Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Następna strona
 Dramatyczny spadek religijności na świecie 
Autor Wiadomość
Post Re: Dramatyczny spadek religijności na świecie
Mike, masz chyba lekka fiksacje z ta nauka..
ile razy natykam się na twój post, to zawsze tam jest coś o badaniach czy dowodach naukowych.
nie wszystko co jest ważne w życiu, da się zbadać, zmierzyć itd...
nawet Mickiewicz pisał, miej serce i patrz w serce, a szkiełko i oko to sobie ..itd.

Pn wrz 03, 2012 22:06
@mkb
To nie dotyczy akurat teraz Val, ale odpowiadając Ci tak ogólnie owszem, nauka jest właściwie jedyną bronią do walki z nieuczciwą argumentacją wielu katolików próbujących tłamsić niekatolików oraz przemycać do rzeczywistości społeczno-prawnej kłamstwa, nadinterpretacje, przeinaczenia faktów oraz próbujących wciskać wszystkim wkoło, że ich moralność jest jedynie słuszna i najwłaściwsza. Nauka doskonale obala większość ich poglądów, zaś jej przeinaczanie jest jedyną możliwością argumentacji chrześcijańskiej prezentowanej przez niektórych wierzących.

Proszę nie pisz do mnie to co ważne w życiu itp. Ogólnie pisz, ale nie bezpośrednio do mnie i o mnie, bo mnie nie znasz i nic o mnie nie wiesz, poza dwoma faktami. Ja doskonale potrafię o siebie zadbać, a moja moralność i system wartości jest dobrze określony i nie ma w nim miejsca na twoje poglądy, poza tymi opartymi o uniwersalizm dobra.

Pn wrz 03, 2012 22:16
@Mike29 wystarczy mi, że publikacja została wydana przez wydawnictwo będące własnością Uniwersytetu, gdyż musi ona przejść weryfikację naukową po to, aby została uznana za publikację naukową. Taką publikację ma wspomniany w cytacie na poprzedniej stronie Walter Burkert, którego książkę wydał Harvard, a która ma tytuł: "Stwarzanie świętości: ślady biologii we wczesnych wierzeniach religijnych."

Mike29 napisał(a):
Np. jakaś instytucja naukowa zajmująca się badaniami o zwierzętach.

Ty masz jakąś obsesję czy jak? W nauce liczy się to co przejdzie przez sito weryfikacji naukowej, jaką czynią Uniwersytety. Nauka to nie jakiś system komunistyczny, gdzie naukowiec na kolanach daje swoje dzieło i modli się, aby biuro polityczne wydało oświadczenie, że jest faktem naukowym. Nie wiem skąd Twoje radzieckie pojmowanie nauki :shock: .
Więc liczę, że uznasz wolność nauki i wystarczy Ci to źródło, gdyż nie mam zamiaru wpasowywać się w Twoje standardy. Jeśli więc jesteś nieusatysfakcjonowany to EOT ;) .

Pn wrz 03, 2012 22:31

Księża sami sobie na takie wyniki pracują!

N paź 07, 2012 12:23
Zobacz profil WWW

Val napisał(a):
@Mike29 wystarczy mi, że publikacja została wydana przez wydawnictwo będące własnością Uniwersytetu, gdyż musi ona przejść weryfikację naukową po to, aby została uznana za publikację naukową. Taką publikację ma wspomniany w cytacie na poprzedniej stronie Walter Burkert, którego książkę wydał Harvard, a która ma tytuł: "Stwarzanie świętości: ślady biologii we wczesnych wierzeniach religijnych."

Mike29 napisał(a):
Np. jakaś instytucja naukowa zajmująca się badaniami o zwierzętach.

Ty masz jakąś obsesję czy jak? W nauce liczy się to co przejdzie przez sito weryfikacji naukowej, jaką czynią Uniwersytety. Nauka to nie jakiś system komunistyczny, gdzie naukowiec na kolanach daje swoje dzieło i modli się, aby biuro polityczne wydało oświadczenie, że jest faktem naukowym. Nie wiem skąd Twoje radzieckie pojmowanie nauki :shock: .
Więc liczę, że uznasz wolność nauki i wystarczy Ci to źródło, gdyż nie mam zamiaru wpasowywać się w Twoje standardy. Jeśli więc jesteś nieusatysfakcjonowany to EOT ;) .

Wyniki mówią same za siebie, a poza tym nie są potrzebne potwierdzenia Uniwersytetów i innych uczelni, wystarczy zaobserwować co się dzieje i ile osób uczęszcza do kościołów. Moim zdaniem, jest to coraz mniejsza grupa, więc fakt jest jeden spada liczba osób wierzących w krajach średnio i wysoko rozwiniętych.

Wt paź 09, 2012 22:41

Cytuj:
Wyniki mówią same za siebie, a poza tym nie są potrzebne potwierdzenia Uniwersytetów i innych uczelni, wystarczy zaobserwować co się dzieje i ile osób uczęszcza do kościołów. Moim zdaniem, jest to coraz mniejsza grupa, więc fakt jest jeden spada liczba osób wierzących w krajach średnio i wysoko rozwiniętych.

Niekoniecznie. Może zmieniać się forma religijności - ze zrytualizowanej, oficjalnej, na prywatną, osobistą. Choć osobiście uważam, że religie zabija edukacja - im lepsza (a w skali globu jest coraz lepsza), tym mniej wierzacych.

Śr paź 10, 2012 8:44

Nic dziwnego, nie ma co się dziwić po tym co się dzieję w kościele i na świecie ludzie nie długo w nic nie będą wierzyć.

Pt paź 12, 2012 11:51

ja się nie dziwie, że jest spadek religijności. Wszystko to co się dzieje w Kościele (i Watykanie) nie wpływa na to pozytywnie. Poza tym od kilku lat mam wrażenie, że Kościół nie naucza ludzi tylko traktuje ich jako źródło dochodów. Jeden ksiądz sprzedaje miejsca siedzące w Kościele, drugi wykorzystuje ministrantów, trzeci jest dokonuje seryjnych gwałtów na dziewczynach. Czy to jest normalne? Moim zdaniem nie. wielu ludzi zachowuje wiarę w Boga, ale Kościół zdecydowanie odsuwach ich od religii.

N lis 11, 2012 10:59

mikolajdrew napisał(a):
ja się nie dziwie, że jest spadek religijności. Wszystko to co się dzieje w Kościele (i Watykanie) nie wpływa na to pozytywnie.

Łatwo ulegasz medialnej propagandzie, która negatywne przypadki wyolbrzymia ponad miarę. Czy przypadki, które opisujesz działy się w Twojej parafii? Są w każdej parafii? Są powszechne? Występują częściej wśród księży niż gdzie indziej?
Oczywiście nie, ale Kościół i księża to modny temat, uwielbiany przez każdego zdemoralizowanego dziennikarzynę.

N lis 11, 2012 14:02

To, że takie rzeczy nie zdarzają się wszędzie (dzięki bogom!), nie powoduje bynajmniej wzrostu religijności, no nie? Ludzie słysząc o licznych przypadkach zła wśród kleru, zaczynają czuć wstręt do Kościoła jako całości. To tak mniej więcej jak z niechęcią np. do zomowców - każdy zomowiec to był kanalia? Nie! Ale jakoś ludzie ich wszystkich nie lubili.

Pt lis 30, 2012 23:04
Jajko napisał(a):
To, że takie rzeczy nie zdarzają się wszędzie (dzięki bogom!), nie powoduje bynajmniej wzrostu religijności, no nie? Ludzie słysząc o licznych przypadkach zła wśród kleru, zaczynają czuć wstręt do Kościoła jako całości. To tak mniej więcej jak z niechęcią np. do zomowców - każdy zomowiec to był kanalia? Nie! Ale jakoś ludzie ich wszystkich nie lubili.

Ale nigdy nie przestali lubić Polski, bo tak ani kolejna władza, ZOMO czy inne służby nie stanowią istoty kraju, tak kapłani nie utożsamiają Boga.
Wszyscy jedynie służą krajowi, Bogu - jedni lepiej, inni gorzej, co w żadnej mierze nie powinno się przekładać na stosunek, odczucia dla kraju i do Boga.

So gru 01, 2012 12:06

Wielu jednak przestało "lubić Polskę" i pojechało na Zachód. Poza tym porównywanie kraju do bóstwa osobowego jest nieco chybione. Już prędzej do Kościoła.

So gru 01, 2012 13:10
Jajko napisał(a):
Wielu jednak przestało "lubić Polskę" i pojechało na Zachód. Poza tym porównywanie kraju do bóstwa osobowego jest nieco chybione. Już prędzej do Kościoła.

Nie byłoby Kościoła gdyby nie było Boga.
Wyjechali co nie znaczy, że przestali lubić swój kraj.

So gru 01, 2012 14:02

Alus napisał(a):
Nie byłoby Kościoła gdyby nie było Boga.

No co Ty? Każdy Kościół powstaje z inicjatywy jakiegoś boga?

So gru 01, 2012 21:26

Nigdy nie zrozumiem jak można opuścić Kościół i oddalić się od Boga z powodu księdza. Kto chodzi do kościoła dla księdza?

Zrezygnować z sakramentów, łask płynących z bycia w Kościele z powodu grzesznego człowieka, który jest księdzem?

Wydaje mi się, że prawie zawsze jest to pretekst. Coś mi się w wierze nie podoba, mam jakieś wyrzuty sumienia, unikam trudu życia w samodyscyplinie więc rezygnuje z Kościoła "bo ksiądz X to pedofil a ksiądz Y jeździ Audicą"

Tak to działa

So gru 01, 2012 21:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Następna strona