Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona
 Pytanie odnośnie grzechu pierworodnego 
Autor Wiadomość

Post Re: Pytanie odnośnie grzechu pierworodnego
Ojejej, aleś się rozpisał, tylko co z tego właściwie?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 18, 2012 10:04
To, że w opowieści o ogrodzie Eden Jahwe nie występuje jako wszechwiedzący. Nie wie z góry, że ludzie dobiorą się do owoców.

Pt maja 18, 2012 10:28

czuowiek napisał(a):
A mi nic nie wiadomo o tym, aby Biblia wspominała coś o śmierci wśród zwierząt zanim szatan skusił Adama i Ewę. Poza tym znowu popisujesz się nieznajomością PŚ.

Nie twierdzę, że znam Biblię aż tak dobrze, jak ty :) Domyślam się, że zaraz udowodnisz mi, że zapisano w niej, jakoby zwierzęta za czasów Adama i Ewy były nieśmiertelne :D

Bo moim zdaniem nie ma w niej żadnych takich informacji :puknij:

czuowiek napisał(a):
Więc w raju wszystkie zwierzęta były roślinożerne. Nie było drapieżników. Człowiek co najwyżej mógł się spotkać ze śmiercią "wszelkiej trawy zielonej" w paszczach jej konsumentów. Masz to wszystko na Piśmie, a takie głupstwa tu wypisujesz, że aż zęby bolą...

Niom ... :lol:

Jeśli uważasz, że organizm zwierzęcy może umrzeć tylko na skutek zabicia go przez drapieżnika, to dość słabo znasz realia procesów biologicznych :lol: Mam nadzieję, że Biblię znasz jednak choć trochę lepiej :D

WNIOSEK: Biblia nie zaprzecza, że prarodzic mógł obserwować śmierć zwierząt i roślin przed grzechem pierworodnym.

czuowiek napisał(a):
piok333 napisał(a):
Jeszcze chwilę i zaczniesz mi wmawiać, że pedofil nie wie, co to gwałt na dziecku, póki go nie zgwałci... zlituj się "znawco"
Pedofile najczęściej sami doświadczali molestowania w dzieciństwie.

Aha. I to niby ma potwierdzać, że pedofil nie wie, czym jest gwałt? :roll: Gratuluję "logiki" argumentu... :roll:

czuowiek napisał(a):
A skąd ty wiesz, czym jest gwałt na dziecku, skoro nigdy żadnego nie zgwałciłeś?

A ty niby wiesz?

Raczej bym się tym na twoim miejscu nie chwalił... :roll:

czuowiek napisał(a):
Nie rozumiem, zresztą, skąd wytrzasnąłeś ten przykład z pedofilem

Jeśli nie rozumiesz kto i dlaczego wytrzasnął przykład z pedofilem, to przejrzyj naszą dyskusję od początku. Może zrozumiesz...

JedenPost napisał(a):
piok333 napisał(a):
Pan Bóg dał człowiekowi taki rozkaz: «Z wszelkiego drzewa tego ogrodu możesz spożywać według upodobania; ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz».

Tia... nie wiedział biedaczek :D
Nie wiedział.

Przede wszystkim nie wiemy, jaki był pełen zakres jego wiedzy. Nie wiemy, jak wiele Bóg mu objawił na temat śmierci i na temat wszystkich konsekwencji grzechu. Jak wiele był w stanie z tego zrozumieć.

Autor opowiadania o grzechu pierworodnym przedstawił to wszystko, co Bóg objawił preadamitom, za pomocą jednego, symbolicznego zdania. Ów autor nie mógł z resztą dokładnie wszystkiego wiedzieć o zakresie wiedzy pierwszych ludzi, bo spisywał te zdarzenia tysiące lat po nich. Objawione zostało mu tylko to, co niezbędne do procesu zbawienia ludzi i tylko tyle zapisał.

Gdyby jednak prarodzic nie miał wystarczającej wiedzy, to w ogóle by nie zgrzeszył i pozostałby w Raju. Grzech to pojęcie religijne i według definicji jest to czyn świadomy. Skoro przyjmujemy prawdę wiary o grzechu pierworodnym, to mimo szczątkowych informacji, jakie mamy na jego temat, przyjmujemy, że był on co najmniej tak samo świadomym czynem, jak każdy inny grzech. Gdyby grzech pierworodny nie był czynem wystarczająco świadomym, nie byłby w ogóle grzechem.

Pt maja 18, 2012 17:38
piok333 napisał(a):
Grzech to pojęcie religijne i według definicji jest to czyn świadomy. Skoro przyjmujemy prawdę wiary o grzechu pierworodnym, to mimo szczątkowych informacji, jakie mamy na jego temat, przyjmujemy, że był on co najmniej tak samo świadomym czynem, jak każdy inny grzech.[/color]
To mi wygląda na odmianę "dowodu na podstawie opinii autorytetu" - uzasadnianie zaistnienia faktu, wyłącznie na podstawie ogólnej oceny moralnej dokonanej przez autorytet Kościoła, a dotyczącej czynu, którego elementem jest ten fakt.
  • Grzech to według Kościoła świadome przekroczenie reguł religijnych
  • Według Kościoła Adam i Ewa popełnili grzech, tzw. grzech pierworodny
  • => A zatem Adam i Ewa świadomie złamali jakieś reguły religijne
Ostatnie zdanie, wniosek z dwu pierwszych powinien jednak brzmieć:
  • => A zatem WEDŁUG KOŚCIOŁA i Ewa świadomie złamali jakieś reguły religijne
Tymczasem sednem sprawy nie jest to, czy "przyjmujemy prawdę wiary o grzechu pierworodnym", tylko czy w opowieści o pierwszych ludziach znajdują się FAKTY świadczące o tym, że świadomie złamali pewne reguły. Bo gadać każdy sobie może, nawet wbrew tekstowi...

So maja 19, 2012 19:09

piok333 napisał(a):
Domyślam się, że zaraz udowodnisz mi, że zapisano w niej, jakoby zwierzęta za czasów Adama i Ewy były nieśmiertelne :D

Bo moim zdaniem nie ma w niej żadnych takich informacji :puknij:
Moim zdaniem nie ma w niej także żadnych informacji, że zwierzęta były śmiertelne. I co teraz?
Cytuj:
Jeśli uważasz, że organizm zwierzęcy może umrzeć tylko na skutek zabicia go przez drapieżnika, to dość słabo znasz realia procesów biologicznych

Masz całkowitą rację - "realia procesów biologicznych" z czasów przed grzechem pierworodnym, kiedy to ludzie byli nieśmiertelni, a wszystkie zwierzęta żywiły się "trawą zieloną", są mi kompletnie nieznane. A tobie?
Cytuj:
czuowiek napisał(a):
piok333 napisał(a):
Jeszcze chwilę i zaczniesz mi wmawiać, że pedofil nie wie, co to gwałt na dziecku, póki go nie zgwałci... zlituj się "znawco"
Pedofile najczęściej sami doświadczali molestowania w dzieciństwie.

Aha. I to niby ma potwierdzać, że pedofil nie wie, czym jest gwałt? :roll: Gratuluję "logiki" argumentu... :roll:
Ma potwierdzać, że pedofil z dużym prawdopodobieństwem - jako doświadczający przemocy seksualnej w dzieciństwie - wie, czym jest gwałt. Więc zrozumiałeś to kompletnie "na opak" - gratuluję "logiki"...
Cytuj:
czuowiek napisał(a):
A skąd ty wiesz, czym jest gwałt na dziecku, skoro nigdy żadnego nie zgwałciłeś?

A ty niby wiesz?

Raczej bym się tym na twoim miejscu nie chwalił... :roll:
Szkoda, że zamiast po prostu udzielić odpowiedzi na pytanie: "skąd wiesz, czym jest gwałt na dziecku, skoro nigdy żadnego nie zgwałciłeś", musisz się (w obronie?) uciekać do obrzydliwych aluzji. Naprawdę szkoda...
Cokolwiek uczyniłeś innemu człowiekowi ... mnie to uczyniłeś.- wspomnij te słowa, gdy przy następnej okazji najdzie cię w dyskusji ochota wyprodukować jakąś nędzną, niedwuznaczną sugestię "katoliku"... A teraz szybko szoruj do spowiedzi, żeby sobie "skasować" ten obleśny grzech...
Cytuj:
Przede wszystkim nie wiemy, jaki był pełen zakres jego wiedzy.

Skoro nie kosztowali owoców z "drzewa wiadomości dobrego i złego", to wiedzieli czym jest dobro i zło, czy nie?

Czy ktoś, kto nie wie, czym jest dobro i zło, może zrobić, świadomie, coś złego?

Cytuj:
Gdyby jednak prarodzic nie miał wystarczającej wiedzy, to w ogóle by nie zgrzeszył i pozostałby w Raju.
Wystarczającej wiedzy o czym?

N maja 20, 2012 9:03
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
z czasów przed grzechem pierworodnym, kiedy to ludzie byli nieśmiertelni
To pochopny wniosek. Po zorientowaniu się, że ludzie zjedli owoc z drzewa poznania Jahwe powiada:
Rdz 3:22-24 napisał(a):
I rzekł Jahwe Bóg:
– Oto człowiek stał się jak jeden z nas, poznał dobro i zło. Oby teraz nie wyciągnął swej ręki i nie wziął także owocu z drzewa życia, by zjeść i żyć na wieki.
I oddalił go Jahwe Bóg z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty. I wypędził człowieka, i umieścił na wschód od ogrodu cheruby i płomienisty miecz wirujący, by strzec drogi do drzewa życia.
Wynika stąd, że ludzie nie byli nieśmiertelni. Staliby się tacy po sięgnięciu po owoce z drzewa życia. W ten sposób zyskaliby zarówno poznanie, jak i nieśmiertelność. Do czego Jahwe nie chciał dopuścić, więc wypędził ich z ogrodu i ustawił przed nim straż.

N maja 20, 2012 12:08

Niekoniecznie. Sytuacja zmieniła się o tyle, że teraz już człowiek wiedział, czym są dobro i zło. I najwyraźniej Bogu wyjątkowo nie pasowała kombinacja tej wiedzy z nieśmiertelnością.
Bóg nie zakazywał kosztowania z "drzewa życia", a jedynie z "drzewa poznania dobra i zła".

N maja 20, 2012 15:08
Zobacz profil WWW

czuowiek napisał(a):
Moim zdaniem nie ma w niej także żadnych informacji, że zwierzęta były śmiertelne. I co teraz?

Teraz warto, byś uzupełnił braki w swej edukacji. Zanim pojawił się pierwszy homo sapiens (prarodzic) zwierzęta już dawno żyły i zdychały. Warto byś poczytał coś o historii gatunków :roll:

czuowiek napisał(a):
pedofil [...] wie, czym jest gwałt

Skoro przyznałeś mi rację, to nie widzę sensu twojej polemiki.

czuowiek napisał(a):
A teraz szybko szoruj do spowiedzi, żeby sobie "skasować" ten obleśny grzech...

Rozczuliłeś mnie.... :D

czuowiek napisał(a):
Skoro nie kosztowali owoców z "drzewa wiadomości dobrego i złego", to wiedzieli czym jest dobro i zło, czy nie?

Czy ktoś, kto nie wie, czym jest dobro i zło, może zrobić, świadomie, coś złego?

Na te pytania znajdziesz odpowiedź w mojej poprzedniej wypowiedzi. Wystarczy dobrze poszukać :)

czuowiek napisał(a):
Cytuj:
Gdyby jednak prarodzic nie miał wystarczającej wiedzy, to w ogóle by nie zgrzeszył i pozostałby w Raju.
Wystarczającej wiedzy o czym?

O grzechu.

N maja 20, 2012 20:40

piok333 napisał(a):
Teraz warto, byś uzupełnił braki w swej edukacji. Zanim pojawił się pierwszy homo sapiens (prarodzic) zwierzęta już dawno żyły i zdychały. Warto byś poczytał coś o historii gatunków :roll:
Ale odsyłasz mnie do księgi rodzaju czy do podręcznika biologii? Bo się chyba zgubiłem...
Cytuj:
Cytuj:

Na te pytania znajdziesz odpowiedź w mojej poprzedniej wypowiedzi. Wystarczy dobrze poszukać :)
W twojej poprzedniej wypowiedzi?
Cytuj:
Miał wiedzę o grzechu, bo wierzysz, że miał wiedzę o grzechu?
Czy tak?

"Przyjmujemy prawdę wiary o grzechu pierworodnym", która to prawda mówi, że grzech p. był grzechem p. więc jednoznacznie wynika z tego, że człowiek popełnił grzech p. świadomie, bo jeśli coś jest grzechem, to znaczy że było popełnione świadomie?
O ile dobrze rozumiem, właśnie w taki sposób "dowodzisz", dlaczego człowiek zgrzeszył świadomie, prawda?

Mimo wszystko zapytam jeszcze raz: w jaki sposób można zgrzeszyć świadomie, nie wiedząc czym jest dobro i zło? Tylko nie pisz, że wynika to z twojej wcześniejszej wypowiedzi.
Nie - nie wynika. Wynika z niej jedynie, że skoro Kościół ci mówi, że to był grzech, to w takim razie musieli byś świadomi tego, że robią źle - póki co nie podjąłeś nawet próby wyjaśnienia, jak to się stało, że wiedzieli, że robią coś złego, nie wiedząc jednocześnie, czym jest zło.
Bo daruj, ale argumentacja "skoro Kościół twierdzi, że to grzech, to musiał to być czyn świadomy" dość słabo do mnie przemawia, dopóki nie wytłumaczysz, jak to jest możliwe, że można mieć świadomość robienia czegoś złego nie znając zła ani dobra.

N maja 20, 2012 22:00
Zobacz profil WWW

czuowiek napisał(a):
piok333 napisał(a):
Ale odsyłasz mnie do księgi rodzaju czy do podręcznika biologii? Bo się chyba zgubiłem...

Nie sądzę, byś w Biblii znalazł informacje na temat historii gatunków. Biblia to księga o historii zbawienia.

Cytuj:
Miał wiedzę o grzechu, bo wierzysz, że miał wiedzę o grzechu?
Czy tak?

Widzę, że nie rozumiesz Biblii. Biblia jest księgą wiary. Dyskutowany opis upadku nie jest reportażem naocznego świadka, lecz symbolicznym przedstawieniem przyczyn utraty Raju.

Cytuj:
O ile dobrze rozumiem, właśnie w taki sposób "dowodzisz", dlaczego człowiek zgrzeszył świadomie, prawda?

Nie istnieje "grzech nieświadomy". Czyn nieświadomy nie jest grzechem.

Cytuj:
Mimo wszystko zapytam jeszcze raz: w jaki sposób można zgrzeszyć świadomie, nie wiedząc czym jest dobro i zło?

Musiałbyś najpierw dowieść, że prarodzic nie wiedział czym jest dobro i zło. Symboliczna opowieść z Księgi Rodzaju nie jest dowodem, ponieważ nie można traktować jej literalnie.

Cytuj:
nie podjąłeś nawet próby wyjaśnienia, jak to się stało, że wiedzieli, że robią coś złego, nie wiedząc jednocześnie, czym jest zło

Owszem, podjąłem. Być może nie czytałeś uważnie lub przyjęte przez ciebie założenia uniemożliwiły ci zrozumienie sensu mojej wypowiedzi.

N maja 20, 2012 23:24
czuowiek napisał(a):
Niekoniecznie. Sytuacja zmieniła się o tyle, że teraz już człowiek wiedział, czym są dobro i zło. I najwyraźniej Bogu wyjątkowo nie pasowała kombinacja tej wiedzy z nieśmiertelnością.
To ostatnie to na pewno. Ale nie rozumiem, dlaczego według Ciebie Jahwe obawiał się, że ludzie staną się nieśmiertelni:
Cytuj:
Oby teraz nie wyciągnął swej ręki i nie wziął także owocu z drzewa życia, by zjeść i żyć na wieki.
- skoro uważasz, że ludzie już byli nieśmiertelni w chwili gdy Jahwe to mówił?

Pn maja 21, 2012 8:08

piok333 napisał(a):
Widzę, że nie rozumiesz Biblii. Biblia jest księgą wiary. Dyskutowany opis upadku nie jest reportażem naocznego świadka, lecz symbolicznym przedstawieniem przyczyn utraty Raju.

Po czym Pan Bóg rzekł: Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło;
Kiedy Bóg to mówi? Przed czy po "zerwaniu zakazanego owocu"?
Cytuj:
Cytuj:

Nie istnieje "grzech nieświadomy". Czyn nieświadomy nie jest grzechem.

Cały czas czekam na twoje uzasadnienie, dlaczego "zerwanie zakazanego owocu" było grzechem
świadomym, skoro sam Bóg stwierdza dopiero po "zerwaniu zakazanego owocu" przez człowieka, że człowiek dopiero teraz zna dobro i zło. Cały czas czekam na przekonujące wytłumaczenie, jak świadomie można zrobić coś złego nie znając dobra i zła.

Póki co jedyne uzasadnienie, jakim dysponujesz, to "To musiało być świadome, ponieważ uznajemy, że to był grzech".

Zastanawiam się, czy dostrzegasz, jak słabo przekonujące jest to "uzasadnienie" - jak rozumiem, jedyne jakie posiadasz, prawda?
Cytuj:
Musiałbyś najpierw dowieść, że prarodzic nie wiedział czym jest dobro i zło. Symboliczna opowieść z Księgi Rodzaju nie jest dowodem, ponieważ nie można traktować jej literalnie.

Tyle że ta symboliczna opowieść ma zachowaną bardzo wyraźną chronologię zdarzeń.
Bóg wyraźnie mówi, kiedy człowiek poznał dobro i zło - niezależnie od tego, jak bardzo chcesz tego niewygodnego faktu nie zauważać...

Ale wie Bóg, że gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło.
(z naciskiem na "będziecie" - czas przyszły)...

Czy szatan mówiłby to pierwszym ludziom, gdyby już znali dobro i zło?

Pn maja 21, 2012 8:32
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Symboliczna opowieść z Księgi Rodzaju nie jest dowodem, ponieważ nie można traktować jej literalnie.
Po przyjęciu takiego stanowiska możecie dyskutować do upadłego, bo każdy może sobie wybrać odmienną "symboliczną interpretację", jak mu pasuje do poglądów. Jeśli tekst z Bereszit "nie jest dowodem", to równie dobrze można sobie dywagować zupełnie nie zwracając na niego uwagi, wręcz nie ma potrzeby swoich poglądów ubierać w ten kostium i uzasadniać opowieścią o Edenie.

Pn maja 21, 2012 8:41

Ależ akruk, nie da się wyciągnąć wniosków z żadnego tekstu, jeśli się go nie zinterpretuje. Wnioski, które ty przedstawiasz, również są interpretacją.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 21, 2012 8:45

Więc jaką proponujesz interpretację dla fragmentu "Ale wie Bóg, że gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło. " w kwestii tego, czy ludzie, w momencie gdy sięgali po owoc z "drzewa wiadomości dobrego i złego", znali dobro i zło?

Pn maja 21, 2012 8:57
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona