Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 19:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 kłamstwo parapsychologii 
Autor Wiadomość

Post Re: kłamstwo parapsychologii
Cytuj:
Wielu katolików przypisuje im demoniczny rodowód... Zdziwiliby się pewnie bardzo, gdyby wiedzieli, że jeden z największych polskich parapsychologów (w sensie posiadania takich zdolności, nie badania ich), był franciszkańskim mnichem...

Habit nie chroni przed demonami i raczej każdy katolik sobie zdaje z tego sprawę.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 13, 2012 11:35

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Wielu katolików przypisuje im demoniczny rodowód... Zdziwiliby się pewnie bardzo, gdyby wiedzieli, że jeden z największych polskich parapsychologów (w sensie posiadania takich zdolności, nie badania ich), był franciszkańskim mnichem...

Habit nie chroni przed demonami i raczej każdy katolik sobie zdaje z tego sprawę.

Sugerujesz, że o. Klimuszko był pod wpływem demonów i dlatego przejawiał jakieś uzdolnienia typu jasnowidzenie itd?

Pt sty 13, 2012 13:40

no a o. Pio podobno miał dar bilokacji i jasnowidzenia
(gdzieś czytałam że jedno i drugie dotyczyło to JP2 - ale nie jest to powszechnie znane)
a wielu świętych lewitowało

jak się ma to do tego, że przypisuje się te umiejętności opętanym przez szatana
(a nawet uważa się je za jeden z dowodów opętania)

to samo dotyczy mówienia w językach jakich się człowiek nie uczył i ich rozumienie
(dar języków pochodzący od ducha siętego czy dowód opętania)

okropne zamieszanie w temacie.....

So sty 14, 2012 12:31
jesienna napisał(a):
no a o. Pio podobno miał dar bilokacji i jasnowidzenia
(gdzieś czytałam że jedno i drugie dotyczyło to JP2 - ale nie jest to powszechnie znane)
a wielu świętych lewitowało

jak się ma to do tego, że przypisuje się te umiejętności opętanym przez szatana
(a nawet uważa się je za jeden z dowodów opętania)

to samo dotyczy mówienia w językach jakich się człowiek nie uczył i ich rozumienie
(dar języków pochodzący od ducha siętego czy dowód opętania)

okropne zamieszanie w temacie.....

Zamieszanie ale chyba łatwe do odróżnienia.....wykorzystywanie tych zdolności.
Gdy ktoś robi z nich użytek dla powiększenia stanu swojego posiadania, dla sławy można uznać, że nie służą one dobru, trudno wtedy mówić o boskim pochodzeniu tych zdolności.
Tak o. Pio jak o o. Klimuszko nie eksponowali tych zdolności.

So sty 14, 2012 14:13
Św. Tomasz z Akwinu naucza, że Bóg udziela nam zdolności poznania Bytu w każdym z czterech transcendentalnych aspektów: Dobra, Prawdy, Piękna i Jedności. Pojęcie każdego pomaga odkryć inne, tak że np. poznajemy Prawdę przez jej Dobro, a Dobro przez jego Piękno. Występowanie tych aspektów świadczy o obecności Boga w jakimś działaniu, a ich brak, np. kłamstwo, zło, ohyda, rozproszenie - o haniebności takiego aktu. Te proste wnioskowanie pozwala na ocenienie, z czyjej przyczyny pojawiają się różne nadprzyrodzone zjawiska.

So sty 14, 2012 14:43
Cawilian napisał(a):
Św. Tomasz z Akwinu naucza, że Bóg udziela nam zdolności poznania Bytu w każdym z czterech transcendentalnych aspektów: Dobra, Prawdy, Piękna i Jedności. Pojęcie każdego pomaga odkryć inne, tak że np. poznajemy Prawdę przez jej Dobro, a Dobro przez jego Piękno. Występowanie tych aspektów świadczy o obecności Boga w jakimś działaniu, a ich brak, np. kłamstwo, zło, ohyda, rozproszenie - o haniebności takiego aktu. Te proste wnioskowanie pozwala na ocenienie, z czyjej przyczyny pojawiają się różne nadprzyrodzone zjawiska.

Czy zły nie lubi czynić znaków o które prosi człowiek Boga? On przychodzi zwykle pod pozorem dobra. Sadzę, że przeciętny człowiek nie jest w stanie ocenić skąd ów znak pochodzi. Chyba, że doprecyzujesz to o czym napisałeś.

So sty 14, 2012 22:13
Po to mamy spowiedników, żeby nam pomagali w takim rozróżnieniu.

So sty 14, 2012 23:25

No i doszliśmy tym sposobem do zrozumienia roli religii w życiu człowieka .

Z powodu religijnych założeń , doszliście do logicznego wniosku , że zwykły człowiek "nie jest w stanie ocenić skąd ów znak pochodzi " . Zatem nie jest zdolny rozróżniać dobra i zła .
Jak więc ma to uczynić ?
Wystarczy , że zapyta swojego " pasterza " , który takich dylematów niema [ bo pewnie jest mniej religijny :) ] .

Dlatego właśnie dziadek Karol M mawiał : "religia to opium dla mas" .

Pozdrawiam.

N sty 15, 2012 3:27

Alus napisał(a):
Gdy ktoś robi z nich użytek dla powiększenia stanu swojego posiadania, dla sławy można uznać, że nie służą one dobru, trudno wtedy mówić o boskim pochodzeniu tych zdolności.

Ty wypisujesz bzdury pieniądze nie maja nic wspólnego z "darem" Jak ktos to ma to ma. Co wiecej
jesienna napisał(a):
o. Pio podobno miał dar bilokacji i jasnowidzenia
gdzieś czytałam że jedno i drugie dotyczyło to JP2 - ale nie jest to powszechnie znane.

jesienna dużo czytała dobrze ale pewnie niedoczytała, że JP II będąc biskupem leczył "kolegów" energią tzw.bioterapią "przykładał ręce".

N sty 15, 2012 5:39
Cytuj:
Ty wypisujesz bzdury pieniądze nie maja nic wspólnego z "darem" Jak ktos to ma to ma. Co wiecej

Ci wszyscy "jasnowidze, wrózki", ogłoszeń których zatrzęsienie we wszystkich mediach prowadzą działalność charytatywną?....zero kasy?

Cytuj:
jesienna dużo czytała dobrze ale pewnie niedoczytała, że JP II będąc biskupem leczył "kolegów" energią tzw.bioterapią "przykładał ręce".

Podaj źródło tych rewelacji.

N sty 15, 2012 10:27

Jak byłam mała i chora mama też przykładała ręce do mojej głowy, policzka, a nie sądzę żeby miała dar uzdrawiania, lub była wróżką, Jeżeli nie można wiele zrobić abo nic , bo człowiek umiera wręcz jest rzeczą ludzką trzymać kogoś za rękę.

N sty 15, 2012 19:02

danbog napisał(a):
Dlatego właśnie dziadek Karol M mawiał : "religia to opium dla mas" .

No to teraz poucz nas, jak prawidłowo odróżniać dobro od zła.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sty 16, 2012 13:03

Tak jak zdefiniował to dzidek Immanuel K.

Pn sty 16, 2012 21:34

mareta napisał(a):
Jak byłam mała i chora mama też przykładała ręce do mojej głowy, policzka, a nie sądzę żeby miała dar uzdrawiania...

Bez powodu tego nie robiła, a intuicja jej podpowiadała.
Są takie słowa piosenki "sami nie wiecie co posiadacie"

Wt sty 17, 2012 4:41
anmara napisał(a):
mareta napisał(a):
Jak byłam mała i chora mama też przykładała ręce do mojej głowy, policzka, a nie sądzę żeby miała dar uzdrawiania...

Bez powodu tego nie robiła, a intuicja jej podpowiadała.
Są takie słowa piosenki "sami nie wiecie co posiadacie"

A źródła o JPII "leczącym" kolegów dotykiem nie znalazłaś?

Wt sty 17, 2012 8:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona