Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 13:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 113  Następna strona
 Wierzysz? Kim jesteś? 

Kim jesteś?
Katolikiem 65%  65%  [ 1262 ]
Muzłumaninem 0%  0%  [ 3 ]
Poganinem 1%  1%  [ 22 ]
Protestantem 3%  3%  [ 51 ]
Ateistą 15%  15%  [ 296 ]
Buddystą 1%  1%  [ 20 ]
Należę do sekty w rozumieniu KK 1%  1%  [ 19 ]
Teistą 2%  2%  [ 32 ]
Prawosławny 1%  1%  [ 11 ]
Inny 12%  12%  [ 231 ]
Liczba głosów : 1947

Wierzysz? Kim jesteś? 
Autor Wiadomość

Post Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Jeszcze tego nie odkrylam wciaz szukam odpowiedzi w sobie.

Wiem jedynie, ze moj wielki egoizm ogranicza mnie tak bardzo, ze nie potrafie odczuc tego, ze wszystko wokol mnie jest doskonale, ze to Stworca, a tylko i wylacznie ja potrzebuje naprawy, ja mam sie zmienic, by do Stworcy sie upodobnic,

...gdyz jesli nie ja, nikt za mnie tego nie zrobi...

Cz lip 19, 2012 19:31
Zobacz profil WWW

Hasesis napisał(a):
Jeszcze tego nie odkrylam wciaz szukam odpowiedzi w sobie.

Wiem jedynie, ze moj wielki egoizm ogranicza mnie tak bardzo, ze nie potrafie odczuc tego, ze wszystko wokol mnie jest doskonale, ze to Stworca, a tylko i wylacznie ja potrzebuje naprawy, ja mam sie zmienic, by do Stworcy sie upodobnic,

Więc życzę powodzenia w walce z tym twoim egoizmem, o którym wspominasz i z twoimi innymi wadami (każdy człowiek ma je przecież w mniejszym lub większym stopniu i zawsze jakieś szkody w nas się przez nie tworzą). Zapewniam o pamięci o tobie w moich modlitwach.

Cz lip 19, 2012 20:57

Tak przy okazji to chciałabym zgłosić, że przez kilka następnych dni nie będę obecna na forum.
Pozdrawiam.

Cz lip 19, 2012 21:34
Hasesis napisał(a):
ja mam sie zmienic, by do Stworcy sie upodobnic,

z mojego punktu widzenia, to raczej nie tak.
nie mamy się zmieniać za pomocą jakiś własnych technik czy wymysłów,
ale poddawać swoja wole, woli Boga.
Polecam przeanalizowanie modlitwy podstawowej: "Ojcze nasz".

Pn lip 23, 2012 5:41

Sparafrazuje: Ja sam nie jestem w stanie nic zrobic, dlatego prosze Stwórcę, Boga o zmianę, jednak to do mnie należy wybór - to ja mam tego chcieć, muszę jasno i precyzyjnie określić czego chcę, po co to chcę, jaki jest mój cel, czy to co pragnę pomoże mi w rozwoju duchowym.
"Ojcze nasz" - to wlasnie niezwykle, ze moge nazywac Boga Ojcem - a to oznacza, ze powinienem otworzyc sie na Niego, zaufac Mu, tak jak dziecko otwiera sie bezgranicznie na swojego tatusia ;)
Dzieki mkb :)
pozdr.

Wt lip 24, 2012 9:45
Zobacz profil WWW

Jestem protestantką w kościele ewangelikalnym zielonoświątkowym. :)

Śr lip 25, 2012 15:31

Johnny99 napisał(a):
Ano, rzeczywiście warto się zastanowić, czemu ateiści tak licznie tu przybywają. Masz propozycję odpowiedzi?

Trochę OT, ale jeśli można...

Moja teoria na generalna nadreprezentację ateistów w internecie jest taka:

1. wraz w wykształceniem zwiększa się odsetek ateistów oraz odsetek ludzi z dostępem do sieci, więc w ogóle wśród internautów jest trochę więcej ateistów

2. w naszej kulturze wiara jest postawą bierną, wrodzoną, zastaną, żeby zostać ateistą potrzebny jest wysiłek, zerwanie ze status quo - czyli pewna odwaga, przemyślenia i samoświadomość. Takie osoby będą chętniej dyskutowały, bo mają poglądy i potrafią ich bronić.

Cz sie 02, 2012 22:07

Jeśli Acro myslisz, że wiara nie wymaga wysiłku to niestety ale wydaje mi się, że jesteś w błędzie. Oczywiście, że dużo osób wiare traktuje wiarę jako zaprogramowanie (niedziela msza bo tak było zawsze). Wiara wymaga dużo poswięcenia i zaangazowania i na pewno nie jest łatwa jak to sie niektórym wydaje.

So sie 04, 2012 7:47

Nie o wysiłek w tym znaczeniu mi chodzi. O decyzję pozostania przy wierze. A właściwie jej brak - wiara ma u nas charakter bierny, rytualny, odziedziczony. Decyzja i wysiłek pojawia się przy porzucaniu wiary - potrzeba sobie trochę rzeczy przemyśleć. kto będzie miał większą świadomość działania biznesu - ktoś, kto odziedziczył fortunę, czy ktoś, kto jej się sam dorobił?

A większa świadomość problemu oznacza większą aktywność na forum.

So sie 04, 2012 9:11

Żeby poznawac Boga z kazdym dniem to na prawdę trzeba mysleć i nie jest to łatwe. Decycja wiary także wymaga myślenia i niejest tak, że "wierzę bo tak sie utarło". Można równie dobrze napisać, że aby zostac ateista to nie potrzeba żadnego wysiłku, wystarczy wszystko odrzucić, niczym się nie przejmować i po sprawie :D .
Myslę takze, że większa aktywność na forum akurat nic nie znaczy, moze to wynikać z przeróżnych chęci (zabawa, dyskusja i pewnie pare innych).

So sie 04, 2012 12:49

Cytuj:
Żeby poznawac Boga z kazdym dniem to na prawdę trzeba mysleć i nie jest to łatwe. Decycja wiary także wymaga myślenia i niejest tak, że "wierzę bo tak sie utarło"

To teoria. A praktyka jest taka, że wierzący "płyną z prądem", nie mają zielonego pojęcia o swojej wierze - lepiej ją znają ateiści! Żeby nie być gołosłownym:

Atheists, agnostics most knowledgeable about religion, survey says
http://articles.latimes.com/2010/sep/28 ... y-20100928

Dzieje się tak dlatego, bo ich wiara to nie świadomy wybór, ale efekt wdrukowania w dzieciństwie. Ateiści poznają wiarę po to, aby wiedzieć, co rzucają.

Cytuj:
Myslę takze, że większa aktywność na forum akurat nic nie znaczy, moze to wynikać z przeróżnych chęci (zabawa, dyskusja i pewnie pare innych)

Chyba sobie sam zaprzeczyłeś w tym zdaniu. :)

Oczywiste jest, że wynika z przeróżnych chęci. Zastanawiamy się, dlaczego "te chęci" mają ateiści dużo silniejsze niż wierzący. I sam podajesz dwa powody. A czemu to ateiści chcą bardziej dyskutować niż teiści? Czy to nic nie znaczy?

So sie 04, 2012 17:08

Teoria Acro to jest ale tylko Twoja :-D . Wydaje mi się, że cześć osób wierzących nie ma potrzeby dyskusji na forum co nie jest równoznaczne z tym, że nie rozmawiają na temat wiary i nie lubią tego robić. Wydaje mi się, że jesteś w błędzie myśląc, że wiara jest wdrukowana u wierzących. Wystarczy poczytać świadectwa osób, które wcześniej nie miały do czynienia z wiarą. Większość rzeczy można podważyć lecz osobistych przeżyć niestety nie jesteś w stanie.

Pn sie 06, 2012 21:09

Nie wystarczy wierzyć, bo i szatan wierzy. Należy Kochać, bo z Miłości są owoce Wiary i Nadziei.

Wt sie 07, 2012 12:32

Witam;
Z Biblii wynika, że Bóg jest mściwy i okrutny.
Ludzie są tacy sami (jaki ojciec, taki syn).
Wygląda na to, że podoba Mu się patrzenie na ludzkie cierpienia.
Co może nam zaoferować po śmierci?
Aż się boję o tym pomyśleć.

Wt sie 07, 2012 14:39

Bóg jest pełen Miłości i Miłosierdzia. Zawsze ostrzega i daje Nadzieje rozwiązania problemu, jeśli się nie poprawicie, nie okażecie skruchy - zginiecie. Nie patrzy bezczynnie jak Jego Dzieci idą drogą szatana.
Jest też Sprawiedliwy. Więc jeśli nie wierzę w Jego Miłość i Miłosierdzie, nie szanuję Go i opluwam, to Sprawiedliwość zawsze będzie okrutna. Odda w Ojca Kłamstwa, tego którego wybrałem.
Jeśli Wierzę w Jego Miłość i Miłosierdzie, to Sprawiedliwość będzie Jego Miłością.
Są tylko dwie drogi Boża Miłość lub nienawiść.

Śr sie 08, 2012 8:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 113  Następna strona