Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 26, 2025 12:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Następna strona
 Antykoncepcja i seks oralny - przedmiotowość? 
Autor Wiadomość

Post Re: Antykoncepcja i seks oralny - przedmiotowość?
MeneMeneTekelUpharsin napisał(a):
Elbrus napisał(a):
stosunek przerywany (...) nie jest formą antykoncepcji

To pod jaki paragraf podciąga go Kościół Katolicki skoro jest grzechem?
Jeśli Kościół uznaje stosunek przerywany z grzech,
to pewnie z uwagi na to że wyklucza on poczęcie dziecka,
podobnie jak seks oralny, na którym stosunek małżonków się kończy.
//seks oralny również nie jest formą antykoncepcji ;)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lis 07, 2011 23:52
zbanowany na stałe

I jeszcze nie widzą w tym nic dziwnego, ani złego.
Ja dość dużo słucham Radia Maryja i ciekawią mnie audycje rodzinne.
Ten sam ton stamtąd ciągle płynie.
Że kobieta ma słuchać mężczyzny i w seksie nie ma nic do gadania, gdyż sex jest przyjemnością mężczyzny, a kobieta jest narzędziem do jego zaspokajania. A gdyby się próbowała sprzeciwić, to będzie miała grzech nieposłuszeństwa, czy może zostanie ukarana? sam nie wiem.

Takim tonem mówią tam wszyscy: mężowie, żony i duchowni.
A ja naprawdę tego nie jestem w stanie zrozumieć.
Jesteśmy prawie 50 lat po ogłoszeniu encykliki Humanae Vitae...

Pn lis 07, 2011 23:57

piona napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):
Piona, dlaczego uważasz, że antykoncepcja sprowadza kobiety do roli "narzędzia"?

Ponieważ ubezpładniam kobietę w jednym tylko celu- aby móc współżyć. Czyli daję mojej kobiecie środki chemiczne, które niszczą jej organizm ponieważ jest mi wygodniej mieć ją na zawołanie. Burzę naturalny cykl kobiety w jednym wyłącznie celu- aby sprawić sobie przyjemność.
Co ja jako facet daje z siebie podczas gdy kobieta dla mnie niszczy swoją kobiecość?
Albo napisz co dają Ci hormony oprócz seksu na zawołanie?
Skoro więc facet ma Ciebie kiedy chce, jak zniesie np rozłąkę, wyjazd służbowy, Twoja chorobę?
Jak ma wypracować w sobie siłę na czekanie na Ciebie?
piona

proszę czytać ze zrozumieniem.

Wt lis 08, 2011 0:06

A seksu nie uprawia się przypadkiem dla przyjemności swojej i partnera?
Gdyby robić to bez przyjemności, lub dla celu innego niż przyjemność- byłoby to ewidentne wynaturzenie.

Wt lis 08, 2011 0:11

Elbrus napisał(a):
to pewnie z uwagi na to że wyklucza on poczęcie dziecka

Czy nie jest to właśnie definicja antykoncepcji ?
Metoda uprawiania seksu w dni płodne w taki sposób żeby kobieta nie zaszła w ciążę ?

Wt lis 08, 2011 9:34

maly_kwiatek napisał(a):
I jeszcze nie widzą w tym nic dziwnego, ani złego.
Ja dość dużo słucham Radia Maryja i ciekawią mnie audycje rodzinne.
Ten sam ton stamtąd ciągle płynie.
Że kobieta ma słuchać mężczyzny i w seksie nie ma nic do gadania, gdyż sex jest przyjemnością mężczyzny, a kobieta jest narzędziem do jego zaspokajania.

To są przekonania głęboko zakorzenione w tradycji patriarchalnej - seks jest domeną mężczyzn a kobiety nie mają swoich potrzeb, nie odczuwają ochoty, nie inicjują seksu, i generalnie nie powinny również odmawiać.

Z jednej strony Kościół chce zrywać z takim stereotypem, ale z drugiej jego tradycyjno-konserwatywne skrzydło mocno takie przekonania utrwala.

Wt lis 08, 2011 9:39

maly_kwiatek napisał(a):
Dobrze, bo przedmiotowo?
Co to znaczy "facet ma Ciebie, kiedy chce" ??? :o
Przecież to jest gwałt :o

To podaj mi jeden inny cel stosowania hormonów (za wyjątkiem współżycia na życzenie) ???
Nie mówię o zastosowaniach w terapiach, czy kwestiach zdrowotnych.
piona

Wt lis 08, 2011 9:46

Cytuj:
Do Piony jak do ściany.

To co mam zmienić sens Pisma Świętego, żeby Ci się przypodobać w argumentach??

Cytuj:
No więc jeszcze raz:
Hormony nie są jedyną formą antykoncepcji.

Pewnie, że nie. Nie mniej jednak hormony są szkodliwe dla zdrowia kobiety a do tego w oczach Boga są działaniem przeciw Jego woli.

Cytuj:
Wyobraź sobie również że stosowanie antykoncepcji nie jest jednoznaczne z chodzeniem na prostytutki na wyjazdach służbowych czy w czasie choroby żony, usuwaniem ciąży i Bóg wie czym jeszcze.

Nic takiego nie twierdziłem. Naciągasz teorię dla własnych potrzeb. Hormony są złem (tak jak wymieniane przez Ciebie rzeczy).

Cytuj:
Choć bojowi katolicy lubią tak postrzegać świat: czarno-biało. My kontra oni. Zero wątpliwości.

A jak mam marketingowo rozmyć kwestię grzechu żebyś była zadowolony?
Mogę napisać, że stosowanie hormonów to wprawdzie grzech ale uzasadnia go w oczach Boga bo się kochamy... Albo , że w sumie to nie jest grzech bo Bóg się kiedyś pomylił...
Głupie, nie? Jeżeli szukasz prostowania krzywej to posłuchaj polityków.

Cytuj:
Poczyniłeś również ciekawe spostrzeżenie - różnica między NPR a prezerwatywą jest tylko taka, ze jedna metoda jest akceptowalna przez KK a druga nie. I o to właśnie chodzi: próżno szukać racjonalnych uzasadnień takiego stanu rzeczy - owieczki tak mają czynić i tyle.

Skoro tak sobie tłumaczysz :) tematem dyskusji nie są NPR ale hormony więc jak wyrwiesz z kontekstu jeszcze kilka moich odpowiedzi to sobie wszystkie grzechy sam odpuścisz :)

piona

Wt lis 08, 2011 9:59

MeneMeneTekelUpharsin napisał(a):
Elbrus napisał(a):
to pewnie z uwagi na to że wyklucza on poczęcie dziecka

Czy nie jest to właśnie definicja antykoncepcji ?
Metoda uprawiania seksu w dni płodne w taki sposób żeby kobieta nie zaszła w ciążę ?
To seks oralny w dni płodnie, na ktorym stosunek małżonków się kończy
jest antykoncepcją, czy nie jest?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lis 08, 2011 12:44
piona napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):
Piona, dlaczego uważasz, że antykoncepcja sprowadza kobiety do roli "narzędzia"?

Ponieważ ubezpładniam kobietę w jednym tylko celu- aby móc współżyć. Czyli daję mojej kobiecie środki chemiczne, które niszczą jej organizm ponieważ jest mi wygodniej mieć ją na zawołanie. Burzę naturalny cykl kobiety w jednym wyłącznie celu- aby sprawić sobie przyjemność.
Co ja jako facet daje z siebie podczas gdy kobieta dla mnie niszczy swoją kobiecość?
Albo napisz co dają Ci hormony oprócz seksu na zawołanie?
Skoro więc facet ma Ciebie kiedy chce, jak zniesie np rozłąkę, wyjazd służbowy, Twoja chorobę?
Jak ma wypracować w sobie siłę na czekanie na Ciebie?
piona

Czy wgl wzięłaś pod uwagę, ze kobieta może brać te "hormony" bo też chce współżyć? kiedy chce? Naprawde są kobiety, które lubią seks i jest on dla nich czymś wspaniałym.
Bo to co napisałaś, sugeruje, że jedynie mężczyźni chcą seksu a kobiety są tylko po to, żeby im się oddawac.
Hormony oprócz seksu na zawołanie dają mniej bolesne i mneij obfite miesiącz, regulują cykl, wiele kobiet przestaje mieć po nich problemy z cerą etc.

Wt lis 08, 2011 15:34

Margaret_ka napisał(a):
Czy wgl wzięłaś pod uwagę, ze kobieta może brać te "hormony" bo też chce współżyć? kiedy chce? Naprawde są kobiety, które lubią seks i jest on dla nich czymś wspaniałym.
Bo to co napisałaś, sugeruje, że jedynie mężczyźni chcą seksu a kobiety są tylko po to, żeby im się oddawac. .

Na marginesie- jestem facetem :)
Oczywiste, że seks jest dla kobiet i mężczyzn i , że oboje czerpią przyjemnosć. To nie jest odkrycie.

Cytuj:
Hormony oprócz seksu na zawołanie dają mniej bolesne i mneij obfite miesiącz, regulują cykl, wiele kobiet przestaje mieć po nich problemy z cerą etc

Skoro ładna cera wygrywa z wartościami to cóż począć...
Tu nie chodzi o polemizowanie z leczniczym stosowaniem hormonów bo to jest lek jak każdy inny stosowany np w przypadku bardzo bolesnych miesiączek itp.
Zauważ więc JEST TO LEK. Zresztą bardzo silny bo hormonalny, więc co dzieje się z organizmem, który jest nim bombardowany przez lata? Wiesz, że nie ma wiarygodnych badań dotyczących efektów ubocznych przy stosowaniu tego leku przez wiele lat? Dlaczego? bo postanowiono potraktować kobiety jak myszki doświadczalne i dopiero w przyszłości będziemy mogli powiedzieć jakie efekty przyniesie takie zachowanie. taki wspaniały wynalazek więc po co testować skoro kobiety mogą potestować na sobie...
Zresztą duża część kobiet skarży się, że przy regularnym stosowaniu hormonów tracą apetyt na seks a ich odczucia są znacznie mniej intensywne w porównaniu do okresu przed stosowaniem hormonów. Dlaczego? Orgazim musi sobie poradzić z taką rewolucją hormonalną.
Kobiece ciało jest świątynią Boga a my tymczasem bezgranicznie ufami firmom farmaceutycznym wiedząc, że im chodzi wyłącznie o zysk.
pozdrawiam
piona (facet :)

Wt lis 08, 2011 16:36
jejku prepraszam, ale nick taki mylący ^^ to skoro uważasz, że seks jest dla obu płci to czemu uważasz, że to mężczyźni najwięcej krozystają na antykoncepcji?

Z tym, że nie wiadomo jakie są długofalowe skutki stosowania antykoncepcji hormonalnej zgadzam się.

Wt lis 08, 2011 16:39

Skoro kobieta truje swój organizm przez lata aby mieć seksu tyle ile potrzebuje, to co od siebie daje facet?
Kobieta na szali kładzie swoje zdrowie a facet?

A propos efektów działania hormonów zapytaj dowolnego lekarza co by się stało z Twoim organizmem gdybyś przez najbliższe 10 lat regularnie brała antybiotyk. Pewnie z początku byłabyś super zdrowa i zadowolona...
A propos koncernów farmaceutycznych i ich dochodu.
Koszt jednego opakowania wit c, którą kupujemy w aptekach (np 20 tabletek) to ok 2-5 zł. Koszt produkcji tony tych tabletek to ok 20 zł ...
Mnożąc razy sprzedaż mamy gigantyczną kwotę. Nie zdajemy sobie sprawy jak ogromne kwoty stoją także za biznesem leków hormonalnym.

Wt lis 08, 2011 17:24

piona napisał(a):
To co mam zmienić sens Pisma Świętego, żeby Ci się przypodobać w argumentach??

W Piśmie Świętym nie ma ani jednego zdania o antykoncepcji.

Cytuj:
Nie mniej jednak hormony są szkodliwe dla zdrowia kobiety a do tego w oczach Boga są działaniem przeciw Jego woli.

Wyobraź sobie że się z Tobą zgadzam. Tyle że w swoich argumentach utożsamiasz antykoncepcję z hormonami, podczas gdy autorka wątku pytała również o prezerwatywy, które nijak zdrowiu nie szkodzą. A czy w oczach Boga są złe? Tak twierdzi Kościół, ale jego argumentacja w tym temacie jest mocno nieprzekonywująca.

Co więcej, papierosy są jeszcze szkodliwsze niż hormony, i to dla obojga płci, i jeszcze dla biernych palaczy wokół. A jakoś nie widziałem żeby Kościół toczył batalie przeciwko tytoniowi, piętnował palenie jako grzech ciężki czy żeby księża rozpisywali się na ten temat...

Cytuj:
Nic takiego nie twierdziłem. Naciągasz teorię dla własnych potrzeb.

Żarty waćpan stroisz. A co niby sugerowałeś pisząc że "skoro więc facet ma Ciebie kiedy chce, jak zniesie np rozłąkę, wyjazd służbowy, Twoja chorobę?"

Wt lis 08, 2011 20:50

Cytuj:
MeneMeneTekelUpharsin
W Piśmie Świętym nie ma ani jednego zdania o antykoncepcji.

Widzę, że przeczytałeś od deski do deski. :) Katechizm KK pewnie też i tam też nic nie ma?
W Piśmie Świętym nie ma nic o ipodach co wg Ciebie znaczy, że KK nie może o tym mówić??

Cytuj:
,,, w swoich argumentach utożsamiasz antykoncepcję z hormonami, podczas gdy autorka wątku pytała również o prezerwatywy, które nijak zdrowiu nie szkodzą. A czy w oczach Boga są złe? Tak twierdzi Kościół, ale jego argumentacja w tym temacie jest mocno nieprzekonywująca.

Wybacz ale stosowanie prezerwatyw to wg mnie ruletka a nie antykoncepcja ;)
Kościół dopuszcza wyłącznie NPR więc można się z tym zgodzić albo twierdzić, że "argumentacja nieprzekonująca". Można być katolikiem albo żyć w grzechu i pozbawiać się łączności z Bogiem. Nasz wolny wybór.

Cytuj:
Co więcej, papierosy są jeszcze szkodliwsze niż hormony, i to dla obojga płci, i jeszcze dla biernych palaczy wokół. A jakoś nie widziałem żeby Kościół toczył batalie przeciwko tytoniowi, piętnował palenie jako grzech ciężki czy żeby księża rozpisywali się na ten temat...

Papierosy to nasz wybór. Dzieci nienarodzone nie mają możliwości obrony. Decyduje się za nie czy mogą żyć czy nie...

Cytuj:
A co niby sugerowałeś pisząc że "skoro więc facet ma Ciebie kiedy chce, jak zniesie np rozłąkę, wyjazd służbowy, Twoja chorobę?"

Twierdzę, że gdy facet ma kobietę na zawołanie a przyjdzie np choroba żony to znacznie trudniej będzie mu znieść taki czas, gdy musi czekać np kilka miesięcy.
O kryzys wtedy nie trudno. A zły wykorzysta każdą naszą słabość.
piona

Wt lis 08, 2011 21:13
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Następna strona