ddv163 napisał(a):
ja1 napisał(a):
bardzo ladne wersety
i co dalej?
ja1 napisał(a):
tylko to sa prawdy wiary koscielne a nie biblijne
w Biblii na temat punktow:
3,5
nie ma mowy
Drogi "Ja1" !
Pytasz się o to skąd więła się druga Osoba Boska - a zgodnie z Prawdami Wiary są trzy Osoby Boskie.
Prawdy Wiary to nic innego, jak tylko skrótowe opisanie tego, co napisane zostało w Piśmie.
totez ja szukam tego nie skrotowego ktore jest w Biblii.
Bo jak na razie to Prawdy wiary wziete sa z powietrza
Cytuj:
W przeciwnym bowiem wypadku - używając np. wersetów:
Na to rzekli do Niego Żydzi: Pięćdziesięciu lat jeszcze nie masz, a Abrahama widziałeś? Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, Ja jestem. Porwali więc kamienie, aby je rzucić na Niego. Jezus jednak ukrył się i wyszedł ze świątyni.
(Ew.Jana 8:57-59)
Bez odpowiedniego kontekstu biblijnego i historycznego można by się zastanawiać nad tym, dlaczego Żydzi chcieli Chrystusa ukamieniować.
bo mowil im prawde w oczy.
i powiedzial im ze jest wiekszy niz Abraham
a ten werset nie mowi o tym kim jest Jezus tylko jak dlugo istnieje Jezus
nie wiem czy zauwazyles o co pyatli Zydzi ?
pytali Go o wiek.
parafrazujac :
jestes taki mlody a mowisz nam ze widziales Abrahama ktory zyl ilesset lat temu?
I Jezus odpowiedzial .Zanim byl Abraham ja bylem
twoje tlumaczenie jest mniej wiecej takie:
pytanie do mnie
ile masz lat skoro mowisz ze widziales Abrahama?
moja odpwiedz
zanim Abraham byl, mam na imie Franek.
przeciez to zdanie jest bez sensu
Jezus nie odpowiadla im na pytanie kim jest tylko ile ma lat i dlaczego moze powiedziec ze widzial Abrahama
Cytuj:
A oni Ja i Ojciec jedno jesteśmy.
to juz mowilem nie dotyczy jednosci w sensie osoby tylko dzialania
Cytuj:
Rzekli więc do Niego Żydzi: Czyżby miał sam siebie zabić, skoro powiada: Tam, gdzie Ja idę, wy pójść nie możecie? A On rzekł do nich: Wy jesteście z niskości, a Ja jestem z wysoka. Wy jesteście z tego świata, Ja nie jestem z tego świata. Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Tak, jeżeli nie uwierzycie, że Ja jestem, pomrzecie w grzechach swoich.
o czym to swiadczy?
ze poszedl do nieba?
(Ew.Jana 8:22-24)
Cytuj:
O boskiej naturze Chystusa świadczą również wersety mówiące o ukazywaniu się Chystusa nie tylko Duchem lecz również i wraz z ciałem uczniom po Jego ziemskiej śmierci.
mozesz wskazac te wersety
aniolowie tez sie ukazywali w ciele a nie tylko Duchem a nie byli Bogami
Cytuj:
Nie twierdzisz chyba, by człowiek potrafił wchodzić do zamkniętego pomieszczenia, a pozbawiony ciała duch - jeść wraz z ludźmi ?
a co to ma do rzeczy.
aniolowie tez przybierali ciala i nie byli Bogiem
wiec to nie ma nic wspolnego ze ktos jest Bogiem