Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 14:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 63  Następna strona
 Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentarze 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentar
lokis napisał(a):
Taki prezes skonczy w kryminale. Jak wiemy papieza nikt osadzic nie moze. (chyba, ze nastepca po wykopaniu trupa :P ).

Ale może czy nie może?

So sie 03, 2013 13:03
Zobacz profil WWW

Na ostatni post ze strony 27 odpowiadam moze, na ten tutaj nie moze, bo glupim nie jest. Tak wysokie stanowiska naleza do ludzi madrych. :D
Natomiast to co pisze Kael nie do konca jest prawda. Dzien w dzien, do Kosciola naplywaja nowe pieniadze. Jak to sie dzieje, ze buduje coraz wieksze koscioly, figury, otwiera przedsiebiorstwa, a glodnych nie ubywa jest dla mnie zagadka. :)

So sie 03, 2013 13:34
Ale skad te pieniadze naplywaja? Z powietrza? Sam sobie drukuje?

Ludzie mu daja. Takze biedni. A daja na rozne cele.
"Biednych zawsze bedziemy miec". Jak ty to sobie wyobrazasz? ze co "Kosciol" powinien zrobic? Dawac tym biednym, zeby przejedli (co i tak robi min przez jadlodajnie), czy pomoc im osiagnac jako-taka samodzielnosc?
To tez robi. Np akcje Misereor i Adveniat katolikow niemieckich finansuja projekty, ktore sa "dawaniem wedki".

Przypatrz sie dokladnie ile robi Kosciol, a ile robia panstwa, ktore posredni i bezposrednio zeruja na wyzysku Trzeciego Swiata. Moze ty tez masz koszulki i spodnie i Bangladeszu czy Chin? To ty tez zerujesz na tym, ze tam ludzie gloduja i pracuje za nedzne grosze, zebys ty mogl sobie wiecej T-shirtow tanich kupic. Nie wstyd ci, ze nic nie robisz, zeby biednych bylo mniej?

So sie 03, 2013 15:02

Pokaz mi post w ktorym napisalem - Kosciol nic nie robi. Przeciwnie, uwazam go za instytucje potrzebna i w pewien sposob wywiazujaca sie z zadan. Pamietajmy, jego glownym celem nie jest niesienie pomocy.
Nie mieszaj panstwa z posluga koscielna, a na marginesie, to wstretne panstwo polskie pozwala dzialac Kosciolom bez wnoszenia naleznych podatkow, tez zle?
Trzeci Swiat obchodzi mnie tyle co trzeci ksiezyc Jowisza. Tobie radze zaczac nauke chinskiego, latwiej prace w przyszlosci znajdziesz. :)
Twoja logika mnie "wykancza", znaczy mam nie kupowac koszulek szytych w Bangladeszu? Wtedy ich dochod wzrosnie? A ty, jak kupujesz zegarek za 1000 zeta, dajesz 2000, bo sprzedawca mizernie wyglada?
Madry Chinczyk powinien przejsc na katolicyzm, grochowki by sie najadl po dziurki w nosie. KrK dba o swoich. :)

So sie 03, 2013 15:50
No widzisz lokis, taka jest twoja filozofia: Kosciol powinien zlikwidowac glod na swiecie, a lokis sie bedzie temu przygladal, wybrzydzal i oczekiwal, ze dalej bedzie mial tanie koszulki.
Takim kosztem:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... Pozar.html

No, ale przeciez to nie twoja wina, ze najwazniejsza jest tania cena dla ciebie? I ze ci ludzie nie maja wyboru i to nie ich wina, ze nie urodzili sie w Polsce, gdzie mogliby koszulki tanio kupowac,zamiast je tanio szyc. Za to ty sobie na wygodne zycie w dobrobycie (co by o Polsce nie mowic, pracujac tak jak w Bangladeszu, raczej niewielu w Polsce w tym standarcie zyje) zasluzyles! I nic na to nie mozesz poradzic.

So sie 03, 2013 15:57

Duszami rozporzadza Bog. Skoro moja umiescil w Polaku, inna w Chinczyku, to wiedzial kto na kogo ma pracowac! :D

So sie 03, 2013 16:29
Nie ciwsz sie tak, lokis: Bog powiedzial tez: Komu wiecej dano, od tego beda wiecej wymagac :D

So sie 03, 2013 19:17

medieval_man napisał(a):
Czy prezes najwiekszego banku na świecie może dla kaprysu nakazac przeslanie miliona dolarow na konto lokisa? Tak czy nie?

Jeżeli ma w swoim banku własne prywatne konto i na nim wolne milion dolarów to oczywiście może. W innym wypadku nie może. Chyba, że okradnie klientów albo akcjonariuszy swojego banku.

Cytuj:
A jesli może czy to znaczy, że są to jego osobiste pieniądze?
Pomińmy czy musi się on z tego komuś usprawiedliwić.

Skąd przypuszczenie, że może skoro to nie jego pieniądze? Prezes banku to nie rzymski papież.

Pn sie 05, 2013 21:24
A rzymski papiez to kto? Uwazaasz, ze moze swoje fanaberie zaspokajac jak mu do glowy przyjdzie i przed nikim nie bedzie sie rozliczal?
Bedzie: przed Bogiem i przed Kosciolem.

Wt sie 06, 2013 8:09

W jaki sposób w tym drugim wypadku?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt sie 06, 2013 8:56
Bardzo prosty: jezeli sprzeniewierzy majatek Kosciola, to najprawdopodobniej w wiezieniu nie skonczy, ale na pewno dobrze sie w pamieci wiernych nie zapisze.
Zreszta papieze w przeszlosci bywali napominani i to publicznie.

Wt sie 06, 2013 8:59

Czyli papież rozporządza majątkiem KRK dowolnie, ewentualnie mając na uwadze, że jeśli będzie rozporządzał źle, ludzie będą o nim źle myśleć?

Wt sie 06, 2013 10:12
http://www.zaufaj.com/prawo-kanoniczne/49.html

Wyglada na to, ze tak, co nie oznacza, ze bedzie bezkarny. W tym zyciu najprawdopodobniej. W przyszlym moze byc znacznie gorzej.

Wt sie 06, 2013 10:18

No, na tej zasadzie to i ja zapewne będę rozliczony, czy za swoje kupiłem sobie wódki czy książkę dzieciom przykładowo. Zasada chyba ta sama, tyle że papieska odpowiedzialnosć wiadomo - większa, niemniej twierdzenie, że nie posiada tego wszystkiego czym formalnie może dowolnie rozporządzać to takie trochę akademickie rozróżnienie raczej.

Wt sie 06, 2013 10:34
Zalezy od poczucia odpowiedzialnosci. Ty tez mozesz swoj majatek rozpirzyc, bo to twoj, a potem niech rodzina sie o ciebie i siebie martwi. Mozesz? Mozesz.

Wt sie 06, 2013 10:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 63  Następna strona