| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Proletariusze wszystkich krajów, łączcie się! ( po czesku : Gołod u p k i hop do kupki)
Niech żyje 1 Maja — dzień międzynarodowej solidarności ludzi pracy w walce o pokój, demokrację i postęp techniczny!
Niech żyje KPZR — partia wielkiego Lenina!
Niech żyje ZSRR — niezwyciężona ostoja pokoju i socjalizmu!
Pozdrawiamy partie komunistyczne — awangardę mas walczących o lepsze życie, postęp i demokrację, o pokój i socjalizm!
Partia wśród robotników — robotnicy w partii!
Sojusz robotniczo-chłopski — fundamentem pomyślnego rozwoju socjalistycznej Polski.
Naszym celem: pokój i socjalizm!
Dobro człowieka — -nadrzędnym celem działania partii!
(Ch)wała ludziom dobrej roboty!
Młodzi! — w waszych sercach i umysłach przyszłość socjalistycznej Polski!
Młodzi Polacy razem z postępową młodzieżą świata aktywnie walczą przeciw imperializmowi i kolonialnemu wyzyskowi!
Popieramy pokojową politykę ZSRR!
Niech żyje i zwycięża socjalizm!
Łza sie w oku kręci........komuchom
buhahahahahahahahaha  :P:P:P
|
| N maja 01, 2005 13:16 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
TOWARZYSZE I TOWARZYSZKI, LUDU PRACUJACY MIAST I WSI!!!
1 Maja - obchodzic będziemy jako dzień triumfu zwycięskiej polityki obozu pokoju - dzień triumfu naszych osiągnięc w budowie socjalizmu
1 Maja - obchodzić bedziemy pod hasłem rozszerzenia i umocnienia Frontu Narodowego w oparciu o sojusz robotników, chłopów i inteligencji pracującej
W dniu 1 Maja - manifestować będziemy pod hasłem wzmożenia czujności wobec podstępnych intryg i sabotaży imperialistycznego wroga, pod hasłem troskliwej ochrony naszej socjalistycznej ojczyzny wobec burżuazyjnych zakus
Oddajemy szczególną cześć naszym bohaterskim górnikom, którzy w nieustępliwej i heroicznej walce o wykonanie i przekroczenie planów produkcyjnych, pomnażaja bogactwa naszego narodu i sławia imię naszej socjalistycznej ojczyzny daleko poza jej granicami.
Otoczonym powszechnym szacunkiem górnikom, dzielnie dotrzymuja kroku - robotnicy, hutnicy, koksiarze i pracownicy naukowi, którzy w codziennym trudzie buduja swoja ukochana Ludową Ojczyzne.
CZEŚĆ I CHWAŁA PRZODOWNIKOM PRACY - AWANGARDZIE KLASY ROBOTNICZEJ!!!!!
|
| N maja 01, 2005 13:45 |
|
 |
|
bobo
|
A grafitti typu: POMÓŻ POLICJI, POBIJ SIĘ SAM"?
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
| N maja 01, 2005 15:28 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zadne IXI, ani OMO, nie wypierze tak jak ZOMO 
|
| N maja 01, 2005 15:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
MO - Moga Obić
ORMO - Oni Również Moga Obic
ZOMO - Zwłąszcza Oni Moga Obić
K. U. T. A. S. - Klub Uwielbienia Towarzysza Albina Siwaka
|
| N maja 01, 2005 16:01 |
|
|
|
 |
|
bobo
|
A ja miałam adapter BAMBINO, miał tzw. igłę, która nastawiona na taką czarną wielką płytę gramofonową dawała (o, zgrozo muzykę).
I, pocztówkowe płyty grające, sklepy z takimi płytami. To był hit - taki sklep. Jak dzisiaj hipermarkety.
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
| Pn maja 02, 2005 11:40 |
|
 |
|
gosc12
|
Hmm,taki dzis dziwny dzien-niby roboczy,a jednoczesnie juz mysli sie o jutrze.Tak,teraz to dzien wolny.Ale kiedys tak nie bylo.Byc moze ktos powie,ze to nie w temacie,ja jednak powiem,ze to tez nalezy do "hiciorow' mojej mlodosci.Pamietam czasy,kiedy w moim miescie 2 maja obowiazkowo musialy byc zdjete wszystkie flagi narodowe.Na nic byly tlumaczenia,ze to Swieto Konstytucji 3 Maja.Jakos wladza wiedziala lepiej,ze to nie o to Swieto chodzilo,a o Swieto Krolowej Polski.Na dowod tego moge powiedziec,ze pamietam,jak do naszego proboszcza najpierw przyjechalo ORMO(i nie tak jak tlumaczyl skrot Beli,tylko Ochotnicza Rezerwa Milicji Obywatelskiej!) a pozniej Milicja zabrala proboszcza na przesluchanie,na okolicznosc wywieszenia flagi panstwowej na dzien 3 maja.Dzis wydaje sie to glupota,ale w tamtych latach,bylo to realne zagrozenie.Niestety proboszcz zaplacil jakis mandat(chyba nawet Kolegium-tez takie cos bylo) i sprawa ucichla do nastepnego roku.Jednakze w roku nastepnym juz nikt jakos nie zwracal uwagi na to,ze flaga powiewala w dniu 3 Maja.
Dziej sie bajko,dziej...
_________________ "Szanuj kazdego czlowieka,bo Chrystus w nim zyje."
|
| Pn maja 02, 2005 20:21 |
|
 |
|
bobo
|
gość12 , pamiętam to, tak było. Kto nie zdjąłby flagi po 1 maju, oj, to już bywało źle, niedobrze. Dokładnie, tak, jak mówisz.
|
| Pn maja 02, 2005 20:30 |
|
 |
|
Nutka
|
No dziś ponoć dzień Flagi Państwowej To można nie zdejmować albo też powiesić dziś 
| Pn maja 02, 2005 21:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Pamiętam jeszcze jedna istotna rzecz.......
Zawsze pod koniec kwietnia w kazdym wiekszym miescie odnawiano (czytaj malowano) krawezniki i pasy na jezdniach biała farbą. Malowano tez na swieżo wszystkie barierki. Oczywiscie tylko i wyłacznie na głównych ulicach po których przechodził tzw. "tradycyjny, doroczny spęd robotniczo-chłopski", dumnie zwany pochodem
No i jeszcze jedna sprawa.......do czasu zakonczenia "spędu" w stolicy, obowiązywała scisła prohibicja.....za to meliniarze mieli suuuuper utarg, a nie jeden "spedzany" miał problemy z utrzymaniem trasy...dlatego własnie tak jaskrawo malowano krawęzniki  :P:P:P:P:P
....acha.....górnicy i hutnicy, po pochodzie w ramach nagrody otrzymywali cwiartke czystej, paczke papierosów marki "sport" (najpodlejszy gatunek) i kawalek kielbasy(równie podłej jakości)  :P:P
przypomniał i sie jeszcze jeden skrót:
S. R. U. L. - Setna Rocznica Urodzin Lenina
|
| Pn maja 02, 2005 21:23 |
|
 |
|
bobo
|
|
| Pn maja 02, 2005 21:34 |
|
 |
|
gosc12
|
Tak,bobo i Beli
mi przypomnieli
(ale rymowanka)
ze niewiele beda mieli....
niewazne
Beli,wiesz,ze kiedy bylem w wojsku,to najpierw takie malowanie kraweznikow bylo obowiazkiem(po zoldzie niejeden szukal punktu oparcia),a pozniej bylo juz oznaka sprzymierzenia sie z wrogiem?
Tak,bo wtedy nieprzyjacielski samolot "widzial" gdzie sa chodniki i drogi i wtedy moglby przypuscic atak na te szlaki uzytecznosci publicznej.
Dziej sie bajko,dziej...
|
| Pn maja 02, 2005 22:18 |
|
 |
|
gosc12
|
bobo
Widzialas zielen zielensza od zieleni?
To tylko wojsko znalo taki odcien tego super-koloru!
I to nie jest klamstwo-to szczera prawda
Oprocz malowania trawy bylo rowniez i zrywanie liscu z drzew,aby przypadkiem taki spadajacy lisc nie byl potraktowany jako zamach na najjjasniejszego naszego Ukochanego Przy-wodce..
Dziej sie bajko,dziej....
|
| Pn maja 02, 2005 22:23 |
|
 |
|
gosc12
|
Beli
Wracajac do Twych wczesniejszych wypowiedzi...
Czy pamieta ktos jeszcze,ze przed zakladami pracy i ogolnie dostepnymi miejscami(np.stacjami kolejowymi)byly takie wystawy-zdjecia :Ludzi dobrej roboty?
Beli-skoro mowisz o haslach,to nie zapominaj o podstawowym:"Aby Polska rosla w sile,a ludzie zyli dostatnio".
Dziej sie bajko,dziej... 
|
| Pn maja 02, 2005 22:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Taaaa gosciu
Sam takie listki zrywałem......z okazji przyjazdu Naczelnego.....
Z tym, ze nikt go nie widzial na oczy...bo facio przyjechal do sztabu, nazarł sie, nachlał i odwiezli go czarnym wozem nazad.....echhhh mieli ci nasi wojskowi watroby...jak beczki pojemne  :P:P:P
...i kolejne hasełko:
"Aby stopa zyciowa była proporcjonalna do buta społecznego "
No i takie z dawnych lat:
"Syjonisci na Syjam"  :P:P:P
|
| Pn maja 02, 2005 22:35 |
|
|
|