Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 15:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
 Piekło nie ma fundamentu w PŚ (wydz.) 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Piekło nie ma fundamentu w PŚ (wydz.)
Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem dopiero teraz ten wątek.
Faktycznie.
Tak naprawde w Biblii nie ma słowa "piekło".

Dla mnie jednak jest obojętne, czy na bramie do tego miejsca widnieje napis:
- piekło
- gehenna
- otchłań

Jak więc @Whispernight wyjaśni mi przypowieść Jezusa:
Umarł żebrak, i aniołowie zanieśli go na łono Abrahama. Umarł także bogacz i został pogrzebany. Gdy w Otchłani, pogrążony w mękach, podniósł oczy, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie. I zawołał: "Ojcze Abrahamie, ulituj się nade mną i poślij Łazarza; niech koniec swego palca umoczy w wodzie i ochłodzi mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu". Lecz Abraham odrzekł: "Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz przeciwnie, niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz. A prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać".

Fakt, że przypowieść wspomina o Otchłani, ale z płomieniami, z cierpieniem i z niemożnością wydostania się. Dla mnie to piekło.
Ale jak chcecie mogę nazywac to inaczej (gehenna, czy otchłań).
Tak więc pojęcie (nie słowo) piekła ma swój fundament w Biblii.

Pn sty 13, 2014 14:47
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem dopiero teraz ten wątek.
Faktycznie.
Tak naprawde w Biblii nie ma słowa "piekło".

Dla mnie jednak jest obojętne, czy na bramie do tego miejsca widnieje napis:
- piekło
- gehenna
- otchłań

Jak więc @Whispernight wyjaśni mi przypowieść Jezusa:
Umarł żebrak, i aniołowie zanieśli go na łono Abrahama. Umarł także bogacz i został pogrzebany. Gdy w Otchłani, pogrążony w mękach, podniósł oczy, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie. I zawołał: "Ojcze Abrahamie, ulituj się nade mną i poślij Łazarza; niech koniec swego palca umoczy w wodzie i ochłodzi mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu". Lecz Abraham odrzekł: "Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz przeciwnie, niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz. A prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać".

Fakt, że przypowieść wspomina o Otchłani, ale z płomieniami, z cierpieniem i z niemożnością wydostania się. Dla mnie to piekło.
Ale jak chcecie mogę nazywac to inaczej (gehenna, czy otchłań).
Tak więc pojęcie (nie słowo) piekła ma swój fundament w Biblii.

Dokładnie tak jak piszesz :-) Zgadzam się z tą wypowiedzią w 100 proc

Pn sty 13, 2014 14:49

Tak? A św. Jana Boscko po piekle anioł oprowadzał, no to jak "A prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać".
To anioły mogą przechodzić czy nie?

Pn sty 13, 2014 15:00
Moga przelatywać - mają skrzydła.
Kombinuj dalej...

Pn sty 13, 2014 15:08

anioły to anioły. Ludzie to ludzie i chyba jakaś różnica między jednym a drugim jest? :-)

Pn sty 13, 2014 15:11

sharp7 napisał(a):
Moga przelatywać - mają skrzydła.
Kombinuj dalej...

No racja. Ale durny jestem.

olijula napisał(a):
anioły to anioły. Ludzie to ludzie i chyba jakaś różnica między jednym a drugim jest? :-)

A nikt znaczy nikt.

A poza tym, to powyższą przypowieść warto by przypomnieć na któryms zjeździe episkopatu, nie uważacie?

Pn sty 13, 2014 15:14

Co masz na myśli?

Pn sty 13, 2014 15:16

Chodzi Tobie o naszych głodujących biskupów, czy o słowo nikt? "tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać".

Pn sty 13, 2014 15:30

słowo nikt zrozumiałam :-) Chodziło mi o ostatnią część postu ;-)

Pn sty 13, 2014 15:34
Moderator

a nie robicie przypadkiem off-topu?

Pn sty 13, 2014 15:35
Zobacz profil WWW
Cytuj:
No racja. Ale durny jestem.

Potwierdzam
Cytuj:
a nie robicie przypadkiem off-topu?

To nie ja tu jestem szeryfem

Pn sty 13, 2014 15:36

a no może i robimy - sory ;-)

Pn sty 13, 2014 15:37

sharp7 napisał(a):
Potwierdzam

Tylko, że to nie ja wierzę w postacie ze skrzydłami... :)

Pn sty 13, 2014 15:38

Kozioł napisał(a):
Nie straszył ale wartościował. Daleko Jezusowi do straszenia wszystkim ogniem piekielnym jezeli nie będą co niedziela chodzić do kościoła i płacić podatku ...

Daj spokój z chwytami retorycznymi. Ja też mogę groźby piekła za niechodzenie do kościoła nazwać "wartościowaniem" i uznać, że problem z głowy.

Cytuj:
Wracając do wizji piekła jako miejsca zemsty Boga, gdzie ludzie sa wiecznie zywcem przypiekani ogniem i gotowani w smole pod bacznym okiem Szatana, Belzebuba i innych diabłów przybytkiem tym dowodzących, to znajdujecie jakies jej uzasadnienie?

Plastyczność i sugestywność.

Cytuj:
No bo faktycznie, zarzut o dualizm zaczyna tu być dość zasadny.

Sam powiedziałeś, że Jezus rozgraniczył dobro od zła - i to za pomocą dość sugestywnych obrazów (choć może nie aż tak sugestywnych, jak powyższy). To już jest przecież jakiś dualizm. Jezus sam powiedział: "kto uwierzy, będzie zbawiony, a kto nie uwierzy, będzie potępiony". Czy to nie jest dualizm? Uwierzysz albo nie uwierzysz..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sty 13, 2014 16:13

Koźle
Nie jestem złośliwy, ale Ty naprawdę nie rozumiesz co ja napisałem. A staram się używać pojęć precyzyjnych. A zatem aby wyjaśnić moje własne słowa: Zastanawia czemu tylko jedna mała grupka Świadków Jehowy tłumaczy to inaczej, a cała reszta teologów katolickich, prawosławnych, protestanckich tak jak powszechnie się to rozumie?
Metodyści to chyba też jedni z protestantów, tak? Wyraźnie zatem piszę nie tylko o katolikach i ich teologach. Czemu zatem Ty odpisujesz mi że [i]To nie jest tak, że w KK sa eksperci, a reszta to motłoch.
Przecież ja nic takiego nie napisałem, napisałem coś wręcz przeciwnego :/ Ja już nie wiem jak mam pisać, żeby to było zrozumiałe. Czy już rozumiesz moją myśl?

"Starcie" między całym chrześcijaństwem, a jedną grupką ŚJ, to jest zupelnie coś innego niż "starcie" między myślą chrześijańską katolicką, a innych denominacji, więc przykład jest mało precyzyjny. Ale mniejsza o to, to jest już nie na temat. Wcześniej tak zrozumiałem myśl Whispernight, ale skoro on sam odżegnuje się od tej nauki ŚJ, to nie ma o czym mówić. Tu już chodzi tylko o zrozumienie prostych zdań i ich sensu.

Natomiast co do dogmatów, to część teologów itp nie ktolickich nie uzje części naszych dogmatów, bo przecież nie wszystkie odrzuccacie, a jak to nazywacie to już inna sprawa. Wszyscy chyba wierzymy w Trójcę Świętą? Nie wiem zatem po co bronisz nauki Świadków Jehowy, skoro chyba i Metodyści się z nimi mocno rozmijacie. Nie wiele rozumiem z Twojego dociekania. Nie dość że piszesz coś czego ja nie napisałem, to jeszcze bronisz czegoś w co sam nie wierzysz... Czy to jakaś alergia na mnie, bo ja do Ciebie niechęci nie czuje, a Ty zdajesz się jakoś na siłe mi coś próbowac udowadniać.

Cytuj:
Ja się z tą definicją dogmatu nie zgadzam.

Nie musisz, ale to nie rozsądne. Tak my to rozumiemy i tak ten termin jest w praktyce odczytywany.

Pn sty 13, 2014 17:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona