Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 21:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 hiciory z dzieciństwa... 
Autor Wiadomość

No tak,ponoc wiedza jest za darmo,natomiast nauka duzo kosztuje,ech :)
Macie racje-moja nauka jazdy na rowerze wygladala podobnie :) Tez zdarte kolana :( Przy usuwaniu opatrunku z nich i lokci,zemdlalem pierwszy raz w zyciu :( Ale co tam,jeszcze nie zdazyly zaschnac,a juz byly nowe dziury :(
Teraz dla zmiany tematu,zapytam:czy pamietacie szalone pojazdy z szalonymi jezdzcami?Oczywiscie mowa o motorowerze slynnej marki"Komar",pogromcy wszystkich placow i ulic. :D :D :D :D :D
A dlatego,ze bylem zwiazany zawodowo z koleja,to kto pamieta jeszcze romantyke jazdy w wagonach z drewnianymi siedzeniami?No rzecz jasna,pociagi te ciagnal za soba zasapany parowoz. :-D :-D :-D
Dziej sie bajko,dziej... :D :D :D :D :D

Cz kwi 28, 2005 15:08

No pewno. Stoi na stacji lokomotywa, ciężka, ogromna....
Załadowywali ją chyba wodą na którychś stacjach. To były takie specjalne hydranty, nie b. pamiętam.
Ale, pamiętam, jak jechałam w zatłoczonym wagonie. Mama trzymała mnie na rękach nie będąc w przedziale, ale na korytarzu. I pomógł jej wtedy ksiądz: wziął mnie na ręce i mamie zrobiło się lżej. Pamiętam, jak przez mgłę, ale ów ksiądz bardzo mamie wtedy pomógł.

Cz kwi 28, 2005 15:20

a pametacie tarcze szkolne i znaczki 9czetrwone) zworowy uczeń?
obecnie jak sie dzieciom o tym mowi, rto patrza jak na kosmitow... szkoda ze teraz juz w szkolach tego nie ma... i sprawdzacze czy sie nosi tarcze ;)

Cz kwi 28, 2005 19:36

tarcze ?? qrcze jak byłam w pierwszej klasie podstawówki to jeszcze chodziłam w granatowym fartuszku i chyba nawet miałam na ramieniu tarczę (ale za to głowy nie dam :D ) ... no a później to już nikt nie nosił więc się zbuntowałam :)

a swojej nauki jazdy na rowerze nie pamietam zbyt dokładnie ... pamietam tylko, że nauka odbywała się na trawie (coby wszystkich zębów nie stracić :P ) w rowerze miałam z tyłu taki kij wsadzony i tato sobie za mną biegał :D

Cz kwi 28, 2005 20:55

Podstawowki mialy niebieskie,zawodowki zielone a srednie byly czerwone :) I pomyslec,ze tak spodobala mi sie czerwona tarcza. :)
Byly nawet okresy wzmozonej kontroli i bez tarczy na rekawie(przyszytej,nie przypietej)nie mozna bylo wejsc do szkoly. :) No i o tenisowkach czy trampkach nie wspomne. :)
Julio,masz racje.Teraz kiedy mowi sie dzieciom o tych sprawach,naprawde mysla,ze jestesmy porabani. :D :D :D
Skoro juz jestesmy przy szkole,to nalezy jeszcze wspomniec gimnastyke srodlekcyjna i chodzenie w kolko parami po korytarzu w czasie przerwy. :) :) :)
Dziej sie bajko,dziej... :-D :-D :-D :-D :-D :hahaha:

Cz kwi 28, 2005 21:11

tarcze to ja mialam do 3 klasy... poza tym pamietam ze w tym czasie, czyli w okolicach 3 klasy na sprzeedawanych tarczach bylo zdrapane imie szkoly, a to byla
Szkola Podstawowa nr 2 im. Budowniczych Polski Ludowej...
;);)

Cz kwi 28, 2005 21:12

gosciu masz racje... ja pamietam jak w mojej szkole na 2 pietrze bylo lceum i panie wozne z liceum podstawowke zganialy na wlasciwe pietra... a my "grzeczne dzieciaki" robilismy konkurs kto przebiegnie pietrem licealnym i nikt go nie zauwazy (jedni stali przy schodach z jednej strony korytarza, a drudzy z drugiej, zeby nie oszukiwac ze sie przeszlo ;) )
no i oczywiscie spacery parami (za reke!!!!) po korytarzu
i oczywiscie gorace mleko w czsie dlugiej przerwy ;)

Cz kwi 28, 2005 21:17

Też chodziłam w fartuszku z tarczą. A oprócz odznaki "wzorowy uczeń" była jeszcze "dobrze czytam". Zresztą proszę:

Obrazek

Mleko też pamiętam i SKO - Szkolna Kasa Oszczędności

Obrazek

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Cz kwi 28, 2005 21:53

ej... ja jeszcze w arhiwum swoih smieci z przeszlosci mam swoje ksiazeczki SKO ;)

czy widzieliscie gdziec takie cukerki "wiosenne" sie nazywaly, byly takie biale.... podobne do iryskow

no i oczywiscie iryski makowe.... ten smak dziecinstwa ;)

Cz kwi 28, 2005 22:17

Ha, a ja wiem, gdzie można kupić iryski makowe :D:D:D

W sklepie w Klikuszowej - czasem specjalnie na Turbacz z tamtąd wychodzę, żeby iryski nabyć :biggrin:

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Cz kwi 28, 2005 23:07

pyszne iryski (sezamowe i makowe) a do tego krowki ciagutki pyszaste robi Jutrzenka w Dobrym Mieście (swoja droga to zawsze w czasie rekolekcji tam brykamy ;) )

a wracajac to tematu, to mam gdzies swoja tarcze i... wzorowego ucznia, bo takowego dostalam ;)

Cz kwi 28, 2005 23:13

Kto pamieta jeszcze obowiazkowe pochody 1-majowe?
Cale klasy i wszystkie szkoly byly zobowiazane do tego wielkiego swietowania robotniczego swieta. :o
Jaki entuzjazm wtedy panowal,gdy przed trybuna honorowa,na ktorej stali umilowani przywodcy,przelewala sie rzeka szczesliwych ludzi. :shock:
Dziej sie bajko,dziej... :D :D :D :D :D :hahaha:

N maja 01, 2005 7:54

Obrazek

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

N maja 01, 2005 10:06

Julia, tarcze szkolne, cho, cho, ja tę moją mam do dziasiaj (wzorowy uczeń), bo tę z podstawówki kładło się w muzeach, np w Muzeum Wojaska Polskiego lubo na sarkofagach królów polskich na Wawelu.
Zoe, rowerek z kijkiem - ja nie miałam swojego rowerka więc tato za mną nie biegał, a naukę jazdy miałam, jaką miałam.
Angua, wyszperałaś te tarcze, super. Takie właśnie były.
A capstrzyki pamięta ktoś? Przed pomnikami wszelakimi, przed np. Dzierżyńskim?
A te pochody 1-majowe - obecność obowiązkowa, na szczęście mnie nie dawano do rąk transparentu, bo byłam mimoza, nie uniosłabym samej chorągwi bez kija.
Ale pamiętam też bar mleczny, do którego chodziłam po szkole na ruskie pierogi lub byle jaką zupkę, by zaspokoić pierwszy głód. Mama przychodziła z pracy ok. 17,00 obiadokolacja była o 18,00.
A tata mój potrafił ugotować tylko wodę, zrobić sałatkę z pomidorów i wypić jajko robiąc z niego tzw. wydmuszkę.

:D :D :D :D :D :D :D

N maja 01, 2005 11:56

Nie wiem, czy to, co teraz powiem było hitem?!
Byłam po I Komunii (może to była II lub III klasa), wyszliśmy już po lekcjach do domu. Szliśmy całą paczką chodnikiem wzdłuż głównej ulicy. Kolega, którego lubiłam i mieszkał koło mnie (z pochodzenia Grek) akurat nie szedł ze mną, tylko przede mną. Zwykle chodziliśmy razem, chodnik był dość szeroki. Tym razem on zagadał się z kolegami, ja szłam za nim z koleżankami (jakieś 2, może 3 metry).
I nagle...błysk, jakby piorun strzelił, aż oczy zamknęłam na moment.
Otworzyłam, a tu tenże kolega leżał martwy porażony "szelkami" trolejbusa.
Odpięły się te szelki i walnęły prosto w niego. Ja zaniemówiłam, w gardle miałam jakąś piłkę, głos utkwił mi w krtani, nawet łzy nie mogłam uronić.
Totalne oszołomienie. Doszłam do domu i wtedy się rozbeczałam.
I nigdy już nie wracaliśmy razem po szkole do domu.
Pan Bóg podarował mi życie wtedy. To było pierwsze niszczęśliwe zdarzenie w moim dzieciństwie. Pierwsze.:cry:
Chociaż szczęśliwych też miewałam potem trochę.

N maja 01, 2005 12:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona