Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 13:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Relikwie 
Autor Wiadomość

Post Relikwie
Witam wszystkich
Mam taki problem.
Do Kocioła w naszej parafii przywieziono relikwie po zmarłym Ojcu Świętem.
Wszyscy oprócz mnie są zachwyceni a mnie cały czas prześladuje myśl że oddawane honorów rzeczą jest nie zgodne z naszą wiarą. Wydaje mi się że powinniśmy pamiętać o tych wspaniałych ludziach ale wystawianie ich „szczątków” i pamiątek po nich jest przesadą.
Pozdrawiam Michał

Cz wrz 22, 2011 13:54

Post Re: Relikwie
Weź przestań, kawałka JP2 nie chcesz sobie pooglądać, podziwić się jarmarcznie? ;)

Obrazek

Cz wrz 22, 2011 13:56

Moje pytanie jest jak najbardziej poważne. Jeżeli się mylę to chcę wiedzieć dlaczego.

Cz wrz 22, 2011 14:03

Oddawanie czci np świętym nie jest oddawaniem im należącej się jedynie Bogu chwały. Jeśli o tym pamiętamy, jeśli za naszymi postawami idzie postawa człowieka wiary to wszystko powinno być ok. Gorzej jeśli ta radość wynika z poczucia bycia lepszym, bo "my mamy a inni nie". Masz prawo mieć wątpliwości, szczególnie że ludziom często miesza się w głowach i gotowi są myśleć że jak się pomodlą do relikwii, czy wręcz dotkną jej to zadziała jak amulet i coś im da lub od czegoś ochroni. Podczas gdy jedynym co nam jest potrzebne to modlitwa i ufność Bogu.

Cz wrz 22, 2011 14:07
zbanowany na stałe

Pewnie, że wzdychanie i modlenie się do relikwii to objaw całkowitego postradania zdrowego nawet katolickiego rozsądku. Jeden jest pośrednik między Bogiem a ludzmi - Jezus Chrystus, i do Niego się módlta, a nie do filolek z krwią, zębów czy czego tam jeszcze.

Cz wrz 22, 2011 14:08

Kościół akceptując relikwie akceptuje postawę wiernych która jest tym przed czym WIST przestrzegał.

Cytuj:
Podczas gdy jedynym co nam jest potrzebne to modlitwa i ufność Bogu.

A niektórzy chcą sobie po prostu pomacać amuleta. :P

Obrazek

Cz wrz 22, 2011 14:11
Coś nie mogę tego gargamela wyczaić, z jednej strony takie posty, jak ten powyżej, a za chwilę klepie się z radochy po plecach z ateistami ;)

Cz wrz 22, 2011 14:12
zbanowany na stałe

Nie klepie, ja tylko przypominam katolikom co mowi Pismo:

Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie. Ze względu na nie ja zostałem ustanowiony głosicielem i apostołem - mówię prawdę, nie kłamię - nauczycielem pogan we wierze i prawdzie.
(1 Tm 2:5-7)

Cz wrz 22, 2011 14:18

Też tak uważam ale jak widzę twarze ludzi w kościele na widok tych relikwii (uwielbienie) i żadnego komentarza ze strony kapłana to wydaje mi się że lepiej by było aby niebyło relikwii.
Moim zdaniem powinnyśmy jako katolicy zwracać na takie zachowania baczną uwagę i tłumaczyć te sprawy.

Cz wrz 22, 2011 14:19

Woskowa figura Jana Pawła II pielgrzymuje po Meksyku - zdjecia

http://wyborcza.pl/duzy_kadr/56,97904,1 ... ksyku.html

Cz wrz 22, 2011 14:37

Zgadza się, wierzący powinni podlega stałej formacji i w gruncie rzeczy jednym z jej elementów są (przynajmniej dla mnie) kazania podczas Mszy. Ale poza nimi wielu ludzi nie ma czasu, lub sił na inne formy. Dlatego fajnym miejscem są rózne ruchy i wspólnoty gdzie standardowo są różne nauczania i o pewnych rzeczach się mówi jasno i wyraźnie, bynajmniej nie zaprzeczając katolickiej nauce, ale ją raczej wyjaśniając. Trzeba dobrej woli samych księży, oraz gotowości wiernych. Wtedy nie będziemy musieli zamiatać pod dywać nic, w obawie aby ktoś przypadkiem nie traktował spraw wiary jak talizmanu.

Cz wrz 22, 2011 14:42
To pewnie sprawa czasu. Ludowa pobożność stanie się przeszłością. Pozostaną w Kościele ci, którzy wiedzą dlaczego chcą być wiernymi. I ujrzą w odpowiedniej hierarchii Boga, świętych i sakramentalia czy relikwie.

Cz wrz 22, 2011 16:29
Moderator

gargamel napisał(a):
Nie klepie, ja tylko przypominam katolikom co mowi Pismo:

Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie. Ze względu na nie ja zostałem ustanowiony głosicielem i apostołem - mówię prawdę, nie kłamię - nauczycielem pogan we wierze i prawdzie.
(1 Tm 2:5-7)

Ten cytat nie ma nic wspólnego z tematem.
Oddawanie czci świętym, relikwiom, przedmiotom kultu, nie jest sprzeczne z zasada jedynego posrednictwa Chrystusa Jezusa.

Cz wrz 22, 2011 17:19
Zobacz profil WWW
Ja przyznam się że myśle podobnie jak Michal_1973. Też nie do konca rozumiem kult relikwii. Wydaje mi się on dziwny.
Użyję takiego porównania:

Załóżmy hipotetycznie że jestem np fanem Elvisa Presleya. Co bym wtedy robił? Wtedy to np zbierałbym przeboje Elvisa, słuchał jego piosenek,powiesiłbym sobie plakaty z jego wizerunkiem itp. W żadnym ranie nie bawiłbym się w kolekcjonowanie i zbieranie takich "relikwii" jak np kosmyka włosów Elvisa,struny z jego gitary czy np guzika od jego kurtki

Cz wrz 22, 2011 18:55

Jest. Według protestantów co prawda, których niektórzy katolicy wolą nie nazywać Prawdziwymi Chrześciajanami.

Cz wrz 22, 2011 19:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona