Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 19:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 186  Następna strona
 BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ 
Autor Wiadomość

Post Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
TomMR napisał(a):
Zapoznałem się z wątkiem drogi Acro
Bóg stworzył nas takimi widocznie miał jakiś powód który my nie zrozumiemy natomiast my mamy szansę zmniejszyć to cierpienie
Może będziesz mógł mu zadać pytanie czemu nas takimi stworzył

Podsumowując: wg Ciebie Bóg nie jest miłosierny tylko że najwyraźniej ma ku temu jakiś powód.

Kris65 napisał(a):
Takie życie bez cierpienia,bez współczucia byłoby chyba zbyt lukrowate i nijakie.Nawet zbyt monotonne i nudnawe :)

I dlatego nie chcę do nieba! :D

N sie 28, 2011 15:09
zbanowany na stałe

Acro napisał(a):
I dlatego nie chcę do nieba! :D
Do nieba nie chodzę, jest mi nie po drodze :badgrin: Czy jak to ta Wydra śpiewała.

N sie 28, 2011 15:11

Według mnie Bóg jest miłosierny a cierpienie ma sens który nie zawsze jesteśmy w stanie pojąć jako ludzie

N sie 28, 2011 15:18

Cytuj:
I dlatego nie chcę do nieba!

Ludzie chcieliby żyć jak najdłużej w gronie rodzinnym,w zdrowiu,przeżywać wspólne radości itp.Dlatego też wierzą w życie po śmierci.A przecież śmierć to wieczny,bezstresowy odpoczynek.Perspektywa w sumie nie najgorsza,przynajmniej sprawiedliwa .Wiele osób się nie urodziło i pewno nie żałuje.Są cały czas w niebycie ,do którego każdy z nas trafi.Niebyt to wieczny bezmiar oceanu,a żyjący to latające ryby :)

N sie 28, 2011 15:30
gargamel napisał(a):
Tak, z tym że są takie złe chwile, po których życie nie jest już takie same. Mój kolega z LO po studiach i odpowiednich kursach miał praktyki w domu dziecka w Gdańsku(czy pogotowiu opiekuńczym, nie pamiętam), jak opowiadał -po jednym miesiącu pracy tam zgubił dożywotnio różowe okulary przez które patrzył na świat. Wspominał te biedne dzieci, maltretowane, molestowane.

To nie jest cały świat. To świat pokazany w krzywym zwierciadle. Znam takie ośrodek dla niedostosowanych społecznie młodych osób. Z ludzkiego punktu widzenia niewiele można im pomóc. Dwa lata pobytu w ośrodku, potem powrót do swojego, patologicznego środowiska. Można wielu takim osobom pomóc i nie winić Boga. Wystarczyłoby zmienić szereg uregulowań prawnych chroniących patologicznych rodziców a nie dzieci (procedury adopcyjne dotyczące dziecka takiej nieletniej matki przebywającej w ośrodku trwały 2 lata, to czas bezpowrotnie stracony dla tego dziecka). Pełnoletnia dziewczyna bez zawodu, z trudem składająca litery i z najgorszymi doświadczeniami z dzieciństwa ma niewiele możliwości w dorosłym życiu.

N sie 28, 2011 15:35
zbanowany na stałe

Liza napisał(a):
To nie jest cały świat. To świat pokazany w krzywym zwierciadle.

Jakim krzywym? Właśnie taki jest ten świat, to jest jedno z jego oblicz. A gdy do wazy z pyszną zupą ktoś zada kropelkę jadu czy choćby domestosu :badgrin: , czy ta zupa nadal będzie dobra? Mimo wielu pięknych rzeczy na tym świecie, trudno nie dostrzegać tych ohydnych, które przesądzają o tym, że ten świat jednak dobry nie jest. Piszę to ja - optymista, ale niestety też realista.
Czasem zastanawiam się, czy gdyby nie silny instynkt macierzyński u kobiet, i łatwość z jaką można począć nowe życie, to ciekawe czy ludzkość nie byłaby już historią.

N sie 28, 2011 15:46

TomMR napisał(a):
Według mnie Bóg jest miłosierny a cierpienie ma sens który nie zawsze jesteśmy w stanie pojąć jako ludzie

A czemu nie tak:

Wg mnie świat jest płaski i podparty na czterech słoniach, ale czemu wszystko wskazuje że jest inaczej to tego nie jesteśmy w stanie pojąć jako ludzie... :(

N sie 28, 2011 16:03

Acro napisał(a):
Wg mnie świat jest płaski i podparty na czterech słoniach, ale czemu wszystko wskazuje że jest inaczej to tego nie jesteśmy w stanie pojąć jako ludzie... :(

Ponieważ zostało naukowo udowodnione że jest inaczej a o Bogu naukowo nie jesteśmy w stanie nic sprawdzić zostaje wiara albo niewiara

N sie 28, 2011 18:20

Tylko ze wierzysz w rzecz absurdalną - wewnętrznie sprzeczną! Nikt naukowo nie udowodnił, że esesmani nie kochali Żydów, więc dla ciebie wiara, że esesmani zabijali z miłości też byłaby ok? Jeżeli dla ciebie faktycznie to, co udowodni nauka, jest prawdziwe, to właśnie wg logiki - dyscypliny nauki - Bóg miłosierny nie jest. Przyjmujesz to twierdzenie i akceptujesz naukę, albo je odrzucasz i jednocześnie odrzucasz naukę.

N sie 28, 2011 18:55

Esesmani nie kochali Żydów i o tym świadczą ich czyny sprzeczne z Prawami Bożymi (Nie Zabijaj)
Wiesz dla mnie w religii Chrześcijańskiej piękne jest to że Jezus oddał życie za nasze grzechy jeśli Bóg by nas nie kochał to czemu miał by to czynić

Powtarzasz się więc ja też się powtórzę
1 Bóg jest mądrzejszy od człowieka
2 Ludzka logika nie ogranicza Boga
3 Bóg patrzy na nas w przedziale czasowym znacznie większym niż nasze życie na ziemi

N sie 28, 2011 19:43

Cytuj:
w religii Chrześcijańskiej piękne jest to że Jezus oddał życie za nasze grzechy jeśli Bóg by nas nie kochał to czemu miał by to czynić

I co tu ma być pięknego ? Nie lepiej byłoby zaprogramować ludzi na wyłączne czynienie dobra ;)

N sie 28, 2011 19:55

A gdzie Wolna wola
Bóg wymaga od nas wiele ale ma też o na dobre zdanie skoro ma takie wymagania :-D

Bóg uznał że takie rozwiązanie jest dobre a ponieważ jest mądrzejszy od człowieka nie nam to oceniać

N sie 28, 2011 20:02

Cytuj:
A gdzie Wolna wola
Bóg wymaga od nas wiele ale ma też o na dobre zdanie skoro ma takie wymagania

Na obecnym etapie rozwoju większość ludzi powinna mieć ograniczoną wolną wolę/być na dotarciu :D /Skoro Bóg uznał,że nieograniczona wolna wola,to nie powinien brać wszystkiego na serio :-D

N sie 28, 2011 20:09

TomMR napisał(a):
Esesmani nie kochali Żydów i o tym świadczą ich czyny sprzeczne z Prawami Bożymi (Nie Zabijaj)

Powtarzasz się więc ja też się powtórzę
1 Bóg jest mądrzejszy od człowieka
2 Ludzka logika nie ogranicza Boga
3 Bóg patrzy na nas w przedziale czasowym znacznie większym niż nasze życie na ziemi

A co ma miłosierdzie esesmanów do Praw Bożych? Może zabijali stosownie do praw innego Boga - i robili to z miłości? Albo zgodnie z zasadami bardzo krwawego i mściwego Boga ze ST?

1. No i co?
2. Toteż to JA używam tej logiki. I to wg ludzkiej logiki Bóg nie jest miłosierny, A wg boskiej może wyjść cokolwiek, co mi do tego?
3. No i w tym przedziale wychodzi, że lepiej, by ludzie nie grzeszyli, bo wtedy wieczne szczęscie w niebie... A on SAM skazuje ludzi na piekło!

Cytuj:
Wiesz dla mnie w religii Chrześcijańskiej piękne jest to że Jezus oddał życie za nasze grzechy jeśli Bóg by nas nie kochał to czemu miał by to czynić

Może jest psychopatą? Pewno jest, bo w końcu ofiarę z samego siebie złożył samemu sobie, a to normalne nie jest...

TomMR napisał(a):
A gdzie Wolna wola
Bóg wymaga od nas wiele ale ma też o na dobre zdanie skoro ma takie wymagania :-D

Bóg - niezguła nie potrafi połaczyć wolnej woli z czynieniem dobra. Znowu to samo...

Cytuj:
Bóg uznał że takie rozwiązanie jest dobre a ponieważ jest mądrzejszy od człowieka nie nam to oceniać

Rozwiązanei może do czegoś jest dobre, ale Bóg, który takie rozwiązanie akceptuje nie jest miłosierny.

Stosujesz radosną, dwupunktową wojskową logikę:
1. Bóg jest miłosierny.
2. Jeżeli wychodzi gdzieś, że Bóg nie jest miłosierny, to patrz punkt 1.

N sie 28, 2011 20:32

Bóg ze ST ustalił przykazanie Nie Zabijaj (zresztą Bóg ze ST i NT to ta sama osoba tylko świadomość ludzi się zmieniła )

Skoro Bóg jest zły to po co dał nam
Przykazania które mają nas doprowadzić do nieba
Ofiarę ze swojego syna który jest inspiracją dla milionów ludzi do czynienia dobra
Pełno łask dla ludzi którzy podążają jego drogą

Choć muszę przyznać że twoje argumenty są silne kiedyś może by mnie przekonały ale miałem to szczęście spotkać na swojej drodze wspaniałych ludzi którzy dali mi świadectwo o Życiu i Bogu

N sie 28, 2011 21:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 186  Następna strona