CHCIABYM, ŻEBY KTÓRAŚ Z RELIGII BYŁA PRAWDZIWA
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: CHCIABYM, ŻEBY KTÓRAŚ Z RELIGII BYŁA PRAWDZIWA
Jajko napisał(a): A Jezus to nie jest aby kompilacja wcześniejszych bóstw? Każda nowa religia czerpie z poprzednich w mniejszym lub większym stopniu. Gdyby nie czerpała i byłą zupełnie nowa i odmienna, to pewnie by się nie przyjęła. Nie wiem jak islam, ale chrześcijaństwo wchłonęło wiele lokalnych kultów, bożków, świąt i zwyczajów i temu właśnie zawdzięcza swój sukces. Zapominasz o historycznych przekazach o Jezusie.
|
Śr paź 17, 2012 8:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No cóż, zobaczymy czy tym razem autor odniesie się do naszych odpowiedzi, czy będzie jak poprzednim razem, gdy założył temat. Napisał pierwszy post, a potem przez sześć stron wątku nie odpowiedział na ani jeden wpis użytkowników 
|
Śr paź 17, 2012 8:08 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Historyczne przekazy, zresztą podważane przez niektórych historyków, dotyczą Jezusa-człowieka. Reszta została dorobiona na wzór i podobieństwo innych bogów.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr paź 17, 2012 8:09 |
|
|
|
 |
merkaba
|
chyba historyków amatorów Reszta została dorobiona na wzór i podobieństwo innych bogów. masz na myśli co krąży po internecie np o horus ze jest podobny do Jezusa
|
Śr paź 17, 2012 8:29 |
|
 |
Jajko
|
Jest szereg wątpliwości co do historyczności Jezusa, niemniej faktycznie większość badaczy uważa że taki człowiek istniał, więc zgodzę się z większością (jak widać, prawdę determinuje większość  ) Mam na myśli nie, że "horus ze jest podobny do Jezusa", ale że Jezus jest podobny do Horusa i innych bogów, a jego biografia i wizerunek zawierają szereg elementów z biografii i wizerunków jego protoplastów. Zadziwiająca jest ta zbieżność.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr paź 17, 2012 8:38 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Hm... dopuszczasz możliwość, że Jezus znał te starsze od siebie mity i świadomie kształtował swój wizerunek tak, aby się do nich dopasować?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Śr paź 17, 2012 9:11 |
|
 |
Jajko
|
Raczej ci co opisywali Jezusa i go "ubóstwili" tak jego wizerunek ukształtowali.
|
Śr paź 17, 2012 9:13 |
|
 |
bma
|
Jajko napisał(a): Jest szereg wątpliwości co do historyczności Jezusa, niemniej faktycznie większość badaczy uważa że taki człowiek istniał, więc zgodzę się z większością (jak widać, prawdę determinuje większość  ) Naprawdę tak myślisz, że prawdę determinuje większość? Ewangelie są historycznymi przekazami i opisują Jezusa-Boga.
Ostatnio edytowano Śr paź 17, 2012 11:06 przez bma, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr paź 17, 2012 10:56 |
|
 |
merkaba
|
no nie wiem zostało powiedziane w S.T. około 330 słów proroctwa, które spełniły się w jednej osobie – w osobie Jezus z Nazaretu np Ps. 22:14-19 17. Oto psy otoczyły mnie, Osaczyła mnie gromada złośników, Przebodli ręce i nogi moje. 18. Mogę policzyć wszystkie kości moje... Oni przyglądają się, sycą się mym widokiem. 19. Między siebie dzielą szaty moje I o suknię moją los rzucają. Przez pewną grupę badaczy została przeprowadzona pewna analiza matematyczna. Wyrazili przekonanie, że po zastosowaniu wg prawdopodobieństwa w odniesieniu tylko do ośmiu proroctw "okazuje się, iż szansa, aby ktoś z żyjących do tej pory ludzi spełnił wszystkie osiem proroctw, jest jak 1:1017
Łukasz wymienił w swej Ewangelii 32 kraje, 54 miasta, 9 wysp i wielu władców. Pewien profesor W.Ramsay znawca starożytnej geografii (1851-1939) postanowił dowieść, że P.Święte jest pełne nieścisłości. Zorganizował w tym celu wyprawę na Bliski Wschód. Po kilkunastu latach badań archeologicznych i historycznych i zgodności tych badań z Ewangelią powiedział: "Łukasz jest historykiem pierwszej klasy... powinien zająć miejsce wśród największych historyków". Po 15 latach badań wprawił krytyków w zakłopotanie, książką, w której dowodził, że materiał archeologiczny potwierdza wiarygodność Nowego Testamentu. Im większa jest nasza wiedza o geografii, historii, kulturze i religii starożytnego Bliskiego Wschodu, tym bardziej wiarygodnym źródłem okazuje się Biblia. Znawca archeologii prof. J. McRay, napisał: "Archeolodzy nie znaleźli dotąd niczego, co byłoby sprzeczne ze sprawozdaniem biblijnym. Przeciwnie, archeologia wykazała błędność wielu poglądów wyznawanych przez sceptycznych uczonych, poglądów, które przez całe lata uważano za fakty".
|
Śr paź 17, 2012 11:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Historyczne przekazy, zresztą podważane przez niektórych historyków, dotyczą Jezusa-człowieka. Reszta została dorobiona na wzór i podobieństwo innych bogów. Główna różnica polega na tym, że czynności zbawcze i działania różnych bóstw są lokalizowane zawsze w odległej i bliżej nieokreślonej przeszłości. Działania zaś Chrystusa - w konkretnym momencie historycznym. Co zaś do podobieństw, cóż, zawsze można je znaleźć. Wynika to z tej funkcji ludzkiego umysłu, którą nazywamy kreatywnością. W ten sposób - przepraszam za dygresję - możemy przeprowadzić paralelę pomiędzy cegłą a stołkiem i wykorzystać ją do siedzenia. Czy znaczy to jednak, że sumeryjscy wynalazcy cegły formowali ją na podobieństwo stołków?
|
Śr paź 17, 2012 11:43 |
|
 |
Jajko
|
Tylko że tych podobieństw jest uderzająco dużo, choć część z nich może być zwykła fantazją internautów.
|
Śr paź 17, 2012 12:23 |
|
 |
ARHIZ
|
Jajko napisał(a): A Jezus to nie jest aby kompilacja wcześniejszych bóstw? Jezus kojarzy się nieco z Mintrą i Zaratusztrą.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr paź 17, 2012 15:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Tylko że tych podobieństw jest uderzająco dużo, choć część z nich może być zwykła fantazją internautów. To może je wymień po kolei. Najlepiej wraz ze źródłem, chronologicznie, aby nie popadać w redundancję.
|
Śr paź 17, 2012 21:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cawilian napisał(a): To może je wymień po kolei. Najlepiej wraz ze źródłem, chronologicznie, aby nie popadać w redundancję.
Najlepiej. Pamiętając o dobrych radach innego forumowicza  akruk napisał(a): Jajko napisał(a): Ja się nie znam, ale znalazłem coś takiego. Nie zadałem sobie trudu by sprawdzić prawdziwość tego co wklejam. Nie grzesz więcej w ten sposób. Jajko napisał(a): Zaraz poszperam, ale może ktoś jest mądrzejszy i potwierdzi to lub zaprzeczy zanim ja poświęcę na to czas. Noale hej! najpierw sprawdzenie, potem wklejenie, nie?[...]
|
Cz paź 18, 2012 7:44 |
|
 |
rolnik
|
może ustalić kryteria do odróżnienia religii prawdziwej od fałszywej ? Np: 1. Jak rozpoznać religię fałszywą ? Religia fałszywa... ▪ MIESZA SIĘ DO POLITYKI I UCZESTNICZY W WOJNACH. w Piśmie Świętym czytamy: „Jeżeli ktoś twierdzi: ‚Miłuję Boga’, a jednak nienawidzi swego brata, to jest kłamcą” (1 Jana 4:20). Jezus powiedział nawet: „Miłujcie swych nieprzyjaciół” (Mateusza 5:44). Czy znasz takie religie, których wyznawcy biorą udział w wojnach? ▪ PROPAGUJE FAŁSZYWE NAUKI. Biblia uczy : „Dusza, która grzeszy, ta umrze” (Ezechiela 18:4). „Żyjący są świadomi tego, że umrą, lecz umarli nie są świadomi niczego” (Kaznodziei 9:5). Jezus nauczał, że umarli zostaną wskrzeszeni. A przecież gdyby człowiek miał duszę nieśmiertelną, zmartwychwstanie nie byłoby potrzebne (Jana 11:11-25). Czy twoja religia uczy, że dusza jest nieśmiertelna? ▪ TOLERUJE NIEMORALNE POSTĘPOWANIE. W niektórych krajach kościoły udzielają święceń kapłańskich gejom i lesbijkom oraz naciskają na władze, by zezwoliły na legalizowanie związków homoseksualnych. Nawet kościoły, w których oficjalnie potępia się rozwiązłość, osłaniają księży oskarżanych o molestowanie seksualne dzieci. A czego uczy Pismo Święte? Czytamy tam wyraźnie: „Nie dajcie się wprowadzić w błąd. Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani mężczyźni utrzymywani do celów sprzecznych z naturą, ani mężczyźni kładący się z mężczyznami (...) nie odziedziczą królestwa Bożego” (1 Koryntian 6:9, 10). Czy znasz religie, w których przymyka się oczy na takie niemoralne postępowanie? Jaka przyszłość czeka religie, które ‛wydają bezwartościowy owoc’? Jezus ostrzegł: „Każde drzewo nie wydające wybornego owocu zostaje ścięte i wrzucone w ogień” (Mateusza 7:19). Bądźmy więc pewni, że religia fałszywa zostanie obalona i zniszczona! Ale kiedy i jak do tego dojdzie? Odpowiedź jest zawarta w proroczej wizji zanotowanej w 17 i 18 rozdziale biblijnej Księgi Objawienia.
_________________ ...poznajcie prawdę a prawda was wyzwoli.
|
N paź 28, 2012 17:28 |
|
|
|