Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 16:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 519 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Następna strona
 Konsekwencje ateizmu: wartości moralne 
Autor Wiadomość

Post Re: Konsekwencje ateizmu: wartości moralne
Qwerty2011 napisał(a):
Hitler był wcielonym demonem, interesował się okultyzmem, jak wielu z jego otoczenia
Adolf H. był osobą wierzącą.
W swoich wystąpieniach nagminnie powoływał się na Opatrzność. W samym "Mein Kampf" powołuje się na "Boską Opatrzność" 11 razy! A ta Opatrzność jakoś mu nie zabroniła takiego "bezczeszczącego powoływania się".
Zresztą miał powody, żeby się powoływać na Opatrzność - wszak przeżył w sumie 8 zamachów na swoje życie.

Qwerty2011 napisał(a):
Chrześcijaństwo daje uniwersalny i prawdziwy obraz raju
Prawdziwy? Ojej!
A wiemy to z...?
Sprawdzono, że tak jest za pomocą...?

Qwerty2011 napisał(a):
Demon zaś to realny byt jak Ty, czy ja
"Demon" jest tak samo realny jak Śiwa czy Zeus.
Zresztą jest kulturową kopią bóstw mitologicznych plemion konkurencyjnych względem tych, które stworzyły mitologię, w której się pojawił ów "demon". Więcej czytania ze zrozumieniem mitu, który był już wałkowany, ale bezmyślnie.

Qwerty2011 napisał(a):
Dla mnie oczywiście chrześcijanie celują w 10
A dla mnie pudłują strzelając w ogóle w nie tę stronę, co trzeba.
I kto ma rację i jak się ją kontroluje?

Andy72 napisał(a):
W czym islam jest taki bliski prawdy i w czym jest lepszy od wyznawców Światowida?
Islam jest równie blisko "prawdy" jak wyznawcy tak Świętowita (to poprawne nazewnictwo) jak i wyznawcy Jezusa czy Odyna. W zasadzie bez różnicy. To wyłącznie różnice kulturowe.

Pt mar 08, 2013 22:47

Andy72->
Cytuj:
A w czym Jahwe, nie mówiąc już o Jezusie jest gorszy od takiej postaci?

Nie chodzi o to w czym jakaś konkretna postać jest lepsza czy gorsza od Jahwe, w którego wierzysz. Chodzi o to jak postrzegam tego Twojego Boga.
Biblijny Jahwe to dla mnie okrutny tyran i despota.
Jezusowi, jak już kiedyś pisałam, generalnie nie mam nic do zarzucenia. Problem raczej w tym, że nic mnie do niego nie ciągnie. To taki typ człowieka, który jest dobry, dla wielu wspaniały czy idealny, który lubi ludzi i jest na tych ludzi otwarty... i na którego kompletnie nie zwróciłabym uwagi :no: Ja po prostu gustuję w innych typach ;-)

Qwerty2011->
Cytuj:
W jaki raj wierzą sataniści, że nie chcą go widzieć?
W jakie piekło wierzą, że chcą w nim przebywać?

Jeśli chodzi o mnie, to interesuje mnie satanizm racjonalny. Czyli ateistyczny. Chodzi tu o symbolikę. Nie wierzę w piekło ani w niebo.

...to be who I am

Pt mar 08, 2013 23:03

Cytuj:

To można powiedzieć o szatanie - okrutny tyran i despota.

Cytuj:
Jezusowi, jak już kiedyś pisałam, generalnie nie mam nic do zarzucenia. Problem raczej w tym, że nic mnie do niego nie ciągnie. To taki typ człowieka, który jest dobry, dla wielu wspaniały czy idealny, który lubi ludzi i jest na tych ludzi otwarty... i na którego kompletnie nie zwróciłabym uwagi :no: Ja po prostu gustuję w innych typach ;-)

czyli nudny?

Cytuj:
Chodzi tu o symbolikę. Nie wierzę w piekło ani w niebo.
[/quote]
To się jeszcze przejedziesz

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt mar 08, 2013 23:06

Andy72->
Cytuj:
To można powiedzieć o szatanie - okrutny tyran i despota.

Więc Ty tak postrzegasz Szatana, a ja Jahwe.

Cytuj:
czyli nudny?

Nooo... tak.

Cytuj:
To się jeszcze przejedziesz

:roll:

...to be who I am

Pt mar 08, 2013 23:11

Andy72->
Cytuj:
Według Ciebie prawdziwa religia to satanizm a bogiem lucyfer?

Andy, a tak przy okazji... Lucyfer to imię, i piszemy je z wielkiej litery!

...to be who I am

Pt mar 08, 2013 23:41
Qwerty2011 napisał(a):
[
fuller napisał(a):
Ja bym jeszcze dorzucił Lucyfera z dramatu Joost van den Vondel'a.
Piękna, dumna postać.

Tak, to oczywiście postacie literackie, podmioty liryczne, figury stylistyczne.

Przecież to oczywiste, że pisząc o Lucyferach, Szatanach, demonach, Jahwe, Jezusach i innych , piszemy o fikcyjnych postaciach.

Przeciez nikt poważny nie mysli, ze Jezus faktycznie po ziemi stapał. To tylko fikcyjna postac, fałszywej religii ;)

Pt mar 08, 2013 23:52

Nie chodzi o to w czym jakaś konkretna postać jest lepsza czy gorsza od Jahwe, w którego wierzysz. Chodzi o to jak postrzegam tego Twojego Boga.
To co piszesz Funiu to bardzo nie zrozumiałe ,bo przecież w Biblii opis szatana jest jednoznaczny.To zło w czystej postaci.Tylko wykreowanie go jako filmową ''gwiazdę'' dodaje mu animuszu.tudzież wdzięku którym pani się tak zachwyca.

Pt mar 08, 2013 23:57
Qwerty2011 napisał(a):
W jaki raj wierzą sataniści, że nie chcą go widzieć?
W jakie piekło wierzą, że chcą w nim przebywać?

Sataniści nie wierzą w żadne raje, piekła ani diabły. Poprostu nie maja nic wspólnego z mitologia chrześcijanską, poruszaja sie poza nią. Nawet tesityczny odłam satanizmu związany z ONA nie ma nic wspólnego z waszymi wyobrazeniami o czym mozna przeczytac w tekscie "ontologia i teologia satanizmu tradycyjnego" na serpencie. (adresu www nie podałem, zeby nie było).

Ludzie oddajacy cześc Diabłu to chrześcijanie którzy maist Boga wybrali złego bohatera swojej mitologii :roll:

So mar 09, 2013 0:03

Post Re:
panMK->
Cytuj:
To co piszesz Funiu to bardzo nie zrozumiałe ,bo przecież w Biblii opis szatana jest jednoznaczny.To zło w czystej postaci.Tylko wykreowanie go jako filmową ''gwiazdę'' dodaje mu animuszu.tudzież wdzięku którym pani się tak zachwyca.

Czytam nie tylko Biblię. A samą Biblię oprócz tego, że czytam, to i interpretuję.

...to be who I am

So mar 09, 2013 0:04
Post Re:
panMK napisał(a):
To co piszesz Funiu to bardzo nie zrozumiałe ,bo przecież w Biblii opis szatana jest jednoznaczny.To zło w czystej postaci.

ty to chyba kwejka nie przeglądasz :D
Załącznik:
141026956565011331.jpg
141026956565011331.jpg [ 25.72 KiB | Przeglądane 682 razy ]

Ci którzy zgineli z nakazu Pana, potop gdy rozkapryszone bóstwo morduje ludzi, niczym dziecko w piaskwnicy uderzające w złości łopatką w piaskowa babeczke bo mu nie wyszła - to chyba by sie zgadzało :hmmm:

Nawet Jahwe ofiary ze zwierząt lubi, zwłaszcza woń palonego mięcha...i poczuł pan miłą woń

Ostatnio edytowano So mar 09, 2013 0:23 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So mar 09, 2013 0:21

Czytam nie tylko Biblię. A samą Biblię oprócz tego, że czytam, to i interpretuję
Trzeba dodać że po swojemu. Wszakże przecież nikt pani nie może narzucić że czarne to czarne a białe to białe.To przecież w pani mniemaniu sama pani określa. I tu jest haczyk,szatan ma otwartą furtkę aby wlać pani w serce sceptycyzm zakłamanie nienawiść ignorancję i wszystko czym się objawia. Niestety te przymioty w jakże dobitny sposób odzwierciedlają pani postawę.POWINNO DAĆ DO MYŚLENIA.

So mar 09, 2013 0:22

panMK->
Cytuj:
Trzeba dodać że po swojemu.

No przecież nie po pańskiemu :P
Cytuj:
Wszakże przecież nikt pani nie może narzucić że czarne to czarne a białe to białe.To przecież w pani mniemaniu sama pani określa.

Sama określam co jest czarne a co białe.
Cytuj:
I tu jest haczyk,szatan ma otwartą furtkę aby wlać pani w serce sceptycyzm zakłamanie nienawiść ignorancję i wszystko czym się objawia. Niestety te przymioty w jakże dobitny sposób odzwierciedlają pani postawę.POWINNO DAĆ DO MYŚLENIA.

Mnie daje do myślenia kim i jacy są ludzie, którzy na przykład w sposób taki jak Pan, opisują tych niepodzielających Pana religijnych poglądów. Z każdym takim wpisem utwierdzam się tylko w przekonaniu, że słusznie robię nie idąc tamtą drogą... :clever:

...to be who I am

So mar 09, 2013 0:33

Z każdym takim wpisem utwierdzam się tylko w przekonaniu, że słusznie robię nie idąc tamtą drogą...
Tu małe sprostowanie bym dodał nie pani się utwierdza tylko on czyli zły panią utwierdza.Bo gdy on pochwyci zbłąkaną duszyczkę to nie tak łatwo ją od niego potem wyrwać.

So mar 09, 2013 0:48

Bo jeżeli się nie widzi wroga to wcale nie oznacza że go NIE MA

So mar 09, 2013 0:50

fuller napisał(a):
Sataniści nie wierzą w żadne raje, piekła ani diabły. Poprostu nie maja nic wspólnego z mitologia chrześcijanską, poruszaja sie poza nią.

Już sama nazwa sataniści wskazuje na to, że poruszają się w granicach kultury chrześcijańskiej. To duży minus.

So mar 09, 2013 0:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 519 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Następna strona