Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 19:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 76  Następna strona
 Zagadka biblijna 
Autor Wiadomość
Post Re: Zagadka biblijna
Ja wyczytałem stąd że to imię męskie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Amin_(imi%C4%99)

Wt lut 12, 2013 17:27
No dobra, to teraz ja odpoczywam, a Wy główkujecie ;)

Obrazek

Obrazek
Skoro o imionach to jeszcze jedno z tej serii.
Kto wskaże powiązanie pomiędzy imieniem tego apokaliptycznego anioła na pierwszym zdjęciu z szeolem (tak tylko "dla oka" przedstawiam na zdjęciu drugim)?

Wt lut 12, 2013 17:49
Czy chodzi o anioła o imieniu Abaddon (zatracenie) (Ap 9,11), uosobienia szeolu szeol dla Niego jest nagi, Abaddon jest bez zasłony(Hi 26,6) (Appolyon (niszczyciel).

Wt lut 12, 2013 18:04
Tak :) Właściwie to Abaddon było chyba zamiennie używane w ST dla szeolu, to słowo dopiero w Apokalipsie przybrało postać konkretnego Anioła.
Co za zbieg okoliczności z poprzednią zagadką ;)

Wt lut 12, 2013 18:12
MARIEL napisał(a):
Tak :) Właściwie to Abaddon było chyba zamiennie używane w ST dla szeolu, to słowo dopiero w Apokalipsie przybrało postać konkretnego Anioła.
Co za zbieg okoliczności z poprzednią zagadką ;)

Dzięki poprzedniej zagadce, szukania imion w Apokalipsie, szybko załapałam :)

Pytanie - które dwie ksiegi ST nie wymieniają Boga?

Wt lut 12, 2013 18:48
Estery oraz Pieśń nad Pieśniami chociaż w wersecie 8,6 żar miłości jest porównany do płomienia Jah (skrócona forma od Jahwe) więc nie wiem - nie jestem pewny

Wt lut 12, 2013 20:35
Tak :)
Grecka, dłuższa wersja Księgi Estery zawiera modlitwę do Boga. Hebrajska jej nie zawiera.

Wt lut 12, 2013 20:54
To może ja zadam pytanie związane z poprzednim na temat biblii katolickich, prawosławnych: Wymień dodatki do tekstów hebrajskich(wystarczą numery wersetów lub tytuły sekcji) w ich wersjach greckich. To znaczy jakie wersety greckie wprowadzają coś nowego czego nie ma w wersji hebrajskiej. Zaznaczam, że nie chodzi tu o księgi barucha judyty machabejskie bo te mamy wyłącznie po grecku. Chodzi o ekwiwalenty tłumaczenia hebrajskich ksiąg. Dodam tylko, że na necie trudno to znaleźć, dlatego lepiej sięgnąć po dobre wydanie Pisma Św. i zajrzeć. Niechodzi tu o pojedyncze słowa bo przekład septuaginty jest parafrazowany. Chodzi o większe obszerne dodatki. Nadmienię tylko że moje stare wydanie tysiąclatki nie posiadało niektórych większych fragmentów greckich w niektórych rozdziałach. Chyba że źle patrzałem.

Edit: chodzi tylko o dwie księgi

Wt lut 12, 2013 21:55
Te dwie księgi to Księga Daniela i Estery.
W Księdze Daniela dopisana jest historia Zuzanna i Starcy.
W Estery modlitwy - nie znam konkretnych wersów :(

Śr lut 13, 2013 9:52
Żeby zrobić porównanie trzebaby mieć i septuagintę w domu, wątpię czy przeciętny użytkownik forum ją ma, ja na przykład nie mam*.

Alus ma informacje zapewne z Historii Biblii, o której wspominała. W necie także są info o Ks. Estery i Daniela. Na pdf-ie sygnowanym przez
Uniwersytet w Nebrasce, wymienia się sigla wersetów "wyrzuconych" już przez Hieronima (w Wulgacie umieszczonych na końcu Biblii), ale nie wiem czy one się pokrywają w 100% z wszystkimi dodanymi w Septuagincie.
Jeśli komuś to pomoże by dać pełniejszą odpowiedź, to służę linkiem (u góry).

Ciekawym dodatkiem, spoza tych ksiąg ma być fragment Psalmu 96-ego, werset 10, gdzie znajduje się zdanie: Pan króluje z drzewa, a który także nie występuje w tekście masoreckim.

*prawosławni mogliby tu dać głos..

Śr lut 13, 2013 10:13
Odpowiedź Mariel mnie satysfakcjonuje w pdf nie podano tylko numeracji pierwszego dodatku do Esthery, ale wersety się zgadzają Ale zasyglalizowano że to jest dodatek oznaczony jako A.
Tak o tym psalmie zapomniałem. Nie pamiętałem tylko numeru psalmu.
Nie trzeba mieć jednak Septuaginty wystarczy biblia poznańska lub pod redakcją ks. Petera i ks Wolniewicza w 1 tomie.
Oto te dodatki z biblii pod red. ks. Petera:
Według LXX:
Księga Estery
1. A. Sen Mardocheusza i odkrycie spisku przez Mardaocheusza 1,1a-1r
2. B. Treść dekretu Artakserksesa 3,13a-13g
3. C. Modlitwa Mardocheusza 4,17a-17z
4. D. Przebieg Przyjęcia 5,1-2b
5. E. Dekret w obronie Żydów 8,12a-12x
6. F. Znaczenie snu Mardocheusza oraz posłowie do księgi Estery 10,3a-31
Księga Daniela
1. Modlitwa błogosławieństw Azariasza oraz trzech młodzieńców 3,24-91
2. Zuzanna oraz Bel i Smok 13,1-14,4

Uznaję odpowiedź Mariel i Alus - ale daję głos Mariel bo była pełniejsza

Śr lut 13, 2013 10:56
Dzięki, ze swej strony przekazuję pałeczkę Alus.

Przy okazji pytania Athmosfera odkopałam link, który także może być pomocny, z tym, że z opisu wynika (bo niestety ciągle mam techniczny kłopot z otwieraniem niektórych plików), że porównanie zrobiono pomiędzy rękopisami z Qumran a Septuagintą.

http://mysite.verizon.net/rgjones3/Sept ... sFeb06.pdf

Śr lut 13, 2013 11:15
Dziękuję :)
Pytanie - Biblia wymienia zaginione księgi Starego Testamentu - ile konkretnie wymienia?

Śr lut 13, 2013 11:31
23

Śr lut 13, 2013 12:09
kurcze aż tyle - ja znałem tylko list do Laodycejczyków św. Pawła, kiedyś pamiętałem o jakimś prawie ze starego testamentu do którego odwołują się autorzy biblijni niestety nie pamiętam autora, ale to by było tylko 2

Śr lut 13, 2013 12:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 76  Następna strona