Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
Prawo w ten sposób oczywiście chroniło kobietę, nie gwałciciela...Ja tylko pisałam jak to dziwnie wygląda z naszej perspektywy. To było ciekawe, "przeleciałam" chyba wszystkie gwałty biblijne, zastanawiając się o co może tu chodzić  Dzięki.
|
Wt lut 05, 2013 19:59 |
|
|
|
 |
mareta
|
Spoglądając na to dzisiejszym okiem była to wątpliwa ochrona zgwałconej.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt lut 05, 2013 20:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coś lekkiego, o tej godzinie chyba wszyscy wolniej myślą  Od damskiej stópki w tego typu obuwiu zaczęła się historia, która doprowadziła do zguby jednego z biblijnych bohaterów. Którego? 
|
Wt lut 05, 2013 21:20 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Zguba dotknęła Holofernesa za sprawą Judyty: (...) Tam zdjęła wór, który przedtem nosiła, i zrzuciła z siebie ubranie wdowie, obmyła ciało w wodzie i namaściła cennym olejkiem, uczesała włosy na głowie i włożyła zawój, i ubrała swój strój radosny, w który ubierała się w czasie, gdy żył jej mąż Manasses. Włożyła też sandały na nogi, ustroiła się w łańcuszki, bransolety, pierścienie i kolczyki, i we wszystkie swoje ozdoby. A ukazała się tak bardzo piękna po to, aby ściągnąć na siebie oczy wszystkich mężczyzn, którzy ją zobaczą. (Judyty 10:3-4) A Holofernes zachwycał się nią i pił bardzo wiele wina, tyle, ile w jednym dniu nigdy nie wypił, odkąd się urodził. (...) W namiocie pozostała tylko sama Judyta i Holofernes leżący na swoim posłaniu. Upił się bowiem winem. (...) I odeszli wszyscy od Holofernesa, a w sypialni nie pozostał nikt od najmniejszego do największego. Wtedy Judyta przystąpiła do jego łoża i powiedziała w swym sercu: Pani, Boże Wszechmogący, spójrz łaskawie w tej godzinie na dzieło rąk moich w celu wywyższenia Jeruzalem! Oto teraz jest odpowiednia chwila, aby odzyskać Twoje dziedzictwo i spełnić mój plan zgładzenia wrogów, którzy przeciwko nam powstali. I podeszła do słupa nad łożem przy głowie Holofernesa, zdjęła jego miecz ze słupa, a zbliżywszy się do łoża ujęła go za włosy i rzekła: Daj mi siłę w tym dniu, Panie, Boże Izraela! I uderzyła go dwukrotnie z całej siły w kark, i odcięła głowę. (Judyty 12:20; 13:2,4-8) Zdjęła bowiem swoje szaty wdowie, aby wywyższyć uciśnionych w Izraelu, namaściła twarz swoją olejkami. Włosy swoje związała pod zawojem i ubrała szaty swoje, aby go oszukać. Sandały jej przykuły jego oko, jej piękność usidliła jego duszę, a miecz przeciął kark jego. (Judyty 16:7-9) Jaka to życiowa historia.  P.S. Jeśli ktoś zna Godzinki o Niepokalanym Poczęciu NMP, to kojarzy, że jednymi z tytułów jakimi określa się Matkę Bożą są 'mężna biołogłowa i 'Judyt wojująca'.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
Ostatnio edytowano Wt lut 05, 2013 21:59 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt lut 05, 2013 21:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zgadza się (rozwiązanie i to, że życiowa  )
|
Wt lut 05, 2013 21:54 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Jaki naród i skąd został wyprowadzony przez Boga, podobnie jak Izrael z Egiptu?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Wt lut 05, 2013 22:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No właściwie to o dwóch jest mowa..
|
Wt lut 05, 2013 23:07 |
|
 |
Elbrus
|
Chodzi o te dwa (choć wystarczył jeden).
Ostatnio edytowano Wt lut 05, 2013 23:32 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt lut 05, 2013 23:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Filistynów z Kaftor, Aramejczyków z Kir.
|
Wt lut 05, 2013 23:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co drugie ze zdjęć ma wspólnego z pierwszym a pierwsze pod tekstem z Janem Chrzcicielem?  
|
Śr lut 06, 2013 15:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mt 3,4 napisał(a): Sam zaś Jan [Chrzciciel] nosił odzienie z sierści wielbłądziej i pas skórzany około bioder, a jego pokarmem była szarańcza i miód leśny. Pierwsza ilustracja to szarańczyn strąkowy, którego jadalne, pożywne strąki są zwane chlebem świętojańskim. Według niektórych interpretacji to one były tą "szarańczą". Na drugim obrazku są kamienie szlachetne (chyba diamenty?). Strąkami szarańczyna spasano świnie, wiec zapewne chodzi Ci o tę przypowieść: Łk 15,11n napisał(a): ...Pewien człowiek miał dwóch synów. Młodszy z nich rzekł do ojca: "Ojcze, daj mi część majątku, która na mnie przypada". Podzielił więc majątek między nich. Niedługo potem młodszy syn, zabrawszy wszystko, odjechał w dalekie strony i tam roztrwonił swój majątek, żyjąc rozrzutnie. A gdy wszystko wydał, nastał ciężki głód w owej krainie i on sam zaczął cierpieć niedostatek.Poszedł i przystał do jednego z obywateli owej krainy, a ten posłał go na swoje pola żeby pasł świnie. Pragnął on napełnić swój żołądek strąkami, którymi żywiły się świnie, lecz nikt mu ich nie dawał.
|
Śr lut 06, 2013 15:45 |
|
 |
JedenPost
|
Jubilerska jednostka masy (jej nazwa) wywodzi się od nasion wyżej przedstawionej rośliny Dawniej nasiona karobu, ze względu na jednolity rozmiar i stałą wagę (ok. 200 mg), służyły jako precyzyjna jednostka masy (używane dziś na określenie tej jednostki słowo karat, wywodzi się od greckiego słowa keration oznaczającego właśnie karob[4])To tak uzupełniając.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr lut 06, 2013 15:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co dwie głowy to nie jedna  Dokładnie tak, diamenty i karat jako jedn. masy od nazwy ziarna szarańczynu/karobu/chleba świętojańskiego (którego dawniej używano tak jak przytoczył JedenPost). Co do szarańczynu to słyszałam, że jego nazwa pochodzi od podobieństwa strąków do szarańczy a stąd już nie tak daleko do św. Jana Chrzciciela.
|
Śr lut 06, 2013 16:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Akruk, @JedenPost macie prawo milczeć, ale może jednak macie coś ciekawego?
|
Cz lut 07, 2013 11:23 |
|
 |
JedenPost
|
akruk się na Biblii zdecydowanie lepiej wyznaje, zatem...
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lut 07, 2013 11:26 |
|
|
|