Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny
Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny
Andy72 napisał(a): Acro napisał(a): Nie. Rozwiązaniem tego problemu jest też uznanie, że Bóg nie jest wszechmocny - bo chce coś zrobić, ale ale nie potrafi. Więc MUSI - tak jak człowiek MUSI czasem zadawać ból dla dobra innych. Przecież wypisałem możliwe rozwiązania dwa posty wcześniej. Znasz świniopasa, gdzie zepsuta księżniczka nie chciała darów księcia? Może być tak że cierpienie to największy dar, jaki może On nam ofiarować. Mógłby pstryknąć palcami i dać cokolwiek materialnego, woli dać to. To nie wyklucza że jest miłosierny i wszechmocny. No to zapraszam do mojego garażu. Ofiaruję Ci podobnie cudowny dar. Oj, jak ja Cię obdaruję przy pomocy zwykłych kombinerek i młotka, to będziesz mi resztę życia dziękował. Wchodzisz w to?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz sty 24, 2013 23:30 |
|
|
|
 |
Andy72
|
To znaczy że nie jest wszechmocny, skoro nie może podnieść logicznie pustego kamienia  A czy logicznie puste nie jest żądanie aby zlikwidował cierpienie skoro uważa to za coś cennego? ---------------------------------------------- Zapętliłeś się Ciągle wyskakujesz z tym garażem. Musisz sobie zdać sprawę że nie jesteś Bogiem. Między Bogiem a tobą istnieje kolosalna przepaść, zupełnie inne reguły odnoszą się do czegokolwiek stworzonego a Boga.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sty 24, 2013 23:33 |
|
 |
Andy72
|
Stygmaty są np. uważane za wielki dar a nie sadyzm Boga
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sty 24, 2013 23:42 |
|
|
|
 |
Acro
|
Cytuj: To znaczy że nie jest wszechmocny, skoro nie może podnieść logicznie pustego kamienia Nie. Zwyczajnie coś takiego nie może istnieć, bo jest pozbawione treści, podobnie jak sucha woda. Cytuj: A czy logicznie puste nie jest żądanie aby zlikwidował cierpienie skoro uważa to za coś cennego? Jeśli uważa cierpienie za coś cennego to znaczy, że nie jest miłosierny. Czy się zgadzasz? Cytuj: Ciągle wyskakujesz z tym garażem. Musisz sobie zdać sprawę że nie jesteś Bogiem. Wiem, Więc będę działał na miarę swoich sił, ale obiecuję - będziesz zadowolony! Jeżeli cierpienie uważasz za coś cennego - nie będe Ci go szczędził! No chyba nie jestes kolejnym internetowym bohaterem, który dużo mówi, ale boi się już ronić tego, co deklaruje? Cytuj: Stygmaty są np. uważane za wielki dar a nie sadyzm Boga ... a pewnych ludzi cieszy, jak są batożeni. Jestem jednak pewny że Wszechmocny, gdyby chciał, potrafiłby ich bardziej uszczęśliwić innymi,zdrowszymi sposobami. Czy się zgadzasz? Potrafiłby?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz sty 24, 2013 23:51 |
|
 |
Andy72
|
Acro napisał(a): Jeśli uważa cierpienie za coś cennego to znaczy, że nie jest miłosierny. Czy się zgadzasz?
Nie Cytuj: Jeżeli cierpienie uważasz za coś cennego - nie będe Ci go szczędził! No chyba nie jestes kolejnym internetowym bohaterem, który dużo mówi, ale boi się już ronić tego, co deklaruje?
Cennego dla Boga, ja boję się cierpienia. Cytuj: a pewnych ludzi cieszy, jak są batożeni. Jestem jednak pewny że Wszechmocny, gdyby chciał, potrafiłby ich bardziej uszczęśliwić innymi,zdrowszymi sposobami. Czy się zgadzasz? Potrafiłby? Ojca Pio nie cieszyły, był zawstydzony, bo uwazał że nie jest godzien.
|
Cz sty 24, 2013 23:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Alus napisał(a): Dysputa z Acro to niekończące się odbijanie piłeczki, na każdy argument ma niezmienne weto czemu Bóg nie stworzył wszystkich ludzi szczęśliwych, bez chorób i ułomności, pozbawionych wad, skłonności do czynienia zła, obdarzonych pełną wolną wolą.....i tak w nieskończoność  Obiecuję, że jak tylko poradzicie sobie z tym problemem, porzucę go i znajdę coś nowego!  My sobie radzimy, ewidentnie to Twój nieustający problem 
|
Pt sty 25, 2013 9:11 |
|
 |
Qwerty2011
|
@Acro
Jest jakaś intencja w tym, co piszesz tutaj na forum (każdy z nas ma jakąś).
Wydaje mi się, że przeżywasz jakiś problem światopoglądowy i chcesz go rozstrzygnąć. Czasami jest tak, że obserwując rzeczywistość dojrzewamy i to, co myśleliśmy wcześniej (np. o Bogu) nie przystaje do rzeczywistości.
