| Autor |
Wiadomość |
|
epsilon
|
 Re: Małe dylematy.
Generalnie KK nie miesza sie az tak szczegolowo w "kwestia techniczne", tj. jakie metody pobudzania sa dopuszczalne, a jakie nie. Wazne, aby bylo to zwiazane ze zjednoczeniem malzonkow w akcie malzenskim i bylo akceptowane przez obojga partnerow.
|
| N gru 18, 2011 20:16 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
epsilon napisał(a): Nie mylmy pojec. Sa pieszczoty oralne i seks oralny. http://www.sjp.pl/seks▸ seks sex; 1. ogół zagadnień związanych z życiem seksualnym; 2. zespół cech biologicznych u kobiet i mężczyzn działających pobudzająco na zmysły
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| N gru 18, 2011 20:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): epsilon napisał(a): Widze, ze wielu dyskutantow stara sie zdyskredytowac KK przypisujac mu zasady jakich on nie glosi. Wszystko to po to, zeby potem moc powiedziec: patrzcie jaki ten KK zacofany, ciagle siedzi w sredniowieczu, a katolicy to hipokryci.
Zeby sprostowac pewne sprawy napisze raz jeszcze.
Stosunek przed/pozamalzenski jest zawsze grzechem. Podobnie grzechem sa (rowniez w malzenstwie) takie praktyki seksualne jak: seks oralny, seks analny, petting, itp. Robisz to samo o co oskarżasz innych. Z wymienionych przez ciebie, tylko seks analny (jeśli wierzyć niektórym opiniom, bo jesli są błędne, to nie) jest grzechem. Pozostałe czynności seksualne, jeśli będą połączone ze złożeniem nasienia w pochwie, są dopuszczalne. Margaret_ka napisał(a): epsilon napisał(a): Stosunek przed/pozamalzenski jest zawsze grzechem. Podobnie grzechem sa (rowniez w malzenstwie) takie praktyki seksualne jak: seks oralny, seks analny, petting, itp.
 Nie daj się zwieść: viewtopic.php?f=26&t=19841 - Czy seks oralny jest moralny:) może i moralny ale niestety to grzech 
|
| N gru 18, 2011 20:35 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
Margaret_ka napisał(a): może i moralny ale niestety to grzech  Skoro coś jest grzechem, to nie jest moralne (moralnie dobre).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
| N gru 18, 2011 20:38 |
|
 |
|
Rzymian_8_13
|
Alchemiczka napisał(a): Inne wyjścia: 1. rozstać się z kościołem i poczuciem winy i zająć się poważniejszymi probelmami.
Przepraszam, a jakie to problemy są ważniejsze od wiary 
|
| N gru 18, 2011 20:56 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Może i racja... niemniej jednak ubolewam, że jedna z piękniejszych form bliskości jest paskudna, grzeszna i obrzydliwa.
|
| N gru 18, 2011 20:58 |
|
 |
|
Elbrus
|
Margaret_ka napisał(a): Może i racja... niemniej jednak ubolewam, że jedna z piękniejszych form bliskości jest paskudna, grzeszna i obrzydliwa. Jest piękna, jeśli patrzy się na nią tylko ludzkimi oczami. Chrześcijanin powinien widzieć więcej.
|
| N gru 18, 2011 21:03 |
|
 |
|
Rzymian_8_13
|
podobny problem widziałem na zapytaj.wiara.pl ----------------------- Gość 2011-10-31 21:42 Szczesc Boze. Nie chce zyc w grzechu a po ostatniej rozmowie ze spowiednikiem nic sie nie dowiedziałam na moje pytanie odp mi: dziecko kazdy ma wolna wole i o sobie decyduje. dlatego prosze o odp. Czy całowanie sie z chłopakiem ktore prowadzi to podniecenia jest grzechem jezeli tak to jakim lekkim czy ciezkim? Czy pieszczenie narzadow plciowych ktore doprowadza do orgazmu u chlopaka lub u dziewczyny jest grzechem? Od dłuzszego czasu zastanawiamy sie z chlopakiem gdzie jest granica i co mozemy a z czym katolicy powinny poczekac do slubu. Dodam ze chociaz dla niektorych moze sie to wydac usprawiedliwieniem ale nie rozumiemy dlaczego pieszczoty doprowadzajace do orgazmu sa grzechem jezeli obydwoje sie kochamy i jest to wyraz naszej milosci a nie traktowania sie przedmiotowo. obydwoje myslimy o wspolnej przyszłosci tj slubie ( jednka musimy z tym poczekac ja jestem na 1 roku stodiow on na 2). Bardzo prosze o dop gdzie jest ta granica? Odpowiedź: Granica między tym, co wolno, a co nie, jest trochę nieostra. Można ująć to tak, że grzechem jest zgoda na przeżywanie przyjemności seksualnej. Z całą pewnością jest więc grzechem doprowadzanie się do orgazmu. Pocałunek... Jak sama pewnie wiesz, pocałunki bywają różne. Faktycznie, we własnym sumieniu musisz rozstrzygnąć, czy całujesz z myślą o pokazaniu miłości, serdeczności, czułości, czy szukasz dla siebie i ukochanego o seksualnej przyjemności... J. ------------------------------ "W okresie narzeczeństwa zabronione jest to wszystko, co wywołuje podniecenie seksualne oraz to, co naraża na grzech nieczystości. To zasada obowiązująca wszystkich nie będących małżonkami. Tyle że w okresie narzeczeństwa usprawiedliwione są zachowania, które mogą takie stany wywołać (choć nie muszą). Np. pocałunek. To okazania miłości i czułości. Może do podniecenia doprowadzić. Jeśli jednak narzeczeni nie mają takiej intencji, a ewentualne podniecenie pojawia się niechcący, to nie mają grzechu. Powinni w takiej sytuacji po prostu przestać na na przyszłość bardziej uważać." Czy ta powyższa rada Odpowiadającego J. nie dotyczy również relacji chłopak-dziewczyna nie będący narzeczonymi (oficjalnie)? Od kiedy zaczyna się narzeczeństwo? To w końcu nie będący narzeczonymi mogą się pocałować bez intencji wzbudzenia podniecenia (czyli nie np. "pompa tłocząco ssąca") czy nie? A jeśli ktoś u nienarzeczonym pojawi się podniecenie ale go nie akceptują to grzech ciężki jest? Dużo nie jasności. Tak sobie myślę, że skoro odpowiadający zna już problemy ludzi np. w sferze relacji damsko męskich to może dobrze było by poukładać i dać jasne wskazówki, utworzyć jakieś działy jak kilka to po prawej. Bo czytanie różnych odpowiedzi może pomóc, a czasem myślę że zaszkodzić dodając więcej wątpliwości. Wiem, że każdy powinien sam w sobie na swoje problemy odpowiedzieć ostatecznie i że najlepiej pytać spowiednika, ale skoro już jesteście... Pozdrawiam  Z Bogiem. Odpowiedź: Narzeczeństwo zaczyna się od zaręczyn. Można tę formalność pominąć, ale na pewno nie można za narzeczonych uznać ludzi, którym nie w głowie myśl o małżeństwie. W dziedzinie seksualności granica między tym, co jest godziwe i uprawnione, a tym co jest nieczyste bywa płynna. I często zależy nie od ułożenia ludzkich ciał, ale od intencji. Tworzenie ścisłych zasad byłoby wchodzeniem w międzyludzkie relacje z linijką stoperem. Tak się nie da. Bo dla jednego krótki pocałunek na pożegnanie będzie wyrazem czułości, a dla innego taki sam prośbą o więcej. J. ------------------------------------------ Witam. Mam dwa pytania. Przeczytałam ostatnio gdzieś, że to źle gdy dziewczyny noszą spodnie, i chciałabym się dowiedzieć czy jest to grzechem? Natomiast druga kwestia jest taka, że chciałam się dowiedzieć, czy pocałunek jest grzechem? Przeczytałam mnóstwo artykułów. Problem w tym, że odpowiedzi są sprzeczne- albo tak albo nie. Chodzi mi o pocałunek chłopaka i dziewczyny, czysty wyraz miłości bez jakichkolwiek podtekstów. Pozdrawiam. Odpowiedź: 1. Noszenie spodni przez dziewczyny nie jest grzechem. Najmniejszym. Bo co niby miałoby być w tym złego? A tylko to co złe może być grzechem... 2. Pocałunek jest grzechem, jeśli chodzi w nim o przyjemność seksualną. To odpowiedź ogólna, ale dokładniejszej nie otrzymasz. Musisz pyutać samą siebie, jak taki pocałunek przeżywasz, jak przeżywa go Twój chłopak... J.
|
| N gru 18, 2011 21:21 |
|
 |
|
MeneMeneTekelUpharsin
|
Elbrus napisał(a): Z wymienionych przez ciebie, tylko seks analny (jeśli wierzyć niektórym opiniom, bo jesli są błędne, to nie) jest grzechem. Dlaczego?
|
| N gru 18, 2011 23:23 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Twierdzą, że to niezgodne z naturą, bo odbyt do tego nie służy (co chyba nie jest do końca prawdą).
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| N gru 18, 2011 23:33 |
|
 |
|
Elbrus
|
MeneMeneTekelUpharsin napisał(a): Elbrus napisał(a): Z wymienionych przez ciebie, tylko seks analny (jeśli wierzyć niektórym opiniom, bo jesli są błędne, to nie) jest grzechem. Dlaczego? "Z o. Ksawerym Knotzem, duszpasterzem małżeństw, specjalizującym się w tematyce aktu małżeńskiego rozmawiała Dorota Niedźwiecka (...) Powiedział Ojciec, że celem współżycia małżonków jest tworzenie więzi. Jak się ma do tego dążenie do odczuwania przyjemności seksualnej? - To wcale nie jest ze sobą sprzeczne. Pan Bóg stworzył człowieka tak, że pragnie przyjemności, odkrywa ją i do niej dąży. Chodzi jedynie o to, żeby tę przyjemność czerpać w ramach cielesności, czyli żeby mąż i żona spotkali się ze sobą, oddając sobie nawzajem swoje męskie i kobiece ciało. By korzystali z przyjemności zgodnie z fizjologią, czyli m.in. uznając czasową płodność i niepłodność kobiety (a nie rozregulowując hormonami przysadkę mózgową) i dążąc do pełnego aktu seksualnego, zgodnie z przeznaczeniem ludzkich narządów (a nie np. do seksu analnego rozumianego jako penetracja odbytu)." http://www.szansaspotkania.net/index.php?pageid=11763 (sztuka kochania katolickich małżonków )
|
| N gru 18, 2011 23:42 |
|
 |
|
epsilon
|
Elbrus napisał(a): epsilon napisał(a): Nie mylmy pojec. Sa pieszczoty oralne i seks oralny. http://www.sjp.pl/seks▸ seks sex; 1. ogół zagadnień związanych z życiem seksualnym; 2. zespół cech biologicznych u kobiet i mężczyzn działających pobudzająco na zmysły To definicja encyklopedyczna, natomiast katolicka etyka seksualna (vide poglady o. Knotza) rozroznia pieszczoty, czyli czynnosci towarzyszace aktowi malzenskiemu (tutaj nie ma jakichs specjalnych restrykcji; stymulacja oralna jest jak najbardziej dopuszczalna) od czynnosci prowadzacych do zaspokojonia poza aktem malzenskim (np. seks oralny).
|
| Pn gru 19, 2011 9:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
powiedzcie mi dlaczego kościół nie mógł dać sobie spokoju? wszystko, wszystko musiał ponakazywać albo pozakazywać. W takich chwilach czuję ogromną gorycz w sercu, że musze sięprzejmowac takimi rzeczami, a inni korzystają z życia, cieszą się nim a ja kuźwa mam takei dylematy. I zazdroszcze im ,ze oni potrafią się tym nie przejmować.
|
| Pn gru 19, 2011 16:30 |
|
 |
|
jesienna
|
Margaret_ka napisał(a): powiedzcie mi dlaczego kościół nie mógł dać sobie spokoju? wszystko, wszystko musiał ponakazywać albo pozakazywać. W takich chwilach czuję ogromną gorycz w sercu, że musze sięprzejmowac takimi rzeczami, a inni korzystają z życia, cieszą się nim a ja kuźwa mam takei dylematy. I zazdroszcze im ,ze oni potrafią się tym nie przejmować. też mnie to denerwuje, że się w kościele tak wszystko uszczegóławia i dzieli włos na czworo ale jednak uważam, że jego funkcją jest przekazywanie jakichś prawd i wyznaczanie jakiegoś kierunku (zwracam uwagę, że jesteś wolnym człowiekiem Kościół niczego nie może ci nakazać lub zakazać - to czy bierzesz w zyci naukę KK pod uwagę to twój wolny więc myślenie w kategoriach nakazu i zakazu jest trochę bez sensu) a kierunek jest mniej więcej taki: Przykazania Miłości Boga i bliźniego Wartość małżeństwa rozumianego jako sakrament a reszta już z tego wynika np. - osobowe a nie podmiotowe traktowanie chłopaka/dziewczyny narzeczonej/narzeczonego męża/żony (do wyboru zależnie od sytuacji) - rozumienie seksu jako wyrazu miłości a nie wyłącznie jako przyjemności - odpowiedzialności za siebie i za drugą stronę (jak cała reszta, którą odczuwasz jako ograniczenia z tego wynika? - pomyśl trochę, a jak brakuje ci wyobraźni poczytaj odpowiednią literaturę na ten napisano bardzo dużo) oczywiście można do wszystkiego podchodzić tak, że ma być miło i bezproblemowo takie podejście może być dobre jak się organizuje impezę z przyjaciółmi w pubie w podejściu do zycia (i do seksu) się nie sprawdza bezmyślność i bezrefleksyjność w tym względzie prowadzi m.in do: wykorzystania porzucenia głębokich zranień zdrad niechcianych dzieci porzuconych dzieci aborcji itp. seksualność to nie wiaderko czy łopatka, którą można bezmyslnie i radośnie bawić się w piaskownicy...
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
| Pn gru 19, 2011 19:31 |
|
 |
|
MeneMeneTekelUpharsin
|
Elbrus napisał(a): By korzystali z przyjemności zgodnie z fizjologią, (...) i dążąc do pełnego aktu seksualnego, zgodnie z przeznaczeniem ludzkich narządów (a nie np. do seksu analnego rozumianego jako penetracja odbytu). Seks oralny czy nawet "robótki ręczne" również nie są zbyt zgodne z przeznaczeniem ludzkich narządów. Poza tym ciekawe jest to słówko " dążąc do pełnego aktu seksualnego". Autor najwidoczniej nie chce zamykać sobie furtki -> że w sumie to jednak można sporo, byleby na końcu nasienie wylądowało w pochwie...
|
| Pn gru 19, 2011 20:56 |
|
|
|