AteizmWatch - w Polsce i na świecie
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: AteizmWatch - w Polsce i na świecie
Oni tu rozmawiali o książkach, z tego co widzę. Wypowiedzi innych użytkowników Alpert zawsze czytał. To jak najbardziej A najlepiej jakby sam na to pytanie odpowiedział i się do niego odniósł Alpert czekamy! 
|
| Śr cze 13, 2012 20:15 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): Oni tu rozmawiali o książkach, z tego co widzę. Ok. Ale jak można rozmawiać z ludźmi o określonym światopoglądzie nie znając źródeł? Na zasadzie samej negacji, bo uważam inaczej? A może się mylę, może ktoś inny ma rację. Alpert, nie mam racji? Kiedyś powoływano do wojska kleryków. Jeden z nich wdał się w dyskusję z oficerem politycznym (nie pamiętam tematu), który powiedział:"co ty księżulku możesz wiedzieć na ten temat?" Kleryk odpowiedział:":aby was zwalczać, musimy wiedzieć więcej od was". Jest to jak najbardziej prawdziwa historia, której świadkiem był mój mąż. I faktycznie, aby komuś udowodnić, że się myli, trzeba doskonale znać przeciwnika.
|
| Śr cze 13, 2012 20:37 |
|
 |
|
Elbrus
|
Helenka napisał(a): -Vi- napisał(a): Oni tu rozmawiali o książkach, z tego co widzę. Ok. Ale jak można rozmawiać z ludźmi o określonym światopoglądzie nie znając źródeł? A sprawdziłaś, o jaką książkę chodzi? Poza tym alpert napisał, że nie czyta zarówno ateistycznego jak i chrześcijańskiego bełkotu. Nie trzeba czytać każdej książki napisanej przez przedstawiciela (lub samozwańczego, lub rzekomego przedstawiciela) danego światopoglądu, żeby z ludźmi o takim światopoglądzie rozmawiać. Chyba że ci ludzie bezkrytycznie przyjmują informacje z takich książek jako prawdy objawione najpełniej wyrażające ten światopogląd, to wtedy dyskusja z nimi rzeczywiście nie będzie miała sensu.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Śr cze 13, 2012 20:52 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@Helenka: Elbrus już wyczerpująco odpowiedział na Twoje pytanie. Ja od siebie dodam tylko tyle, że w przypadku tak szerokich zagadnień, o jakich tu mowa, wręcz niemożliwym jest zapoznać się z każdą jedną pozycją dotyczącą danego światopoglądu (no chyba że ktoś wyłącznie na to poświęca swój czas). Trzeba dokonać pewnej selekcji. Wybrać jedne książki, te bardziej wartościowe, a odrzucić inne.
|
| Śr cze 13, 2012 22:19 |
|
 |
|
Johnny99
|
W chwilach wolnych od odbierania telefonów zaufania od księży-ateistów, Racjonaliści lubią sobie trochę pobronić PRL: 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt cze 19, 2012 11:34 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Prowadzenie telefonu zaufania dla księży-ateistów i prenumerowanie Focus to jedno, ale o promocji też nie można zapominać. Ateiści wpadli na genialny pomysł: czas nagrać polską wersję znanego "hymnu humanistów", czyli "Imagine" Johna Lennona. Pomysł, tym razem bez ironii, świetny: może tysiące polskich fanów "Bitelsów" w średnim wieku zorientuje się wreszcie, że ta "piękna piosenka" tego "cudownego Lennona, jacy-my-byliśmy-wtedy-młodzi" opowiada o tym, jakby to było super, gdyby nie było religii. Racjonaliści uzyskali zgodę Yoko Ono na nagranie polskiej wersji, napisali także polski tekst (konkretnie przetłumaczył go Michał Worgacz, były prezes krakowskiego oddziału PSR). Oto on: WYOBRAŹ SOBIE (oryg. IMAGINE) POMYŚL ŻE NIE MA NIEBA TO PRZECIEŻ PROSTE TAK POD NAMI NIE MA PIEKŁA NAD GŁOWĄ - TYSIĄC GWIAZD WYOBRAŹ SOBIE LUDZI GDY POKÓJ OGARNIA ŚWIAT POMYŚL ŻE NIE MA GRANIC TO TAKIE PROSTE ... WIESZ NIKT NIE ZABIJA ZA NIC RELIGII NIE MA TEŻ WYOBRAŹ SOBIE ŻE LUDZIE ŻYJĄ DZISIEJSZYM DNIEM POWIESZ ŻE TO MARZENIA LECZ NIE JESTEM PRZECIEŻ SAM KTÓREGOŚ DNIA STANIESZ ZE MNĄ BO TO JEST NASZ WSPÓLNY ŚWIAT POMYŚL ŻE NIE MA GŁODU TO ŁATWE, PRZECIEŻ WIESZ JUŻ NIE MA ŻADNEJ BIEDY CHCIWOŚCI ANI ŁEZ WYOBRAŹ SOBIE LUDZI DBAJĄCYCH O WSPÓLNY ŚWIAT POWIESZ ŻE TO MARZENIA LECZ NIE JESTEM PRZECIEŻ SAM KTÓREGOŚ DNIA STANIESZ ZE MNĄ JEDEN JEST NASZ WSPÓLNY ŚWIAT http://www.mmsilesia.pl/418013/2012/6/2 ... egory=news(a propos ostatniego wersu - a co z koncepcją wieloświatów??)
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt cze 29, 2012 8:26 |
|
 |
|
JedenPost
|
Piosenka ładna, tłumaczenie kuleje, mogli sobie darować.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pt cze 29, 2012 8:30 |
|
 |
|
Johnny99
|
Tak to zwykle wygląda, kiedy próbuje się przetłumaczyć tekst piosenki możliwie jak najwierniej, a jednocześnie tak, by dało się to śpiewać.
|
| Pt cze 29, 2012 8:31 |
|
 |
|
Kris65
|
Nie ma granic... i jeden wspólny język-i to byłoby świetne i praktyczne zarazem.Nic tak nie spaja jak wspólny język 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
| Pt cze 29, 2012 11:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ładna piosenka. Chrześcijaństwo zawiodło, może jakiś wpływ na ludzi wywrze chociaż kampania UEFA, ta o respekcie. 
|
| Pt cze 29, 2012 12:03 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Niejaki baldrick z forum Gazety zrobiłby z tego fajną piosenkę. Gość się specjalizował w "poprawianiu" tłumaczeń różnych piosenek, które to tłumaczenia prezentował Wojciech Mann. A może przerobił tę piosenkę. Poszperam.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pt cze 29, 2012 21:40 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Znalazłem to tłumaczenie baldricka - fachowca od tłumaczenia piosenek. Niestety, obawiam się, że tym razem się nie popisał. Czy Wierzysz? Czy wierzysz w świat bez Nieba? To nie tak wcale trudne [moim zdaniem powinno być "To wcale nie tak trudne" - Jajko] Pod nami nie ma Piekła I tylko błękit w górze Świat taki, w którym wszyscy Żyją dniem dzisiejszym Czy wierzysz w świat bez państw? Sam zobacz, że to łatwe Nie trzeba walczyć, ginąć Religii nie ma także Świat taki, w którym wszyscy Cieszą się pokojem Nazwij mnie marzycielem Ale ja nie jestem sam Może kiedyś się przyłączysz I jednością będzie świat? Żyć w świecie bez własności Czy myślisz o tym, czasem? Zamiast chciwości, głodu Braterstwo sióstr i braci Świat taki, który wszystkim Jest jak wspólny dom Nazwij mnie marzycielem Ale ja nie jestem sam Może kiedyś się przyłączysz I jednością będzie świat? http://www.tlumaczenia-piosenek.net/ind ... ge=imagineI jeszcze jedno, innego autorstwa: Wyobraź sobie - nie ma raju To proste, jeśli chcesz Bez piekła pod nami Nad tylko niebo jest Wyobraź sobie, że ludzie Żyją z dnia na dzień Wyobraź sobie - nie ma krajów Tak łatwo zrobić to Po co zabijać, ginąć Po co religie są Wyobraź sobie, że ludzie Żyją wojnom wbrew Że to marzenia możesz rzec, Lecz nie tylko ja je mam Więc wierzę, że przyłączysz się I ogarnie jedność świat Wyobraź sobie - nie ma mienia Nie wiem czy radę dasz Bez chciwości i głodu W braterstwie ludzkość trwa Wyobraź sobie, że ludzie Mają wspólny świat Że to marzenia możesz rzec, Lecz nie tylko ja je mam Więc wierzę, że przyłączysz się I ogarnie jedność świat http://www.familie.pl/Blogi-0-0/b0p1265 ... nista.htmlW sumie to tłumaczenie Worgacza wcale takie ostatnie nie jest.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| So cze 30, 2012 0:52 |
|
 |
|
Acro
|
Tłumaczenie brzmią dość kulawo, ale - nie czarujmy się - w kategoriach technicznych, językowych, oryginał też nie zachwyca. Jest super ze względu na swoje przesłanie, nie jest to jednak poezja wysokich lotów.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| So cze 30, 2012 10:41 |
|
 |
|
JedenPost
|
Pomyśl, że nie ma niebios Znikł niedościgły cel Brak Gościa Niedzielnego I forum wiara.pl
Czy wierzysz w świat bez miast? Spróbuj pomyśleć o tym... Znikł Licheń oraz Toruń Jerozolima, Rzym
Spójrz - nie ma mojszych racji nikt nie wie co na Końcu się zdarzy Nie ma ekspertów od winy I nie ma mamoniarzy
Czy jestem odklejony? A któż wie sam, co wart? Nie przyszliśmy tu sądzić Ale posklejać ten świat
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So cze 30, 2012 11:50 |
|
 |
|
Johnny99
|
Acro napisał(a): Tłumaczenie brzmią dość kulawo, ale - nie czarujmy się - w kategoriach technicznych, językowych, oryginał też nie zachwyca. Tyż prawda.
|
| Pn lip 02, 2012 7:56 |
|
|
|