" dokonał tam okadzenia ołtarza bańkami mydlanymi?
Coś strasznego!

Tak.To jest cos strasznego! To parodia a nie msza. To robienie cyrków. Jezus przepedził handlarzy ze Światyni

So maja 14, 2011 21:55
zbanowany na stałe

waldek napisał(a):
Oj Józek, ze mną nie musisz sie licytować. Nie interesuje mnie kogo Duch Św. nawiedza a kogo nie.

Zagadnąłeś, to i odpowiedź dostałeś.
waldek napisał(a):
I gdybym miał wybierać na którą msze iść to raczej wybrałbym Czarną.

Twoja wola.

waldek napisał(a):
Wsród satanistów wieksze szanse na spotkanie ludzi o takich cechach jak: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, opanowanie :D

Jakoś mało to przekonywujące, szczególnie kiedy ofiara czarnej mszy to dziecko, któremu celebrans szatana wyrywa serce.A nawet jeśli to tylko kot, to też się wzdrygam przed waszą liturgią z piekła rodem.Czarna msza i miłość? Raczej zbiorowa orgia bezwstydu i folgowanie dzikim namiętnościom + ryzyko zainfekowania choróbsk przenoszonych drogą płciową.Rynsztokowa moralność.
waldek napisał(a):
Poprostu lubie te Wasze spory, jakie toczycie miedzy sobą.

Katolicy między sobą sporów nie czynią, a jedynie z tymi co się za nich uważają mając w pogardzie matkę Kościół.

My chrześcijanie, filozofami nie ze słów, ale z czynów jesteśmy; mądrość nie na pozorach, ale na prawdzie opieramy; z cnót się nie przechwalamy, ale je w sercu pielęgnujemy; na słowa się nie sadzimy, ale jak słudzy i czciciele Boga żyjemy.
(Św. Cyprian Biskup i Męczennik († 258), O pożytku cierpliwości).

Nie może ten mieć Boga za ojca, kto nie ma Kościoła za matkę... Jeden jest Bóg i Chrystus jeden i jeden Kościół Jego i wiara jedna i lud jeden w silną jedność ciała związkiem zgody złączony.
(Św. Cyprian Biskup i Męczennik († 258), O jedności Kościoła katolickiego).

waldek napisał(a):
- to ja jestem prawdziwym katolikiem
- a własnie że nie, bo to ja jestem prawdziwym katolikiem

Katolikiem jest ten co wyznaje Wiarę Katolicką.A wiara Katolicka musi być jedna, bo jeden jest Kościół, więc niekatolickie obrzędy, modlitwy i inne formy obce Kościołowi muszą być odrzucone precz.

So maja 14, 2011 22:36
zbanowany na stałe

JózefK napisał(a):
Jakoś mało to przekonywujące, szczególnie kiedy ofiara czarnej mszy to dziecko, któremu celebrans szatana wyrywa serce.A nawet jeśli to tylko kot, to też się wzdrygam przed waszą liturgią z piekła rodem.Czarna msza i miłość? Raczej zbiorowa orgia bezwstydu i folgowanie dzikim namiętnościom + ryzyko zainfekowania choróbsk przenoszonych drogą płciową.Rynsztokowa moralność.

Tak, tak - jeśli chodzi o dziecko to koniecznie "całkowicie niewinne i bardzo inteligentne dziecko płci meskiej" - jak to pisał Crowley. Taka ofiara jest doskonała.

Kot - koniecznie czarny, pod kolor glanów.

Kiła, rzeżączka, wrzód weneryczny, wszawica łonowa, opryszczka genitaliów - nie ma to jak choroby, wszakże choroba to zło... :D

Ostatnio edytowano So maja 14, 2011 23:00 przez waldek, łącznie edytowano 1 raz

So maja 14, 2011 22:48
JózefK, jakby ci to powiedzieć abyś się nie obraził: Kartagina nie uznawała zwierzchnictwa Rzymu. Kościół katolicki u Cypriana, to kościół powszechny. Równie dobrze można przetłumaczyć "o jedności powszechnej Cerkwi". Z resztą tak też widzą to dzieło prawosławni.

Nie odpowiedziałeś mi także na pytanie o uczestnictwo w nabożeństwie katolickim w tak egzotycznym dla Europejczyków rycie hinduskim.

Widząc twoją zajadłość, wręcz nienawiść zastanawiam się Józefie, czy słyszałeś jakie nam nowe przykazanie Jezus w swym testamencie zostawił.

So maja 14, 2011 22:59
Cytuj:

Brrrr. Obrzydliwe. Wygląda jak pogański rytuał i raczej tym jest. Mam dziwne przeczucie, że jest to tolerowane przez władze KRK. Obym się mylił. :|

Cytuj:
Katolikiem jest ten co wyznaje Wiarę Katolicką.A wiara Katolicka musi być jedna, bo jeden jest Kościół, więc niekatolickie obrzędy, modlitwy i inne formy obce Kościołowi muszą być odrzucone precz.

W takim razie zapraszamy do działu Ekumenizm. Na marginesie napiszę, że katolicki znaczy powszechny. A taki jest właśnie Kościół prawosławny.

N maja 15, 2011 12:33
zbanowany na stałe

Fuchs napisał(a):
zapraszamy do działu Ekumenizm. Na marginesie napiszę, że katolicki znaczy powszechny.

To prawda. Ekumenizm to powszechność czyli katolickość.Zatem prawdziwym ekumenizmem może być tylko wyznawanie katolickiej wiary.Wiernym i kapłanom Kościoła Powszechnego pozostają do wypełnienia misje dla krzewienia Ewangelii, aby wypełnić polecenie naszego Pana Jezusa Chrystusa.

"Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. 19 Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. 20 Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata".Mat./XXVIII/
Fuchs napisał(a):

A taki jest właśnie Kościół prawosławny.

Kościół Prawosławny choć posiada sukcesję apostolską to pozostaje osobnym Kościołem. Mamy w tym przypadku do czynienia z dwoma kościołami. Kłóci się to z dogmatem że wierzymy w jeden święty i apostolski Kościół Powszechny.Prymat nad Kościołem nasz Pan Jezus Chrystus powierzył Piotrowi i następcom. Kto nie uznaje zwierzchności papieża nie jest katolikiem i nie jest w Kościele.Prawosławni pomimo katolickiej wiary nie stanowią Kościoła Chrystusowego.Pan Jezus nie mógł nas okłamać twierdząc że założył Swój Kościół a nie kościoły.

Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie Mat. /XVI/

N maja 15, 2011 14:38
Cytuj:
.Prymat nad Kościołem nasz Pan Jezus Chrystus powierzył Piotrowi i następcom. Kto nie uznaje zwierzchności papieża nie jest katolikiem i nie jest w Kościele.Prawosławni pomimo katolickiej wiary nie stanowią Kościoła Chrystusowego.Pan Jezus nie mógł nas okłamać twierdząc że założył Swój Kościół a nie kościoły.

Pan Jezus założył Kościół powszechny. Rzym był tylko jednym z kilku ośrodków. To, że później zaczął twierdzić, że jest on sam jest jedynym Kościołem o niczym nie świadczy.

N maja 15, 2011 14:43
zbanowany na stałe

Fuchs napisał(a):
Cytuj:
.Prymat nad Kościołem nasz Pan Jezus Chrystus powierzył Piotrowi i następcom. Kto nie uznaje zwierzchności papieża nie jest katolikiem i nie jest w Kościele.Prawosławni pomimo katolickiej wiary nie stanowią Kościoła Chrystusowego.Pan Jezus nie mógł nas okłamać twierdząc że założył Swój Kościół a nie kościoły.

Pan Jezus założył Kościół powszechny. Rzym był tylko jednym z kilku ośrodków. To, że później zaczął twierdzić, że jest on sam jest jedynym Kościołem o niczym nie świadczy.
Świadczyć może że ktoś się mylił lub jest kłamcą. Czy kłamcą jest nasz Pan Jezus Chrystus mówiący ze założył swój kościół a nie kościoły? Po co więc powierzył zwierzchność nad wszystkim Piotrowi?

N maja 15, 2011 14:48
Kościół powszechny jest jeden i został założony przez Jezusa. Rzym był tylko jedną częścią Kościoła powszechnego. Oprócz Rzymu jest chociażby Aleksandria albo Konstantynopol.
pentarchia

N maja 15, 2011 14:54

Teraz podobnie Rzym jest częścią Kościoła powszechnego - katolickiego. Nic się nie zmieniło pod tym względem. Poza tym piszesz nieprawdę Fuchsie, że Rzym głosił, czy głosi, że jest jedynym Kościołem. Diecezja rzymska jest jedną z tysięcy diecezji Kościoła katolickiego. Więcej realizmu, mniej propagandy fundamentalizmu protestanckiego....

N maja 15, 2011 15:13
Cytuj:
Teraz podobnie Rzym jest częścią Kościoła powszechnego - katolickiego. Nic się nie zmieniło pod tym względem. Poza tym piszesz nieprawdę Fuchsie, że Rzym głosił, czy głosi, że jest jedynym Kościołem. Diecezja rzymska jest jedną z tysięcy diecezji Kościoła katolickiego. Więcej realizmu, mniej propagandy fundamentalizmu protestanckiego....

Meritusie, wynikło chyba drobne nieporozumienie. Nie chodziło mi o diecezję rzymską. Jeśli pisałem Rzym to miałem na myśli Kościół rzymskokatolicki (wszystkie obrządki, które pozostają w łączności z Rzymem) Chodzi mi o to, że każdy chrześcijanin według KRK musi pozostawać w jedności z biskupem Rzymu, co zapewnia niby wolność od błędu na podstawie dogmatu o nieomylności papieża w sprawach wiary i moralności.
EDYCJA:
Ale robi się offtop, więc tutaj już nie będę odpowiadał. Dział ekumenizm jest miejscem na tego typu dysputy.

N maja 15, 2011 15:21

Cytuj:
Jeśli pisałem Rzym to miałem na myśli Kościół rzymskokatolicki (wszystkie obrządki, które pozostają w łączności z Rzymem)

Ale te obrządki wcale nie są rzymskie. One są tak rzymskie, jak ja chiński.
Kościół katolicki to Kościół rzymskokatolicki oraz katolickie Kościoły wschodnie.
Kościół rzymskokatolicki to katolicy obrządku łacińskiego.
Rzym to stolica Włoch. A Kościół rzymski to diecezja rzymska.
Bądźmy precyzyjni, bo fundamentalizm protestancki sieje ferment pod tym względem.

Cytuj:
Chodzi mi o to, że każdy chrześcijanin według KRK musi pozostawać w jedności z biskupem Rzymu, co zapewnia niby wolność od błędu na podstawie dogmatu o nieomylności papieża w sprawach wiary i moralności.

To jest jakaś dziwaczna konstrukcja... Pierwsze słyszę o czymś takim. Nie znam nauki mojego Kościoła, która twierdziłaby, że każdy chrześcijanin musiał pozostawać w jedności z biskupem Rzymu. Wypadałoby, gdyby tak było, ale, że musi? Toż to jakaś "nowa nauka z mocą", że tak troszkę ironicznie powiem. Gdyby nawet taki przymus, rzeczywiście istniał, to niekoniecznie chroni on chrześcijanina przed błędem. Ponadto sprawa nieomylności papieża w sprawach wiary i moralności nie ma zbyt wielkiego praktycznego znaczenia dla kwestii poprawności nauki katolickiej. Papieże w historii tylko 1 raz (Pius XII w 1950 roku) powołali się na nieomylność w sprawach wiary i obyczajów, a cały depozyt wiary ma się przecież nieźle.

Dlatego też warto zaufać Kościołowi i niekoniecznie pokładać ufność w prywatnych objawieniach, które w politycznej decyzji upatrują warunek spełnienia Bożej obietnicy, tak jak to mamy w tym temacie.

N maja 15, 2011 15:37
Dobra, odpiszę, najwyżej moderator coś z tym zrobi.
Cytuj:
Ale te obrządki wcale nie są rzymskie. One są tak rzymskie, jak ja chiński.
Kościół katolicki to Kościół rzymskokatolicki oraz katolickie Kościoły wschodnie.

To jak nazwać Kościół, którego widzialną głową jest papież? Kościół papieski? Kościół katolicki może oznaczać również Kościół powszechny, a tu pojawia się problem kto jest Kościołem powszechnym, a kto nie.
Ale przyjmijmy, że Kościół katolicki to Kościół, gdzie widzialną głową jest papież, czyli biskup Rzymu - obecnie Benedykt XVI.

Cytuj:
Rzym to stolica Włoch.

Był też siedzibą patriarchy.

Cytuj:
To jest jakaś dziwaczna konstrukcja... Pierwsze słyszę o czymś takim. Nie znam nauki mojego Kościoła, która twierdziłaby, że każdy chrześcijanin musiał pozostawać w jedności z biskupem Rzymu. Wypadałoby, gdyby tak było, ale, że musi? T

Jeśli papież swoją nieomylnością chroni wiarę, to może oznaczać, że część chrześcijan to heretycy. Zresztą tak właśnie jest - odrzucając jeden dogmat o nieomylności papieża praktycznie każdy spoza Kościoła katolickiego okazuje się heretykiem.

