Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 10:29

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 ... 588  Następna strona
 Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy 
Autor Wiadomość
Post Re: Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy
Dariusz-555 napisał(a):
Alus , nie masz racji . po pierwsze - za komuny prężnie działała instytucja o nazwie "towarzystwo rozwoju rodziny" ( i nie było to żadne użyteczne hasełko ) , po drugie , porównaj ile polskich dzieci rodzi sie aktualnie w Wielkiej Brytanii a ile w Polsce . kiedyś były kolejki za płatkami mydlanymi , dzisiaj za pracą . zgadza się ?

dzisiaj prof. Kuźmiuk wyjaśni Ci że ( jak to nazywasz ) dzietność zależy jednak od polityki .

Towarzystwo rozwoju rodziny???? :o - jakaś kolejna przybudówka PZPR.
Kiedyś była praca, ale aby żyć na godziwym poziomie sama pensyjka nie wystarczała.
Ja mam 3 dzieci, aby zapewnić godziwe warunki życia - a pracowaliśmy oboje z mężem - musieliśmy obydwoje dorabiać, choćby w sezonie letnim pracą na plantacji, skupie truskawek.
Albo mąż wyjeżdżał na kontrakty do pracy za granicą.
Nie porównuj warunków życia w Polsce z Wlk Brytanią - w ciągu wieków gdy nas tłamsili zaborcy, okupanci, 2 wojny światowe, Anglicy zawiadowali 1/3 połacią terytorium Ziemi bogacąc się systematycznie.
Nie muszę słuchać prof Kuźmiuka, aby wiedzieć "kto winien" :D

PS. powiadasz "pracy nie ma" - córka z mężem i dziećmi jechała na rekolekcje wspólnoty Oaza Rodzin. Na kilka dni przed wyjazdem okazało się, że nagle rozchorowała się kucharka. Kilkoro osób szukało kucharki, ja dzwoniłam przez 3 dni. Ochotę wyraziła dopiero emerytowana kucharka. Te młodsze i nawet nie pracujące wymówek miały fuuuul aby nie jechać.
Znajdź w Polsce fachowca do remontu mieszkania, budowlańca - droga przez mękę. No cóż politolog, czy absolwent pedagogiki tego nie zrobi. A ilu w Polsce potrzeba politologów lub pedagogów, gdy corocznie maleje liczba uczniów.

So sie 24, 2013 12:22

kiepską masz wiedze skoro nic nie wiesz o towarzystwie rozwoju rodziny z poprzedniej epoki politycznej . pokaż mi lepiej funkcjonującą w historii Polski instytucje popierającą rodzine niż TRR . daremno będziesz się wysilać .
skoro nie posłuchasz Kuźmiuka to w takim razie kto jest ( wg ciebie ) wiarygodny ? podaj choć jedno nazwisko lepszego w dziedzinie wiedzy o polskiej i europejskiej gospodarce .

So sie 24, 2013 12:36

http://praca.wp.pl/title,Tak-zbiednieli ... omosc.html
Czyli wg tej logiki, od zaborów, dwóch wojen, systemu socjalistycznego, powinno być w Polsce coraz lepiej. A tu już nawet tak ocenzurowany portal jak wp.pl pisze, że lepiej nie jest, a gorzej. Pracując więcej jesteśmy biedniejsi.

So sie 24, 2013 12:37
Dariusz-555 napisał(a):
kiepską masz wiedze skoro nic nie wiesz o towarzystwie rozwoju rodziny z poprzedniej epoki politycznej . pokaż mi lepiej funkcjonującą w historii Polski instytucje popierającą rodzine niż TRR . daremno będziesz się wysilać .
skoro nie posłuchasz Kuźmiuka to w takim razie kto jest ( wg ciebie ) wiarygodny ? podaj choć jedno nazwisko lepszego w dziedzinie wiedzy o polskiej i europejskiej gospodarce .

A kto w PRL wiedział o jakim komunistycznym stworzonym przez PZPR kolejnym satelicie :o
Skąd Ty w ogóle masz o tym wiedzę?
Czytam w google o TRR - trzon stanowili seksuolodzy Kozakiewicz, Wisłocka, Starowicz....chyba bardziej to towarzystwo wspierało aborcję i wolną miłość, niż rodzinę jako taką.
Zwłaszcza patrząc na zadania - zmniejszenie liczby ciąż niechcianych - a w PRLu najskuteczniejszą metodą zmniejszenia ciąż była promowana aborcja.

magda68 napisał(a):
http://praca.wp.pl/title,Tak-zbiednieli ... omosc.html
Czyli wg tej logiki, od zaborów, dwóch wojen, systemu socjalistycznego, powinno być w Polsce coraz lepiej. A tu już nawet tak ocenzurowany portal jak wp.pl pisze, że lepiej nie jest, a gorzej. Pracując więcej jesteśmy biedniejsi.

Według mojej logiki nasza niefortunna tragiczna historia skutkuje wieloletnimi zapóźnieniami ekonomicznymi w stosunku do krajów wolnych.
Jesteśmy biedni i będziemy biednieć w dobie globalizacji gdy bogaci tego świata preparować będą kolejne kryzysy, na których 3 -4 krotnie powiększać będą swój stan posiadania.

So sie 24, 2013 12:47

a skąd ta wiedza że TRR wspierało aborcje , wolną miłość , lub rodzine "jako taką" ? ktoś z mojej rodziny był zaangażowany w TRR , ponadto w kioskach były czasopisma tej organizacji . kto chciał , czytał .
daremne moje czekanie odnośnie zapodania lepszej organizacji niż TRR lub fachowości Kuźmiuka .

za komuny , kto miał wiedze , fachowość i wykształcenie - nie musiał dorabiać przy straganie z truskawkami .

So sie 24, 2013 13:21

To fakt, że praca była i ludzie po studiach mieli możliwości znalezienia lepszej. Ale nie wszyscy Darek. Podobno absolewnci KULu nie mogli liczyć na pracę w swym zawodzie. Tak słyszałam. Wiadomo KUL, katolicka uczelnia, niemile widziana przez władze PRL. Tam np utworzyła się katedra filozofii, z antropologią chrześcijańską (wizja czowieka wg Ewangelii, więc antymarksistowska), pewnie nawet w RM słyszałeś o śp. o. prof Krąpcu.

So sie 24, 2013 13:32
Dariusz-555 napisał(a):
a skąd ta wiedza że TRR wspierało aborcje , wolną miłość , lub rodzine "jako taką" ? ktoś z mojej rodziny był zaangażowany w TRR , ponadto w kioskach były czasopisma tej organizacji . kto chciał , czytał .
daremne moje czekanie odnośnie zapodania lepszej organizacji niż TRR lub fachowości Kuźmiuka .

za komuny , kto miał wiedze , fachowość i wykształcenie - nie musiał dorabiać przy straganie z truskawkami .

Masz totalnie wypaczony obraz PRL,
Fakt, ze ktoś z Twojej rodziny był członkiem satelity PZPR - bo żadna, której nie nadzorował PZPR nie miała prawa działać - niczego nie zmienia w kwestii stosunku tej organizacji do rodziny, do planowania rodziny.
Tamten system za jedyną słuszną i bezpieczną formę antykoncepcji uznawał aborcję.
Gdy kobieta w PRL szła do ginekologa, to 3/4 z nich po stwierdzeniu trzeciej ciąży z automatu umawiało termin aborcji.

magda68 napisał(a):
To fakt, że praca była i ludzie po studiach mieli możliwości znalezienia lepszej. Ale nie wszyscy Darek. Podobno absolewnci KULu nie mogli liczyć na pracę w swym zawodzie. Tak słyszałam. Wiadomo KUL, katolicka uczelnia, niemile widziana przez władze PRL. Tam np utworzyła się katedra filozofii, z antropologią chrześcijańską (wizja czowieka wg Ewangelii, więc antymarksistowska), pewnie nawet w RM słyszałeś o śp. o. prof Krąpcu.

Oczywiście absolwenci KUL w PRL stanowili II albo III kategorię pracowników i mało z nich pracowało w swoim zawodzie.

So sie 24, 2013 13:37

była praca , były polskie kopalnie , huty , stocznie , polskie złoża miedzi .
dzisiaj w Polsce nie produkuje się nawet dętki do roweru . totalnie przetrącono kręgosłup gospodarki czyli przemysł . handlowaniem pietruszką nie powiększymy dochodu narodowego . wybudowanie kilometra autostrady jest pięciokrotnie droższe niż w Niemczech , Chorwacji czy Szwajcarii . . .

Alus , "totalnie wypaczony obraz" - dyskutowałbym odnośnie zasadności tego stwierdzenia .

satelity PZPR to FJN , Ludowcy ( zapomniałem chwilowo nazwy ) , ZSMP , ale nie TRR . znowu licha wiedza .

So sie 24, 2013 13:47

W moim mieście kilka lat temu zamknięto dobrze prosperującą cukrownię. Zdemontowano nowoczesną linię produkcyjną i wywieziono ją gdzieś w świat. To jest to o czym pisze też Alus, akumuluja bogactw w rękach mniejszości, która traktuje rynki światowe jak wielką szachownicę, oczywiście przy przyzwoleniu - za odpowiednie profity - polytyków.

So sie 24, 2013 14:00

ok 150 lat temu wybudowano w Toruniu i Grudziądzu duże zakłady mięsne . trwały podczas wszystkich rozbiorów ( !!! ) , wojen ( !!! ) i systemów politycznych . w ww miastach po tych zakładach zostały zgliszcza . aktualnie w RM mówi się o Polskich Kolejach Linowych , jedyna polska firma przynosząca dochody - już idzie za kilka euro-srebrników na wyprzedaż w zagraniczne ręce .

So sie 24, 2013 14:18

Arku potwierdzam swoją obecność. :!: :!: :!:

So sie 24, 2013 20:02
Witaj,
jako animator naszej grupy różańcowej zwracam się do was z prośbą o potwierdzanie Twej deklaracji codziennej modlitwy na Różańcu. Jest to konieczne, comiesięczne sprawdzenie obecności, aby zachować ład i porządek w grupie.
Proszę o odpowiedź do dnia 24 września do godz. 22.00.
Swą obecność potwierdzasz:
1. Odpowiadając na PW do mnie (prywatna wiadomość).
2. Umieszczając post w naszym wątku.
3. Wysyłając maila na: arekgryn@gmail.com (ze swym nickiem!)
4. Wysyłając wiadomość GG na : 7075949 (ze swym nickiem!)
Pozdrawiam i dzięki za zrozumienie.

Ostatnio edytowano So sie 24, 2013 21:19 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So sie 24, 2013 21:16
Zgłaszajmy również nasze propozycje intencji na wrzesień.

So sie 24, 2013 21:17

Spóźniony ale jestem ;)

Moje intencje

Za wszystkie dzieciaki, które rozpoczynają nowy rok szkolny i za nauczycieli aby ich wspólna praca dała dobre owoce

...i druga intencja za naszych żołnierzy służących na misjach, aby cali i zdrowi wszyscy wrócili do domu.

So sie 24, 2013 23:01

POTWIERDZAM
a intencja
o moc Bożą i pomoc Matki Najswiętszej aby związki sakramentalne były silne pokusom i zasadzkom złego ducha
o ich nierozelwalnosc o miłosc i wzajemny szacunek w rodzinach

N sie 25, 2013 9:23
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 ... 588  Następna strona