Autor |
Wiadomość |
jabłko30
|
 Droga Neokatechumenalna
Jest atak, czyli jest dobrze! Nie brońmy się!
|
So cze 25, 2011 13:37 |
|
|
|
 |
Silva
|
 Re: Droga Neokatechumenalna
Się jak się. Tu chodzi o obronę Słowa Bożego i dusz milionów ludzi.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
So cze 25, 2011 14:08 |
|
 |
Iwon30
|
Witam.Mam pytanko moze ktos mi odpowie...Jutro mam konwiwencje naszej młodej Wspólnoty i mnie sie trafiło ogólne wprowadzenie do konwiwencji i teraz niewiem o czym mam mówic ,czy na temat tych Psalmów które wybralismy czy sama niewiem.....?moze ktos mi pomoze:)
|
Pt wrz 23, 2011 8:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teraz już jest za późno, ale zostawię kilka uwag na przyszłość: - Na początku powitaj wspólnotę i pochwal ich, że w obliczu tak licznych pokus (ale nie mów o tych pokusach konkretnie), poddali się jednak katechezie Ducha świętego i przyszli na konwiwencję.
- Zaproś ich do skoncentrowania się na wszystkich tych sprawach, które będą na tej konwiwencji poruszane.
Częstym błędem jest mówienie czegoś w stylu: Być może zostawiliście żelazko włączone, albo woda wylewa się właśnie z wanny, ale nie myślcie o tym, zostawcie swoje problemy za drzwiami... itd. Otóż jest to błąd, bo wszyscy zaczynają myśleć o problemach, a nie o konwiwencji. - Nie odbieraj (dotyczy to właściwie wszystkich ogólnych wprowadzeń) tematów innym osobom, mówiąc np. W pierwszym czytaniu usłyszymy... w drugim czytaniu usłyszymy... a prezbiter na pewno nam powie...
- Unikaj żargonu. Słowa, które dobrze brzmią w ustach katechistów (ja was zapraszam, odwagi, miejcie uszy otwarte itd.), będą w twoim wydaniu denerwować słuchaczy. Nie jesteś ich katechistą.
- Jeżeli czujesz, że brakuje ci słów, przyznaj się do tego, powiedz, że najważniejszy jest głos Boga mówiącego w duszy człowieka i na Niego trzeba się otworzyć. Jasne, że każdy ma nadzieję, iż właśnie podczas jego wprowadzenia (lub katechezy) Duch św. widomie zstąpi na słuchaczy... Panuj nad tym, nie poddawaj się pokusom diabelskim.
- Wprowadzenie ogólne ma pomóc uczestnikom skupić się na tym, co właśnie się zapoczątkowuje. Ma ich wprowadzić w odpowiedni nastrój. Dowcipy nie są wskazane.
|
N wrz 25, 2011 10:27 |
|
 |
szukam
|
Czy jesienią również odbywają się katechezy? Jeśli ma ktoś informacje o katecheza w Łodzi proszę o informacje. Będę bardzo wdzięczna 
|
N wrz 25, 2011 14:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szukam napisał(a): Czy jesienią również odbywają się katechezy? Jeśli ma ktoś informacje o katecheza w Łodzi proszę o informacje. Będę bardzo wdzięczna  Powinni wiedzieć, albo przekierować do odpowiedniej osoby. Jeśli nie oni, to nie wiem kto.
|
N wrz 25, 2011 16:17 |
|
 |
szukam
|
Cawilian bardzo dziękuje Ci za odpowiedż. Czy katechiści z poszczególnych regionów muszą informować centrum o najbliższych katechezach ? Spróbuje może się uda. Szkoda, że jest tak mało informacji na temat katechez w sieci.
|
N wrz 25, 2011 17:28 |
|
 |
jo_tka
|
Katechezy rozpoczynają się dwa razy w roku. Albo gdzieś w październiku i kończą w Adwencie, albo wczesną wiosną i kończą przed Wielkanocą.
Jeśli nie w centrum popytaj w parafiach, gdzie jest neo. Jeśli nie u nich, zwykle ktoś wie, gdzie właśnie zaczynają się katechezy. Są parafie, w których katechezy są co roku od wielu lat. Nie wiem, czy akurat w Łodzi, ale też nie wiem, czemu Łódź miałaby być wyjątkiem...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz wrz 29, 2011 13:15 |
|
 |
marcinw
|
Jeśli ktoś szuka katechez, niech przejrzy listę: http://neokatechumenat.org.pl/katechezyJest ona dalece niekompletna, ale można ją uzupełniać - jeśli wiesz o katechezach w jakimś miejscu, to dopisz! Sam niedawno natknąłem się na problem braku informacji (chciałem zaprosić na katechezy kogoś w innej części Polski) i postanowiłem założyć taką stronę, gdzie wspólnoty będą mogły samodzielnie wpisywać dane, bez angażowania dodatkowych osób do koordynacji. Na tej stronie jest też kilka linków, gdzie jeszcze można szukać informacji - np. strona Archidiecezji Warszawskiej; inne diecezje niestety nie mają takich zbiorczych list.
|
Śr paź 05, 2011 12:46 |
|
 |
Albowiem
|
Niedawno zostały zatwierdzone celebracje liturgiczne Drogi Neokatechumenalnej (nie mylić z zatwierdzeniem Statutu lub Dyrektorium Katechetycznego - te wydarzenia nastąpiły wcześniej). O wydaniu dekretu w tej sprawie poinformowano oficjalnie w czasie spotkania papieża z Drogą 20.01.2012. W czasie spotkania papież rozesłał też kolejne misje Ad Gentes. Co ciekawe, całe wydarzenie było transmitowane na żywo przez telewizję TRWAM: http://www.tv-trwam.pl/index.php?sectio ... o=20-01-12
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
Pn sty 30, 2012 0:21 |
|
 |
Albowiem
|
Coraz więcej powołań kapłańskich jest owocem Drogi Neokatechumenalnej. Coraz więcej przyszłych kapłanów jest formowanych w seminariach Redemptoris Matter (w porównaniu ze zwykłymi seminariami diecezjalnymi). Jeżeli ten trend utrzyma się w przyszłości, to znaczenie Drogi w Kościele będzie systematycznie rosnąć m. in. również wśród kościelnej hierarchii. Z czasem możemy się nawet spodziewać papieża, który będzie na Drodze (prawdopodobnie po skończeniu formacji) i który będzie miał za sobą formację właśnie w jednym z seminariów Redemptoris Matter. Niewykluczone, że ten człowiek żyje już dziś! Jeżeli rzeczywiście czeka nas taki pontyfikat, to możemy pomóc przyszłemu papieżowi wybrać odpowiedni herb papieski  . Moja propozycja jest następująca: Załącznik:
neoherbpapieskimaly.png [ 109.39 KiB | Przeglądane 9906 razy ]
Można by jeszcze ewentualnie dodać trójnóg na dole. Herb ten celowo nawiązuje w dużym stopniu do herbu Benedykta XVI, bo to on ostatecznie zatwierdził Drogę Neokatechumenalną (Statut, Dyrektorium Katechetyczne i celebracje liturgiczne).
|
Wt mar 19, 2013 13:43 |
|
 |
Albowiem
|
Poprawiona wersja potencjalnego papieskiego herbu (z nieco innym symbolem Drogi - tym, który znajduje się na okładce Statutu): Załącznik:
hnp.png [ 155.21 KiB | Przeglądane 9887 razy ]
|
Śr mar 20, 2013 13:07 |
|
 |
zsoborniki
|
Myślę, że warto zapoznać się z tą inicjatywą Drogi Neokatechumenalnej, szczególnie, gdy ją akceptował papież Franciszek na początku nowego roku 2014. Oto link do transmisji tego wydarzenia przez telewizję: http://www.youtube.com/watch?v=gqWIMhxVi2w
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Pn lut 10, 2014 10:10 |
|
 |
Albowiem
|
Kluczowy fragment tej transmisji oglądałem na żywo Mam pytanie o schemat etapów Drogi pokazany papieżowi. Widać go nieźle w zalinkowanym filmie np. w sekundzie 1:07:21. Niestety nie wszystkie napisy są czytelne, a poza tym są one po hiszpańsku. Czy można gdzieś ściągnąć ten schemat w wysokiej rozdzielczości (tak żeby wszystkie napisy były czytelne) w wersji polskiej lub angielskiej? Chciałbym go sobie przeanalizować 
|
Pn lut 10, 2014 12:19 |
|
 |
brunero
|
Herb papieski już projektować, to się nazywa skromność i pokora! 
_________________ laudare benedicere praedicare
|
Pn lut 10, 2014 12:27 |
|
|
|