Dlaczego większość z Was nie potrafi przyjąć faktów?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego większość z Was nie potrafi przyjąć faktów?
Jajko napisał(a): Ale jaką korzyść ma małpa z tego, że NIE ZJE banana? Zdaniem badaczy małpa wykazała się elementarnym zachowaniem moralnym -poczuciem sprawiedliwości. A wolna wola dotyczy możliwości działania złego mimo rozpoznania dobra.
|
Cz maja 10, 2012 8:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Oczywiste jest, że to samo wydarzenie będzie inaczej oceniane pod względem dobro/zło przez różnych jego uczestników. Wg jednych będzie to zło, a wg innych dobro. jak komuś wymordują rodzinę to raczej na 100% on i cale otoczenie uzna to za zło, chyba ze jest nienormalny. tak samo, jak podejdę do kogoś na ulice i go kopne w tył.. , to tez to będzie według niego zło (mini zło) którego w danym dniu doświadczył. tylko to miałam na myśli, bo nie lubię współczesnego relatywizmu, który ogłupia ludzi. jest zło i dobro, po których jasno widać co jest dobre, a co złe.
|
Cz maja 10, 2012 8:59 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): To znaczy, że mój kot ma wolną wolę, a ktoś wyżej twierdził, że wolna wola u zwierząt nie istnieje. Mogą być różne definicje wolnej woli.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz maja 10, 2012 9:02 |
|
|
|
 |
Aditu
|
Vi napisał(a): A co do tego, że pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, w pełni się z Tobą zgadzam Aditu  Sama mam takiego przyjaciela (a właściwie przyjaciółkę) w domu  też mam przyjaciółkę, ze schroniska  Każdego dnia stara się pokazywać, jak bardzo nas kocha i stara się zasłużyć na naszą miłość - chociaż nie musi...  najbardziej wzruszające jest to, jak myśli, że zrobiła coś złego i tak bardzo stara się wtedy upewnić, że dalej ją kochamy, wkłada główkę pod moją rękę żeby ją głaskać, i ma taki lęk w oczkach...Ktoś ją kiedyś krzywdził bardzo :/ Nie ma jak ludzie..:/ Dla ludzi krzywdzących dzieci i zwierzęta nie mam żadnej litości.. 
|
Cz maja 10, 2012 9:04 |
|
 |
JedenPost
|
mkb napisał(a): jak komuś wymordują rodzinę to raczej na 100% on i cale otoczenie uzna to za zło, chyba ze jest nienormalny.
Łącznie ze sprawcą? A co np. z wojną? Jak Europejczycy z krajów walczących z państwami Osi ( w większości przecież chrześcijanie!) oceniali np. zbombardowanie Drezna czy Hiroszimy, które to wydarzenia z pewnością spełniają kryteria "wymordowania całej rodziny" po wielokroć?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz maja 10, 2012 9:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Łącznie ze sprawcą? myślę, ze tak. przecież są ludzie stający po stronie zła. jak oceniamy wojnę, która się odbywa w miejscu gdzie my sami nie żyjemy, to taki osad jest jedynie pustym osadem i nie należy tego traktować na poważnie. każdy kto doświadczył wojny na własnej skórze, jako ofiara a nie atakujący, ten wie ze to zło.
|
Cz maja 10, 2012 9:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kazeshini napisał(a): A co do biedaka to jemu dam i wrócę do domu nakarmić psa, nie widzę problemu, a jak dom daleko, to bym z głodnym psem nie wychodził, bo może coś w lesie zacząć zjadać...jakie grzybki czy coś...bezmyślne pytanie pokazuje kompletny brak doświadczeniu w wychowaniu psa. Ja nie pytałam o zasady karmienia psa. Mogłeś być pod namiotami i zostałeś z ostatnim kawałkiem mięsa. Ja zapytałam o zupełnie coś innego. Zanim zaczniesz atakować kogoś zastanów się nad sensem pytania. Dotyczyło tego kogo potraktujesz jako ważniejszego. Cytuj: samo wykonanie przez człowieka żartu, czy złośliwości pokazuje, że posiada coś w rodzaju myślenia w skutek którego potrafi wymyślać jakieś rozbawiające złośliwości - nie robi krzywdy tylko się drażni To samo działanie inaczej odbiera osoba o niskiej samoocenie skupiona na sobie, inaczej osoba o dystansie do siebie. Starzy mnichowie powiadają, że do przerzucania się złośliwostami musisz sobie znaleźć odpowiednią osobę. Dla jednej osoby żart, dla innej złośliwość... Cytuj: Chciwość, zazdrość, zawiść to cechy ludzkie pokazujące nieopanowaną i nie pochamowaną żądzę spełnienia własnych potrzeb, to jest bardziej dzikie zachowanie niż to jakie pokazują zwierzęta Już to dzisiaj wyjaśniałam. Cytuj: dlaczego Lew nie zaatakuje każdej napotkanej antylopy? Dlaczego kuna nie zagryza zwierząt z podwórka w którym ma swoja kryjówkę? Lew nie atakuje każdej, bo nie potrzebuje - poluje tylko do zaspokojenia głodu - nie by się napchać czy wywiesić trofea. Kuna wie doskonale, że jak to zrobi może zostać upolowana przez właściciela danej posesji. Odpowiedź umieściłam pisząc o świadomości viewtopic.php?p=670576#p670576Cytuj: Nie rozumiem tego z "mundurowych", opisz. Szczeniak mojej mamy (bokserka) została skopana dotkliwie przez żołnierza. Żyła 10 lat i przez cały czas należało na nią uważać jak w pobliżu znajdował się mężczyzna w mundurze (nie było ważne czy to policjant, strażak czy kolejarz). Niesamowicie szczekała i rwała się do tego człowieka. Mechanizm tego zachowania jest dla mnie oczywisty. Cytuj: A co do skrzywdzenia, nie zapomni, ale nadal będzie kochał. Człowiek również nie zapomni, a większość będzie szukać zemsty - pies nie. Dlatego faktycznie powinniśmy się uczyć od naszych zwierzaków co to "humanitarne zachowanie" Uczyć od zwierząt... Cytuj: "Jest twoim przyjacielem, partnerem, obrońcą, twoim psem. Jesteś jego życiem, miłością, przewodnikiem. Będzie twój, wierny i oddany do ostatniego uderzenia serca. Winien mu jesteś zasłużyć na to oddanie" - Anonim Jeśli przyjaźń z czlowiekiem stawiamy na równi z psem... O prawach przyjaźni pisałam. viewtopic.php?p=669551#p669551Nieporozumienia...czasem to tylko wina terminologii.
|
Cz maja 10, 2012 9:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aditu napisał(a): też mam przyjaciółkę, ze schroniska  Każdego dnia stara się pokazywać, jak bardzo nas kocha i stara się zasłużyć na naszą miłość - chociaż nie musi...  najbardziej wzruszające jest to, jak myśli, że zrobiła coś złego i tak bardzo stara się wtedy upewnić, że dalej ją kochamy, wkłada główkę pod moją rękę żeby ją głaskać, i ma taki lęk w oczkach...Ktoś ją kiedyś krzywdził bardzo :/ Nie ma jak ludzie..:/ Dla ludzi krzywdzących dzieci i zwierzęta nie mam żadnej litości..  Moja też jest ze schroniska  Owczarek niemiecki (czego nie było widać, kiedy ją braliśmy. Tak strasznie wtedy wyglądała). To był piesek mojego Taty. W ogóle nie odstępowała Go na krok. Po Jego śmierci przerzuciła wszystkie uczucia i emocje na mnie. Na początku nie mogłam wyjść normalnie z domu, bo zaczynała wyć i drapać za mną do drzwi. Tak bardzo bała się, że się ją zostawi. Jest naprawdę najwierniejszym i cudownym psem. Nie znam takiego drugiego  Natomiast kiedy braliśmy ją ze schroniska, to był wrak psa. Przede wszystkim panicznie się bała. Nie można było powiedzieć czegoś mocniejszym głosem, czy wziąć smyczy do ręki, bo robiła ze strachu pod siebie  Poza tym krwawiła z nerek, bo tak była bita  Rozszarpałabym bez litości <censored> , który jej to robił. A drugim takim moim przyjacielem jest kot. Też wzięty ze schroniska. Też nie odstępuje mnie na krok. Spsiał kompletnie  i chodzi za moja nogą. Rozumie to co do niego mówię i robi ze mną dokładnie wszystko. Nawet zmywa czy siedzi ze mną na giełdzie i śledzi wykresy  A jak się kąpię, to czeka na mnie pod kabiną prysznicową  Pozostałe trzy sztuki zwierzyny też są cudowne i bardzo są za mną. Ale te zwierzaki wzięte już jako dorosłe ze schroniska... naprawdę, nie znam bardziej wiernych i oddanych zwierząt 
|
Cz maja 10, 2012 9:29 |
|
 |
JedenPost
|
@mkb
Dobrze, ale mówimy przecież właśnie o relatywizmie wynikającym z różnych przyczyn - bezmyślności, ignorancji, braku zaangażowania lub przeciwnie, zbytniego zaangażowania, obojętności lub zaślepienia emocjami... wiadomo, że w idealnym świecie nikt dobra i zła by nie relatywizował i dla wszystkich jasne by było co jest czym, co logicznie powinno prowadzić do całkowitego zaniku zła rozpoznanego jako zło, jeśli prawdą jest, że człowiek potrzeby zła jako takiego w sobie nie ma (a moim zdaniem nie ma).
Mam jednak wrażenie, że nie żyjemy w idealnym świecie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz maja 10, 2012 9:30 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Johnny99 napisał(a): Jajko napisał(a): To znaczy, że mój kot ma wolną wolę, a ktoś wyżej twierdził, że wolna wola u zwierząt nie istnieje. Mogą być różne definicje wolnej woli. Oczywiście. Tak samo jak mogą być różne definicje dobra i zła.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz maja 10, 2012 9:34 |
|
 |
Jajko
|
Odpowiedź na te dwa fundamentalne pytania nijak nie rozjaśnia sytuacji w kwestii istnienia zera, jednego, dwóch, piętnastu czy miliona bogów.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz maja 10, 2012 9:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Ale jaką korzyść ma małpa z tego, że NIE ZJE banana? Zdaniem badaczy małpa wykazała się elementarnym zachowaniem moralnym -poczuciem sprawiedliwości. Dlaczego nie wzięła banana i nie podzieliła się nim? Dlaczego nie oddala swego banana drugiej małpie?
|
Cz maja 10, 2012 9:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Odpowiedź na te dwa fundamentalne pytania nijak nie rozjaśnia sytuacji w kwestii istnienia zera, jednego, dwóch, piętnastu czy miliona bogów. To prawda, bo przed tymi fundamentalnymi pytaniami należy zapytać o człowieka. Ile razy mam pisać o tym samym?
|
Cz maja 10, 2012 9:45 |
|
 |
JedenPost
|
Liza napisał(a): Dlaczego nie wzięła banana i nie podzieliła się nim? Dlaczego nie oddala swego banana drugiej małpie? Może na to nie wpadła? To jednak małpa... Niemniej faktem jest, że zachowanie opisane przez Jajko nie musi mieć podstaw w moralności. Ot, choćby ludzie autystyczni często źle reagują na zmiany schematów odmawiając podjęcia aktywności, możliwe, że małpa zachowała się podobnie - wycofała się wobec sytuacji nietypowo asymetrycznej. Moralność (czy raczej: empatia) jest tu możliwym, ale nie jedynym wyjaśnieniem. O, w ogóle przyszło mi przy okazji do głowy, że można szukać definicji moralności gdzieś na przecięciu intelektu i empatii, traktować ją jako zdolność wykorzystania intelektu w interakcjach empatycznych, przenoszenia ich w sferę przewidywań i hipotez (co byłoby zatem niedostępne dla zwierząt), lub zgoła odwrotnie - jako władzę moderowania strategii zaspokajania potrzeb, jakie podpowiada nam intelekt, przez empatię/współodczuwanie  .
|
Cz maja 10, 2012 9:47 |
|
 |
Jajko
|
O podzieleniu się naukowiec rzeczywiście nie wspomniał. Może małpa na to nie wpadła. W końcu nikt nie oczekuje, że małpie poczucie moralności jest takie samo jak ludzkie. Niemniej jest. Małpa pokazała pewne elementarne zachowanie, pewne elementarne poczucie sprawiedliwości.
Przedtem wspominałaś chyba o pocieszeniu. Naukowiec pokazał przykład małej małpki, która ewidentnie pocieszała dużą, która to przegrała bójkę i się tym bardzo martwiła.
Takie zachowania do podstawowe filary moralności. Małpy wydaja się to rozumieć i stosować w życiu.
A co do pytania o człowieka, które to pytanie powinno paść przed pytaniami fundamentalnymi, to ja nic z tego nie rozumiem. Jestem prostym ścisłym umysłem. Do mnie trzeba konkretnie.
|
Cz maja 10, 2012 9:56 |
|
|
|