| 

| Autor | Wiadomość |  
			| Andy72 
   |   Re: Trudniejsza zagadkaKozioł napisał(a): Za każdym razem prawdopodobieństwo, że w bramce będzie główna nagroda jest taka sama dla wszystkich bramek wśród których wybieramy.
Przypomina mi się liczenie prawdopodobieństwa w zakładzie Pascala. Wychodziło na to że prawdopodobieństwo istnienia życia po smierci wynosiło 50%, bo były dwie szanse: albo jest albo nie ma   Kozioł napisał(a): juz w komfortowej sytuacji. Gdy odsłania sie bramke z symboliczną wygrana, to sugeruje mu się, że może wybrał zoonka. Stawia się go ponownie przed wyborem i sugeruje, że może jednak źle wybrał, 
Ale chodzi o to że nigdy  nie odkrywa się tej z wygraną! Nie jest tak że losuje się bramkę do odkrycia, ale że odkrywa się jedną, konkretną bramkę: nie tą wybraną, nie tą z nagrodą!_________________
 Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

|  
			| Pn sty 06, 2014 15:25 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Trudniejsza zagadka@Kozioł
 Odwrotnie. Prowadzący odsłaniając jedną z bramek, przekazuje graczowi informacje, że jego wybór jest błędny. To nie jest manipulacja graczem, tylko podpowiedź.

|  
			| Pn sty 06, 2014 15:27 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Trudniejsza zagadkaNie. Odsłaniają inną bramkę, nie jego. GDyby tak było to pozostając przy swoiim miałby 0% szansy a nie 1/3 _________________
 Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

|  
			| Pn sty 06, 2014 15:29 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Trudniejsza zagadkaNo właśnie o to mi chodzi. Wystarczy rozpisać sobie wszystkie warianty możliwych decyzji, wtedy faktycznie wychodzi, że gdyby pozostać przy swoim, to w rachunku prawdopodobieństwa wyjdzie się na tym gorzej. Dobra zagadka Andy72   . Pokazuje pięknie, jakie problemy ma nasz umysł z przestawianiem się z myślenia intuicyjnego na racjonalny.

Ostatnio edytowano Pn sty 06, 2014 15:36 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz 

|  
			| Pn sty 06, 2014 15:34 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Trudniejsza zagadkaI to znacznie gorzej: 1/3, mniej niż połowę, więc się raczej nie wygra, a w przeciwnym razie 2/3, więcej niż połowę, 2 razy więcej. _________________

|  
			| Pn sty 06, 2014 15:35 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Trudniejsza zagadkaMoja podpowiedż: moja bramka to 1/3, ta druga reprezentuje dwie bramki: siebie i tą odkrytą. _________________

|  
			| Pn sty 06, 2014 15:36 | 

|  
		|  |  
			| Jajko 
   |   Re: Trudniejsza zagadkaVal, chcesz powiedzieć, że wybranie innej bramki na drugim etapie zwiększa prawdopodobieństwo wygranej?? _________________
 Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam...
 no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek

|  
			| Pn sty 06, 2014 15:38 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Trudniejsza zagadkaTo już popsuję do końca zagadkę i wytłumaczę:Weżmy przykład że nie ma odsłaniania. Po prostu wybieram jedną z trzech bramek. A prowadzący pyta: nadal twierdzisz że jest w tej bramce czy też że w dwóch pozostałych? Oczywiście w dwóch pozostalych.

|  
			| Pn sty 06, 2014 15:42 | 

|  
		|  |  

|   Re: Trudniejsza zagadkaTylko że po odsłonięciu pustej bramki 3 nie wchodzi ona już do wyboru. Jest nowe zdarzenie:  bramka 1, czy bramka 2. Prawdopodobieństwo dotyczy danego wydarzenia, nie jest wartością dodaną przechodząca w spadku.  Zainteresuj się np. prawdopodobieństwem warunkowym. Wybór prawidłowej bramki pod warunkiem, że jedna z niewybranych jest pusta wynosi ... 50%   Nie wiem na jakim poziomie edukacji uczą tego teraz, ja uczyłem sie w 8 podstawówki, czyli dzisiejsza 2 gimnazjum.

|  
			| Pn sty 06, 2014 16:23 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Trudniejsza zagadkaKozioł napisał(a):  Wybór prawidłowej bramki pod warunkiem, że jedna z niewybranych jest pusta wynosi ... 50%  Są dwie bramki, ale w jednej jest 2 razy większe prawdopodobieństwo niż w drugiej._________________

|  
			| Pn sty 06, 2014 16:25 | 

|  
		|  |  

|   Re: Trudniejsza zagadkaTyle, ze rownie dobrze mozna polaczyc moja wybrana bramke z ta wirtualnie odslonieta. I wtedy ja mam wieksza szanse.To jest bledne myslenie.

|  
			| Pn sty 06, 2014 16:29 | 

|  
		|  |  

|   Re: Trudniejsza zagadkaAndy72 napisał(a): Kozioł napisał(a):  Wybór prawidłowej bramki pod warunkiem, że jedna z niewybranych jest pusta wynosi ... 50%  Są dwie bramki, ale w jednej jest 2 razy większe prawdopodobieństwo niż w drugiej.Możesz to zdanie powtarzać w nieskończoność ale nie stanie sie prawdziwe. Proponuje doświadczenie. Poproś kogoś do tej zabawy. Wykorzystajcie np. 3 kubki i monetę. Sprawdź swoją teorię eksperymentalnie przy jak największej ilości prób.

|  
			| Pn sty 06, 2014 16:31 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Trudniejsza zagadkaNie, ta odsłonięta bramka jest jedną z tych, które NIE wybrałeśByły nawet pisane programy komputerowe i potwierdzały to, przy np. 10 tysiącach prób

|  
			| Pn sty 06, 2014 16:31 | 

|  
		|  |  
			| Jajko 
   |   Re: Trudniejsza zagadkaAle co potwierdziły, bo sie pogubiłem? _________________
 Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam...
 no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek

|  
			| Pn sty 06, 2014 16:32 | 

|  
		|  |  

|   Re: Trudniejsza zagadkaAndy72 napisał(a): Przypomina mi się liczenie prawdopodobieństwa w zakładzie Pascala. Wychodziło na to że prawdopodobieństwo istnienia życia po smierci wynosiło 50%, bo były dwie szanse: albo jest albo nie ma  Mnie też się coś przypomina, konkretnie pewien żarcik: jakie jest prawdopodobieństwo trafienia szóstki w totolotka? 50%, bo albo trafisz, albo nie.

|  
			| Pn sty 06, 2014 16:33 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach