Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Autor |
Wiadomość |
areoagita
|
 Rewelacyjne opracowanie na ten temat
Fajny wątek! Znalazłem rewelacyjny materiał na ten temat: http://razemdlaewangelii.pl/wielkie-dok ... ana-jezusa„Ludzie zaś dziwili się, mówiąc: Kim jest Ten, że nawet wiatry i morze są mu posłuszne?” (Mateusza 8:27). To pytanie: „Kim jest Jezus Chrystus?” jest nadal kluczową kwestią. Jako chrześcijanie wierzymy, że jest w stu procentach Bogiem na mocy swej odwiecznej natury jedynego Syna Bożego. Wyznajemy także, że nasz Pan na mocy Wcielenia jest także w stu procentach Człowiekiem.
|
So sie 27, 2011 17:53 |
|
|
|
 |
aspherus
|
 Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
aspherus napisał(a): arcana85 napisał(a): Efezjan 4:6 "Jeden jest Pan, jedna wiara, jeden chrzest. 6 Jeden jest Bóg i Ojciec wszystkich, który [jest i działa] ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich."
Komentarz unitarny: Bóg-JHWH jest jeden, podobnie jak Pan Chrystus jest jeden.
Efezjan 5:2 "Bądźcie więc naśladowcami Boga, jako dzieci umiłowane, 2 i postępujcie drogą miłości, bo i Chrystus was umiłował i samego siebie wydał za nas w ofierze i dani na wdzięczną wonność Bogu."
Komentarz unitarny: Chrystus wydał siebie na ofiarę dla Boga
Efezjan 5:20 "Dziękujcie zawsze za wszystko Bogu Ojcu w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa!"
Komentarz unitarny: Składanie dziękczynienia Bogu w imię Jezusa; Chrystus pośrednikiem w modlitwach do JHWH List Do Efezjan 4.1 Biblia Nowego Świata "Ja zatem , więzień w PANU(KURIO) upraszam was , abyście chodzili w sposób godny powołania , którym zostaliście powołani ." Dla porównania wers 6.7 "Służcie jako niewolnicy mający dobre sklonności , tak jak dla JEHOWY(KURIO) , a nie dla ludzi ." Trzeba zwrocic uwagę na to że PAN(KURIO) to nie tylko BÓG OJCIEC ale również BÓG W CHRYSTUSIE . Jeden jest PAN . 4.32 "Stawajcie sie (zaś) ku jedni drugim łagodni , miłosierni , darowując sobie samym , tak jak i BÓG W POMAZAŃCU(THEOS EN CHRISTO) darował wam ." (przeklad interlinearny Vocatio) Księga Wyjścia 4.22 " ...Tak mówi JHWH : synem Moim , pierworodnym Moim (jest) Izrael . " List Do Efezjan 5.8 " ...byliście bowiem niegdyś ciemnością , teraz zaś światłem w PANU(KURIO) ... " Ewangelia Jana 1.11-1.13 " Do swoich przyszło(światło) i swoi go nie przyjęli . Jacy zaś przyjęli je , dało im władzę dziecmi BOGA (THEOU) stac się wierzącym w Imię jego , którzy nie z krwi , ani z woli ciała , ani z woli męża , ale z BOGA(THEOU) zrodzeni zostali . " Śmiało możemy chyba z Twojego zestawienia dotyczacego słowa "pan" wyeliminowac punkty od 7-3 .
|
Wt sie 30, 2011 21:48 |
|
 |
arcana85
|
Kolosan 2:9 BT: W Nim bowiem mieszka cała Pełnia: Bóstwo, na sposób ciała, BW: gdyż w nim mieszka cieleśnie cała pełnia boskości NŚ: gdyż właśnie w nim mieszka Cieleśnie cała pełnia boskości.
Komentarz unitarny Czy w Chrystusie rzeczywiście zamieszkała cała pełnia boskości? Z pewnością tak. Przed wcieleniem Jezus miał naturę (ciało) boską duchową. Jego wcielenie było ewenementem w całej historii wszechświata. Już wcześniej aniołowie ukazywali się w ludzkich ciałach (materializowali się). Jednak było to coś całkiem odmiennego. Aniołowie mogli w każdej chwili się zdematerializować i wrócić do dziedziny duchowej. Jezus jako jedyny byt duchowy urodził się jako człowiek i stał się w pełni człowiekiem - byt duchowy stał się prawdziwym człowiekiem, z ciała takim samym jak inni (choć bez grzechu).
Kolosan 2:12,13 "zostaliście bowiem z nim Pogrzebani w jego chrzcie i dzięki więzi z nim zostaliście też razem wskrzeszeni za sprawą waszej wiary w działanie Boga, który go wskrzesił z martwych. I was, umarłych na skutek występków i nieobrzezania waszego /grzesznego/ ciała, razem z Nim przywrócił do życia. Darował nam wszystkie występki,"
Komentarz unitarny Kolejny z mnóstwa fragmentów podkreślających że to Bóg wskrzesił Jezusa a nie wskrzesił się sam.
Kolosan 3:1-3 (1) Jeśliście więc razem z Chrystusem powstali z martwych, szukajcie tego, co w górze, gdzie przebywa Chrystus zasiadając po prawicy Boga. (2) Dążcie do tego, co w górze, nie do tego, co na ziemi. (3) Umarliście bowiem i wasze życie jest ukryte z Chrystusem w Bogu.
Jezus zasiadający po prawicy Boga.
Kolosan 3:17 I wszystko, cokolwiek działacie słowem lub czynem, wszystko /czyńcie/ w imię Pana Jezusa, dziękując Bogu Ojcu przez Niego.
Jezus pośrednikiem modlitw.
(151)
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pn lis 14, 2011 20:47 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
arcana85 napisał(a): Kolosan 2:9 BT: W Nim bowiem mieszka cała Pełnia: Bóstwo, na sposób ciała, BW: gdyż w nim mieszka cieleśnie cała pełnia boskości NŚ: gdyż właśnie w nim mieszka Cieleśnie cała pełnia boskości.
Komentarz unitarny Czy w Chrystusie rzeczywiście zamieszkała cała pełnia boskości? Z pewnością tak. Przed wcieleniem Jezus miał naturę (ciało) boską duchową. Jego wcielenie było ewenementem w całej historii wszechświata. Już wcześniej aniołowie ukazywali się w ludzkich ciałach (materializowali się). Aniołowie nie mają natury bożej: viewtopic.php?f=47&t=19812&p=637434#p637434 - Z czego zbudowany jest Bóg i dusze?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lis 14, 2011 21:24 |
|
 |
aspherus
|
Księga Izajasza 45.18-20 " ...Ja (Jestem) JHWH i nie ma innego . Nie w sekrecie mówiłem , w miejscu ziemi ciemnym . nie powiedziałem do potomków Jakuba : Daremnie szukajcie mnie ! Ja(jestem) JHWH który mówi (to co) sprawiedliwe , ogłasza (rzeczy) prawe . Zgromadżcie się i przyjdżcie , zbliżcie się uciekinierzy narodów . " Natomiast Księga Rodzaju 18.26 " I POWIEDZIAŁ JHWH ... " . Chciałbym się zapytac kto "i powiedział" czy mówi to JHWH OJCIEC czy JHWH SYN czy JHWH DUCH . Co jest odpowiednikiem tego w Nowym Testamencie ? Proszę o cytaty oczywiście . Jeżeli w Nowym Testamencie mówi tylko SYN który nie jest JHWH nie jest Bogiem to Objawienie Nowotestamentalne nie tyle jest Objawieniem Boga co Objawieniem się odejścia Boga od człowieka Objawieniem odgrodzenia się Boga od człowieka Objawieniem oddalenia się Boga od człowieka . Skoro SYN nie jest Bogiem to znaczy że już nie ma "I powiedział JHWH ..." mówi Pośrednik . Więc kto mówi w Nowym Testamencie ?
|
N lis 20, 2011 18:19 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
aspherus napisał(a): Natomiast Księga Rodzaju 18.26 " I POWIEDZIAŁ JHWH ... " . Chciałbym się zapytac kto "i powiedział" czy mówi to JHWH OJCIEC czy JHWH SYN czy JHWH DUCH . viewtopic.php?f=1&t=824 - Czy Jahwe ze Starego Testamentu to Trojca Święta?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
N lis 20, 2011 18:32 |
|
 |
arcana85
|
Elbrus napisał(a): arcana85 napisał(a): Kolosan 2:9 BT: W Nim bowiem mieszka cała Pełnia: Bóstwo, na sposób ciała, BW: gdyż w nim mieszka cieleśnie cała pełnia boskości NŚ: gdyż właśnie w nim mieszka Cieleśnie cała pełnia boskości.
Komentarz unitarny Czy w Chrystusie rzeczywiście zamieszkała cała pełnia boskości? Z pewnością tak. Przed wcieleniem Jezus miał naturę (ciało) boską duchową. Jego wcielenie było ewenementem w całej historii wszechświata. Już wcześniej aniołowie ukazywali się w ludzkich ciałach (materializowali się). Aniołowie nie mają natury bożej: viewtopic.php?f=47&t=19812&p=637434#p637434 - Z czego zbudowany jest Bóg i dusze? postać/natura boża = natura duchowa, byt duchowy; a nie kolejny byt Wszechmocny bo byłby to po 1. paradoks, po 2. politeizm
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Wt gru 06, 2011 13:04 |
|
 |
arcana85
|
aspherus napisał(a): Księga Izajasza 45.18-20 " ...Ja (Jestem) JHWH i nie ma innego . Nie w sekrecie mówiłem , w miejscu ziemi ciemnym . nie powiedziałem do potomków Jakuba : Daremnie szukajcie mnie ! Ja(jestem) JHWH który mówi (to co) sprawiedliwe , ogłasza (rzeczy) prawe . Zgromadżcie się i przyjdżcie , zbliżcie się uciekinierzy narodów . " Natomiast Księga Rodzaju 18.26 " I POWIEDZIAŁ JHWH ... " . Chciałbym się zapytac kto "i powiedział" czy mówi to JHWH OJCIEC czy JHWH SYN czy JHWH DUCH . Że hę? JHWH to JHWH - Bóg Wszechmocny - El Szaddaj Pamiętaj że JHWH prawie zawsze przemawiał przez pośredników - aniołów, choć niekiedy wypowiadali się oni w pierwszej osobie. (nikt kto zobaczył Boga nie został przy życiu a Mojżesz nie oglądał osoby Boga tylko jego chwałę). Nie ma czegoś takiego jak " Jahwe Ojciec, Jahwe Syn czy Duch" Pwp 6:4 największe przykazanie - "Słuchaj, Izraelu: Jehowa, nasz Bóg, to jeden Jehowa" (NŚ) aspherus napisał(a): Co jest odpowiednikiem tego w Nowym Testamencie ? Proszę o cytaty oczywiście . Jeżeli w Nowym Testamencie mówi tylko SYN Czyż nie wiesz że w NT nie przemawia tylko Syn? Mateusza 3:17 "Oto też rozległ się głos z niebios, mówiący: „To jest mój Syn, umiłowany, którego darzę uznaniem” Mateusza 17:5 "Gdy on jeszcze mówił, oto ocienił ich jasny obłok i oto głos z obłoku powiedział: „To jest mój Syn, umiłowany, którego darzę uznaniem; jego słuchajcie”. Jana 12:28 "Ojcze, otocz chwałą swoje imię”. Wtedy doszedł głos z nieba: „Już otoczyłem je chwałą i jeszcze je chwałą otoczę” Masz trzy przykład jak w NT przemawia sam Bóg Wszechmocny - JHWH Zresztą Jezus mówił że to co naucza nie pochodzi od niego tylko od ojca a więc przekazywał słowa JHWH a nie własne.
|
Wt gru 06, 2011 13:17 |
|
 |
aspherus
|
Ewangelia Mateusza 3.16-3.17 " Zostawszy zanurzonym zaś JEZUS zaraz wyszedł z wody . I oto otwarte zostały (MU) niebiosa i zobaczył DUCHA BOGA schodzącego jakby gołąb (i) przychodzącego na NiEGO . I oto głos z niebios mówiący : ... " . Czyli zobaczył jakiś obraz ... i spośród tego obrazu głos mówiący " ... TEN JEST SYN MÓJ UMIŁOWANY W KTÓRYM UPODOBAŁEM . "
|
Śr gru 07, 2011 19:53 |
|
 |
aspherus
|
A teraz - skoro Jan mówi 3.14 " ... Ja potrzebę mam przez CIEBIE byc zanurzonym i TY przychodzisz do mnie ? " a JEZUS mu odpowiada 3.15 " ...Dopuśc teraz , tak bowiem przystojne jest NAM wypełnic całą sprawiedliwośc . ... " - interesował by mnie dialog PANA BOGA z innymi osobami .
|
Śr gru 07, 2011 21:27 |
|
 |
arcana85
|
aspherus napisał(a): Ewangelia Mateusza 3.16-3.17 " Zostawszy zanurzonym zaś JEZUS zaraz wyszedł z wody . I oto otwarte zostały (MU) niebiosa i zobaczył DUCHA BOGA schodzącego jakby gołąb (i) przychodzącego na NiEGO . I oto głos z niebios mówiący : ... " . Czyli zobaczył jakiś obraz ... i spośród tego obrazu głos mówiący " ... TEN JEST SYN MÓJ UMIŁOWANY W KTÓRYM UPODOBAŁEM . " O nie, nie. Teraz to podajesz naciąganą interpretacje. Żaden obraz mu się nie pojawił. Zstąpił na niego duch Boży POD POSTACIĄ gołębia. Zresztą widział to też sam Jan Chrzciciel (Jana 1:32). I gołąb do niego nie przemawiał  Duch na nim spoczął i pozostał jak mówi Jan. To chyba oczywiste że głos który się rozległ nie należał do gołębia ani do ducha bożego tylko BOGA OJCA. Zresztą twoje tłumaczenie byłoby sprzeczne z katolicką doktryną Trójcy bo duch nie może powiedzieć o Jezusie "to jest mój Syn" - może tak powiedzieć tylko Ojciec który zrodził Syna (pamiętaj że według koncepcji trynitarnej Ojciec nie jest Duchem, Syn nie jest Duchem ani Ojciec nie jest Synem - lecz wszyscy są jednym Bogiem). jeśli więc poruszasz się na płaszczyźnie pojęć Ojciec, Syn, Duch nie masz prawa utożsamiać tych pojęć.
|
So gru 10, 2011 12:49 |
|
 |
arcana85
|
aspherus napisał(a): A teraz - skoro Jan mówi 3.14 " ... Ja potrzebę mam przez CIEBIE byc zanurzonym i TY przychodzisz do mnie ? " a JEZUS mu odpowiada 3.15 " ...Dopuśc teraz , tak bowiem przystojne jest NAM wypełnic całą sprawiedliwośc . ... " - interesował by mnie dialog PANA BOGA z innymi osobami . Jezus mówi o sobie i Janie Chrzcicielu. Jan ochrzcił Jezusa a więc razem wykonali to co prawe. Co do dialogu Pana Boga z innymi osobami to sobie poszukaj, może coś znajdziesz.
|
So gru 10, 2011 12:52 |
|
 |
Ofir
|
Czy Boża miłość może mieć jakieś braki czy jest raczej doskonała?
Co Pan Jezus powiedział o największej miłości?:
"Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich" (J. 15,13)
Jeżeli Bóg wydał na śmierć kogoś innego niż siebie samego, by ocalić życie swoich przyjaciół to daleko mu do doskonałej miłości! On jednak wydał sam siebie...
Boskość Pana Jezusa to fakt biblijny:
"A wiemy, iż Syn Boży przyszedł i dał nam zmysł, abyśmy poznali onego prawdziwego Boga, i jesteśmy w onym prawdziwym, to jest w Synu jego, Jezusie Chrystusie; tenci jest prawdziwy Bóg i żywot wieczny." 1 List Jana 5:20 Biblia Gdańska
|
So gru 10, 2011 15:54 |
|
 |
Elbrus
|
Ofir napisał(a): Czy Boża miłość może mieć jakieś braki czy jest raczej doskonała?
"Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich" (J. 15,13)
Jeżeli Bóg wydał na śmierć kogoś innego niż siebie samego, by ocalić życie swoich przyjaciół to daleko mu do doskonałej miłości! On jednak wydał sam siebie... viewtopic.php?p=630972#p630972 - Czy Bóg cierpi ?
|
So gru 10, 2011 16:08 |
|
 |
arcana85
|
Ofir napisał(a): Czy Boża miłość może mieć jakieś braki czy jest raczej doskonała?
Jeżeli Bóg wydał na śmierć kogoś innego niż siebie samego, by ocalić życie swoich przyjaciół to daleko mu do doskonałej miłości! On jednak wydał sam siebie... Choć z innego punktu widzenia, Elbrus podał ci linka do informacji o tym że Bóg nie może cierpieć. Z przyczyn ontologicznych także nie może się wcielić gdyż nie może być jednocześnie stwórcą i stworzeniem. Mógłby co najwyżej mieć w materialnym świecie swoją emanację, awatara. Ale to koncepcje hinduistyczne nie mające związku z chrześcijaństwem. Piszesz o miłości więc na pewno znasz te słowa: "Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny" Jana 3:16 BW A więc masz tu wprost napisane że własnie BÓG dał kogoś innego niż samego siebie - dął swego Syna - i to jest fakt biblijny. Ofir napisał(a): Boskość Pana Jezusa to fakt biblijny: "A wiemy, iż Syn Boży przyszedł i dał nam zmysł, abyśmy poznali onego prawdziwego Boga, i jesteśmy w onym prawdziwym, to jest w Synu jego, Jezusie Chrystusie; tenci jest prawdziwy Bóg i żywot wieczny." 1 List Jana 5:20 Biblia Gdańska To przykład tendencyjnego wypaczenia wersetu biblijnego przez tłumaczy będących zwolennikami Trójcy. To ciekawe bo wszystkie przekłady odróżniają w Ewangelii wg. Jana 17:3 osobę Jezusa od "jedynego prawdziwego Boga". Na przykład uczony katolicki Karl Rahner w książce pt. Theological Investigations (Rozważania teologiczne) napisał, że „w Pierwszym Liście św. Jana określenie ὁ θεος [Bóg] tak często wyraźnie dotyczy Ojca, że należy odnosić je do Niego w całym tym Liście”. Przy okazji warto przypomnieć, że około IV wieku n.e. jakiś wierzący w Trójcę nadgorliwy skryba łaciński dopisał w Liście 1 Jana 5:7 słowa: „Ojciec, Słowo i duch święty, a ci trzej są jednością”. Dodatku tego Watykan bronił aż do 1927 roku, mimo że już od VI wieku n.e. niektórzy uczeni katoliccy powątpiewali o jego autentyczności. Na przykładzie tej nieuczciwej wstawki widać, do czego potrafią się posunąć zwolennicy pewnych teorii teologicznych by podeprzeć swoją doktrynę. Polecam interlinię.
|
Pn gru 12, 2011 12:53 |
|
|
|