Dramatyczny spadek liczby praktykujących
| Autor |
Wiadomość |
|
Elbrus
|
 Re: Dramatyczny spadek liczby praktykujących
Commander napisał(a): Jakbyś nie wiedział to jeśli ktoś nie akceptuje idei istniejącego jakiegokolwiek boga, bogów, to można napisać to słowo prze małe b. viewtopic.php?f=18&t=3492&p=341514#p341514 - Niewiara w Boga czy ignorancja? viewtopic.php?f=36&t=1078 - Pisownia słownictwa religijnego viewtopic.php?f=2&t=5054 - Zasady pisowni słownictwa religijnego viewtopic.php?f=9&t=6023 pisownia wyrazów Bóg i bóg Poprawnie zatem powinno być: Uważam, że wybrałem świadomie - życie bez Boga.lub Uważam, że wybrałem świadomie - życie bez jakiegokolwiek boga.lub Uważam, że wybrałem świadomie - życie bez bogów.Johnny99 napisał(a): Zabawni są ci, co piszą, że "świadomie wybrali", a potem nie potrafią napisać słowa "Bóg" przez duże "B". Tak, czasem wynika to z tego co zostało przytoczone wyżej, ale czasem jest to spowodowane niechlujstwem, niedbałością ('polak' z małej litery, brak znaków przestankowych itp.).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| N lip 24, 2011 20:40 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Commander napisał(a): Jakbyś nie wiedział to jeśli ktoś nie akceptuje idei istniejącego jakiegokolwiek boga, bogów, to można napisać to słowo prze małe b. Taaa, tak samo, jak inni piszą "Kościół" z małej litery i tłumaczą, że nie będą inaczej, bo nikt ich nie zmusi do gloryfikowania Kościoła przez pisanie z dużej litery, a właśnie że tak! Jakoś nikt nie wpadł na to, żeby np. na znak nielubienia premiera Tuska ostentacyjnie pisać go "donald tusk". Dlaczego nie wpadł? Bo to debilizm i dziecinada. Albo żeby w ramach protestu przeciwko PiS pisać "jarosław kaczyński". Nawet w Wyborczej! Ale cóż, ateiści, jak widać, są rzeczywiście bardziej uświadomieni od reszty społeczeństwa. Czasem się tylko zastanawiam, w którą stronę.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| N lip 24, 2011 21:16 |
|
 |
|
Commander
zbanowany na stałe
|
Przewrażliwiony jesteś.
_________________ __I__ napisał(a): Bóg to coś w rodzaju gazowego kręgowca.
|
| Pn lip 25, 2011 6:16 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Ja? Ja piszę "chrześcijaństwo" z małej litery, jak należy. Piszę "Richard Dawkins" z wielkich liter, bo tak należy. Piszę "Allach" z wielkiej litery, jak trzeba. Piszę "Najświętszy Sakrament" z wielkich, a "ołtarz", "ksiądz", "biskup", "papież" z małych liter, bo takie są reguły. Piszę "Kościół" z wielkiej litery, kiedy mam na myśli Kościół jako wspólnotę wiernych, a z małej, kiedy mam na myśli budynek. I tak dalej, i tak dalej. Ja jestem przewrażliwiony? Przewrażliwieni są ci, co piszą "nie wierzę w boga" z małej litery, bo oni się nie zgadzają! Nie napiszą "Kościół katolicki" z wielkiej litery, bo oni są antyklerykałami! A reguły ortografii to też forma nacisku wierzących na nich! O, takiego! Totalna żenada. I oznaka wielkiej słabości.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn lip 25, 2011 8:52 |
|
 |
|
Commander
zbanowany na stałe
|
Zapomniałem dodać "jakiegokolwiek". Mea culpa. Cytuj: Przewrażliwieni są ci, co piszą "nie wierzę w boga" z małej litery, bo oni się nie zgadzają! Nie napiszą "Kościół katolicki" z wielkiej litery, bo oni są antyklerykałami! A reguły ortografii to też forma nacisku wierzących na nich! O, takiego! Totalna żenada. I oznaka wielkiej słabości. I kto tu ma urojenia? 
|
| Pn lip 25, 2011 8:57 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: I kto tu ma urojenia?  Niby jakie? Sam co najmniej kilka razy na tym forum tłumaczyłem, że "Kościół" w sensie np. "katolicki" pisze się dużą literą - na co otrzymywałem odpowiedź, że ktoś jest antyklerykałem i nie będzie pisał z wielkiej, bo się nie daje naciskom wierzących, którzy każą mu w ten sposób okazywać szacunek czemuś, czego on nie szanuje.
|
| Pn lip 25, 2011 9:06 |
|
 |
|
Commander
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Niby jakie? Sam co najmniej kilka razy na tym forum tłumaczyłem, że "Kościół" w sensie np. "katolicki" pisze się dużą literą - na co otrzymywałem odpowiedź, że ktoś jest antyklerykałem i nie będzie pisał z wielkiej, bo się nie daje naciskom wierzących, którzy każą mu w ten sposób okazywać szacunek czemuś, czego on nie szanuje. Czy ja coś podobnego pisałem? Czasem mi się zdarzy coś zamotać z dużymi literami, ale zwykle bóg i Bóg nie podkreśla mi na czerwono tak samo z Kościół i kościół. Już dostałem parę ostrzeżeń od moderatorów. Nie wchodź więc z łaski swojej w ich kompetencje. 
|
| Pn lip 25, 2011 9:11 |
|
 |
|
Elbrus
|
Johnny99 napisał(a): Ale cóż, ateiści, jak widać, są rzeczywiście bardziej uświadomieni od reszty społeczeństwa. Nie tylko ateiści piszą słowo Kościół z małej litery - z podobnych powodów (Bóg - tak, Kościół - nie! itd.).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
| Pn lip 25, 2011 10:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A jak piszemy Bóg w formie przymiotnikowej? Boży/boży plan?
|
| Wt lip 26, 2011 18:34 |
|
 |
|
Elbrus
|
Liza napisał(a): A jak piszemy Bóg w formie przymiotnikowej? Boży/boży plan? To zależy. Zajrzyj do zalinkowanych wyżej tematów.
|
| Wt lip 26, 2011 19:06 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Ja piszę "Kościół" wielką literą, jeśli mam na myśli wspólnotę wierzących. Dodaję do tego skrót "kat.", jeśli mam na myśli katolicką wersję tego Kościoła, a ściślej rzymsko-katolicką.
Czy jeśli napiszę "bóg Jahwe" i "bóg Zeus", to zdaniem forumowych katolików popełniam błąd? Jak rozumiem, moja stopka jest bezbłędna, prawda? Dodam, że dla mnie jest oczywiste, że zbiór bogów zawiera zarówno Zeusa, jak i Jahwe, tudzież Allaha czy też Allacha.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Cz lip 28, 2011 11:57 |
|
 |
|
Jaryło
|
Może z powodu tak drastycznego spadku wiernych niedługo wiara katolicka zostanie uznana za sektę, bo większość ludzi nie będzie się teraz bała spojrzeć do tego z dystansu.
|
| Pn sie 01, 2011 10:58 |
|
 |
|
Elbrus
|
Jaryło napisał(a): Może z powodu tak drastycznego spadku wiernych niedługo wiara katolicka zostanie uznana za sektę Drastycznego? Z ponad miliarda wiernych?
|
| Pn sie 01, 2011 11:05 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Wyznacznikiem sekty nie jest chyba liczba wiernych? Poza tym Kościół kat. i tak już dość dobrze podpada pod lansowaną przez siebie samego definicję sekty 
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pn sie 01, 2011 11:52 |
|
 |
|
Żona_Włóczykija
|
Jajko - konkrety proszę.
_________________ Avatar: meago
|
| So wrz 03, 2011 17:00 |