nawroce sie przed śmiercią
| Autor |
Wiadomość |
|
Andy72
|
 Re: nawroce sie przed śmiercią
Acro napisał(a): Demonizujesz demony i diabolisz diabły. One nie sa kanibalami! Zwyczajnie, chcą się zabawić w dobrym towarzystwie i tylko takie tam zapraszają! Czyli niechybnie wyląduję w piekle - razem ze znajomymi, bo nikogo z nas nie rajcuje siedzenie na chmurkach i śpiewanie psalmów. I jedzenie konserw - bo dla tych kilku osób w niebie nie opłaca się gotować... Żebyś ty wiedział jak diabeł cię nienawidzi i zrobi wszystko byś żałował swego wyboru. Z drugiej strony Niebo przestawiasz jako kwaśne winogrona.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Pn sty 14, 2013 9:11 |
|
|
|
 |
|
ArturP
|
Ostatnio przeczytałem w książce, która jest bestselerem jak diabeł puszczał bąki na utrapione dusze (fakt opowiadał o tym czterolatek który przeżył śmierć kliniczną) także arco chyba grilla nie będzie ale wonchanko masz załatwione na cala wieczność 
_________________ "Aż do śmierci stawaj do zapasów o prawdę, a Pan Bóg będzie walczył o ciebie" (Syr 4,28) "na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony i na podstawie słów swoich będziesz potępiony” (Mt 12, 34-37).
|
| Wt sty 15, 2013 20:56 |
|
 |
|
Acro
|
Andy72 napisał(a): Acro napisał(a): Demonizujesz demony i diabolisz diabły. One nie sa kanibalami! Zwyczajnie, chcą się zabawić w dobrym towarzystwie i tylko takie tam zapraszają! Czyli niechybnie wyląduję w piekle - razem ze znajomymi, bo nikogo z nas nie rajcuje siedzenie na chmurkach i śpiewanie psalmów. I jedzenie konserw - bo dla tych kilku osób w niebie nie opłaca się gotować... Żebyś ty wiedział jak diabeł cię nienawidzi i zrobi wszystko byś żałował swego wyboru. Z drugiej strony Niebo przestawiasz jako kwaśne winogrona. Diabeł jest zły, jak Bóg! Bóg może zlikwidować zło, ale tego nie robi! to Bóg nie interweniuje widząc gwałcone dziecko, chociaż może! Grzech zaniechania czyni go współwinnym.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Wt sty 15, 2013 21:48 |
|
|
|
 |
|
Andy72
|
Najpospolitszą pokusą szatańską to uważanie się za lepszego od Boga. Ty twierdzisz że cię obchodzą te dzieci a Boga nie - kłamstwo! A szatan bardzo chciał aby Jezus został królem ziemskim, nakarmił lud, tylko aby nic nie mówił o Zbawieniu. Oglądałeś trzecią część Matriksa? W jaki sposób Neo pokonał szatana? Jezus pokonał szatana przyjęciem cierpienia.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Wt sty 15, 2013 21:59 |
|
 |
|
Acro
|
Uważasz, że jeżeli logika przeczy Twojej mitologii, to tym gorzej dla logiki?
Ktoś ładnie to ujął na tym forum: ja widząc krzywdzone dziecko będę starał się mu pomóc. Bóg mało że nie zapobiega, choć może, to nawet nie pomaga. Kto z nas jest bardziej miłosierny?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Wt sty 15, 2013 22:35 |
|
|
|
 |
|
Andy72
|
Chciałbyś aby ciskał gromami? Zauważ że Jezus nie pozwalał gdy św. Piotr chciał Go obronić mieczem. Ewangelia nie jest łatwa, ale tak to już jest. A początkiem zła jest oburzanie się na Boga za bezczynność.
|
| Wt sty 15, 2013 22:46 |
|
 |
|
Acro
|
Może ciskać gromami, może trzy razy splunąć przez lewe ramię... Chciałbym, aby działał SKUTECZNIE. Czy skuteczne działanie jest dla wszechmocnego nieosiągalne?
|
| Wt sty 15, 2013 23:01 |
|
 |
|
robaczek2
|
Andy72 napisał(a): A początkiem zła jest oburzanie się na Boga za bezczynność. Ja bym proponowal abys pomogl naszemu przyjacielowi powymyslac wiecej sytuacji z ktorych wychodzi jako ten lepszy. Skoro tak chetnie by pomagal skrzywdzonemu dziecku to moglby na przyklad wypic wode ze stawu w ktorym ktos sie utopil aby mozna go bylo latwo znalezc, podpowiedziec numerki w totolotka tym, ktorzy nie maja na chleb, spowodowac aby benzyna wyschla w pojazdach talibow/koalicji (niepotrzebne skreslic). Niech sie chlopiec ucieszy, ze sa tacy ktorzy chca z nim rozmawiac.
|
| Wt sty 15, 2013 23:37 |
|
 |
|
Acro
|
To troszkę nieładnie tak obgadywać kogoś za plecami, nie sądzisz?
No więc kolega Acro wypiłby nawet tę wodę ze stawu, aby uratować tonącego - gdyby potrafił. Nie potrafi jednak, nie jest bowiem wszechmocny - jak podobno wasz Bóg. Nie jest tez nieskończoną miłościę etc, a jednak - inaczej niż Bóg - zwalcza zło tam, gdzie potrafi, na miarę swoich możliwości. Może po prostu Wszechmocny też nie potrafi albo Miłosiernemu powszechność zła wisi?
|
| Śr sty 16, 2013 10:48 |
|
 |
|
Andy72
|
Czy jest łatwiej zrobić cud gdy jest się wszechmocnym czy umrzeć za kogoś? Czy sam będąc bez grzechu wziąłbyś na siebie grzechy innych? Masz z jednym rację, nie jesteś nieskończoną miłością, więc nie oceniaj Boga, który jest Miłością.
|
| Śr sty 16, 2013 10:57 |
|
 |
|
Acro
|
Przede wszystkim, będąc wszechmocnym, postarałbym się, aby nie było żadnych grzechów do brania na siebie za innych. Sam doprowadził do sytuacji, w której sam sobie samego siebie skłąda w ofierze za grzechy, które sam tolerował i do których dopuścił.
Zło jest powszechne - to fakt. Bóg mógłby je zlikwidować, jeśli jest wszechmocny. Czy Pan "wszechmiłość" likwiduje je? Nie. Czyli nie przeszkadzają mu te cierpienia. Z tym walcz, a nie z moim brakiem wszechmocy - ja nie twierdzę, że takową mam.
|
| Śr sty 16, 2013 11:34 |
|
 |
|
Andy72
|
Śmieszny jesteś. Myślisz że jesteś mądrzejszy od Boga, aby Mu doradzać jak stworzyć świat?
|
| Śr sty 16, 2013 13:26 |
|
 |
|
Ukasz
|
Cytuj: Zło jest powszechne - to fakt. Bóg mógłby je zlikwidować, jeśli jest wszechmocny. Czy Pan "wszechmiłość" likwiduje je? Nie. Bóg troszczy się o wiernych Jego słowu. Może nie dziś, nie jutro, ale kiedyś zło zostanie starte raz na zawsze. To będzie przerażający dzień o którym mówili i Prorocy i Chrystus. A Tobie radzę poczytać Księgę Mądrości. Tam jest dużo ciekawych rzeczy.
_________________ Zatem się nie ukryje, kto mówi niegodziwie, i nie ominie go karząca sprawiedliwość - Mdr 1,8
|
| Śr sty 16, 2013 14:14 |
|
 |
|
Acro
|
Andy72 napisał(a): Śmieszny jesteś. Myślisz że jesteś mądrzejszy od Boga, aby Mu doradzać jak stworzyć świat? Nie wiem, może. Póki co dyskutujemy tu nie nad jego mądrością, tylko rzekomą miłością. I wyglada na to, że nie ma jej zbyt wiele, skoro mu cierpienia niewinnych nie przeszkadzają.
|
| Śr sty 16, 2013 22:49 |
|
 |
|
Acro
|
Ukasz napisał(a): Cytuj: Zło jest powszechne - to fakt. Bóg mógłby je zlikwidować, jeśli jest wszechmocny. Czy Pan "wszechmiłość" likwiduje je? Nie. Bóg troszczy się o wiernych Jego słowu. Może nie dziś, nie jutro, ale kiedyś zło zostanie starte raz na zawsze. To będzie przerażający dzień o którym mówili i Prorocy i Chrystus. A Tobie radzę poczytać Księgę Mądrości. Tam jest dużo ciekawych rzeczy. A co -już teraz zetrzeć tego zła nie potrafi, czy mu się nie chce? Ja radzę poczytać Księgę Powtórzonego Prawa czy Liczb - tam też wiele można się dowiedzieć o domniemanej miłości Boga, która każę mu wyrzynać niemowlęta. A wracając do tematu - to czy ma tu coś do powiedzenia?
|
| Śr sty 16, 2013 22:52 |
|
|
|