Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 3:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
 Bezskuteczne poszukiwanie... 
Autor Wiadomość

Post Bezskuteczne poszukiwanie...
Witam. Mój problem (temat) jest w pewnym sensie zebraniem w całość, wielu wątków dotyczących podobnych zagadnień. Otóż chodzi o dręczące mnie pytania (około 1,5 roku) "czy jest to złe czy dobre", na temat wielu spraw, między innymi:
-Czy można ściągać z internetu pirackie pliki?
-Czy można grać w gry z przemocą?
-Czy można ściągać z internetu muzykę?
-Czy Harry Pottwe jest zły?
-Czy można słuchać zespołu "Gregorian"?
... i wiele innych, które nurtują wiele osób nie tylko na tym forum.
Oczywiście nie oczekuję już nawet bezpośredniej i jednoznacznej odpowiedzi na którekolwiek z pytań, ale... jestem już prawdę mówiąc zmęczony wałkowaniem tych samych "za" i "przeciw", tych samych argumentów podawanych od różnych ludzi.
Wracając do mojej historii... długo nie wiedziałem co z tym zrobić. Postanowiłem pójść za radą, odstąpienia od tego, przynajmniej "na jakiś czas", do momentu uzyskania odpowiedzi. Napisałem do pewnego zakonnika, którego znam (nie osobiście), i który wydawał mi się solidnym sędzią w tych sprawach. Odpowiedź, jak posty na forach, pełna była "uniwersalnych" rad, by zapytać sumienia, rozważyć za i przeciw i, jak było z niemal każdym pytaniem (i co niestety okazuje się jedynym rozwiązaniem) najlepiej się do tego nie zbliżać (na wszelki wypadek, skoro nie ma pewności). Mija półtora roku od pierwszych zmian, już:
-nie słucham muzyki, kiedy chcę (wiadomo, mp3 z internetu),
-nie oglądam niemal filmów (jak wyżej),
-nie gram prawie w gry,
-nie słucham z rodzicami kabaretów w podróży,
-nie chodzę na filmy z HP i nie czytam książek (byłem kiedyś fanem),
-nie spędzam z ojcem i bratem czasu grając w sieci,
-itp. Wiem, że bez tego da się żyć, ale... przecież nie o to chodzi.
Od półtora roku, wszelkie poszukiwanie odpowiedzi nie dało żadnych konkretnych rezultatów.
Moja bardzo religijna znajoma nie uważa tych rzeczy za złe, ale wierzę, że akurat ona... "zna Boga", z kolei owy zakonnik nie potrafił jednoznacznie odpowiedzieć.
Jestem już znudzony szukaniem odpowiedzi na te pytania i wątpię, czy ktokolwiek jest w stanie na nie odpowiedzieć, skutkuje to tym, że albo wielu ludzi nieświadomie grzeszy, albo wielu ludzi niepotrzebnie rezygnuje z wielu przyjemności, zainteresowań.

Pt lip 29, 2011 19:17

Post Re: Bezskuteczne poszukiwanie...
ravo napisał(a):
-Czy można ściągać z internetu pirackie pliki?
-Czy można ściągać z internetu muzykę?

Temat P2P, oprogramowanie, mp3, filmy, a moralnosc katolicka.
ravo napisał(a):
-Czy Harry Pottwe jest zły?

Temat Harry Potter

ravo napisał(a):
-nie słucham muzyki, kiedy chcę (wiadomo, mp3 z internetu),

Temat Darmowe i legalne mp3 w Internecie . Na youtube jest też wiele oficjalnych, legalnych kanałów dystrybutorów lub artystów (i to tych najpopularniejszych).

ravo napisał(a):
-nie oglądam niemal filmów (jak wyżej),

Są miejsca z darmowymi, legalnymi filmami, np. iplex. Można też odpłatnie wypożyczać w internecie (sporo jest takich wypożyczalni) lub w zwykłych wypożyczalniach.

ravo napisał(a):
-nie gram prawie w gry,

Można się wymieniać grami używanymi lub takie kupować (np. serwis gametrade) - jest to dużo, dużo tańsze.

ravo napisał(a):
Jestem już znudzony szukaniem odpowiedzi na te pytania i wątpię, czy ktokolwiek jest w stanie na nie odpowiedzieć, skutkuje to tym, że albo wielu ludzi nieświadomie grzeszy, albo wielu ludzi niepotrzebnie rezygnuje z wielu przyjemności, zainteresowań.

Wt sie 02, 2011 18:12
Zobacz profil WWW

A granie w gry z przemocą?

N sie 07, 2011 19:42

Obawiam się że nikt tu nie udzieli jasnej odpowiedzi. Kiedyś sam zadałem sobie to pytanie. Gra nie jest rzeczywistością. Z drugiej stronty jeśli zawiera przemoc to może powinniśmy zrezygnować z grania w nią? Jak zawsze, samemu trzeba ostatecznie ocenić. Jeśli masz niepokój i widzisz że granie w grę generuje agresje, albo po prostu zabiera nadmiar czasu, to faktycznie warto się zastanowić. W innym wypadku brak jest powodów dla których trzeba nie grać. Na tej samej zasadzie możemy się pytać czy strzelectwo, nawet sportowe jest złem samo w sobie? Czy oglądanie filmów różnego typu, gdzie występuje jakaś erotyka jest grzechem? Itd. Itp. Ale nie da się za każdym razem pytać innych o zdanie, choć wiem że to może być problem w ocenie. Zdaj sobie to jedno pytanie i przemyśl odpowiedz - czy ja widzę realny problem? Czy to jedynie kwestia skojarzeń typu - w grze jest przemoc i tak jakoś mi dziwnie? Oglądałeś filmy gdzie strzelano i zabijano? To Ty musisz nauczyć się dokonywać wyborów, niezależnie jak bardzo cos Cie w środku gnębi do wyszukiwania wątpliwości.

Pn sie 08, 2011 7:51
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 4 ]