Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 18:15

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona
 Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ? 

Czy uważasz, że Islam zagraża wolności poństwom zachodu ?
Ankieta wygasła Cz sie 01, 2013 18:00
TAK, ISLAM JEST ZAGROŻENIEM ! 70%  70%  [ 28 ]
NIE, ISLAM NIE JEST ZAGROŻENIEM ! 25%  25%  [ 10 ]
NIE WIEM, NIE MAM ZDANIA ! 5%  5%  [ 2 ]
Liczba głosów : 40

Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ?
Val napisał(a):
Nie wiem skąd Twoje podejrzenie odnośnie Hosiego, skoro pisał, że jego stanowisko odnośnie pedofilii jest takie jak w Polsce.

Z tego, co cytował bodajże akbar, stanowisko Hosiego jest każdorazowo zgodne z prawem danego kraju. Z czego wynika, że Hosi np. nie znajduje w seksturystyce niczego złego. Kto ma chrapkę na dziewięciolatkę, jedzie do takiego kraju w którym prawo dopuszcza stosunki płciowe z dziewięciolatką i jest git.

Orkiestra!

Wt lip 23, 2013 14:58

Lurker napisał(a):
Val napisał(a):
Nie wiem skąd Twoje podejrzenie odnośnie Hosiego, skoro pisał, że jego stanowisko odnośnie pedofilii jest takie jak w Polsce.

Z tego, co cytował bodajże akbar, stanowisko Hosiego jest każdorazowo zgodne z prawem danego kraju. Z czego wynika, że Hosi np. nie znajduje w seksturystyce niczego złego. Kto ma chrapkę na dziewięciolatkę, jedzie do takiego kraju w którym prawo dopuszcza stosunki płciowe z dziewięciolatką i jest git.

Val
Najwidoczniej pominęłaś mój cytat, o którym pisze Lurker. Dwie strony wstecz chyba jest pokazany. Jak nie chce Ci się szukać to podpowiem, że Hosi wyraził się jasno, że ZGADZA SIĘ NA SEKS Z 9 LATKĄ JEŻELI PRAWO DANEGO KRAJU TAK STANOWI. Czyli w Polsce się nie zgadza, ale w Jemenie jest ok :D

Wt lip 23, 2013 17:52
Moderator

Lurker napisał(a):
Z tego, co cytował bodajże akbar, stanowisko Hosiego jest każdorazowo zgodne z prawem danego kraju. Z czego wynika...

A może odnosić się do tej wypowiedzi trochę szerzej, niż tylko do jednego zdania? viewtopic.php?p=742081#p742081
Hosi napisał(a):
Moje stanowisko jest zgodne w tej sprawie z prawem kraju w którym żyję [a nie w jakimkolwiek innym - przyp. s33].Nawet jeżelibym mieszkał w państwie w którym dopuszczalne są związki z 9 letnimi dziewczynkami nie znaczy to że pozwoliłbym mojej córce wyjść w tak młodym wieku za mąż.Oczywiscie rozpatrując hipotetycznie mógłbym się zgodzić na taki zwązek,(przy założeniu że takie prawo istnieje)z tym że musiałbym posiadać samoświadomość ortodoksyjnego muzłumanina.

A więc własne zdanie Hosiego na ten temat jest takie jak stanowi polskie prawo. Nie żadne inne.

Dalej jest jednoznacznie napisane, że hipotetycznie Hosi mógłby się zgodzić na związek 9-letniej córki ale tylko pod warunkiem, że miałby inną mentalność (czyli de facto był innym człowiekiem). Zatem to znaczy, że się nie zgadza.

Jesteśmy dorośli. Po raz ostatni bardzo proszę, aby w tak znaczących kwestiach unikać nadinterpretacji oraz wykazać minimum dobrej woli przy wyciąganiu wniosków.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt lip 23, 2013 23:17

S33
Ja Cię naprawdę bardzo przepraszam, ale nie jesteś tutaj wyrocznią i tak samo nad interpretujesz jak każdy inny, więc nie narzucaj swojej woli innym userom.
To, że Hosi nie zezwoliłby swojej córce na taki seks to jego sprawa, ale to nie oznacza, że zgodnie z innym cytatem nie zgadza sie na seks innej 9 latki :D
Jasno się określił, że ZGADZA SIĘ na takowy seks. Koniec i kropka.
Jego hipoteza odnosi się tylko do swojej córki niestety. Poza tym każdy może czysto hipotetycznie uważać Ciebie za idiote i to napisać więc jak wówczas zareagujesz?
Oczywiście nie chcę Ciebie urazić, bo nie uważam Ciebie za takowa osobę, traktuj to tylko jak mocne porównanie.
Dalej zważ, że Hosi wielokrotnie bronił swojego stanowiska, że 9 latka jest gotowa na nie tylko na ślub, ale na seks i gotowa do rodzenia dzieci. Nie jest to kwestia jednego zdania kolego... Trzeba być niestety w temacie i nie wyrywać z kontekstu zdań.
Kolejna rzecz, że Hosi określił się jako umiarkowany fundamentalista, więc najwidoczniej nie ma problemu z decyzjami ortodoksyjnymi jesli takowa potrzeba wystąpi.
Coś dla was w ramach obrony seksu z dziećmi:
Cytuj:
11-letnia Jemenka: „Wolę się zabić, niż wyjść za mąż”

Nada Al-Ahdal, 11-letnia dziewczynka jemeńska, uciekła niedawno z domu rodziców, żeby uniknąć wydania jej za mąż wbrew jej woli. Opowiadając swoją historię w improwizowanym wideo nakręconym w samochodzie, powiedziała, że woli umrzeć niż wyjść za mąż w tym wieku. W wideo, które zostało zamieszczone na YouTube 8 lipca 2013 r. wygłosiła płomienny apel: „A co z niewinnością dzieciństwa? Co dzieci zrobiły złego? Dlaczego wydajecie je za mąż w ten sposób?”

Al-Ahdal, jedna z ośmiorga rodzeństwa, mieszkała wraz ze swoim wujkiem w stolicy Sanaa od czasu, gdy była małym dzieckiem. Śpiewa i brała udział w musicalu. Miesiąc temu została wysłana do rodziców na ich żądanie, tylko po to, żeby odkryć, iż zaaranżowali dla niej małżeństwo z Jemeńczykiem mającym dwadzieścia kilka lat, który pracuje w jednym z państw Zatoki.

Małżeństwa dzieci są powszechne w Jemenie i rodziny wydają za mąż wiele dziewczynek już w wieku ośmiu lat, często za podstarzałych mężczyzn. Motywy rodzin są często finansowe; Al-Ahdal opowiadała, że jej rodzice otrzymali pieniądze od przyszłego pana młodego. "Wolę umrzeć” – powiedziała na wideo. „Wolę mieszkać z wujkiem niż z tymi ludźmi. Grozili, że mnie zabiją, jeśli wrócę do wujka. Co za ludzie grożą swoim dzieciom w ten sposób?"

Al-Ahdal dodała, że jej siostra została wydana za mąż w wieku 11 lat, a jej ciotka popełniła samobójstwo przez samospalenie w wieku lat 14 po zmuszeniu jej do zamążpójścia. "Matko, rodzino, uwierzcie mi, kiedy mówię: skończyłam z wami. Zrujnowaliście moje marzenia”.

Kiedy Al-Ahdal uciekła z domu rodziców, jemeńskie ministerstwo spraw wewnętrznych powierzyło opiekę prawną nad nią jej wujkowi.

„Udało mi się rozwiązać mój problem – mówi dziewczynka - ale inne niewinne dzieci nie mogą rozwiązać swojego i mogą umrzeć, popełnić samobójstwo albo zrobić, co im przyjdzie do głowy.”

Brońcie go dalej, powodzenia...

Pozdrawiam

Śr lip 24, 2013 7:37

Soel, ja Cię bardzo proszę, czytaj uważnie. Nie napisałem, że Hosi uprawiałby seksturystykę sam, osobiście. Napisalem że nie widzi w tym nic złego, że KTOś INNY, dajmy na to o mentalności ortodoksyjnego muzułmanina, seksturystykę uprawia. Byle było halal. A że jest halal, napisałem w Uwagach do moderacji. Linka nawet dałem. Mogę tutaj powtórzyć, jeśli trzeba.

Orkiestra!

Śr lip 24, 2013 7:56
Hosi napisał(a):
Twoje drugie pytanie jak mniemam dotyczy związków w Islamie.
Przypominam tylko,że w Islamie nie ma legalnego małżęństwa bez zgody małżonki.
Oto dowód:
Cytuj:
Ceremonia zaślubin (w języku arabskim - nikah), ma miejsce w meczecie lub domu w obecności imama - czy osoby uprawionej do udzielania ślubu oraz świadków. Większość uczonych wymaga również obecności i zgody wali'ego - opiekuna kobiety (ojca, dziadka, brata, itd.), aczkolwiek uczeni szkoły hanafickiej mają inne zdanie (więcej na ten temat w komentarzach). Państwo młodzi, oboje, muszą być świadomi i zgodni co do kwestii zawarcia małżeństwa. Kobiety do zawarcia małżeństwa nie wolno zmuszać (>więcej)

Zródło:http://muzulmanki.blogspot.com/2009/06/slub-i-wesele-islam.html

Natomiast według moich kryteriów małzeństwo bez zgody małzonki nie jest w porządku.
Z tym że taka sytuacja, jak zapewne już zauważyłaś, nie dotyczy Islamu.

Hosi napisal jak teoretycznie jest w islamie. Jak jest praktycznie, to wlasnie akbar wkleil.
Poniewaz jednak nie odpowiedzial na moje proste pytanie, wiec dalej nie wiadomo, co Hosi naprawde mysli. Na razie mozna tylko wyciagnac takie wnioski, jak robia to akbar i Lurker: Hosi jest porzadnym obywatelem KAZDEGO kraju i uznaje kazde prawo za sluszne i dobre.
Tacy porzadni obywatele, jezeli przypadkiem znajda sie w kraju islamskim i ich 10-letnia corke ktos porwie na zona, albo zaproponuje im handel nie do odrzucenia na wymiane, nie protestuja, tylko mowia dziecku: pa,pa badz dobra zona i sluchaj szariatu.

Przepraszam, ale co z tego, ze uwazacie, ze problem nas jeszcze wprost nie dotyczy i jak czyjas religia cos dopuszcza, od czego wlos sie jezy na glowie, to mozemy tylko przytaknac?
Zgwalcona Norwezka zostala ulaskawniona (nie uniewinniona, jak niektore media pisza), bo Dubaj ja wypuscil tylko dlatego, ze sprawa sie zrobila glosna w mediach i internecie, a oni dbaja o PR, bo zyja z bogatych turystow.
Milczenie o niesprawiedliwosci gdziekolwiek, jezeli o niej wiemy, jest zle.

Śr lip 24, 2013 9:21
Moderator

Lurker napisał(a):
Nie napisałem, że Hosi uprawiałby seksturystykę sam, osobiście.

Nie twierdziłem, że coś takiego napisałeś.

Lurker napisał(a):
Napisalem że nie widzi w tym nic złego, że KTOś INNY, dajmy na to o mentalności ortodoksyjnego muzułmanina, seksturystykę uprawia.

Nie ma problemu, jeśli tylko można podać jakiś dowód. Czy z czegoś to logicznie wynika?

Kael napisał(a):
Przepraszam, ale co z tego, ze uwazacie, ze problem nas jeszcze wprost nie dotyczy i jak czyjas religia cos dopuszcza, od czego wlos sie jezy na glowie, to mozemy tylko przytaknac?

Nie jestem pewien, do kogo piszesz w liczbie mnogiej, ale ja generalnie jestem przeciwny wszystkiemu, co krzywdzi innych. I na świecie jest mnóstwo takich rzeczy, także w krajach islamskich. Tutaj np. omawiane jest prawo zezwalające na ślub w bardzo młodym wieku - i uważam, że to złe prawo. Pozostawia całą odpowiedzialność w rękach osób zaangażowanych (rodziców oraz ewentualnego małżonka), więc nie zabezpiecza przed możliwością doznania znacznej krzywdy.

Jako moderator (choć nie tylko) sprzeciwiam się jedynie nieudowodnionym oskarżeniom, w tym przypadku wynikającym, jak sądzę, z nadinterpretacji.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr lip 24, 2013 12:28

S33
Ja osobiście nie mam nic przeciwko obecności Hosiego, ale nie mozna przekraczać pewnych granic.

Jesli Hosi wyraża swoje oburzeni w związku z pedofilią w KK to się z nim zgadzam, jesli opisuje aborcję w USA to się z nim zgadzam, jesli opisuje bezsensowną wojnę w Afganistanie czy Iraku to się z nim zgadzam. Możliwe, że nie we wszystkich aspektach, ale w większości ww. elementy Zachodu sa złe.

Ale, jezeli mój rozmówca wchodzi na tematy seksu z 9 latkami, broni tego seksu tłumacząc dojrzałością dziewczynek w tym rejonie i warunkując to tylko prawem jak dla mnie barbarzyńskim to znaczy, że przekroczył az za bardzo granice przyzwoitości i zdrowego rozsądku.
Jesli mój rozmówca borni zapisów Koranu, że kobieta może byc bita i że się na to godzi (jak ma się nie godzić jak nikt nie dał jej szansy żyć w inych warunkach) to kolejny raz przekracza granice.

I w tym momencie oczekuję ostrej reakcji moderatora, a tej reakcji nie ma i chyba nie bedzie, bo moderator nie widzi zagrożenia w pochwalaniu pedoflii czy męskiego szowinizmu.

Soul33 napisał(a):
Pozostawia całą odpowiedzialność w rękach osób zaangażowanych (rodziców oraz ewentualnego małżonka), więc nie zabezpiecza przed możliwością doznania znacznej krzywdy.

No niestety S33 błąd. Hosi wielokrotnie zaznaczał, że takie dziecko wyraża zgodę będąc nie przymuszana, bo jego zdaniem dziecko 9 letnie już podejmuje decyzję samo! Robi to z własnej i nie przymuszonej woli! Mamy właśnie przykład wyżej jak to się w rzeczywistości odbywa...

Hosi w żaden sposób nie wypowiedział się krytycznie o praktykach islamskich: śmierć za apostazję, gwałty na kobietach traktowane jako cudzołóstwo, rozwody kobiet a rozwody mężczyzn, ślub z 8 latkami, seks z 9 latkami, poniżanie kobiet itd. itd. Nie ma z jego strony uwag krytycznych. Borni tych barbarzyńskich czynów w imię religii, która powstała w VII wieku i nie ewoluowała.

My chrześcijanie potrafimy wskazać błędy chrześcijaństwa, Hosi jako muzułmanin nie może wskazac błędów islamu... A skoro nim nie jest jak twierdzi może je krytykować a tego nie robi.
Osobiście dawno juz bym zbanował Hosiego... :twisted:

Śr lip 24, 2013 13:45

Nie potrafię podać podać dowodu. Dowód wymaga wnioskowania z prawdziwych przesłanek, ja zaś podejrzewam, że wyprowadziłem prawdziwy wniosek z przesłanki fałszywej, co dowodem nie jest, ale również jest dopuszczalne.

A dlaczego uważam ten wniosek za prawdziwy. Otóż Hosi łaskaw był napisać co następuje:
Hosi napisał(a):
Moja "zgoda" dotyczyła tylko i wyłącznie kontaktów seksualnych w legalnym małżeństwie, a nie na aprobacie prostytucji w różnych konfiguracjach.

Na co odpisałem mu, że prostytucja w krajach islamskich polega na zawieraniu legalnych małżeństw z prostytutkami, czyli że ten seks odbywa się w legalnym mażeństwie.

No i czekam na odpowiedź, ale Hosi jakoś dziwnie tematu nie podejmuje. Domyślam się więc, że trafiłem i że nasz rodzyneczek stawia prawo ponad naszą lokalną, chrześcijańską moralnością. Jeśli jednak to zdementuje, wycofam postulata moje...

Orkiestra!

Śr lip 24, 2013 14:04

Co nie zmienia postaci rzeczy, że i seks z 9 latką w legalnym małżeństwie jest dość podejrzany :o

Śr lip 24, 2013 19:59

A to już zależy przede wszystkim od tego, kto się z nią seksi. Bo jeśli jest to 11-latek?

Orkiestra!

Śr lip 24, 2013 20:28

Asienkka napisał(a):
Temat pedofilii jest trochę skomplikowany.

Tak dokładnie. Jest skomplikowany, kiedy ktoś przestaje myśleć i zaczyna "politykować".

Asienkka napisał(a):
Pedofilią (w skrócie) jest nazywany pociąg seksualny do dzieci.

Wszystko i na temat. Więc dlaczego uważasz, że muzułmanów to nie dotyczy ? Aha, rozumiem... że tradycja, tak ?

Asienkka napisał(a):
Pytanie - jeżeli w danej społeczności "normalnym" jest to, że dziewczynka 12, 13 letnia "wychodzi za mąż" - czy to za 16 latka, czy 30 latka, którego dzieci nie pociągają, ale taka tradycja jest i on się na nią godzi - jest pedofilem?

JEST PEDOFILEM ! I co to ma znaczyć: "którego dzieci nie pociągają" ? Ślub bierze facet, który ma ogromny popęd seksualny do owej kobiety, czy tak ? Tylko w tym przypadku, ową kobietą jest dziecko. Jeśli mówisz, że taka jest tradycja, to ok... rozumiem. Ale jest to tradycja pedofilska.
Od siebie dodam tylko, że zamiast używać pojęc takich jak "tradycja", wartoby było jeszcze poczytać na temat łamania praw człowieka...

Asienkka napisał(a):
Jeżeli 14-letni chłopiec i 12-letnia dziewczynka rozpoczną współżycie - to podchodzi to pod pedofilię?

Nie, jest to seks nieletnich. Pedofilem jest osoba pełnoletnia.

Asienkka napisał(a):
Dla nas jest to niepojęte, jednak w niektórych kulturach taki stan rzeczy ma się od setek lat. Nie popieram takich zwyczajów - żeby była jasność.

Tak, właśnie widać.

Hosi napisał(a):
Przypominam tylko,że w Islamie nie ma legalnego małżęństwa bez zgody małżonki

No coś niesamowitego ! Kobiety w islamie mają mniejsze prawa, aniżeli pies na zachodzie... I czy 9 letnie dziecko może się nie zgodzić ? Człowieku, w islamie rodzice oddaja swoje dzieci (dziewczynki) za długi !

Val napisał(a):
To nie tak. Hosi czy ja, widzimy więcej. Widzimy cierpienie tych dzieci, ale też wiemy, że nic nie wskóramy

Mhm, własnie widać, jak bardzo widzicie cierpienie tych dzieci, a w Twoim przypadku, od strony nr 6 tego tematu... Robisz za adwokata diabła i tyle. A teraz kiedy Akbar rozsądnie tłumaczył na czym polega problem, starasz się wybielić, i tyle... Ale to jest oczywiście moje zdanie.
"...widzimy cierpienie, tych dzieci !" Wzruszyłem się... naprawdę.

Val napisał(a):
Mamy tu osobę, która nie rozumie o co chodzi jego oponentowi i walczy ze swoim wyobrażeniem Hosiego. Tą osobą jest @akbar. Jeżeli jesteś jedyną osobą, która w taki sposób interpretuje jego słowa o pedofilii, a pozostałe niczego takiego nie dostrzegają, warto się zastanowić, czy na pewno warto się upierać
[/quote]
Lurker, Mauger, Tenkred, JedenPost... Jak widzisz, nie tylko Akbar widzi w islamie zagrozenie, a Hosi broni ideologii łamiącej prawa człowieka, wiec...
Aha, no i jeszcze ankieta, również mówi co userzy o tym myślą.

Śr lip 24, 2013 21:50
Tenkred napisał(a):
Robisz za adwokata diabła i tyle.

Poważnie?? Może widzę całą sprawę z innej perspektywy, a Ty to interpretujesz w ten sposób, że "kto nie z nami, ten przeciwko nam" :?:

Tenkred napisał(a):
A teraz kiedy Akbar rozsądnie tłumaczył na czym polega problem, starasz się wybielić, i tyle... Ale to jest oczywiście moje zdanie.

Taki giermek @Akbara z Ciebie :P.
Nie staram się kogoś wybielić, tylko zwyczajnie nie widzę tego co Akbar. Uważam, że jego ogląd sprawy wynika z jego doświadczeń życiowych i stąd ta głęboka wrażliwość na krzywdę arabskich dziewczynek i atakowanie oponentów, o ile nie podzielają świętego oburzenia względem doznawanych przez nich krzywd, autorstwa swoich mężów i rodziny.

Tenkred napisał(a):
"...widzimy cierpienie, tych dzieci !" Wzruszyłem się... naprawdę.

Nie są to moje słowa :no: . Zdenerwowałeś się i pojawiły się trudności z cytowaniem?

Tenkred napisał(a):
Lurker, Mauger, Tenkred, JedenPost... Jak widzisz, nie tylko Akbar widzi w islamie zagrozenie, a Hosi broni ideologii łamiącej prawa człowieka, wiec...
Aha, no i jeszcze ankieta, również mówi co userzy o tym myślą.

Pudło.
Ja piszę o tej konkretnej sprawie z pedofilią, a nie o całym islamie. Zdawało mi się, że od 5 strony, kiedy zabrałam głos, było to oczywiste :?
Przytoczę swoją wypowiedź na którą odpowiedziałeś:

Mamy tu osobę, która nie rozumie o co chodzi jego oponentowi i walczy ze swoim wyobrażeniem Hosiego. Tą osobą jest @akbar. Jeżeli jesteś jedyną osobą, która w taki sposób interpretuje jego słowa o pedofilii, a pozostałe niczego takiego nie dostrzegają, warto się zastanowić, czy na pewno warto się upierać

Śr lip 24, 2013 22:28
Moderator

akbar napisał(a):
I w tym momencie oczekuję ostrej reakcji moderatora, a tej reakcji nie ma i chyba nie bedzie, bo moderator nie widzi zagrożenia w pochwalaniu pedoflii

Tekst, który wkleił Hosi, mówi: "...sytuacja w siedemnastu islamskich państwach, gdzie wiek pełnoletniości jest pomiędzy piętnastym a osiemnastym rokiem życia". Nie da się tego nazwać pochwalaniem pedofilii.

Lurker napisał(a):
Nie potrafię podać dowodu. Dowód wymaga wnioskowania z prawdziwych przesłanek, ja zaś podejrzewam, że wyprowadziłem prawdziwy wniosek z przesłanki fałszywej, co dowodem nie jest, ale również jest dopuszczalne.

Najważniejsze, że teraz sprawa jest jasna. Rozumiem, że czasem w dyskusjach dokonuje się pewnej "ekstrapolacji" poglądów rozmówcy. Byłoby jednak bardzo dobrze, gdyby uniknąć nakręcania konfliktu, gdy jakiś się pojawia. A dodatkowe poważne oskarżenia (o tolerowanie seksturystyki z dziećmi) na pewno nie sprzyjają łagodzeniu konfliktów. Co innego np. pytanie.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr lip 24, 2013 23:17

Nie, proszę pana, teraz nie wyrażę już zgody na takie postawienie sprawy. Hosi wyraźnie napisał że zgadza się tylko na seks w legalnym małżeństwie i dostał wyraźną odpowiedź, że prostytutki w krajach muzułmańskich zawierają legalne małżeństwa z klientami. Czekam więc na wypowiedź Hosiego, w której jasno i bez żadnego "ale" opowie się po jednej ze stron. Albo halal - albo grzech. Jesteśmy ludźmi dorosłymi.

Co do mnie osobiście, mało mnie obchodzi, że Eryda (jakoby, ponieważ są to tylko spekulacje) otworzyła w Brazylii sieć burdeli. Nie potrafię się wczuć w nierządnicę płci dowolnej, jest to dla mnie po prostu wstrętne. I jakkolwiek jestem to w stanie tolerować, sam z podobnej usługi nigdy nie skorzystam. Wykwita zresztą wokół tego procederu handel żywym towarem, a to jest już po prostu groza.

Abstrahuję w tym momencie zupełnie od wieku prostytutki.

Orkiestra!

Śr lip 24, 2013 23:57
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona