Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 20, 2025 10:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 88  Następna strona
 Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Jajko napisał(a):
Alus napisał(a):
Reinkarancja nie jest do pogodzenia z chrześcijaństwem....reinkarnacja to wiara w samozbawienie, chrześcijanie wierzą w zbawczą ofiarę Chrystusa.

Nie bardzo rozumiem. Wierzący w reinkarnację wierzy, że jego postępowanie za życia ma ogromny (a może decydujący? nie wiem) wpływ na to co stanie się po śmierci (w jakie stworzenie i czy w ogóle reinkarnuje).
Wierzący w sens ofiary Jezusa wierzy, że jego postępowanie za życia ma ogromny (a może decydujący? nie wiem) wpływ na to co stanie się po śmierci (piekło czy niebo, z ewentualnym czyśćcem).

Kakaja raznica??

Takaja, że my chrześcijanie wyznajemy iż ofiara Chrystusa otwarła niebo dla ludzi wszystkich pokoleń śyjacych przed i po Chrystusie....Ja jestem bramą. Jeśli ktoś wejdzie przeze Mnie, będzie zbawiony (J 10,9).

Wt sty 31, 2012 12:18

No ale czy kto wejdzie czy nie wejdzie, to i tak zależy głównie (całkowicie?) od niego i jego postępowania na tym łez padole, nie?

Wt sty 31, 2012 12:26

Czy religia jest drogowskazem? Czytamy w Biblii:...Ja Jestem Droga i Prawda i Żywot Wieczny. Wnioskując to wiara w Pana Jezusa Chrystusa jest drogą do zbawienia.

Wt sty 31, 2012 13:16

To prawda, niektórzy wręcz twierdzą, że uczynki są nieistotne, a istotna jest sama wiara. Moim zdaniem to chore i zgadzam się z tymi, którzy twierdzą przeciwnie. Czyny świadczą o człowieku i wyobrażam sobie prawdziwego boga oceniającego to co człowiek robił, niezależnie czy wierzył w tego boga czy nie. No ale to moja interpretacja.

Wt sty 31, 2012 13:21
Jajko napisał(a):
No ale czy kto wejdzie czy nie wejdzie, to i tak zależy głównie (całkowicie?) od niego i jego postępowania na tym łez padole, nie?

Tak - zależy od naszego postępowania, ale Ktoś wskazał normy postępowania, drogę, prawo.

Wt sty 31, 2012 13:52

No więc i jedni i drudzy dostają "zapłatę" za swoje postępowanie. Jedyna różnica jaką widzę polega na tym, że np. chrześcijanie wierzą, że normy wskazał im ich bóg osobiście, a inni otrzymali swoje normy pośrednio poprzez uduchowione osoby. Wielka mi różnica.

Wt sty 31, 2012 15:22
Jajko napisał(a):
No więc i jedni i drudzy dostają "zapłatę" za swoje postępowanie. Jedyna różnica jaką widzę polega na tym, że np. chrześcijanie wierzą, że normy wskazał im ich bóg osobiście, a inni otrzymali swoje normy pośrednio poprzez uduchowione osoby. Wielka mi różnica.

Wielka - bo te uduchowione osoby za przekaz nie poniosły okrutnej śmierci.
I żadna nie zmartychwstała.

Śr lut 01, 2012 13:04

Alus napisał(a):
Wielka - bo te uduchowione osoby za przekaz nie poniosły okrutnej śmierci.
I żadna nie zmartychwstała.

Sugerujesz, że Jezus to jedyna osoba na świecie, która została zamęczona za swoją wiarę????

Zmartwychwstanie Jezusa jest przynajmniej dyskusyjne, poza tym jakie znaczenie ma śmierć i zmartwychwstanie (albo letarg i przebudzenie) Jezusa w dyskusji o tym, że większość wierzących wierzy, że to co ich czeka po śmierci zależy od tego jak będą postępować za życia??

Śr lut 01, 2012 13:34
Jajko napisał(a):
To prawda, niektórzy wręcz twierdzą, że uczynki są nieistotne, a istotna jest sama wiara. Moim zdaniem to chore i zgadzam się z tymi, którzy twierdzą przeciwnie. Czyny świadczą o człowieku i wyobrażam sobie prawdziwego boga oceniającego to co człowiek robił, niezależnie czy wierzył w tego boga czy nie. No ale to moja interpretacja.

Tak myślą własnie protestanci.
Ta podstawa protestantzymu jest dla mnie idiotyczna. ,,Sola fide", a więc to o co od wieków toczą boje katolicy z protestantami, czyli wiara kontra uczynki.
Staję tu po stronie katolików i stwierdzam, że ich argumenty są dużo bardziej przekonujące, a ,,Sola fide" prowadzi do kompletnego absurdu, bo człowiek staje się już robotem, skoro już nawet nie on jest autorem swoich uczynków, tylko to co robi wynika z wiary, a więc to co zrobił dobrego, nie zrobił on, lecz Bóg.

Śr lut 01, 2012 15:05
Cytuj:
Sugerujesz, że Jezus to jedyna osoba na świecie, która została zamęczona za swoją wiarę????

Za swoją wiarę na przestrzeni wieków ginęło miliony ludzi.
Jezus oddał życie za człowieka i ukazanie człowiekowi jakim jest Bóg.

Cytuj:
Zmartwychwstanie Jezusa jest przynajmniej dyskusyjne, poza tym jakie znaczenie ma śmierć i zmartwychwstanie (albo letarg i przebudzenie) Jezusa w dyskusji o tym, że większość wierzących wierzy, że to co ich czeka po śmierci zależy od tego jak będą postępować za życia??

Wszystko można kontestowć, niemniej kontestatorzy od 2 tys lat nie dowiedli swoich racji w kwestii zmartwychwstania Jezusa.

Śr lut 01, 2012 15:17

A ktoś DOWIÓDŁ, że Jezus zmartwychwstał?????? :o
Obowiązek przedstawienia dowodu leży raczej po stronie stawiającego jakąś tezę, nie sądzisz??

Śr lut 01, 2012 16:08
Jajko napisał(a):
A ktoś DOWIÓDŁ, że Jezus zmartwychwstał?????? :o
Obowiązek przedstawienia dowodu leży raczej po stronie stawiającego jakąś tezę, nie sądzisz??

Dowiódł sam Jezus.
W wspólcześni mu Żydzi nie dowiedli, że tak się nie stało.
Faktów jednak nie da sie podrobić
http://www.tvn24.pl/0,1729532,0,1,calun ... omosc.html

Śr lut 01, 2012 16:48

Całun jest niewątpliwie zagadkowym przedmiotem. Ale jeśli uznać go za dowód zmartwychwstania Jezusa, to piramidy są dowodem ingerencji obcych.

Śr lut 01, 2012 16:55
Jajko napisał(a):
Całun jest niewątpliwie zagadkowym przedmiotem. Ale jeśli uznać go za dowód zmartwychwstania Jezusa, to piramidy są dowodem ingerencji obcych.

Naukowcy opracowali kilka teorii technik budowy piramid, ale nikt nie wątpi iż nie są dziełem myśli i pracy ludzi.

Śr lut 01, 2012 17:23

Czy to, że naukowcy nie wiedzą jak powstał rysunek na całunie DOWODZI, że Jezus istniał, że zmartwychwstał, że był synem boga Jahwe???

Naukowcy opracowali kilka teorii technik budowy piramid, ale nikt nie wątpi iż nie są dziełem myśli i pracy ludzi.

Naukowcy nie wiedzą jak wybudowano piramidy, mają kilka teorii i tyle. Czy to dowodzi boskiej lub obcej ingerencji??

Dlaczego jedno niewyjaśnione zjawisko tłumaczysz siłami nadprzyrodzonymi, a inne nie??

Śr lut 01, 2012 17:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 88  Następna strona