Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 119  Następna strona
 Droga Neokatechumenalna 
Autor Wiadomość

Post Droga Neokatechumenalna
Jest atak, czyli jest dobrze! Nie brońmy się!

So cze 25, 2011 13:37

Post Re: Droga Neokatechumenalna
Się jak się. Tu chodzi o obronę Słowa Bożego i dusz milionów ludzi.

So cze 25, 2011 14:08

Witam.Mam pytanko moze ktos mi odpowie...Jutro mam konwiwencje naszej młodej Wspólnoty i mnie sie trafiło ogólne wprowadzenie do konwiwencji i teraz niewiem o czym mam mówic ,czy na temat tych Psalmów które wybralismy czy sama niewiem.....?moze ktos mi pomoze:)

Pt wrz 23, 2011 8:53
Teraz już jest za późno, ale zostawię kilka uwag na przyszłość:
  1. Na początku powitaj wspólnotę i pochwal ich, że w obliczu tak licznych pokus (ale nie mów o tych pokusach konkretnie), poddali się jednak katechezie Ducha świętego i przyszli na konwiwencję.
  2. Zaproś ich do skoncentrowania się na wszystkich tych sprawach, które będą na tej konwiwencji poruszane.
    Częstym błędem jest mówienie czegoś w stylu: Być może zostawiliście żelazko włączone, albo woda wylewa się właśnie z wanny, ale nie myślcie o tym, zostawcie swoje problemy za drzwiami... itd. Otóż jest to błąd, bo wszyscy zaczynają myśleć o problemach, a nie o konwiwencji.
  3. Nie odbieraj (dotyczy to właściwie wszystkich ogólnych wprowadzeń) tematów innym osobom, mówiąc np. W pierwszym czytaniu usłyszymy... w drugim czytaniu usłyszymy... a prezbiter na pewno nam powie...
  4. Unikaj żargonu. Słowa, które dobrze brzmią w ustach katechistów (ja was zapraszam, odwagi, miejcie uszy otwarte itd.), będą w twoim wydaniu denerwować słuchaczy. Nie jesteś ich katechistą.
  5. Jeżeli czujesz, że brakuje ci słów, przyznaj się do tego, powiedz, że najważniejszy jest głos Boga mówiącego w duszy człowieka i na Niego trzeba się otworzyć. Jasne, że każdy ma nadzieję, iż właśnie podczas jego wprowadzenia (lub katechezy) Duch św. widomie zstąpi na słuchaczy... Panuj nad tym, nie poddawaj się pokusom diabelskim.
  6. Wprowadzenie ogólne ma pomóc uczestnikom skupić się na tym, co właśnie się zapoczątkowuje. Ma ich wprowadzić w odpowiedni nastrój. Dowcipy nie są wskazane.

N wrz 25, 2011 10:27

Czy jesienią również odbywają się katechezy? Jeśli ma ktoś informacje o katecheza w Łodzi proszę o informacje. Będę bardzo wdzięczna :)

N wrz 25, 2011 14:31
szukam napisał(a):
Czy jesienią również odbywają się katechezy? Jeśli ma ktoś informacje o katecheza w Łodzi proszę o informacje. Będę bardzo wdzięczna :)

Powinni wiedzieć, albo przekierować do odpowiedniej osoby. Jeśli nie oni, to nie wiem kto.

N wrz 25, 2011 16:17

Cawilian bardzo dziękuje Ci za odpowiedż.
Czy katechiści z poszczególnych regionów muszą informować centrum o najbliższych katechezach ?
Spróbuje może się uda. Szkoda, że jest tak mało informacji na temat katechez w sieci.

N wrz 25, 2011 17:28

Katechezy rozpoczynają się dwa razy w roku. Albo gdzieś w październiku i kończą w Adwencie, albo wczesną wiosną i kończą przed Wielkanocą.

Jeśli nie w centrum popytaj w parafiach, gdzie jest neo. Jeśli nie u nich, zwykle ktoś wie, gdzie właśnie zaczynają się katechezy. Są parafie, w których katechezy są co roku od wielu lat. Nie wiem, czy akurat w Łodzi, ale też nie wiem, czemu Łódź miałaby być wyjątkiem...

Cz wrz 29, 2011 13:15

Jeśli ktoś szuka katechez, niech przejrzy listę:

http://neokatechumenat.org.pl/katechezy

Jest ona dalece niekompletna, ale można ją uzupełniać - jeśli wiesz o katechezach w jakimś miejscu, to dopisz! Sam niedawno natknąłem się na problem braku informacji (chciałem zaprosić na katechezy kogoś w innej części Polski) i postanowiłem założyć taką stronę, gdzie wspólnoty będą mogły samodzielnie wpisywać dane, bez angażowania dodatkowych osób do koordynacji.

Na tej stronie jest też kilka linków, gdzie jeszcze można szukać informacji - np. strona Archidiecezji Warszawskiej; inne diecezje niestety nie mają takich zbiorczych list.

Śr paź 05, 2011 12:46

Niedawno zostały zatwierdzone celebracje liturgiczne Drogi Neokatechumenalnej (nie mylić z zatwierdzeniem Statutu lub Dyrektorium Katechetycznego - te wydarzenia nastąpiły wcześniej). O wydaniu dekretu w tej sprawie poinformowano oficjalnie w czasie spotkania papieża z Drogą 20.01.2012. W czasie spotkania papież rozesłał też kolejne misje Ad Gentes. Co ciekawe, całe wydarzenie było transmitowane na żywo przez telewizję TRWAM:

http://www.tv-trwam.pl/index.php?sectio ... o=20-01-12

Pn sty 30, 2012 0:21

Coraz więcej powołań kapłańskich jest owocem Drogi Neokatechumenalnej. Coraz więcej przyszłych kapłanów jest formowanych w seminariach Redemptoris Matter (w porównaniu ze zwykłymi seminariami diecezjalnymi). Jeżeli ten trend utrzyma się w przyszłości, to znaczenie Drogi w Kościele będzie systematycznie rosnąć m. in. również wśród kościelnej hierarchii. Z czasem możemy się nawet spodziewać papieża, który będzie na Drodze (prawdopodobnie po skończeniu formacji) i który będzie miał za sobą formację właśnie w jednym z seminariów Redemptoris Matter. Niewykluczone, że ten człowiek żyje już dziś! Jeżeli rzeczywiście czeka nas taki pontyfikat, to możemy pomóc przyszłemu papieżowi wybrać odpowiedni herb papieski :-). Moja propozycja jest następująca:
Załącznik:
neoherbpapieskimaly.png
neoherbpapieskimaly.png [ 109.39 KiB | Przeglądane 9904 razy ]

Można by jeszcze ewentualnie dodać trójnóg na dole. Herb ten celowo nawiązuje w dużym stopniu do herbu Benedykta XVI, bo to on ostatecznie zatwierdził Drogę Neokatechumenalną (Statut, Dyrektorium Katechetyczne i celebracje liturgiczne).

Wt mar 19, 2013 13:43

Poprawiona wersja potencjalnego papieskiego herbu (z nieco innym symbolem Drogi - tym, który znajduje się na okładce Statutu):
Załącznik:
hnp.png
hnp.png [ 155.21 KiB | Przeglądane 9885 razy ]

Śr mar 20, 2013 13:07

Myślę, że warto zapoznać się z tą inicjatywą Drogi Neokatechumenalnej, szczególnie, gdy ją akceptował papież Franciszek na początku nowego roku 2014.

Oto link do transmisji tego wydarzenia przez telewizję:
http://www.youtube.com/watch?v=gqWIMhxVi2w

zsoborniki

Pn lut 10, 2014 10:10

Kluczowy fragment tej transmisji oglądałem na żywo :)

Mam pytanie o schemat etapów Drogi pokazany papieżowi. Widać go nieźle w zalinkowanym filmie np. w sekundzie 1:07:21. Niestety nie wszystkie napisy są czytelne, a poza tym są one po hiszpańsku. Czy można gdzieś ściągnąć ten schemat w wysokiej rozdzielczości (tak żeby wszystkie napisy były czytelne) w wersji polskiej lub angielskiej? Chciałbym go sobie przeanalizować ;)

Pn lut 10, 2014 12:19

Herb papieski już projektować, to się nazywa skromność i pokora! :o

Pn lut 10, 2014 12:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 119  Następna strona