Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 7:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 CHCIABYM, ŻEBY KTÓRAŚ Z RELIGII BYŁA PRAWDZIWA 
Autor Wiadomość
Post Re: CHCIABYM, ŻEBY KTÓRAŚ Z RELIGII BYŁA PRAWDZIWA
Jajko napisał(a):
A Jezus to nie jest aby kompilacja wcześniejszych bóstw? Każda nowa religia czerpie z poprzednich w mniejszym lub większym stopniu. Gdyby nie czerpała i byłą zupełnie nowa i odmienna, to pewnie by się nie przyjęła. Nie wiem jak islam, ale chrześcijaństwo wchłonęło wiele lokalnych kultów, bożków, świąt i zwyczajów i temu właśnie zawdzięcza swój sukces.

Zapominasz o historycznych przekazach o Jezusie.

Śr paź 17, 2012 8:01
No cóż, zobaczymy czy tym razem autor odniesie się do naszych odpowiedzi,
czy będzie jak poprzednim razem, gdy założył temat.
Napisał pierwszy post, a potem przez sześć stron wątku nie odpowiedział
na ani jeden wpis użytkowników ;)

Śr paź 17, 2012 8:08

Historyczne przekazy, zresztą podważane przez niektórych historyków, dotyczą Jezusa-człowieka. Reszta została dorobiona na wzór i podobieństwo innych bogów.

Śr paź 17, 2012 8:09

chyba historyków amatorów
Reszta została dorobiona na wzór i podobieństwo innych bogów.
masz na myśli co krąży po internecie np o horus ze jest podobny do Jezusa

Śr paź 17, 2012 8:29

Jest szereg wątpliwości co do historyczności Jezusa, niemniej faktycznie większość badaczy uważa że taki człowiek istniał, więc zgodzę się z większością (jak widać, prawdę determinuje większość :) )
Mam na myśli nie, że "horus ze jest podobny do Jezusa", ale że Jezus jest podobny do Horusa i innych bogów, a jego biografia i wizerunek zawierają szereg elementów z biografii i wizerunków jego protoplastów. Zadziwiająca jest ta zbieżność.

Śr paź 17, 2012 8:38

Hm... dopuszczasz możliwość, że Jezus znał te starsze od siebie mity i świadomie kształtował swój wizerunek tak, aby się do nich dopasować?

Orkiestra!

Śr paź 17, 2012 9:11

Raczej ci co opisywali Jezusa i go "ubóstwili" tak jego wizerunek ukształtowali.

Śr paź 17, 2012 9:13

Jajko napisał(a):
Jest szereg wątpliwości co do historyczności Jezusa, niemniej faktycznie większość badaczy uważa że taki człowiek istniał, więc zgodzę się z większością (jak widać, prawdę determinuje większość :) )

Naprawdę tak myślisz, że prawdę determinuje większość?

Ewangelie są historycznymi przekazami i opisują Jezusa-Boga.

Ostatnio edytowano Śr paź 17, 2012 11:06 przez bma, łącznie edytowano 1 raz

Śr paź 17, 2012 10:56

no nie wiem zostało powiedziane w S.T. około 330 słów proroctwa, które spełniły się w jednej osobie – w osobie Jezus z Nazaretu
np
Ps. 22:14-19
17. Oto psy otoczyły mnie, Osaczyła mnie gromada złośników, Przebodli ręce i nogi moje.
18. Mogę policzyć wszystkie kości moje... Oni przyglądają się, sycą się mym widokiem.
19. Między siebie dzielą szaty moje I o suknię moją los rzucają.
Przez pewną grupę badaczy została przeprowadzona pewna analiza matematyczna.
Wyrazili przekonanie, że po zastosowaniu wg prawdopodobieństwa w odniesieniu tylko do ośmiu proroctw "okazuje się, iż szansa, aby ktoś z żyjących do tej pory ludzi spełnił wszystkie osiem proroctw, jest jak 1:1017

Łukasz wymienił w swej Ewangelii 32 kraje, 54 miasta, 9 wysp i wielu władców.

Pewien profesor W.Ramsay znawca starożytnej geografii (1851-1939) postanowił dowieść, że P.Święte jest pełne nieścisłości. Zorganizował w tym celu wyprawę na Bliski Wschód. Po kilkunastu latach badań archeologicznych i historycznych i zgodności tych badań z Ewangelią powiedział:
"Łukasz jest historykiem pierwszej klasy... powinien zająć miejsce wśród największych historyków". Po 15 latach badań wprawił krytyków w zakłopotanie, książką, w której dowodził, że materiał archeologiczny potwierdza wiarygodność Nowego Testamentu.
Im większa jest nasza wiedza o geografii, historii, kulturze i religii starożytnego Bliskiego Wschodu, tym bardziej wiarygodnym źródłem okazuje się Biblia. Znawca archeologii prof. J. McRay, napisał: "Archeolodzy nie znaleźli dotąd niczego, co byłoby sprzeczne ze sprawozdaniem biblijnym. Przeciwnie, archeologia wykazała błędność wielu poglądów wyznawanych przez sceptycznych uczonych, poglądów, które przez całe lata uważano za fakty".

Śr paź 17, 2012 11:01
Jajko napisał(a):
Historyczne przekazy, zresztą podważane przez niektórych historyków, dotyczą Jezusa-człowieka. Reszta została dorobiona na wzór i podobieństwo innych bogów.
Główna różnica polega na tym, że czynności zbawcze i działania różnych bóstw są lokalizowane zawsze w odległej i bliżej nieokreślonej przeszłości. Działania zaś Chrystusa - w konkretnym momencie historycznym.

Co zaś do podobieństw, cóż, zawsze można je znaleźć. Wynika to z tej funkcji ludzkiego umysłu, którą nazywamy kreatywnością. W ten sposób - przepraszam za dygresję - możemy przeprowadzić paralelę pomiędzy cegłą a stołkiem i wykorzystać ją do siedzenia. Czy znaczy to jednak, że sumeryjscy wynalazcy cegły formowali ją na podobieństwo stołków?

Śr paź 17, 2012 11:43

Tylko że tych podobieństw jest uderzająco dużo, choć część z nich może być zwykła fantazją internautów.

Śr paź 17, 2012 12:23

Jajko napisał(a):
A Jezus to nie jest aby kompilacja wcześniejszych bóstw?

Jezus kojarzy się nieco z Mintrą i Zaratusztrą.

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Śr paź 17, 2012 15:55
Jajko napisał(a):
Tylko że tych podobieństw jest uderzająco dużo, choć część z nich może być zwykła fantazją internautów.
To może je wymień po kolei. Najlepiej wraz ze źródłem, chronologicznie, aby nie popadać w redundancję.

Śr paź 17, 2012 21:36
Cawilian napisał(a):
To może je wymień po kolei. Najlepiej wraz ze źródłem, chronologicznie, aby nie popadać w redundancję.

Najlepiej. Pamiętając o dobrych radach innego forumowicza ;)
akruk napisał(a):
Jajko napisał(a):
Ja się nie znam, ale znalazłem coś takiego. Nie zadałem sobie trudu by sprawdzić prawdziwość tego co wklejam.
Nie grzesz więcej w ten sposób.
Jajko napisał(a):
Zaraz poszperam, ale może ktoś jest mądrzejszy i potwierdzi to lub zaprzeczy zanim ja poświęcę na to czas.
Noale hej! najpierw sprawdzenie, potem wklejenie, nie?[...]

Cz paź 18, 2012 7:44

może ustalić kryteria do odróżnienia religii prawdziwej od fałszywej ? Np: 1. Jak rozpoznać religię fałszywą ? Religia fałszywa...
▪ MIESZA SIĘ DO POLITYKI I UCZESTNICZY W WOJNACH. w Piśmie Świętym czytamy: „Jeżeli ktoś twierdzi: ‚Miłuję Boga’, a jednak nienawidzi swego brata, to jest kłamcą” (1 Jana 4:20). Jezus powiedział nawet: „Miłujcie swych nieprzyjaciół” (Mateusza 5:44). Czy znasz takie religie, których wyznawcy biorą udział w wojnach?
▪ PROPAGUJE FAŁSZYWE NAUKI. Biblia uczy : „Dusza, która grzeszy, ta umrze” (Ezechiela 18:4). „Żyjący są świadomi tego, że umrą, lecz umarli nie są świadomi niczego” (Kaznodziei 9:5). Jezus nauczał, że umarli zostaną wskrzeszeni. A przecież gdyby człowiek miał duszę nieśmiertelną, zmartwychwstanie nie byłoby potrzebne (Jana 11:11-25). Czy twoja religia uczy, że dusza jest nieśmiertelna?
▪ TOLERUJE NIEMORALNE POSTĘPOWANIE. W niektórych krajach kościoły udzielają święceń kapłańskich gejom i lesbijkom oraz naciskają na władze, by zezwoliły na legalizowanie związków homoseksualnych. Nawet kościoły, w których oficjalnie potępia się rozwiązłość, osłaniają księży oskarżanych o molestowanie seksualne dzieci. A czego uczy Pismo Święte? Czytamy tam wyraźnie: „Nie dajcie się wprowadzić w błąd. Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani mężczyźni utrzymywani do celów sprzecznych z naturą, ani mężczyźni kładący się z mężczyznami (...) nie odziedziczą królestwa Bożego” (1 Koryntian 6:9, 10). Czy znasz religie, w których przymyka się oczy na takie niemoralne postępowanie?
Jaka przyszłość czeka religie, które ‛wydają bezwartościowy owoc’? Jezus ostrzegł: „Każde drzewo nie wydające wybornego owocu zostaje ścięte i wrzucone w ogień” (Mateusza 7:19). Bądźmy więc pewni, że religia fałszywa zostanie obalona i zniszczona! Ale kiedy i jak do tego dojdzie? Odpowiedź jest zawarta w proroczej wizji zanotowanej w 17 i 18 rozdziale biblijnej Księgi Objawienia.

N paź 28, 2012 17:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona