Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 44  Następna strona
 Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zrobić? 
Autor Wiadomość
Post Re: Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zro
JedenPost napisał(a):
Było o tym na samym początku tematu. Że zacytuję siebie:
Cytuj:
Wydaje mi się, że jest to jedynie jasnym odniesieniem się do często lansowanej przez niektórych chrześcijan tezy, że niby nie ma etyki bez Dekalogu...

Żaden strzał w kolano zatem.

Czyli autorzy kampanii wpisują się w często lansowany schemat.

So paź 13, 2012 11:09

Owszem, Jest to najwyraźniej potrzebne, skoro choćby tu pilaster tak uporczywie wypytuje dlaczego właściwie ateiści nie kradną...

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So paź 13, 2012 12:15
Daniel86 napisał(a):
Jestem oskarżony o sianie stereotypów i generalizowanie. To co powiecie o @pilasterze, który próbuje Wam wmówić, że każdy ateista to złodziej?

Gdzie napisał, że każdy ateista to złodziej?

Jakbyś nie wiedział, stosuje tą samą retorykę, co niektórzy ateiści względem wierzących. I nie tylko o kradzież tu chodzi.

Natomiast opierasz się na jednostkowych przypadkach, aby wyrazić swoje oburzenie. Zapewniam, że to nie problem znaleźć jakąś mniejszość antyteistów, którzy mają analogicznie podejście jak mniejszość wierzących o której piszesz.
Wynika to z struktury społecznej, w której zawsze jest grupa radykałów, która to grupa chciałaby, aby jej poglądy były dominujące.
I Ty się mniejszością radykałów przejmujesz, a przez to swoją niechęć przenosisz na większość, która takich poglądów nie ma.

So paź 13, 2012 12:43
Moderator

Daniel86 napisał(a):
Już wyjaśniałem, że to bez sensu, bo wg Waszej religii nie wystarczy tylko nie grzeszyć, by zostać zbawionym. Trzeba również wierzyć w Waszego Boga (niech Wam będziem, że z wielkiej litery). Do tego jeszcze dochodzi, że trzeba nie grzeszyć nie ze strachu przed wiezieniem czy nawet piekłem, lecz z powodu miłości.

Jestem oskarżony o sianie stereotypów i generalizowanie.

OT:
Ano własnie.
To, co napisałeś wyżej to sianie stereotypów, albo nawet przesądów.
Nic z tego, co napisałeś nie jest prawdą. A przynajmniej nie może byc postrzegane pod tym kątem.
W naszej wierze (bo chrześcijaństwo nie jest religią) wystarczy tylko uwierzyć w Bożą miłość przejawiającą sie przez Wcielenie Syna Bożego z pełnymi tego konsekwencjami aż do śmierci.
I uświadomić sobie, że to Wcielenie przyniosło już zbawienie
W obliczu tego faktu odpowiedzieć wdzięcznością i miłością.
Niegrzeszenie (czy proszenie o wybaczenie za grzechy) przychodzi wtedy samo. Z miłości (tak jak chłopiec kochający naprawde dziewczynę, czy odwrotnie dziewczyna chłopaka, niczego nie zrobi, co by jej/jemu sprawiło przykrość).

So paź 13, 2012 12:56
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
W naszej wierze (bo chrześcijaństwo nie jest religią)

Przypuszczam, że jesteś raczej odosobniony w tym poglądzie.

So paź 13, 2012 13:01
Moderator

JedenPost napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Przypuszczam, że nie.
Przynajmniej w realu, a nie na forum.

So paź 13, 2012 13:03
Zobacz profil WWW

Właśnie real miałem na myśli. Nie wiem zresztą w jaki sposób wiara wyklucza religię, skoro religio=więź (no, chyba, że tu mnie ks. Tischner oszukał)

So paź 13, 2012 13:08
JedenPost napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Nie, nie jest odosobniony. Ani na forum, ani w realu.

So paź 13, 2012 13:30
Moderator

Skłaniam się ku tezom o.J.A.Kłoczowskiego

W skrócie dla mnie religia to postawa mająca na celu zrozumienie i obłaskawienie tego, co nadprzyrodzone, lub nadprzyrodzone nam się wydaje.
Wiara to przyjęcie Boga zwracającego się do człowieka.
Dla podparcia:
http://www.miesiecznik.znak.com.pl/Tekst/pokaz/4170/calosc
http://www.katolik.pl/wschod-to-tylko-religie--kosciol-to-wiara,1066,416,cz.html

Cytuj:
-Jestem zwolennikiem wprowadzenia takiego podziału: czym innym jest religia a czym innym wiara. Religia jest uprawnionym poszukiwaniem przez człowieka ostatecznych odpowiedzi na pytania o sens życia i śmierci. Pytania te stawiane są w kontekście Boga, boskości, jakiejś ponadempirycznej rzeczywistości. Natomiast wiara jest przyjęciem odpowiedzi, jaką Bóg udzielił na pytania, które stawia człowiek religijny. Wiara znajduje się jakby w innym porządku niż religia, nie w porządku ludzkiego poszukiwania, ale przyjęcia odpowiedzi, którą daje sam Bóg.
W tym sensie można powiedzieć, że istnieją religie Wschodu i chrześcijaństwo, które jest nie tyle religią, co wiarą, chociaż posługuje się religijnym językiem. Każda religia jest prawdziwa, gdyż jest prawdziwym pytaniem stawianym przez człowieka. Jednak odpowiedzi są różne, mogą zawierać w sobie przeczucie Objawienia, ale pełna odpowiedź przyszła przez Jezusa Chrystusa i Pismo Święte. Przyjmujemy ją w wierze.
- Stwierdzenie, że chrześcijaństwo nie jest religią, jest trochę zaskakujące...
- Zgadzam się, jest zaskakujące. Odwołałem się tu do myśli protestanckiego teologa Karla Bartha, który zwrócił uwagę na to, że wszystkie religie, w odróżnieniu od wiary, są tworem ludzkim. Mawiał o religiach, że są przeciwieństwem wiary, że są „bezbożne”. Daleki jestem od negatywnego postrzegania religii, ale sądzę, że rozróżnienie między religią a wiarą trafnie ujmuje różnicę między chrześcijaństwem, które pochodzi z Objawienia Chrystusa, a wspaniałą, wielką, duchową tradycją Wschodu.

JedenPost napisał(a):
Właśnie real miałem na myśli. Nie wiem zresztą w jaki sposób wiara wyklucza religię, skoro religio=więź

Nie wyklucza, ale jest czymś innym w świetle powyższego cytatu

Kozioł napisał(a):
Nie, nie jest odosobniony. Ani na forum, ani w realu.

Okazuje się, że czasami lepiej dogaduję sie z protestantami... ;)

So paź 13, 2012 13:30
Zobacz profil WWW
Mocno to wszystko naciągane, taka trochę semantyczna zabawa mająca tylko jeden cel: dowartościowanie własnej religii. Wasze wierzenia to religia, a my mamy coś lepszego - wiarę.

Jeżeli religia to postawa mająca na celu zrozumienie i obłaskawienie tego, co nadprzyrodzone to chrześcijaństwo znakomicie pasuje do tej definicji. Chrześcijanin stara się zrozumieć czego oczekuje od niego Bóg, aby obłaskawić go tj. zasłużyć sobie na zbawienie.

So paź 13, 2012 14:26

Rozumiem zatem, że owe widzenie wiary i religii w innych porządkach bierze się zasadniczo z przekonania, że akurat tylko Wy konkretnie macie rację? Nic nowego w tym zatem, z mojej perspektywy wygląda to znów tak, że jak zwykle jedni dowodzą, że ich religia jest czymś nieskończenie lepszym niż religie drugich, tym razem przewrotnie, przez zaprzeczenie, że religią w ogóle jest... jako, że religie to tylko wspaniałe, wielkie duchowe tradycje, a my tu mamy - Objawienie!

mauger napisał(a):
Mocno to wszystko naciągane, taka trochę semantyczna zabawa mająca tylko jeden cel: dowartościowanie własnej religii.

O, to co chciałem wyrazić, tylko ujęte zwięźlej i zręczniej.

So paź 13, 2012 14:28
Moderator

Nie.
To nie bierze się z przekonania o racji.
Religia to pytania człowieka i jego gesty, poprzez ktore czlowiek wyobraża sobie, że zjedna sobie przychylność bóstwa.
Wiara to odpowiedź na objawienie, w której człowiek nie musi już niczego robić (nie musi składać ofiar, przestrzegac rytuałów, wykonywac obrzędów), co najwyżej wyrażać na zewnątrz to, co przeżywa w środku (ale bez żadnej, faktycznej czy urojonej, mocy sprawczej).

Oczywiście, w szerszym znaczeniu nawet chrześcijanin wykonuje pewne gesty i czynności, kóre z zewnątrz mogą sie wydawać religijne.
Jednak do zbawienia wystarczy wiara, a nie postawa religijna.
Chrześcijanin nie musi, jak twierdzi mauger, zasłużyć sobie na zbawienie, poprzez obłaskawianie Boga. Zbawienie już jest.
Wystarczy tylko wiara (i wynikające z niej konsekwencje, jak pisze św. Jakub w swoim Liście).

So paź 13, 2012 14:39
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
To nie bierze się z przekonania o racji.

Nie? Skoro

medieval_man napisał(a):
Wiara to odpowiedź na objawienie

to logicznym wydaje się, że nie można odpowiedzieć tam gdzie go (tj. objawienia) nie ma, ergo - wskazanie na to kto odpowiada, kto ma wiarę a kto ma tylko wspaniałą, wielką tradycję duchową, jest równocześnie wskazaniem na to kto ma rację.

Inaczej: czy w takim ujęciu rzeczy ktoś kto nie jest chrześcijaninem może mieć wiarę?

So paź 13, 2012 14:52
Moderator

No więc skoro przypierasz mnie do muru, tak. Wyraża to przekonanie, że ma się rację, ale nie ma wcale na celu wywyższania się z posiadania racji. To efekt uboczny.
Każda religia zakłada, ze to człowiek musi coś zrobic by zaskarbić sobie przychylność bogów.
Chrześcijaństwo w ogóle taki pomysł odrzuca.
Nie po to, by dowartościować się, lecz dlatego, ze jest to sprzeczne z jego założeniami.

Czy ktoś, kto nie jest chrześcijaninem może mieć wiarę? Pewnie w jakimś zakresie ten, kto nie wyobraża sobie, że spełniając jakies akty kultu, przestrzegając pewnych zasad czy wykonując obrzędy, złapie bóstwo za nogi. Ale będzie raczej swiadomy, że bostwa nie da się kupić żadnymi obrzędami i zda się na jego łaskę.

So paź 13, 2012 15:00
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Wiara to odpowiedź na objawienie, w której człowiek nie musi już niczego robić (nie musi składać ofiar, przestrzegac rytuałów, wykonywac obrzędów)

Nic nie musi robić? Nie musi też przyjmować sakramentów, uczestniczyć we Mszy św., przestrzegać bożych przykazań? Wystarczy, że uwierzy i będzie zbawiony?
medieval_man napisał(a):
Jednak do zbawienia wystarczy wiara, a nie postawa religijna.
Chrześcijanin nie musi, jak twierdzi mauger, zasłużyć sobie na zbawienie, poprzez obłaskawianie Boga. Zbawienie już jest.
Wystarczy tylko wiara (i wynikające z niej konsekwencje

Czyli jednak nie tylko wiara, ale wiara plus konsekwencje, które zapewne wiążą sie z przyjęciem odpowiedniej postawy religijnej. I tak wracamy do punktu wyjścia.

So paź 13, 2012 15:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 44  Następna strona