Cytuj:
Toż to jakaś "nowa nauka z mocą", że tak troszkę ironicznie powiem.

To nie jest żadna nowa nauka, przecież Kościół katolicki twierdzi, że tylko on posiada pełnię prawdy.

Cytuj:
Ponadto sprawa nieomylności papieża w sprawach wiary i moralności nie ma zbyt wielkiego praktycznego znaczenia dla kwestii poprawności nauki katolickiej. Papieże w historii tylko 1 raz (Pius XII w 1950 roku) powołali się na nieomylność w sprawach wiary i obyczajów, a cały depozyt wiary ma się przecież nieźle.

Nieprawda. Różnic między Kościołem prawosławnym a katolickim jest znacznie więcej - viewtopic.php?p=598021#p598021 . Depozyt wiary Kościoła katolickiego jest uznawany przez Cerkiew za heretycki. Ze wzajemnością. Mimo, że teoretycznie są to "Kościoły siostrzane" to nadal nie ma interkomunii i nie zanosi się na zmiany w tej kwestii.

Cytuj:
Dlatego też warto zaufać Kościołowi i niekoniecznie pokładać ufność w prywatnych objawieniach, które w politycznej decyzji upatrują warunek spełnienia Bożej obietnicy, tak jak to mamy w tym temacie.

Tak na prawdę to nawet nie wiem o czym jest ten wątek. Odpowiedziałem po prostu na któryś z kolei post.

N maja 15, 2011 16:05
zbanowany na stałe

meritus napisał(a):
Nie znam nauki mojego Kościoła, która twierdziłaby, że każdy chrześcijanin musiał pozostawać w jedności z biskupem Rzymu. Wypadałoby, gdyby tak było, ale, że musi?

Poza Kościołem Katolickim możecie mieć wszystko, prócz zbawienia. Możecie mieć zaszczyty, możecie mieć Sakramenty, możecie też śpiewać "Alleluja", możecie odpowiadać "Amen", możecie trzymać Ewangelię, możecie w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego mieć i głosić wiarę, lecz nigdzie nie możecie znaleźć zbawienia, tylko w Kościele Katolickim. Poza nim można mieć wszystko, tylko tej miłości, która sama daje zbawienie, poza Kościołem nie ma, bo ktokolwiek ma miłość, nie dzieli jedności.
(Stanisław kard. Hozjusz, Chrześcijańskie Wyznanie Wiary Katolickiej, Rozdział XCIII. Zachęta na zakończenie całego dzieła, Olsztyn 1999, s. 431).

Kościół, który nie może błądzić, to Kościół rzymski, a wiara która nie może zaginąć, to wiara rzymskiego Kościoła.
(Św. Antonin arcybiskup Florencki).

Kościoły heretyków należy nazywać raczej Synagogami szatana, niż zgromadzeniami Chrystusowymi.
(Św. Hieronim, Doktor Kościoła).

Należałoby wspólnie obmyśleć środki, by przywrócić sławę ojców, pasterzy Kościoła polskiego. Pracowali skrzętnie na każdym polu, i wiano nam piękne zostawili. Czyż wszystka ich robota, nawet z imieniem, ma iść w zapomnienie? Transit memoria cum sonitu?
("Tygodnik Katolicki", 1872).

meritus napisał(a):
Toż to jakaś "nowa nauka z mocą", że tak troszkę ironicznie powiem. Gdyby nawet taki przymus, rzeczywiście istniał, to niekoniecznie chroni on chrześcijanina przed błędem. Ponadto sprawa nieomylności papieża w sprawach wiary i moralności nie ma zbyt wielkiego praktycznego znaczenia dla kwestii poprawności nauki katolickiej. Papieże w historii tylko 1 raz (Pius XII w 1950 roku) powołali się na nieomylność w sprawach wiary i obyczajów, a cały depozyt wiary ma się przecież nieźle.

Kanon VII. Gdyby ktoś głosił, że Kościół Chrystusowy mogą ogarnąć ciemności lub skazić zło, przez które mógłby on odstąpić od zbawczej prawdy wiary i obyczajów, lub kto by głosił, że tenże Kościół może zejść na bezdroża ze swych pierwot­nych założeń, lub zniekształcony i zniszczony może nawet przestać istnieć, niech będzie wyklęty. (Akta i dekrety św. Soboru Watykańskiego (1870), Pierwszy projekt Konstytucji dogmatycznej o Kościele Chrystusowym).

N maja 15, 2011 16:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona