Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 358 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna strona
 Coraz śmielej przeciwko Bogu 
Autor Wiadomość

Post Re: Coraz śmielej przeciwko Bogu
zefciu napisał(a):
Vacarius napisał(a):
A co skala ma do rzeczy. Wiadomo ze mordowali a ile zamordowali to nikt nie wie bo ci którzy wiedzieli zostali zamordowani setki lat temu.
To skąd wiadomo że mordowali?

A skąd wiadomo ze był holokaust jeśli nie wiadomo z dokładnością do jednego ilu żydów zabito?

Cz sty 10, 2013 15:23

Val->
Nauczy się Pani rozmawiać, i w dodatku bez 'ad personan', to może porozmawiamy.
Zadała Pani dwa ciekawe pytania, natury trochę filozoficznej, nad którymi mogłabym się zatrzymać. Ale nie z Panią. Reakcja z góry przewidywalna, nie warto 'się produkować'.

...to be who I am

Cz sty 10, 2013 15:33
Vacarius napisał(a):
A skąd wiadomo ze był holokaust jeśli nie wiadomo z dokładnością do jednego ilu żydów zabito?
Bo jesteśmy w stanie wskazać konkretne miejsca, konkretne wydarzenia, konkretne nazwiska, konkretne dokumenty. A liczby przynajmniej na tej podstawie szacować. To "trochę" więcej niż "wiadomo przecież że Hitler zabijał".

Cz sty 10, 2013 15:40

zefciu napisał(a):
Vacarius napisał(a):
Bo jesteśmy w stanie wskazać konkretne miejsca, konkretne wydarzenia, konkretne nazwiska, konkretne dokumenty. A liczby przynajmniej na tej podstawie szacować. To "trochę" więcej niż "wiadomo przecież że Hitler zabijał".

A więc wskaż wszystkie miejsca wszystkie nazwiska, podaj dokładną ilość zamordowanych żydów i nazwiska wszystkich którzy mordowali. Jeśli nie potrafisz to znaczy ze nie było holokaustu.

Czy teraz widzisz jak ty odwracasz kota ogonem?

Cz sty 10, 2013 15:50
Vacarius napisał(a):
A więc wskaż wszystkie miejsca wszystkie nazwiska, podaj dokładną ilość zamordowanych żydów i nazwiska wszystkich którzy mordowali. Jeśli nie potrafisz to znaczy ze nie było holokaustu.
Nie kazałem podać wszystkich miejsc, wszystkich nazwisk i dokładnej liczby zamordowanych. Prosiłem podać jakikolwiek konkret poza "wiadomo, że zabijali".

Cz sty 10, 2013 16:28
zefciu napisał(a):
Vacarius napisał(a):
Nie kazałem podać wszystkich miejsc, wszystkich nazwisk i dokładnej liczby zamordowanych. Prosiłem podać jakikolwiek konkret poza "wiadomo, że zabijali".

Zefciu - przez wzgląd na Wszystkich ludzi którzy tam zginęli, przesz Szacunek dla nich Wszystkich , przez ogrom rozpaczy i cierpienia każdej " będącej tam" istoty , przez ból Matek, Ojców i dzieci....
Odpuść sobie takie ocenianie....

Cz sty 10, 2013 16:32

zefciu napisał(a):
Vacarius napisał(a):

Wiesz co to jest google. Znajdź sobie sam konkrety/

Cz sty 10, 2013 18:54
Vacarius napisał(a):
Wiesz co to jest google. Znajdź sobie sam konkrety/
Żałosny chwyt pojawiający się ostatnio w necie coraz częściej. Twoim obowiązkiem jako osoby oskarżającej jest przedstawienie takich konkretów. Równie dobrze mogę zarzucić Tobie kradzież i stwierdzić, że jak nie masz na to dowodów, to źle szukasz.
Magdalena_i napisał(a):
zefciu napisał(a):
Vacarius napisał(a):

Zefciu - przez wzgląd na Wszystkich ludzi którzy tam zginęli, przesz Szacunek dla nich Wszystkich , przez ogrom rozpaczy i cierpienia każdej " będącej tam" istoty , przez ból Matek, Ojców i dzieci....
A tego już zupełnie nie rozumiem. Fakt iż zginęli ludzie nie pozwala mi stwierdzić faktu iż mamy na to dowody, że zginęli?

Cz sty 10, 2013 20:06
Cytuj:

No tak....Magdalena_i. Juz wiem skąd te "i" znaczy ono "i_wszystko_wiadomo".

Gdzie ona tu widzi ocenianie???? :shock: :shock:

Cz sty 10, 2013 20:54

Nie wiem, po co w ogóle ta licytacja.

Czy chrześcijaństwo nakazywało kiedykolwiek zabijanie?
Czy z nauki Chrystusa wynika potrzeba przemocy?
Oczywiście, że nie.

Chrześcijaństwo to samo dobro, to miłość, radość, ogromna nadzieja, to optymizm.

Ludzie z krzyżami na sztandarach, płaszczach, piersiach, którzy nie stosują nakazów Jezusa w życiu są grzesznikami! Sprzeciwiają się nauce Jezusa i tyle.

Dalsza analiza historycznych przypadków nie ma większego sensu w tym miejscu, chociaż zdaje sobie sprawę, że owa "zbrodnicza" historia Kościoła jest naciągana i podkolorowana.

Niestety nie dowiedziałem się symbolem jakiego zła jest chrześcijański krzyż.

Nie dowiedziałem się też, co złego wynika z nauki Jezusa i dlaczego krzyż został porównany do symbolu komunizmu.

Chrystus, który umarł za nas, który nas kocha, który czuwa nad nami, który daje nam nadzieję na wieczne szczęście - porównany ze Stalinem - zimnym oprawcą, który wysyłał do Gułagów za nic, dla którego człowiek nic nie znaczył ("jest czlowiek jest problem, nie ma człowieka, nie ma problemu").

@Panno-Funio - naprawdę chciałabyś żyć w społeczeństwie, w którym panują zasady wyznawane przez satanistów? Chciałabyś być otoczona, przez egoistycznych hedonistów, ludzi żyjących wg zasady wet za wet, obojętnych wobec nieszczęść dziejących się dookoła?
Myślę, że nie..
Mam nadzieję, że jesteś po prostu przekorna :)

Jeśli nawet mamy różne światopoglądy, to każdy z nas musi uwzględnić rolę chrześcijaństwa w kulturze, naszej kulturze.
Przecież nawet zdobycz naszych czasów - prawa człowieka - są tak naprawdę zlaicyzowanymi wartościami chrześcijańskimi.

Cz sty 10, 2013 21:31
Moderator

Lurker napisał(a):
Chyba jednak to przekleję.
A.S.LaVey napisał(a):
DZIEWIĘĆ GRZECHÓW SATANISTYCZNYCH
(...)

Kolega wskaże, co z tego stanowi "wypaczenie chrześcijaństwa".

Co do programu pozytywnego satanizmu, kolega się zapozna:
A.S.LaVey napisał(a):
PENTAGONALNY REWIZJONIZM (...)

- chyba tylko punkt trzeci jest wymierzony przeciw chrześcijaństwu. Kolega wykaże, że przeciw jego "istocie".

Kolega nie będzie dyskutował z propagandą.

Komunizm w wersji sowieckiej też głosił piękne hasła o szczęściu wszystkich ludzi.
Jednak to nie za hasła jest krytykowany i potępiany ale za to, co stanowilo o jego istocie: terror w imie ideologii.

Podobnie satanizm: ma piękne hasła (choć nierozumne, zwłaszcza te o kierowaniu się egoizmem), ale w swej istocie jest ideologią negatywną, która wyrosła na bazie sprzeciwu wobec religi i wszelkiego teizmu.
Nikt mi nie wmówi, że satanizm to niezależna, wymyślona od początku do końca niezależnie, pozytywna ideologia.
To ideologia z założenia promująca myślenie przeciwne do myślenia religijnego.
O tym pisałem mówiąc, że satanizm (zresztą jak ateizm) karmi się religią.
Gdyby nie bylo religii, gdyby zwłaszcza nie było chrześcijanstwa, nie powstalby satanizm, podobnie jak znaki drogowe nie powstałyby gdyby nie powstały drogi.
Dlatego satanizm jest tylko mdłym bękartem myślenia areligijnego, a nie samodzielną, kreatywną ideą.
Dlatego z chrześcijańskiego punktu widzenia nie może być wzajemności w przyznawaniu równoważności ideologiom takim jak satanizm czy ateizm, które za swą genezę mają wrogość wobec religii w ogólnosci a chrześcijanstwa w szczególności.

Przykład: jako katolik i chrześcijan sprzeciwiam się manifestacyjnej, agresywnej obecności ateizmu i satanizmu w przestrzeni publicznej, gdyż obecność ta jest z natury wroga religii.
Natomiast nie sprzeciwiam się obecności w przestrzeni publicznej wielu innych ideologii czy prądów kulturowych i światopoglądówych, ktorych celem istnienia nie jest niszczenie tego, co uważam za dobre, nawet jeśli ideologie te czy prądy są dalekie od chrześcijaństwa (przynajmniej formalnie).
Nie sprzeciwiam się kulturze pogańskiej i jej kultywowaniu, nie sprzeciwiam się przejawom światopoglądu naukowego, nie sprzeciwiam się współczesnej kulturze pozachrześcijanskiej, chociaż z nimi wszystkimi polemizuję, a ich obecność uważam za ubogacającą.

Cz sty 10, 2013 21:57
Zobacz profil WWW

Qwerty2011 napisał(a):

Nakazywało zabijanie czarownic.
I zalecało zabijanie muzułman podczas krucjat. Nawet były nagrody dla tych którzy pojechali na ochotnika zabijać muzułman. Papież odpuścił im wszystkie grzechy i nie musieli za to płacić.

Pt sty 11, 2013 0:24

Vacarius napisał(a):

Przede wszystkim - heretyków. Przy czym teoria była taka, że to dla ich dobra, śmierć na stosie stanowiła coś na kształt pokuty i otwierała przed rzeczonym heretykiem bramy Nieba.

Vacarius napisał(a):
I zalecało zabijanie muzułman podczas krucjat.

Oraz Słowian, nie zapominajmy o naszych krewniakach.

medieval_man napisał(a):
Kolega nie będzie dyskutował z propagandą.

Kolegi wola. Jednak ciekawość pcha mnie do zadania pytania: na podstawie jakiej i skąd zdobytej wiedzy kolega stwierdził, że to propaganda, a nie uczciwy przekaz?

Panna_Funia napisał(a):
Nauczy się Pani rozmawiać, i w dodatku bez 'ad personan', to może porozmawiamy.
Zadała Pani dwa ciekawe pytania, natury trochę filozoficznej, nad którymi mogłabym się zatrzymać. Ale nie z Panią. Reakcja z góry przewidywalna, nie warto 'się produkować'.

Panienko, niech się panienka boi... Szatana. : ) Zarzucono panience drugi grzech satanistyczny, a panienka w odpowiedzi brnie w ósmy?

Orkiestra!

Pt sty 11, 2013 4:56

Qwerty2011 napisał(a):
Niestety nie dowiedziałem się symbolem jakiego zła jest chrześcijański krzyż.

Zadaj pytanie na forum ateistycznym czy satanistycznym, to może się dowiesz.

Qwerty2011 napisał(a):
Nie dowiedziałem się też, co złego wynika z nauki Jezusa i dlaczego krzyż został porównany do symbolu komunizmu.

Skoro Ty takie porównanie poczyniłeś, to trudno, aby ktoś inny tłumaczył, dlaczego :lol:

Pt sty 11, 2013 9:31

Vacarius napisał(a):
Qwerty2011 napisał(a):

I zalecało zabijanie muzułman podczas krucjat. Nawet były nagrody dla tych którzy pojechali na ochotnika zabijać muzułman. Papież odpuścił im wszystkie grzechy i nie musieli za to płacić.

To nigdy nie wynikało wprost z nauczania Chrystusa. Poza tym trzeba się jednak pochylić nad historią.
Trzeba zobaczyć do czego tak naprawdę wzywał papież Urban II i jak traktowani byli chrześcijanie w Ziemi Świętej. Krucjaty miały ich bronić - czy jest coś w tym złego? A że poszło tak a nie inaczej, to już wina uczestników - awanturników i złodziei, którzy z chrześcijaństwem niewiele mieli wspólnego.

W sprawie zabijania czarownic powiedziano wiele, ale mało kto zwraca uwagę na to, że inicjatywa leżała najczęściej po stronie władz świeckich. Dla miejscowych włodarzy, to był wygodny wentyl bezpieczeństwa, gdy coś szło nie tak. To świeccy najczęściej wywierali presję - byli też oczywiście obecni w składzie sędziowskim.

SweetChild napisał(a):
Skoro Ty takie porównanie poczyniłeś, to trudno, aby ktoś inny tłumaczył, dlaczego :lol:

Przekręcaj sobie jak chcesz. Każdy może przeczytać wyżej, że to Twoje słowa:
SweetChild napisał(a):
"Sierp i młot" to też tylko dwa narzędzia (...)

Pt sty 11, 2013 10:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 358 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna strona