Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Bóg a sen 
Autor Wiadomość

Post Bóg a sen
Mam takie pytanie do znawców tej dziedziny, z której zadam pytanie, naiwnie wierząc, że istnieją tacy. Mianowicie, czy jest możliwe, że komuś pojawił się we śnie Bóg? Są takie przypadki opisane w Biblii czy gdzieś indziej? Może ktoś z was miał taki przypadek u siebie w snach?

Być może jest to aroganckie i mylne, ale bardzo ciekawe.

N lip 29, 2012 3:29
Post Re: Bóg a sen
viewtopic.php?f=27&t=20588&hilit=sny+o+bogu
Temat: Sny o Jezusie

viewtopic.php?t=11270&highlight=sen+sn%F3w+sny
Temat: Sny.

N lip 29, 2012 7:51
nawet jeśli się pojawił, bo na pewno mógł jeśli chciał... to co z tego?
co mam na myśli, to to, żeby kłaść nacisk na jakość swojej rzeczywistej wiary, a nie na sny.

N lip 29, 2012 8:46
pozornie_anonimowy napisał(a):
Mianowicie, czy jest możliwe, że komuś pojawił się we śnie Bóg? Są takie przypadki opisane w Biblii czy gdzieś indziej?

Owszem. Są opisane w Biblii.
Rdz 28:10-18, BP napisał(a):
Jakub zaś wyszedł z Beerszeba i wędrował do Charanu. Kiedy natrafił na jakieś [znaczne] miejsce, zatrzymał się na nocleg, gdyż słońce już zaszło. Wziął więc kamień, [leżący] w tym miejscu, podłożył go sobie pod głowę i tak zasnął na tym miejscu. I przyśniła mu się drabina oparta na ziemi, a wierzchołkiem swym sięgająca nieba. Po niej wchodzili do góry i schodzili na dół aniołowie Boży. A oto Jahwe stanął nad nim i powiedział:

— Jam jest Jahwe, Bóg twego ojca Abrahama, Bóg Izaaka. Ziemię, na której teraz spoczywasz, dam tobie i twemu potomstwu. Twoje potomstwo będzie jak proch ziemi: rozszerzysz się na zachód i wschód, na północ i na południe. Przez ciebie i twoje potomstwo dostąpią błogosławieństwa wszystkie pokolenia ziemi. Otom Ja z tobą! Będę cię strzegł, dokądkolwiek pójdziesz. I sprowadzę cię znowu do tego kraju. Nie opuszczę cię, aż wypełnię to, co ci obiecałem.

Kiedy Jakub ocknął się ze snu, pomyślał: "Zaprawdę Jahwe jest na tym miejscu, a ja nie wiedziałem o tym!". Zdjęty trwogą myślał: "Jakąż grozą przejmuje to miejsce. Nic innego to, tylko dom Boga i brama nieba!". Wstawszy więc rankiem wziął ten kamień, który podłożył pod głowę, i ustawił go jako masebę; potem wylał oliwę na jego wierzch. A miejscu temu nadał imię Betel; przedtem jednak zwało się ono Luz.

Pn lip 30, 2012 6:44

pozornie_anonimowy napisał(a):
Mam takie pytanie ....

Odpowiedź: Tak.
Pomyśl, co dla śniącego oznacza pojęcie "Bóg".

Cz sie 02, 2012 4:16

To podejrzewam, że jest tylko nasze wyobrażenie o Bogu, przecież nie wiem jak wygląda.

Śr sie 29, 2012 12:36
Zobacz profil WWW

http://www.bogojciec.pokochajmilosc.pl/historia.html <---- przeczytajcie, ciekawy przykład snu w którym objawił się Bóg Ojciec.

Śr sie 29, 2012 17:59

fajne miewasz sny. A tak swoją drogą potraktuj to może w kategorii: znak?
może dzieje się coś teraz w Twoim zyciu, co potrzebowało takie właśnie sygnału.

Cz lis 15, 2012 8:55

Nie miałem takiego zaszczytu nie niestety nie jest to mi dane widocznie nie jestem godny zobaczyć Boga chociaż we śnie.

Cz sty 03, 2013 12:46

Miałam takie sny kilka razy, ostatnio chyba przedwczoraj. To niesamowite przeżycie... To zaczęło sie rok temu, dokładnie w styczniu.
Gdy pierwszy raz mi sie przyśnił, byłam w drewnianej, niewielkiej kaplicy. Patrzyłam się na panującą na zewnątrz śnieżną zawieruchę, a w kaplicy było tak cicho i spokojnie. Stałam przy oknie. Byłam z jakimiś dwoma moimi kolegami, nie pamiętam kto to był, ale modlili się w ławce. I przy jednym z nich ujrzałam Jezusa, niewyraźnego, zniekształconego. Modlił się razem z tym, przy którym był. I patrzył na nas z niezrozumieniem i ze zdziwieniem, co my robimy. I wiedziałam, że przy każdym z nas, przy mnie, przy osobie 1 i przy osobie 2, gdzie Jezusa widziałam, było trzech takich Jezusów, każdy "miał swojego", który nie odchodził od niego na krok.
Ostatnio(opowiem w skrócie) śniło mi się, że Jezus robił przyjęcie w domu mojej koleżanki, na którym nie spodziewałam się Go zobaczyć, taka ważna osobistość w końcu... A On witał wszystkich gości w przedpokoju! A gdy mnie zobaczył, powiedział do Anioła stojącego obok: Och, co to za biedna, mizerna istota, cierpiąca. - z najszczerszym współczuciem i miłością.

Parę razy śniła mi się też Maryja. I teraz - uwaga - sen który opowiem ani odrobinę nie jest zmyślony.
Weszłam do kościoła i postanowiłam włączyć na cały regulator płytę AC/DC(był tam odtwarzacz). Ale pomyślałam "a jak śpiewają tam jakieś rzeczy niemiłe Bogu"? I wyłączyłam. I w tym momencie widzę jak figurka Maryji zaczyna się poruszać(to był straszne na początku!) i zaczyna tańczyć.
A potem były rzeczy już znacznie poważniejsze,bo Maryja przestała tańczyć.
Ale teraz wiem, że Maryja lubi rock'n'roll :).

So sty 05, 2013 15:09

Mi kiedyś przyśnił się Jezus. Chociaż go nie widziałam w tym śnie to czułam go i wiedziałam, że to on. A dokładnie to było tak: [color=#408040]Stałam koło drzewa z liśćmi przecudnie zielonymi i na około była łąka też cała zielona. Uklękłam i nagle poczułam jak Jezus mnie przytulił.Nie widziałam go ale wiedziałam, że to on właśnie mnie obejmuje i czułam takie wielkie szczęście chyba jak nigdy...[/color]

Pn lut 18, 2013 12:08

Myślę, że tzw. wiara w sny, to niebezpieczna zabawa. Ostatnią głupotą jest czytanie senników i mówienie o symbolice snów. To tak jak z wróżeniem.
Myślę, że Bóg pojawia się w snach niezwykle rzadko. I jeśli to się stanie, nie mamy wątpliwości, że tak właśnie jest.
Tańczącą Matka Boża - brzmi trochę demonicznie...

Pn lut 18, 2013 13:14

Haniask napisał(a):
Ostatnio(opowiem w skrócie) śniło mi się, że Jezus robił przyjęcie w domu mojej koleżanki, na którym nie spodziewałam się Go zobaczyć, taka ważna osobistość w końcu... A On witał wszystkich gości w przedpokoju! A gdy mnie zobaczył, powiedział do Anioła stojącego obok: Och, co to za biedna, mizerna istota, cierpiąca. - z najszczerszym współczuciem i miłością.

Parę razy śniła mi się też Maryja. I teraz - uwaga - sen który opowiem ani odrobinę nie jest zmyślony.
Weszłam do kościoła i postanowiłam włączyć na cały regulator płytę AC/DC(był tam odtwarzacz). Ale pomyślałam "a jak śpiewają tam jakieś rzeczy niemiłe Bogu"? I wyłączyłam. I w tym momencie widzę jak figurka Maryji zaczyna się poruszać(to był straszne na początku!) i zaczyna tańczyć.

Nie no trzymajcie mnie bo pęknę ze śmiechu, hehe no naprawdę ubawiłem się.
Jakby mi się przyśniła Maryja tańcząca "Highway to Hell", to bym chyba do Lichenia pojechał. Albo Jezus co imprezę urządza... :D http://www.wujekdobrarada.pl/wp-content ... s-you.jpeg

Pn lut 18, 2013 17:15

Haniask napisał(a):
Miałam takie sny kilka razy, ostatnio chyba przedwczoraj. To niesamowite przeżycie... To zaczęło sie rok temu, dokładnie w styczniu.

Ciebie też na pewno bardzo lubi :-)

Wt lut 19, 2013 20:48

A ja dziś miałam bardzo dziwny sen i nie wiem czy nie śnił mi się zły duch czy nawet szatan obudziłam się tak wystraszona że nie mogłam się uspokoić przez dobre 10 min.

Śr lut 20, 2013 8:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona