Dałem Wiare i prosze o pomoc
Autor |
Wiadomość |
vahoo
|
 Re: Dałem Wiare i prosze o pomoc
tylko chodzilo mi o to, ze kazdy jest zdolny do przebaczenia i prawie kazdy to robi. nie wszyscy natomiast sa przy tym katolikami, co pozwala sadzic, ze to nie jest domena tej wiary. nawet mozna rzec, ze to rzecz zwyczajnie ludzka.
_________________ nie jestem swiadkiem jehowy i nie sypie cytatami z rekawa...
|
Cz cze 23, 2011 12:45 |
|
|
|
 |
kredka111
|
wiesz co? nawet nie wiesz ile Jezus za Ciebie robi, co z tego że ten i ów nie wierzy w Niego, to nie zmienia podstawowego faktu że kazdy z tych"mądrali" co to myslą że wszystko zawdzięczają sobie, swojemu intelektowi i inteligencji, jest Dzieckiem Bożym i Bóg sie o niego troszczy "ćóż masz czego bys nie otrzymal" łącznie ze zdolnością przebaczania.
|
Cz cze 23, 2011 21:40 |
|
 |
vahoo
|
wszystko fajnie, tylko slyszalem cos, ze wiara katolicka zaklada wolna wole wyboru. troche sie to kloci z teoria interwencji bostwa w moje czyny. mozemy naciagnac sytuacje w ktorej mam wole, natomiast bostwo dodaje mi sil w jej wykonaniu. aczkolwiek nie zgodze sie, ze katolickie bostwa zmienily moja osobowosc w celu persfazji/narzucenia swojej woli. kloci sie to z fundamentem wolnego wyboru. "coz otrzymalem, czego miec nie powinienem" zdolnosc przebaczania jest tu jakims darem szczegolnym, wychodzacym ponad standart? czym zasluzylem na ten luksus? mam przez to rozumiec, ze ludzie z zaburzeniami [bez takich luksusow] czyms zawinili i bostwa nie lubia ich zbyt mocno?
|
Pt cze 24, 2011 6:00 |
|
|
|
 |
kredka111
|
Nie znam katolickich bóstw, więc nie wiem oczym piszesz. Znam natomiast Boga w Trzech Osobach Boskich, w którego wierzą katolicy, protestanci, prawosławni, Żydzi Mesjańscy i inni, Boga, który stworzył również Ciebie i chociaż Ty nie chcesz Mu nic zawdzięczać to nie masz tu nic do gadania i choćbys się nie wiem jak pluł i skręcał nie zmienisz podstawowego faktu, że jesteś tylko stworzeniem i nie Ty ustanawiasz reguły. Ten Bóg nie ma nic wspólnego z żadnym bóstwem katolickim czy luterańskim, a jeżeli o tym nie wierz to znaczy, że powinieneś się douczyć, najlepiej z katechizmu przedszkolaka, dostępnego m.in. u sióstr zakonnych lub z Biblii dziecka Bożego w szkółkach niedzielnych.
|
Pt cze 24, 2011 18:09 |
|
 |
vahoo
|
i ten caly powyzszy post dotyczy tematu woli przebaczania, tak?
|
Wt cze 28, 2011 23:44 |
|
|
|
 |
kredka111
|
Żeby o przebaczeniu sensownie rozmawiać musimy ustalić najpierw jak rozumiemy wolną wolę, jak się ona ma do interwencji Boga w nasze życie, czy Bóg zmienia osobowość bez woli zainteresowanego, czy Bóg kogoś może nie lubić, nie mówiąc o tym, że jeżeli rzeczywiście myslisz tak jak piszesz, zcyli o jakiś niezidentyfikowanych bóstwach, to nie ma o czym gadać., a jak to jedynie tylko takie droczenie się to mam do Cie pytanie? Czytasz Biblię? Bo jak nie to nie ma sensu dyskusja
|
Śr cze 29, 2011 13:59 |
|
 |
vahoo
|
kredka111 napisał(a): nawet nie wiesz ile Jezus za Ciebie robi... wikipedia napisał(a): Inną kwestią jest ingerencja Boga w działania człowieka. Według doktryny Kościoła katolickiego działanie Boga nie może być sprzeczne z ludzką naturą, więc Bóg jest wszechmocny z wyjątkiem sytuacji narzucania swojej woli człowiekowi. Natomiast ta relacja między Bogiem i człowiekiem ma charakter relacji między wolnymi osobami, zatem narzucanie przez Boga swojej woli nie może być zgodne z jego naturą. Taką wizję relacji Boga z człowiekiem opisywali Jan Paweł II i Benedykt XVI (np. w encyklice "Deus caritas est"). prosciej juz nie potrafie. powtarzanie w kolko tego samego innymi slowami, jest przy okazji nudne. /close PS. na studiach teologii, profesorzy [katoliccy, duchowni] nauczyli mnie waznej rzeczy: samo czytanie nic nie daje.
|
Pt lip 01, 2011 1:25 |
|
 |
kredka111
|
Bóg wie lepiej od Ciebie jaka jest Twoja natura, ponieważ to on Ciebie stworzył, więc nie ma takiej opcji, bo to jak sam cytujesz nie lezy w charakterze Boga. Dziwaczna jest Twoja postawa, bo w Boga nie wierzysz, a jednocześnie jeżysz się z powodu braku porozumienia co do działania Boga. A dwa to nie rozumiem, o jakie czytanie Ci chodzi i kogo? A trzy to u których to profesorów i jakiej uczelni tak się wyszkoliłeś, bo sorry ale jestem zdumiona
|
Pt lip 01, 2011 10:52 |
|
 |
Darozek
|
Dzięki za waszą pomoc i za wypowiedzi. Dziś oglądałem film pt: 23 minuty w piekle Ten Film Dużo dał mi do przemyślenia jak ja żyje  Oglądaliście ten film może ?
|
N lip 31, 2011 17:47 |
|
 |
Kris65
|
Więcej optymizmu. Piekło w takiej formie nie istnieje.Życie wystarczająco jest pełne stresów,po co się dodatkowo frustrować 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
N lip 31, 2011 21:45 |
|
 |
aniolek
|
Cześć Darozek  Mnie dużo dają krótkie opowiadania spisane przez Kazimierza Wójtowicza: np. "Przypisy", "Przycinki". Posługuje się on tam różnymi anegdotkami, opowiastkami, do których dołączone są cytaty, różnych ludzi. Poczytaj sobie, pomyśl, przeanalizuj - tak dla relaksu. Porozważaj. A co do modlitwy - prosta, pełna ufności, do Anioła Stróża. Tak mi się wydaje, że powinieneś zacząć modlić się jak dziecko - od tych prostych słów "Aniele Boży, Stróżu Mój, Ty zawsze przy mnie stój" zacznij swój dzień - będzie Ci łatwiej, wiedząc że masz Aniołka przy swoim boku  i że On Cie poprowadzi Ja wiem, że może wydawać się to komuś śmieszne, ale może zaopatrz się w modlitewnik dla dzieci, taki z obrazkami - to naprawdę wywołuje uśmiech! A od uśmiechu duuuużo zależy! Człowiek lepiej się uczy nowych rzeczy, chętniej poznaje, z uśmiechem na twarzy jest się bardziej ufnym  Nie myśl sobie, że traktuję Cię jak małe dziecko, albo że pobłażliwie patrzę na Twój problem, bo nie to mam na mysli  Daj sobie czas  I wiesz co - wybacz najpierw sobie  Nie myśl o tym, jakim byłeś człowiekiem. Ciesz się, że chcesz się zmienić. Ciesz się, że chcesz się nawrócić. Nie katuj się tym, że grzeszyłeś, bo to Cie może do obłedu doprowadzić. Nie zrozum mnie źle - wyciągnij poprostu wnioski ze swego zachowania, spróbuj naprawić błędy, przeproś tych, których skrzywdziłeś. Ale daj sobie szansę. Ach, i nie licz, że Ci wszyscy wybaczą i od razu skoczą Ci na szyję w podzękowaniu za przemianę  Ludzie czasami lubią chować urazy - hobby, lub są nieufni - złe doświadczenia. Nie jestem idealnym człowiekiem, sama borykam się z wątpliwościami i już wiem, że trzeba czasu. proś Boga o przebaczenie, o wskazówki... Ale nie myśl ciągle o swych grzechach i nie szukaj na siłę wskazówek. Musisz się poprostu "wyluzować"  I zaufać Bogu  A modlitwa swoimi słowami chyba jest najlepsza, dla "początkujących"  Nie zapomnij podziękować Bogu za to co masz, nawet jeżeli miałby to być najbardziej psujący się samochód na świecie 
_________________ Boże, daj mi wewnętrzny spokój, abym przyjął rzeczy, których nie potrafię zmienić; daj mi odwagę, abym zmienił rzeczy, które mogę zmienić, i daj mi mądrość, abym rozróżnił pierwsze od drugich. (Christoph Oetinger)
|
N lip 31, 2011 23:13 |
|
 |
Kris65
|
Każdy dobry człowiek,mający obiektywnie dobre intencje nie ma powodów do zamartwiania się.
|
Pn sie 01, 2011 11:01 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Darozek napisał(a): Dziś oglądałem film pt: 23 minuty w piekle
Oglądaliście ten film może ?
Oglądałem. Moim zdaniem to stek bzdur. Autorom tego dzieła zaleciłbym gruntowne badania psychiatryczne 
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pn sie 01, 2011 13:49 |
|
 |
Kris65
|
zatem narzucanie przez Boga swojej woli nie może być zgodne z jego naturą. Taką wizję relacji Boga z człowiekiem opisywali Jan Paweł II i Benedykt XVI... Bóg nie może zgodnie ze swoja naturą reagować na ludzi obdarzonych przez niego wolną wolą chociażby unieszczęśliwiali oni masy swych bliźnich,tolerując pośrednio zwątpienie w samego siebie ,pośród cierpiących.A tym samym przyczyniając się gdzieś pośrednio na dodatkową ekspresję zła.TYLKO WIARA WAS WYZWOLI. Kręte są ścieżki myślowe Boga.  > 
|
Pn sie 01, 2011 15:05 |
|
 |
Luspa
|
@Darozek ja jeszcze polecam przejście Kursu Alfa i jakiegoś charyzmatycznego wydarzenia. To bardzo zbliża do Boga, nie można jednak osiąść tylko i wyłącznie na emocjach. Niech to będzie Twoim kolejnym krokiem w poznawaniu Boga. Pozdrawiam
|
Śr sie 24, 2011 13:09 |
|
|
|