Autor |
Wiadomość |
Maluczki
nieobecny
|
 Rosną gdzieś grzyby?
Lato dobiega już do końca, a grzyby jak nie rosły, tak nie rosną. W zeszłym roku grzybów prawie nie było i w tym roku będzie chyba to samo. Zasadziłem sobie kanie, schitake i grzyby leśne. Tam gdzie zasadziłem kanie, wyrosły mi najpierw pieczarki, a teraz jedna kania. Ciekawe, co będzie dalej.
|
Pt sie 10, 2012 18:23 |
|
|
|
 |
PomocDlaKarinki
|
 Re: Rosną gdzieś grzyby?
W Małopolsce rosną, podgrzybki głównie, ale znajdzie się trochę kozaków 
|
Pt sie 10, 2012 18:28 |
|
 |
Awa
|
zasadzilem?to grzyby się sadzi?
|
Pt sie 10, 2012 18:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ciekawy temat 
|
Pt sie 10, 2012 19:39 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
W poprzednim roku była posucha, ale nie było źle. Kilka wypraw i kilka koszyczków wpadło. W tym roku też już się pojawiają, sporo kurek jest, wystarczy zobaczyć na www.nagrzyby.plJa pewnie standardowo zacznę uderzać pod koniec sierpnia. Grzybiarz ze mnie kiepski dlatego zbieram tylko podgrzybki i prawdziwki, ale uwielbiam chodzić w ciszy po lesie i zbierać grzybki więc łączę przyjemne z pożytecznym.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
So sie 11, 2012 6:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...i zbliżyła ich pasja do grzybów 
|
So sie 11, 2012 7:04 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
I w końcu jest temat do wspólnej, niezobowiązującej rozmowy zamiast nic nie wnoszącej do życia kłótni. ;P
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
So sie 11, 2012 8:48 |
|
 |
Maluczki
nieobecny
|
Co do kłótni, to się nie zgadzam! Kłótnia, czyli walka na poglądy i argumenty powoduje, że walczący, jeżeli tylko zastanawiają się co mówią, prędzej, czy później, ich poglądy zostaną zweryfikowane przez życie i wtedy zostaną upokorzeni, czyli będą zmuszeniu do uznania, że byli w błędzie, albo poczują satysfakcję, że mieli rację. Jeżeli już komuś życie weryfikowało poglądy, to taki ktoś już wie. A w temacie, to już iks lat nie jadłem kurek. Gdy byłem dzieckiem, kurki u nas rosły byle gdzie i prawie przez całe lato. Obecnie kurki u nas nie uświadczy. Tak mi tęskno za tym niepowtarzalnym zapachem i smakiem, że byłbym gotów jechać dość daleko , aby nazbierać kurek. Nie wiem tylko kiedy rosną i gdzie.
mkb, a Ty zbierasz jakieś grzyby?
|
So sie 11, 2012 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mój tata był wielkim zbieraczem, kochał to. ale niestety już nie żyje. chodziłam z nim po lasach, szczególnie Beskid Sadecki i zbieraliśmy... ale ja się zawsze bałam ze zamiast borowika zbiorę szatana ha ha   na lewo szatan, a na prawo borowik.
|
So sie 11, 2012 10:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdzie rosną grzyby...?  Maluczki, jak dobrze pamiętam z naszych dawnych pogawędek, to chyba najlepiej w butach, czyż nie? Ja od lat nie byłam na grzybach, ale kiedyś baaaardzo lubiłam jeździć. Najlepiej tak na dwa, trzy dni pod namiot  Kurki... no ja też dawno nie jadłam... Echhh... narobiłeś mi smaka na kurki, i na grzyby w ogóle... <mniam> Będę gotowała dzisiaj sobie na weekend żurek na kiełbasie, to dodatkowo okraszę go porządnie grzybami  Mam sporo ususzonych, zebranych jeszcze przez mojego Tatę, który uwielbiał zbierać grzyby, i dosypuję sobie od czasu do czasu garść lub dwie do garnka 
|
So sie 11, 2012 10:52 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Kurki ostatnio ponoć w Lidlu były. ;p Przy drogach też sporo ludzi sprzedaje. Ale to wersja dla tych, którzy sami nie odróżnią kurek w lesie. Bo przyjemności w kupowaniu grzybów nie ma żadnej. 
|
So sie 11, 2012 12:16 |
|
 |
Maluczki
nieobecny
|
Awa napisał(a): zasadzilem?to grzyby się sadzi? A jakże! Kupujesz lub hodujesz grzybnię, sadzisz i masz! -Vi- napisał(a): Gdzie rosną grzyby...?  Maluczki, jak dobrze pamiętam z naszych dawnych pogawędek, to chyba najlepiej w butach, czyż nie? Ja od lat nie byłam na grzybach, ale kiedyś baaaardzo lubiłam jeździć. Najlepiej tak na dwa, trzy dni pod namiot  Kurki... no ja też dawno nie jadłam... Echhh... narobiłeś mi smaka na kurki, i na grzyby w ogóle... <mniam> Będę gotowała dzisiaj sobie na weekend żurek na kiełbasie, to dodatkowo okraszę go porządnie grzybami  Mam sporo ususzonych, zebranych jeszcze przez mojego Tatę, który uwielbiał zbierać grzyby, i dosypuję sobie od czasu do czasu garść lub dwie do garnka  Takie rzeczy, to Ty pamiętasz! To były inne grzyby! Niejadalne! Mroczny Pasażer napisał(a): Kurki ostatnio ponoć w Lidlu były. ;p Przy drogach też sporo ludzi sprzedaje. Ale to wersja dla tych, którzy sami nie odróżnią kurek w lesie. Bo przyjemności w kupowaniu grzybów nie ma żadnej.  Grzybów nie kupuję, bo słyszałem że aby grzyby się nie psuły, są pryskane rozcieńczonymi sikami. Kupiłbym jedynie od takich przy drodze.
|
So sie 11, 2012 19:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja niedawno znalazłem troche. Byłem w okolicach Lubieszyna(przeszedłem lasem do Niemiec) i znalazłem kilka prawdziwków i kanie
|
So sie 11, 2012 22:01 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Maluczki napisał(a): Kupujesz lub hodujesz grzybnię, sadzisz i masz! Mrówki uprawiają grzybyhttp://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam ... nt&id=3351Nie bądźmy gorsi!
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N sie 12, 2012 0:04 |
|
 |
JedenPost
|
http://www.psilosophy.info/tu cała stronka o uprawie grzybów 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N sie 12, 2012 8:14 |
|
|
|