Oczywiście nie ma w tym niczego złego
Rozwiązania problemu nieszczęścia na świecie, które przyjąłeś (nie ma Boga, jest, ale nie wszechmocny, jest ale niemiłosierny), są logiczne z punktu widzenia czysto racjonalnego.
Rzecz jednak w tym, że spraw wiary nie rozstrzyga się na płaszczyźnie czysto ludzkiego rozumowania.
Bóg nie jest możliwy do ogarnięcia. Nie ogarniamy ani Jego Istoty ani logiki, która Go obowiązuje. Istnienie paradoksów jest więc pozorne a wynika z tego, że znamy niewielki wycinek całości.
Więc wierzący nie przekonają Cie do swoich racji a Ty nie przekonasz wierzących, bo opieramy się na różnych przesłankach.
Do zaakceptowanie Boga KONIECZNE są WIARA i ZAUFANIE.
Wiara to taki pomost, dzięki któremu "przeskakujemy" nad tym, czego w Bogu nie rozumiemy, co jest dla naszego poznania nielogiczne. Przeskakujemy wprost do Boga. Bez wiary Bóg jest dla nas nieosiągalny. Zaufanie oznacza, że wiemy o dobrych intencjach Boga względem nas.
Tak więc podstawową kwestia jest to czy chcesz wierzyć i ufać. Czy chcesz powiedzieć Bogu i sobie: "Boże, nie umiem zrozumieć tego całego zła na świecie i tego ogromu cierpienia. Ale ufam Tobie, wiem, że chcesz mojego dobra, chcę iść Twoją drogą. Wierzę, że to czego teraz nie rozumiem stanie się kiedyś dla mnie jasne."
Jeśli dokonasz takiego aktu woli i będziesz w tym konsekwentny i stały, to uwierz mi, że wszystko to, co Cie niepokoi powoli będzie stawało się jasne a ostatecznie wszystko zrozumiesz po śmierci.
Co więcej - w Twoim życiu pojawi się miłość do Boga - bo przestanie On być jakimś nieokreślonym groźnym tworem a stanie się kimś jak ojciec, przyjaciel.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt sty 25, 2013 10:49 |
|
 |
Acro
|
Alus napisał(a): Acro napisał(a): Alus napisał(a): Dysputa z Acro to niekończące się odbijanie piłeczki, na każdy argument ma niezmienne weto czemu Bóg nie stworzył wszystkich ludzi szczęśliwych, bez chorób i ułomności, pozbawionych wad, skłonności do czynienia zła, obdarzonych pełną wolną wolą.....i tak w nieskończoność  Obiecuję, że jak tylko poradzicie sobie z tym problemem, porzucę go i znajdę coś nowego!  My sobie radzimy, ewidentnie to Twój nieustający problem  Radzicie sobie metodą wyparcia. No, jakiś sposób to jest 
|
Pt sty 25, 2013 12:25 |
|
 |
Acro
|
Andy72 napisał(a): Acro napisał(a): Jeśli uważa cierpienie za coś cennego to znaczy, że nie jest miłosierny. Czy się zgadzasz?
Nie Czyli ktoś, kto sobie ceni zadawanie bólu jest miłosierny? Ciekawe. Cytuj: Cennego dla Boga, ja boję się cierpienia. Żałujesz Bogu trochę swojego cierpienia. Nieładnie! Nie kochasz go! Cytuj: Ojca Pio nie cieszyły, był zawstydzony, bo uwazał że nie jest godzien. Wstydził się daru Bożego?
|
Pt sty 25, 2013 12:30 |
|
 |
Acro
|
@ Qwerty Pozwolę sobie wyłuskać tylko to, co dotyczy dyskusji. Cytuj: Rozwiązania problemu nieszczęścia na świecie, które przyjąłeś (nie ma Boga, jest, ale nie wszechmocny, jest ale niemiłosierny), są logiczne z punktu widzenia czysto racjonalnego. No i po wielu stronach postów przyznałeś to, co utrzymuję od początku. Wiara, ze Bóg jest miłosierny i wszechmocny jest nieracjonalna. I o tym tylko piszę.
|
Pt sty 25, 2013 12:53 |
|
 |
Qwerty2011
|
Acro napisał(a): No i po wielu stronach postów przyznałeś to, co utrzymuję od początku. Wiara, ze Bóg jest miłosierny i wszechmocny jest nieracjonalna. I o tym tylko piszę. Ponieważ przekręciłeś moje słowa to napiszę to tak: Istnienia Boga a więc i zagadnień związanych z wiarą nie da się udowodnić empirycznymi metodami, typowo racjonalnym sposobem myślenia. Do pozostałych, poruszanych przez mnie spraw nie musisz się odnosić, istotniejsze będzie przemyślenie ich.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt sty 25, 2013 14:53 |
|
 |
Acro
|
Nie wiem, co tu można było przekręcić, napisałeś wyraźnie: Cytuj: Rozwiązania problemu nieszczęścia na świecie, które przyjąłeś (nie ma Boga, jest, ale nie wszechmocny, jest ale niemiłosierny), są logiczne z punktu widzenia czysto racjonalnego. Z punktu widzenia nieracjonalnego, KAŻDE rozwiązanie DOWOLNEGO problemu jest racjonalne. Np że Hitler miłował Żydów. Pomijam sprzeczność zdania: racjonalizm wymaga logiki, brak logiki wyklucza racjonalność, więc nic nieracjonalnego nie jest logiczne. Cytuj: Istnienia Boga a więc i zagadnień związanych z wiarą nie da się udowodnić empirycznymi metodami, typowo racjonalnym sposobem myślenia. Znowu - dowodzenie to proces racjonalny. Nie istnieją dowody nieracjonalne. Jak taki miałby wyglądać? Zresztą, to miecz obustronny. Bo ja mogę stwierdzić cokolwiek, że Bóg to np pijaczyna - i też nie muszą tego racjonalnie udowadniać, więc moje stwierdzenie będzie dokładnie tyle samo warte co te Twoje. Cytuj: Do pozostałych, poruszanych przez mnie spraw nie musisz się odnosić, Nawet nie mam zamiaru, bo to OT. 
|
Pt sty 25, 2013 20:30 |
|
 |
Lurker
|
Qwerty2011 napisał(a): Istnienia Boga a więc i zagadnień związanych z wiarą nie da się udowodnić empirycznymi metodami, typowo racjonalnym sposobem myślenia. Echem. Racjonalnie możnaby dowodzić, że pojęcie Pana Boga jest niesprzeczne wewnętrznie i mieści się w jakimś systemie ludzkiej wiedzy. Chyba. (Aczkolwiek ja uważam, że pojęcie Pana Boga trzeba przyjmować jako aksjomat, na wiarę czystą. Być może się mylę.) Natomiast do stwierdzenia istnienia Pana Boga jako takiego faktycznie brak nam danych empirycznych.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So sty 26, 2013 4:04 |
|
 |
Eubulides
|
Bo Bóg nie jest "empiryczny". Poza tym, kto udowodnił, że świat empiryczny istnieje samodzielnie? Nie doświadczamy wprost, ale poprzez nasze zmysły, jedynie więc co dociera do naszego poznania, to wrażenia. Tymczasem te wrażenia mogą być stymulowane przez jakąś wyższą od nas istotę. (Jeśli ktoś oglądał film Matrix zapewne lepiej kojarzy kontekst) Nikt nie potrafi udowodnić, że nie żyjemy właśnie w Matriksie, czyli świecie naszych idei. Dziś całe rzesze osób przyjmują na wiarę wszystko co mówią nauki empiryczne ale brakuje refleksji nad charakterem dostarczanej nam wiedzy. Poza tym, kto powiedział, iż jedyna właściwa wiedza to wiedza empiryczna? Ja uważam, iż równie dużo można poznać za pomocą dedukcji z praw logiki. Jest to wiedza zupełnie nieempiryczna, którą stworzyć można siedząc wygodnie w fotelu. Cała matematyka jest czystą wiedzą aprioryczną. Jeżeli więc Bóg nie podlega empirii stosujmy w rozważaniach nad Bogiem narzędzia logiki, które nie zawodzą nigdzie, gdzie mamy jasne definicje,wyjściowe aksjomaty i zasady dedukcji. Acro napisał(a): No i po wielu stronach postów przyznałeś to, co utrzymuję od początku. Wiara, ze Bóg jest miłosierny i wszechmocny jest nieracjonalna. Proponuję zastosować prawa logiki. Określimy zbiór zdań tyczących się Boga i pewnych stanów rzeczy i zobaczmy czy ten zbiór naprawdę jest sprzeczny. Proponuję tak: 1. Bóg jest wszechmocny. 2. Bóg jest miłosierny. 3. Bóg jest wszechwiedzący. 4. Zło istnieje. Nazwijmy to zbiorem "A". Nasz zbiór A nie jest jawnie sprzeczny, ponieważ żadne zdanie nie przeczy innemu ale być może jest sprzeczny implicite bądź formalnie sprzeczny. Zbiór formalnie sprzeczny to taki, który okaże się sprzeczny jeśli weźmiemy wszystkie zdania zbioru oprócz jednego, i za pomocą praw dedukcji uzyskamy zdanie które przeczy pozostałemu. Czyli Biorąc np. zdania 1, 2, 3, uzyskujemy drogą dedukcji zdanie "Zło nie istnieje" (które jest przeczeniem zdania 4). Zbiór jest sprzeczny implicite jeśli sprzeczność uzyskamy po dodaniu do niego koniecznie prawdziwe zdanie. Koniecznie prawdziwym zdaniem jest np: "nikt nie jest wyższy od samego siebie" czy też: "Kawalerowie to mężczyźni nieżonaci". Proponuję zatem aby ci, który uważają iż fakt zła, nie da się pogodzić z miłosierdziem Boga udowodnili swoje twierdzenie. Niech pokażą jaki jest tok dedukcji i co z czego wynika.
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
So sty 26, 2013 12:03 |
|
 |
Andy72
|
Nie da się udowodnić sprzeczności, jedynie Acro zaraz wyjedzie ze swoim garażem.
|
So sty 26, 2013 12:17 |
|
|
|