Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 6:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
 Fizyczna obecność Boga 
Autor Wiadomość

to dotyczylo zupelnie innej rozmowy z 'shoghedem' ktry bierze sie za jezyk grecki a nie umie mi wytlumaczyc co polsku znaczylo pewne zdanie

No właśnie nie zamierzam ci tego tłumaczyć dopóki ty nie wyjaśnisz paru punktów, które dotąd bezczelnie zignorowałeś

1. Jakim cudem Maryja mówi do Jezusa w Księdze Psalmów ?
Przecież twierdziłeś że chodzi o zrodzenie z Maryi w tym wersecie z Hebrajczyków: "Podobnie i Chrystus nie sam siebie okrył sławą przez to, iż stał się arcykapłanem, ale (uczynił to) Ten, który powiedział do Niego: Ty jesteś moim Synem, jam Cię dziś zrodził" a to jest cytat z Psalmu... Więc wyjaśnij mi tą sprzeczność

2. W jaki sposób zrodzenie z Maryi niby sprawia że Jezus jest wyższy od aniołów ?
Znowu z Hebrajczyków: "Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek: Ty jesteś moim Synem, Jam Cię dziś zrodził? I znowu: Ja będę Mu Ojcem, a On będzie Mi Synem."

3. Jeżeli Jezus jest aniołem a mają mu oddać pokłon WSZYSCY aniołowie to co ? Sam przed sobą upadnie czy jak ?

4. Skoro jest pierworodnym wobec wszystkiego stworzenia a jest aniołem czyli jest stworzony to co ? Jest starszy od samego siebie ?

To na razie te cztery, żebyś nie miał za dużo na raz. Jak wyjaśnisz te cztery absurdy w które się sam wplątałeś to pogadamy dalej.

A jeszcze o czymś zapomniałeś:

5. Jeżeli Jezus jest aniołem to jakim cudem umarł ?

6. A jeżeli umarł to jakim cudem mógł WŁASNĄ MOCĄ wstać z grobu co zapowiedział w słowach "Zburzcie tę świątynię, a Ja w trzech dniach wzniosę ją na nowo. On zaś mówił o świątyni swego ciała"

Dopóki tych rzeczy nie wyjaśnisz, bo do tej pory to się tylko wykręcasz, to nie wyskakuj mi tu z tą staropolszyzną bo nawet tej zaległej definicji co to jest językoznawstwo nawet nie wyjaśniłeś :hahaha:

N kwi 17, 2005 14:28
ja1 napisał(a):
bardzo ladne wersety
i co dalej?

ja1 napisał(a):
tylko to sa prawdy wiary koscielne a nie biblijne
w Biblii na temat punktow:
3,5
nie ma mowy

Drogi "Ja1" !
Pytasz się o to skąd więła się druga Osoba Boska - a zgodnie z Prawdami Wiary są trzy Osoby Boskie.
Prawdy Wiary to nic innego, jak tylko skrótowe opisanie tego, co napisane zostało w Piśmie.

totez ja szukam tego nie skrotowego ktore jest w Biblii.
Bo jak na razie to Prawdy wiary wziete sa z powietrza
Cytuj:
W przeciwnym bowiem wypadku - używając np. wersetów:
Na to rzekli do Niego Żydzi: Pięćdziesięciu lat jeszcze nie masz, a Abrahama widziałeś? Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, Ja jestem. Porwali więc kamienie, aby je rzucić na Niego. Jezus jednak ukrył się i wyszedł ze świątyni.
(Ew.Jana 8:57-59)
Bez odpowiedniego kontekstu biblijnego i historycznego można by się zastanawiać nad tym, dlaczego Żydzi chcieli Chrystusa ukamieniować.

bo mowil im prawde w oczy.
i powiedzial im ze jest wiekszy niz Abraham
a ten werset nie mowi o tym kim jest Jezus tylko jak dlugo istnieje Jezus
nie wiem czy zauwazyles o co pyatli Zydzi ?
pytali Go o wiek.
parafrazujac :
jestes taki mlody a mowisz nam ze widziales Abrahama ktory zyl ilesset lat temu?
I Jezus odpowiedzial .Zanim byl Abraham ja bylem

twoje tlumaczenie jest mniej wiecej takie:
pytanie do mnie
ile masz lat skoro mowisz ze widziales Abrahama?
moja odpwiedz
zanim Abraham byl, mam na imie Franek.
przeciez to zdanie jest bez sensu

Jezus nie odpowiadla im na pytanie kim jest tylko ile ma lat i dlaczego moze powiedziec ze widzial Abrahama

Cytuj:
A oni Ja i Ojciec jedno jesteśmy.

to juz mowilem nie dotyczy jednosci w sensie osoby tylko dzialania

Cytuj:
Rzekli więc do Niego Żydzi: Czyżby miał sam siebie zabić, skoro powiada: Tam, gdzie Ja idę, wy pójść nie możecie? A On rzekł do nich: Wy jesteście z niskości, a Ja jestem z wysoka. Wy jesteście z tego świata, Ja nie jestem z tego świata. Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Tak, jeżeli nie uwierzycie, że Ja jestem, pomrzecie w grzechach swoich.

o czym to swiadczy?
ze poszedl do nieba?
(Ew.Jana 8:22-24)

Cytuj:
O boskiej naturze Chystusa świadczą również wersety mówiące o ukazywaniu się Chystusa nie tylko Duchem lecz również i wraz z ciałem uczniom po Jego ziemskiej śmierci.

mozesz wskazac te wersety
aniolowie tez sie ukazywali w ciele a nie tylko Duchem a nie byli Bogami
Cytuj:
Nie twierdzisz chyba, by człowiek potrafił wchodzić do zamkniętego pomieszczenia, a pozbawiony ciała duch - jeść wraz z ludźmi ?

a co to ma do rzeczy.
aniolowie tez przybierali ciala i nie byli Bogiem
wiec to nie ma nic wspolnego ze ktos jest Bogiem

N kwi 17, 2005 17:09

A kto tu mówi o jedności osoby? Osoby są dwie (w tym kontekście) a konkretnie to trzy. Natura jest jedna - boska. Obawiam się że się nie zrozumiemy dopóki nie zapoznasz się z tymi podstawowymi pojęciami

N kwi 17, 2005 17:16
ja1 napisał(a):

A kto tu mówi o jedności osoby? Osoby są dwie (w tym kontekście) a konkretnie to trzy. Natura jest jedna - boska. Obawiam się że się nie zrozumiemy dopóki nie zapoznasz się z tymi podstawowymi pojęciami

1
o trzeciej nie slychac
2 nature boska maja tez aniolowie ale jakos nie sa w trojcy

3 jesli zas jedno to natura boska to takze apostolowie mieli taka nature bo mieli byc jedno z Bogiem i Chrsytusem

N kwi 17, 2005 17:23

3 jesli zas jedno to natura boska to takze apostolowie mieli taka nature bo mieli byc jedno z Bogiem i Chrsytusem

? ? ? ?
A kto ci powiedział że aniołowie są boskiej natury ? ? ? ?

N kwi 17, 2005 17:40

A moje pytania nadal bezczelnie ignorujesz ?

N kwi 17, 2005 17:47
A moje pytania nadal bezczelnie ignorujesz ?

ja juz czekam wiel dni na wyjsnienie
a twojego pytania nawet nie pamietam, wiec nie ignoruje

N kwi 17, 2005 18:08
ja1 napisał(a):

? ? ? ?
A kto ci powiedział że aniołowie są boskiej natury ? ? ? ?

tez robia tak jak Bog i Jezus czyli sa jedno.

N kwi 17, 2005 18:09
Czyżby zatem "ja1" według Cebie - można by rozumieć ... że Chrystus nie był Bogiem ?
czy też może Twoje słowa należałoby rozumieć w jakiś inny sposób ?

N kwi 17, 2005 18:11

Człowiek zabija i cholera zabija :D
Jakoś to nie jest wystarczająca przesłanka żeby uznać że cholera jest ludzkiej natury :hahaha:

N kwi 17, 2005 18:18
ja1 napisał(a):

Człowiek zabija i cholera zabija :D
Jakoś to nie jest wystarczająca przesłanka żeby uznać że cholera jest ludzkiej natury :hahaha:

to tak jak z Jezusem
tez nie jest to wystarczajce zeby go uznac za Boga jesli robi t oc oBog
.

N kwi 17, 2005 18:19

to tak jak z Jezusem
.

BZDURY WYPISUJESZ !
Jezus ma tą samą naturę co Bóg
Aniołowie nie
i tyle.
Gdybyś nie zajarzył to agniulka wyśmiewała twoją teorię o boskiej naturze aniołów :D

N kwi 17, 2005 18:27

Ponieważ jak widzę generalnie masz problem ze wzrokiem, więc powtarzam wielkimi literami swoje pytania, które są znacznie starsze od twoich popisów staropolskich, a które chamsko ignorujesz od początku wątku:

1.. Jakim cudem Maryja mówi do Jezusa w Księdze Psalmów ?
Przecież twierdziłeś że chodzi o zrodzenie z Maryi w tym wersecie z Hebrajczyków: "Podobnie i Chrystus nie sam siebie okrył sławą przez to, iż stał się arcykapłanem, ale (uczynił to) Ten, który powiedział do Niego: Ty jesteś moim Synem, jam Cię dziś zrodził" a to jest cytat z Psalmu... Więc wyjaśnij mi tą sprzeczność

2. W jaki sposób zrodzenie z Maryi niby sprawia że Jezus jest wyższy od aniołów ?
Znowu z Hebrajczyków: "Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek: Ty jesteś moim Synem, Jam Cię dziś zrodził? I znowu: Ja będę Mu Ojcem, a On będzie Mi Synem."

3. Jeżeli Jezus jest aniołem a mają mu oddać pokłon WSZYSCY aniołowie to co ? Sam przed sobą upadnie czy jak ?

4. Skoro jest pierworodnym wobec wszystkiego stworzenia a jest aniołem czyli jest stworzony to co ? Jest starszy od samego siebie ?

5. Jeżeli Jezus jest aniołem to jakim cudem umarł ?

6. A jeżeli umarł to jakim cudem mógł WŁASNĄ MOCĄ wstać z grobu co zapowiedział w słowach "Zburzcie tę świątynię, a Ja w trzech dniach wzniosę ją na nowo. On zaś mówił o świątyni swego ciała"

To na razie te sześć, żebyś nie miał za dużo na raz.
Dopóki tych rzeczy nie wyjaśnisz, bo do tej pory to się tylko wykręcasz, to nie wyskakuj mi tu z tą staropolszyzną bo nawet tej zaległej definicji co to jest językoznawstwo nawet nie wyjaśniłeś :hahaha:

N kwi 17, 2005 18:30
Twój tok rozumowania ma pewną wadę ...
Świadczy bowiem o tym, ze nie masz zielonego pojęcia o tym, jak logicznie powiązać - zgodnie z kontekstem biblijnym - Posłannictwa Chrystusa :-( i na własną rękę próbujesz powiązać tekst Pisma - bezlogicznego ciągu :-(

N kwi 17, 2005 18:32
ja1 napisał(a):
to tak jak z Jezusem
.

BZDURY WYPISUJESZ !
Jezus ma tą samą naturę co Bóg
Aniołowie nie
i tyle.
Gdybyś nie zajarzył to agniulka wyśmiewała twoją teorię o boskiej naturze aniołów :D

coz tam slychac z moim tekstem ?

N kwi 17, 2005 18:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona