Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona
 Po co są praktyki religijne? 
Autor Wiadomość
Post Re: Po co są praktyki religijne?
:o Nie ma? To czemu kłamiesz, że masz do niego telefon? :clever:

Cz sie 18, 2011 12:53
gargamel napisał(a):
9. Nie pożądaj żony bliźniego swego.
10.Ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Swoją drogą to powinno być jedno przykazanie, bo jak to w ogóle brzmi.

:-D Dobre.
Może chodzi o to,żeby żony nie stawiac wjednym paragrafie z tymi rzeczami?
Jako żonie,bardzo mi ta interpretacja pasuje ;)

Cz sie 18, 2011 13:05

Cytuj:
Nie ma? To czemu kłamiesz, że masz do niego telefon?

No przecież to ty twierdzisz, że go nie ma, więc dlaczego mówisz, że serio czekasz aż do niego zadzwonię? :o :shock: :?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sie 18, 2011 13:08

Cytuj:
Jak to, przecież Boga nie ma??

Boga nie ma,ale czego się nie robi żeby sobie podyskutować.Od czego wyobraźnia ;)

Cz sie 18, 2011 13:11
Johnny99 napisał(a):
No przecież to ty twierdzisz, że go nie ma, więc dlaczego mówisz, że serio czekasz aż do niego zadzwonię? :o :shock: :?

Ja tylko sprawdzam wiarygodność Twoich stwierdzeń...( a na serio to czekam na Twoją odpowiedź)

gargamel napisał(a):
Swoją drogą to powinno być jedno przykazanie, bo jak to w ogóle brzmi.

Mariel napisał(a):
Dobre.
Może chodzi o to,żeby żony nie stawiac wjednym paragrafie z tymi rzeczami?
Jako żonie,bardzo mi ta interpretacja pasuje ;)

Ależ gdybyście sięgnęli do źródła przykazania,to zobaczylibyście, że jest jedno przykazanie:Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego». :lol:

Cz sie 18, 2011 13:16

Cytuj:
Ja tylko sprawdzam wiarygodność Twoich stwierdzeń...( a na serio to czekam na Twoją odpowiedź)

Dzwoniłem. Powiedział, że zamiast zadawać głupie pytania na forach dla wierzących, lepiej zająłbyś się czymś pożytecznym ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sie 18, 2011 13:20
Już kilka osób sugerowało mi, że jest to głupie pytanie..więc zapytam: dlaczego jest to głupie pytanie?
Może dlatego ,że jest to, tak mądre pytanie ,że aż wydaje się głupie :?:
A może głupie jest dlatego, bo jest to pytanie z serii tak łatwych,że aż trudnych?
Skoro nie potraficie na nie odpowiedzieć,to może przynajmniej potraficie odpowiedzieć, dlaczego nie potraficie odpowiedzieć? :|

Cz sie 18, 2011 13:33
apriori napisał(a):
Ależ gdybyście sięgnęli do źródła przykazania,to zobaczylibyście, że jest jedno przykazanie:Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego». :lol:

:brawo: baaaardzo ładnie.
Komentowałam skróconą wersję katechetyczną :jezor: :jezor:

Cz sie 18, 2011 13:34
Cytuj:
baaaardzo ładnie.

Dziękuję.

Cytuj:
Komentowałam skróconą wersję katechetyczną :jezor: :jezor:

Wersja 10-ciu przykazań jest jedna.Wszystkie inne wersje to są tylko zafałszowane podróbki. ;)

Cz sie 18, 2011 13:36

Cytuj:
Już kilka osób sugerowało mi, że jest to głupie pytanie..więc zapytam: dlaczego jest to głupie pytanie?
Może dlatego ,że jest to, tak mądre pytanie ,że aż wydaje się głupie :?:
A może głupie jest dlatego, bo jest to pytanie z serii tak łatwych,że aż trudnych?
Skoro nie potraficie na nie odpowiedzieć,to może przynajmniej potraficie odpowiedzieć, dlaczego nie potraficie odpowiedzieć?

Do głupich pytań zaliczamy m.in.

1) pytania o treści wiary, na których odpowiedzi znajdują się w podstawowych wypowiedziach doktrynalnych Kościoła (np. w Katechizmie Kościoła Katolickiego jest odpowiedź na pytanie, po co są wszystkie i wiele z osobna praktyk religijnych),
2) pytania o treści wiary, nie będące pytaniami o treści wiary (np. o to, co się stało w niebie z bakteriami w brzuchu Maryi)

Cz sie 18, 2011 13:38
ja nie uważam,aby to było głupie pytanie.Dostałeś pełno mądrych odpowiedzi ale Cie nie zadowalają.Cóż poradzim,że tak trudno Ci dogodzić..:(

Istnieje oficjalna skrócona forma dekalogu i to nie jest żadna podróbka.
Każ się dzieciakom uczyć całego wersetu Pisma o przekazaniu tablic Mojżeszowi bo ty jestes mądrzejszy :?

Cz sie 18, 2011 13:42

Cytuj:
(np. o to, co się stało w niebie z bakteriami w brzuchu Maryi)

Ależ Maryja nigdy nie miała bakterii :?

Cz sie 18, 2011 13:44
Johnny99 napisał(a):
Do głupich pytań zaliczamy m.in.
1) pytania o treści wiary, na których odpowiedzi znajdują się w podstawowych wypowiedziach doktrynalnych Kościoła (np. w Katechizmie Kościoła Katolickiego jest odpowiedź na pytanie, po co są wszystkie i wiele z osobna praktyk religijnych),
2) pytania o treści wiary, nie będące pytaniami o treści wiary (np. o to, co się stało w niebie z bakteriami w brzuchu Maryi)

Jeśli więc Twoim zdaniem moje pytanie/a( bo jest ich w zasadzie kilka oprócz tego podstawowego) zalicza się do punkt1 to wskaż/cie mi własciwe miejsce( np. Waszym katechiźmie) w którym znajdę właściwą odpowiedź. I proszę o w miarę możliwości szybkie wskazanie( Alus np. juz kilka dni szuka źródła na odpowiedź na jedno z moich głupich pytań i jeszcze chyba nie znalazła-mam nadzieję,że odpowiedź na to pytanie dostanę szybciej niż na tamto i że w ogóle dostanę).
Myślę ,że moje pytanie nie zalicza się do punktu2 -nie sądzę, że człowiek który praktykuje nie zastanawiał się po co to robi...czy może są tacy?

ad punkt 2 -czy ewentualne odpowiedzi na pytania nie związane z treściami wiary sę kwestią wiedzy?

Cz sie 18, 2011 13:56

A weź se sam poszukaj. Naprawdę, to strasznie irytujące, że ateista wszystko musi dostać na tacy i na dodatek jasno wyłożone (bez "filozofowania", konieczności dalszego myślenia w tym temacie itp.). Jeżeli odpowiedź jest ci naprawdę potrzebna (oczywiście, do niczego ci nie jest potrzebna), to dasz se radę.

Cz sie 18, 2011 14:05
MARIEL napisał(a):
ja nie uważam,aby to było głupie pytanie.Dostałeś pełno mądrych odpowiedzi ale Cie nie zadowalają.Cóż poradzim,że tak trudno Ci dogodzić..:(
Nie zadawalaja mnie ponieważ otrzymane odpowiedzi mnożą,tylko kolejne pytania na które to,odpowiedzi już nie padły...

Cytuj:
Istnieje oficjalna skrócona forma dekalogu i to nie jest żadna podróbka.
Każ się dzieciakom uczyć całego wersetu Pisma o przekazaniu tablic Mojżeszowi bo ty jestes mądrzejszy :?[
Wersja skrócona?Czyli co wybieramy co nam pasuje? czy może zmieniamy kontekst> dzieciaki nie są głupie -nie takich, a w dodatku bezsensownych harpaganów muszą sie uczyć na pamięć na j.polskim( myśmy się np. uczyli "Reduty Ordona- i to całości :roll: )-więc myślę ,że z tym też by sobie poradziły. Tym bardziej,że dekalog to jedna z podstaw moralnych waszej religii, więc wskazanym byłoby znać go w wersji oryginalnej... ;)

Cz sie 18, 2011 14:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona