Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Każdy kto nie wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, jest Antychrystem. I kto nie wyznaje świadectwa krzyża, pochodzi od Diabła. I kto przebiegle wypacza wypowiedzi Pana dla własnych pożądliwości oraz mówi, że nie ma ani zmartwychwstania, ani sądu, ten jest pierworodnym Szatana. (św. Polikarp, List do Filipian 7:1)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz mar 08, 2012 18:06 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Żaden problem. Wystarczy zrewidować pojęcia Antychrysta, "pochodzenia od Diabła" i Szatana 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz mar 08, 2012 18:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wystarczy dokonać rozróżnienia na a.herozjologicznego i a.eschatologicznego. Przeczytać cały list do Fillipensów: http://www.scribd.com/full/51045279?acc ... uam76vgdxu ...skonstatować, że Polikarpowi najprawdopodobniej chodziło o antychrysta w tym pierwszym rozumieniu i już robi się mniej straszno  Jeśli chodzi o pochodzenie od diabła... Nie wypada mi podejrzewać Ojca Kościoła, że nie wiedział od kogo człowiek pochodzi, więc wolę podejrzewać, iż wyraził się metaforycznie...Tak jak się czasem mówi, że ktoś jest dzieckiem szczęścia czy...diabłem wcielonym właśnie.
|
Pn mar 19, 2012 11:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie daj zapomnieć
Nie daj mi Panie zapomnieć o Tobie
Nie daj zapomnieć chleba i wody zapachu i smaku
nie daj mi Panie zapomnieć ciszy milczenia słuchania
nie daj zapomnieć najprostszych wzruszeń znaczenia dotyku uśmiechu na co dzień
nie daj zapomnieć dobroci ukrytej piękna i prawdy leżących na progu
nie daj zapomnieć wiary dziecięcej
nie daj zapomnieć nadziei choć ciemno
nie daj mi Panie zapomnieć Miłości nie daj mi nigdy zapomnieć o Tobie.
" Dorastać z Jezusem", modlitewnik dla młodych z rozważaniami JPII.
|
Wt maja 29, 2012 19:59 |
|
 |
robbal
|
witam z chęcią dorzucę kilka słów od siebie tu. choć cytaty można mnożyć a ten wątek ciągnąć w nieskończoność  dwa moje , może nie ulubione, ale słowa do któych często wracam: "cierpliwość jest codzienną formą miłości" kard. Ratzinger - często daje mi ta myśl jakąś pozytywną motywację w życiu i druga myśl, świętego Bonawentury - jeśli się nie mylę, którą cenie bardzo za jej wieloznaznaczność i głębię - dlatego przytaczam w oryginale, bo każde tłumaczenie to już interpretacja i podkreślenie jakiegoś aspektu tej myśli: "sine sanctitate non est homo sapiens"
_________________ Ha 3, 18-19.
|
Wt maja 29, 2012 21:01 |
|
|
|
 |
Iwona19
|
Bardzo lubię te słowa:
"Zrozumiałam, że skoro Kościół jest ciałem złożonym z różnych członków, to nie brak mu najbardziej niezbędnego, najszlachetniejszego ze wszystkich. Zrozumiałam, że Kościół posiada Serce i że to Serce płonie Miłością. Zrozumiałam, że jedynie Miłość pobudza członki Kościoła do działania i gdyby przypadkiem zabrakło Miłości, Apostołowie przestaliby głosić Ewangelię, Męczennicy nie chcieliby przelewać swojej krwi... Zrozumiałam, że Miłość zamyka w sobie wszystkie powołania, że Miłość jest wszystkim, obejmuje wszystkie czasy i wszystkie miejsca... jednym słowem, jest wieczna!" (Św. Teresa od Dzieciątka Jezus)
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Śr maja 30, 2012 8:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Iwona19 napisał(a): (Św. Teresa od Dzieciątka Jezus) jej książka, "Dzieje duszy" miała na mnie swego czasu duży wpływ, do tej pory zresztą ma..
|
Śr maja 30, 2012 8:24 |
|
 |
Iwona19
|
Ona ogólnie jest niezwykłą postacią
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Śr maja 30, 2012 10:29 |
|
 |
Eubulides
|
Praktycznie codziennie odmawiam modlitwę św. Tomasza z Akwinu Adoro Te Devote http://www.youtube.com/watch?v=-xs67Ink ... ure=fvwrel
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
Śr maja 30, 2012 13:48 |
|
 |
Dariusz-555
|
"jeśli ufasz Panu , wszystko jest możliwe" - święta Rita .
|
Śr maja 30, 2012 14:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eubulides, tez lubię takich rzeczy słuchać...czasem  Czy można zapytać, kto jest w twoim awatarze?
|
Cz maja 31, 2012 2:49 |
|
 |
Eubulides
|
W moim awatarze znajduje się Blaise Pascal, człowiek prawie, że święty. Przeżył doświadczenie mistyczne w 1654 roku. Wielki Apologeta Katolicki, zwalczał Laksyzm, ale i filozof, fizyk i matematyk. postanowiłem przeczytać wszystkie jego dzieła wydane w J. Polskim, skończyłem już czytać najsłynniejsze "Myśli", i będę musiał się zabrać za "Prowincjałki".
|
Pt cze 01, 2012 6:49 |
|
 |
Eubulides
|
Wracając do hymnu św. Tomasza moimi ulubionymi słowami są: "Jak Tomasz, na otwartej nie patrzę ślad rany, lecz Bogiem uznaję Cię mym, Zbawco kochany". Słowa z 4 zwrotki, niestety na filmiku podanym prze zemnie na poprzedniej stronie przeskakują do razu z 2 do 5 - tej zwrotki.
|
Pt cze 01, 2012 12:58 |
|
 |
Eubulides
|
Jeszcze raz apeluję by rozmowę na ten temat nie toczyć w tym temacie ale na przykład w tym: viewtopic.php?f=24&t=29298&p=679945#p679945Posty zostały przeniesione zgodnie z sugestią.
|
Pt cze 01, 2012 14:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Nie mam żadnego zawodu, gdyż jestem zadowolona ze wszystkiego, co Bóg czyni, pragnę jedynie Jego woli". św. Teresa z Lisieux
|
Pn lip 23, 2012 19:17 |
|
|
|