Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 31, 2025 12:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Małżonkowie - jak sobie radzicie w fazie płodnej? 
Autor Wiadomość
Post Re: Małżonkowie - jak sobie radzicie w fazie płodnej?
kropeczka_ns napisał(a):
... Patrząc od praktycznej strony tak jak pisałam stosowanie prezerwatyw w trzeciej fazie cyklu jest zupełnie bez sensu :)

Zapytam z innej beczki - a czy jest grzechem?

Czy jest np. grzechem jeśli moja żona byłaby w ciąży, a będziemy używać prezerwatywy (z różnych przyczyn)?

Może pytania filozoficzne, ale jak to naprawdę jest?

Wt wrz 27, 2011 16:35

crus ten temat omawialiśmy na kilku (nastu?) stronach w wątku "prezerwatywa w małżeństwie". I wśród katolickich forumowiczów nie ma pełnego konsensusu w tej kwestii, bo jest wiele małzeństw katolickich które dopuszczają okazjonalne zastosowanie dodatkowo prezerwatywy i przynajmniej za grzech ciężki tego nie uważają w swoim sumieniu. Poczytaj tamten wątek jeśli masz ochotę. W przypadku ciąży gdyby istniał jakiś powód użycia prezerwatywy (jaki?) to myślę że przekroczylibyśmy granicę absurdu uważając to za grzech :) Ja naprzykład napewno nie uznałabym za grzech stosowania prezerwatywy w przypadku małzeństwa gdzie jedno jest np nosicielem HCV.
Jenova, tylko że ryzyko ciąży w okolicy owulacji z prezerwatywą sięga 10-12 % więc........ :) to jest w sumie bardzo pro-life podejście :)

Wt wrz 27, 2011 17:20
kropeczka_ns napisał(a):
Bo każdy podejmując współżycie musi wiedzieć że ciąża nieplanowana jest możliwa. Mało prawdopodobna jeśli ktoś umie określić trzecią fazę i tylko z niej korzysta, nawet bardzo mało prawdopodobna, ale dziwne rzeczy a takze ludzkie błedy się zdarzają. I my musimy wiedzieć że gdyby taka sytuacja zaistniała w naszym życiu, to nieplanowane dziecko z miłością przyjmiemy. I tyle.

Kropeczko jak sama piszesz różnie to bywa w III fazie, bo i różne "cuda" się zdarzają..... Dlatego ja nie rozumiem dlaczego małżeństwo mające tak jak my z mężem 2 dzieci i nie planujące już więcej (nie mające możliwości finansowych, lokalowych, psychicznych na większą ilość dzieci itp.itd. nie będę się rozpisywać dalej) - dlaczego nie można wspomóc się prezerwatywą nawet w III fazie abym ja miała komfort psychiczny i była spokojniejsza po prostu. Jak wiadomo tylko III faza to jest rzadki seks w małżeństwie, bo z tej III fazy to może ze 2 dni wychodzi że jest możliwość (mąż nie zmęczony i jest akurat weekend więc nie ma pracy na głowie, dzieci nie chorują lub ja nie jestem wykończona albo przeziębiona). W I fazie dla małżeństw nie planujących więcej dzieci prezerwatywa to jest wogóle logiczna jako "wspomagacz". Dlaczego mam ciągle zyć w lęku? Wichruje mi się cykl i mam różne przeboje, dwoje dzieci urodziłam już więc byłam otwarta na życie i naprawdę jak dla mnie to max. Czy mam żyć miesiącami w abstynencji, bo mam: albo zwichrowany cykl, albo w III fazie dzieci chorują i na sex ani możliwości ani ochoty i trzeba czekać kolejny miesiąc....

Wt wrz 27, 2011 18:28

nie. ja pisałam w tym sensie że NPR z prawidłowym rozpoznaniem III fazy jest wielokrotnie bardziej skuteczne niż prezerwatywa, dlatego nie ma sensu jej używać jeśli się III fazę rozpoznało.

Wt wrz 27, 2011 19:43

kropeczka_ns napisał(a):
...tylko że ryzyko ciąży w okolicy owulacji z prezerwatywą sięga 10-12 % więc........ :) to jest w sumie bardzo pro-life podejście

Prawdziwa otwartość na życie ;)

Śr wrz 28, 2011 16:21

Ja was kompletnie nie rozumiem... gdzie w biblii napisane jest aby nie używać TABLETEK? rozumiem pewne interpretacje pisma (np: grzech Onana), ale czy mają one jakieś odzwierciedlenie w świecie współczesnym?
Czy warto w imię "wiary" poświęcać siebie i ryzykować nieplanowane dziecko, na utrzymanie którego, być może nas nie będzie stać? Nie wydaje mi się aby bóg postanowił takim parom zesłać powtórnie mannę z nieba, tylko po to aby zapewnić swojemu (prawdopodobnie) nowemu wyznawcy miłe życie doczesne...
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć... niestety
Ale ja się pewnie nie znam, bo jestem ateistą...

Cz wrz 29, 2011 20:08

No Bóg Ci zapłać, Projszczok, z Twoje ostatnie słowa, które mnie nieco uspokoiły, bo czytając Twój post coraz szerzej otwierałam oczy ze zdumienia, jak można żyć z takim wykrzywionym obrazem wiary i Boga. Skoro jesteś ateistą, to wszystko jasne :)

Na marginesie dodam, że w takiego Boga, jakiego zaprezentowałeś ja też nie wierzę, a jestem wierzącą katoliczką :D

Pt wrz 30, 2011 6:48

My oddajemy się pieszczotom i nie mam wyrzutów sumienia. Nie jest to seks z finałem, ale zawsze coś :) W fazie przedowulacyjnej kochamy się normalnie z wytryskiem z tego względu, ze monitor cyklu określa mi bardzo dokładnie dni płodne i nie muszę się martwić :)

Śr paź 05, 2011 12:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8