Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 8:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 PYTANIE!!! [ankieta dla wierzących] 
Autor Wiadomość

Post Re: PYTANIE!!! [ankieta dla wierzących]
ja111 napisał(a):
[b][i]
Taka mała ankieta dla wierzących:

Czy dałbyś się zabić dla Boga? Dla swoich poglądów.

nie wiem. w ekstremalnej sytuacji chyba modliłabym się o siłę, żeby nie zaprzeć się wiary, jeśli od tego zależałoby przeżyć/być zamordowaną

Cytuj:
Czy zabiłbyś dla Boga? [powiedzmy że miałbyś widzenie]
takie widzenie uznałabym za wyczyn szatana; poszłabym do egzorcysty a co najmniej do spowiedzi.

Cytuj:
Czy chciałbyś stać się męczennikiem?
nie, chciałabym żyć długo i szczęśliwie, w czasach spokoju, miłości i tolerancji

Cytuj:
Co zrobiłbyś [odnosi się to do twojej wiary] gdyby Twoi bliscy zgineli straszliwą, okrutną, bolesną śmiercią i w kompletnie bezsensownych okolicznościach?
pomodliła się o zbawienie dla nich i ukojenie bólu dla siebie.

Cytuj:
Czy zabiłbyś własne potomstwo gdyby Bóg tego zażądał? [a gdybybyś odmówił do piekła na wieczność]
uznałabym to za dzieło szatana, jw. -> do spowiedzi!

Cz sie 25, 2011 17:01
Elbrusie: wszystkie przywoływane przez Ciebie cytaty pochodziły ze ST. Ja podałam słowa św. Pawła dotyczące godności człowieka, każdego człowieka... Chrześcijanie otrzymali Przykazania Miłości. Kochaj i rób co chcesz powiedział św. Augustyn...Reszta Praw ma mnieszą wagę i musi być odczytywana w stosunku do tego Najważniejszego. W Jerozolimie chorobą na człowieka była pogarda. Nie była wynikiem złej woli, była etycznie usprawiedliwiona: pogardą darzył faryzeusz- saduceusza, Rzymianin- Palestyńczyka. Ludzie chorowali i nie mieli świadomości, że chorują. Choroba na człowieka może być wynikiem wierności Bogu. Święcenie szabatu- to drobiazgi- nie oddalaj się od domu, nie wyciągaj (osła ze studni), nie lecz chorego. Drobne sprawy, a za nimi stoi Bóg. Czy Jezus nie złamal tych religijnych praw szabatowych? Dlaczego złamał? Prawo dla człowieka czy człowiek dla Prawa?
Człowiek powinien uczynić wszystko, by nie doprowadzać do konfliktu z drugim człowiekiem, również z powodów religijnych, ponieważ największą wartością jest sam człowiek. Taką postawę pokazał nam JPII. Uczynił wszystko, by na drodze dyplomatycznej rozwiązywać konflikty. Uzasadniona jest jedynie obrona konieczna.

Cz sie 25, 2011 17:43

TomMR napisał(a):
Nigdy gdybym miał takie widzenie poszedł bym do lekarza

Szkoda, że św. Faustyna i Ojciec Pio, nie wzięli z ciebie przykładu. :-)

Cytuj:
Nigdy nie zrobił bym krzywdy mojej rodzinie

To nie nadajesz się na świętego.
Abraham chciał zarznąć swojego syna dla Boga. To był wielki człowiek!

So sie 27, 2011 11:54
jarura napisał(a):
TomMR napisał(a):
Nigdy gdybym miał takie widzenie poszedł bym do lekarza

A kogóż zabili, aby poddawać ich kuracji?

Cytuj:
To nie nadajesz się na świętego.
Abraham chciał zarznąć swojego syna dla Boga. To był wielki człowiek!

Chciał???.....a ilu jeszcze znasz świętych, którzy chcieli, lub zarżnęli kogoś?

So sie 27, 2011 12:09

Cóż ja wieże że Bóg nie będzie wymagał ode mnie takiego poświęcenia
ST jest trudny i nie oczekuje że go całego zrozumiem
Nie Zabijaj przesądza według mnie sprawę i niema tutaj wyjątków Nie zabijaj (chyba że ci karzę)

Wierze że Bóg jest miłością i wymaga ode mnie miłości do drugiego człowieka a zabijanie na pewno się pod to nie podkłada

jarura to trudno nie skrzywdzę mojej rodziny nawet w wypadku potępienia nie skrzywdził bym nawet obcego człowieka w wypadku widzenia a co dopiero rodzinę

So sie 27, 2011 17:14
jarura napisał(a):

Może wypadałoby zapoznać się z ich życiorysami zanim napisze się bzdury? Kolejny oświecony ateista, który posiadł prawdziwą mądrość w przedszkolu?

N sie 28, 2011 11:06
WIST napisał(a):
Pytania te zawierają w sobie założenie że ja dziś wiem co zrobiłbym w sytuacji ekstremalnej. Najprostsza odpowiedz to nie wiem.

Sprytnie :-). Ale gdyby pytanie postawić inaczej - nie co byś zrobił, bo masz rację, że nie wiemy jak zachowalibyśmy się w ekstremalnych sytuacjach, ale - jak chciałbyś się zachować? Jakie zachowanie uważasz za właściwe?

N sie 28, 2011 22:06

Post Re: PYTANIE!!!
k-klaudynka napisał(a):
Czy zabiłbyś własne potomstwo gdyby Bóg tego zażądał? [a gdybybyś odmówił do piekła na wieczność]

Jeżeli by Bóg zażądał to tak, nawet gdyby nie groziło wieczne potępienie. A nibi jakie polecienie dostał od Boga Abraham?

To jest straszne k-klaudynka zabilaby swoje dzieci, jesli uslyszalaby glos z nieba. Tylko jak odroznic glos Boga od paranoicznego glosu w swojej glowie? Czy nie powinno sie leczyc z takich pogladow?

Pn sie 29, 2011 23:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2