Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentarze
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentar
lokis napisał(a): Taki prezes skonczy w kryminale. Jak wiemy papieza nikt osadzic nie moze. (chyba, ze nastepca po wykopaniu trupa  ). Ale może czy nie może?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So sie 03, 2013 13:03 |
|
|
|
 |
lokis
|
Na ostatni post ze strony 27 odpowiadam moze, na ten tutaj nie moze, bo glupim nie jest. Tak wysokie stanowiska naleza do ludzi madrych.  Natomiast to co pisze Kael nie do konca jest prawda. Dzien w dzien, do Kosciola naplywaja nowe pieniadze. Jak to sie dzieje, ze buduje coraz wieksze koscioly, figury, otwiera przedsiebiorstwa, a glodnych nie ubywa jest dla mnie zagadka. 
|
So sie 03, 2013 13:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale skad te pieniadze naplywaja? Z powietrza? Sam sobie drukuje?
Ludzie mu daja. Takze biedni. A daja na rozne cele. "Biednych zawsze bedziemy miec". Jak ty to sobie wyobrazasz? ze co "Kosciol" powinien zrobic? Dawac tym biednym, zeby przejedli (co i tak robi min przez jadlodajnie), czy pomoc im osiagnac jako-taka samodzielnosc? To tez robi. Np akcje Misereor i Adveniat katolikow niemieckich finansuja projekty, ktore sa "dawaniem wedki".
Przypatrz sie dokladnie ile robi Kosciol, a ile robia panstwa, ktore posredni i bezposrednio zeruja na wyzysku Trzeciego Swiata. Moze ty tez masz koszulki i spodnie i Bangladeszu czy Chin? To ty tez zerujesz na tym, ze tam ludzie gloduja i pracuje za nedzne grosze, zebys ty mogl sobie wiecej T-shirtow tanich kupic. Nie wstyd ci, ze nic nie robisz, zeby biednych bylo mniej?
|
So sie 03, 2013 15:02 |
|
|
|
 |
lokis
|
Pokaz mi post w ktorym napisalem - Kosciol nic nie robi. Przeciwnie, uwazam go za instytucje potrzebna i w pewien sposob wywiazujaca sie z zadan. Pamietajmy, jego glownym celem nie jest niesienie pomocy. Nie mieszaj panstwa z posluga koscielna, a na marginesie, to wstretne panstwo polskie pozwala dzialac Kosciolom bez wnoszenia naleznych podatkow, tez zle? Trzeci Swiat obchodzi mnie tyle co trzeci ksiezyc Jowisza. Tobie radze zaczac nauke chinskiego, latwiej prace w przyszlosci znajdziesz.  Twoja logika mnie "wykancza", znaczy mam nie kupowac koszulek szytych w Bangladeszu? Wtedy ich dochod wzrosnie? A ty, jak kupujesz zegarek za 1000 zeta, dajesz 2000, bo sprzedawca mizernie wyglada? Madry Chinczyk powinien przejsc na katolicyzm, grochowki by sie najadl po dziurki w nosie. KrK dba o swoich. 
|
So sie 03, 2013 15:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No widzisz lokis, taka jest twoja filozofia: Kosciol powinien zlikwidowac glod na swiecie, a lokis sie bedzie temu przygladal, wybrzydzal i oczekiwal, ze dalej bedzie mial tanie koszulki. Takim kosztem: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... Pozar.htmlNo, ale przeciez to nie twoja wina, ze najwazniejsza jest tania cena dla ciebie? I ze ci ludzie nie maja wyboru i to nie ich wina, ze nie urodzili sie w Polsce, gdzie mogliby koszulki tanio kupowac,zamiast je tanio szyc. Za to ty sobie na wygodne zycie w dobrobycie (co by o Polsce nie mowic, pracujac tak jak w Bangladeszu, raczej niewielu w Polsce w tym standarcie zyje) zasluzyles! I nic na to nie mozesz poradzic.
|
So sie 03, 2013 15:57 |
|
|
|
 |
lokis
|
Duszami rozporzadza Bog. Skoro moja umiescil w Polaku, inna w Chinczyku, to wiedzial kto na kogo ma pracowac! 
|
So sie 03, 2013 16:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie ciwsz sie tak, lokis: Bog powiedzial tez: Komu wiecej dano, od tego beda wiecej wymagac 
|
So sie 03, 2013 19:17 |
|
 |
Piotr1
|
medieval_man napisał(a): Czy prezes najwiekszego banku na świecie może dla kaprysu nakazac przeslanie miliona dolarow na konto lokisa? Tak czy nie? Jeżeli ma w swoim banku własne prywatne konto i na nim wolne milion dolarów to oczywiście może. W innym wypadku nie może. Chyba, że okradnie klientów albo akcjonariuszy swojego banku. Cytuj: A jesli może czy to znaczy, że są to jego osobiste pieniądze? Pomińmy czy musi się on z tego komuś usprawiedliwić. Skąd przypuszczenie, że może skoro to nie jego pieniądze? Prezes banku to nie rzymski papież.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Pn sie 05, 2013 21:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A rzymski papiez to kto? Uwazaasz, ze moze swoje fanaberie zaspokajac jak mu do glowy przyjdzie i przed nikim nie bedzie sie rozliczal? Bedzie: przed Bogiem i przed Kosciolem.
|
Wt sie 06, 2013 8:09 |
|
 |
JedenPost
|
W jaki sposób w tym drugim wypadku?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt sie 06, 2013 8:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bardzo prosty: jezeli sprzeniewierzy majatek Kosciola, to najprawdopodobniej w wiezieniu nie skonczy, ale na pewno dobrze sie w pamieci wiernych nie zapisze. Zreszta papieze w przeszlosci bywali napominani i to publicznie.
|
Wt sie 06, 2013 8:59 |
|
 |
JedenPost
|
Czyli papież rozporządza majątkiem KRK dowolnie, ewentualnie mając na uwadze, że jeśli będzie rozporządzał źle, ludzie będą o nim źle myśleć?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt sie 06, 2013 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://www.zaufaj.com/prawo-kanoniczne/49.htmlWyglada na to, ze tak, co nie oznacza, ze bedzie bezkarny. W tym zyciu najprawdopodobniej. W przyszlym moze byc znacznie gorzej.
|
Wt sie 06, 2013 10:18 |
|
 |
JedenPost
|
No, na tej zasadzie to i ja zapewne będę rozliczony, czy za swoje kupiłem sobie wódki czy książkę dzieciom przykładowo. Zasada chyba ta sama, tyle że papieska odpowiedzialnosć wiadomo - większa, niemniej twierdzenie, że nie posiada tego wszystkiego czym formalnie może dowolnie rozporządzać to takie trochę akademickie rozróżnienie raczej.
|
Wt sie 06, 2013 10:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zalezy od poczucia odpowiedzialnosci. Ty tez mozesz swoj majatek rozpirzyc, bo to twoj, a potem niech rodzina sie o ciebie i siebie martwi. Mozesz? Mozesz.
|
Wt sie 06, 2013 10:42 |
|
|
|