Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 0:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 792 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 53  Następna strona
 Media o Kościele - wątek zbiorczy 
Autor Wiadomość
Post Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
Przeceniasz rolę mediów.

Pt lut 07, 2014 11:02

Do tego jeszcze dochodzi wzrost świadomości społecznej i powolne odchodzenie od postrzegania kapłanów jako bogów przez tzw. wiernych.

Pt lut 07, 2014 11:05

Alus napisał(a):
Różne media podają różne kwoty - od 2 milionów do 5,5 miliona.
Nie istotna kwota, istotne w jaki sposób duchowny zgromadził tak ogromny majątek.

lokis napisał(a):
jesli chodzi o 5 baniek. To duzo. Moze przekrety robil? Przeciez stan swoj zdradzil i do tego lobuz, dziecko w nosie mial karierowicz.

Ks. Waldemar Irek miał tylko ponad 55 lat. Dużą cześć swego życia przeznaczył na naukę. Studiował kolejno na kilku uczelniach. Był opłacany z dochodów kościoła. A latka leciały. Pochodził z rodziny niezbyt zamożnej.
Skąd zatem tak ogromny majątek jak na warunki polskie.
Zastanawiam się czy nie odpalił też pokaźnej sumy pieniędzy swojej kochance za dziecko aby utrzymać to w tajemnicy bo chciał zostać biskupem. Kochanka oficjalnie i publicznie zażądała "kasę" dopiero po jego śmierci. Podobno od dłuższego czasu przebywa w Niemczech.

So lut 08, 2014 3:40

[...] ciach by m_m
Czy proboszcz z Obrzycka spoliczkował chłopca, kiedy podczas komunii św. opłatek spadł na posadzkę? Tak twierdzi część świadków. Kapłan musi tłumaczyć się przełożonym.

Po tym, jak sprawa nabrała rozgłosu na portalach społecznościowych i w lokalnych mediach, w Obrzycku i pobliskim Piotrowie zrobiło się spore poruszenie. Wierni chętnie rozmawiają z dziennikarzami. - Proboszcz sprawia wrażenie, że dzieci w kościele mu tylko przeszkadzają. Ciągnie je za uszy, poszturchuje. To zdarzenie przelało czarę goryczy. Trzeba zaprotestować - mówi jedna z mieszkanek Obrzycka. A drugi z parafian dodaje: - Jak tylko mam okazję, jeżdżę na mszę św. do Szamotuł, bo obyczaje naszego proboszcza są nie do zniesienia. Czemu winne są dzieci?

Proboszcza z Obrzycka znają także lokalni dziennikarze. - Rzeczywiście, to nie pierwsze, kontrowersyjne zachowanie tego kapłana. Wystarczy, że na mszy św. jakieś dziecko zapłacze, a on już przerywa nabożeństwo. Wielu rodziców czuje z tego powodu ogromny dyskomfort - mówi Jakub Monterial, dziennikarz "Gazety Szamotulskiej".

Spora grupa parafian z Piotrowa i Obrzycka nie kryje oburzenia. Skrzykują się na Facebooku, w najbliższą niedzielę przed mszą św. o godz. 11.45 planują akcję "Dzieci należą do Kościoła". Zachęcają, by w tę niedzielę pojawiło się na mszy św. jak najwięcej dzieci. Szykują także pismo z oficjalny protestem, które chcą przesłać do poznańskiej kurii. - Mamy nadzieję, że rodzice tego dziecka nie zostaną sami. W piątek to było ich dziecko, a jutro może być nasze. Koniec przyzwolenia na poczynania naszego proboszcza, czas na zmiany - przekonują.

W obronę duszpasterza angażują się członkowie parafialnych organizacji z Obrzycka. - Protestuje mała grupa tych samych krzykaczy, którzy nawet nie są zaangażowani w życie parafii i nie wiedzą, co się tutaj dzieje. Ale do tego jesteśmy już przyzwyczajeni - przekonuje jeden ze zwolenników proboszcza.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt

Ciekawe czy parafianie doprowadzą do zmian czy też zaleje ich partyjny, tfu, parafialny beton?

Śr lut 12, 2014 8:11

Jajko napisał(a):
[...] ciach by m_m
Czy proboszcz z Obrzycka spoliczkował chłopca, kiedy podczas komunii św. opłatek spadł na posadzkę? Tak twierdzi część świadków. Kapłan musi tłumaczyć się przełożonym.

Po tym, jak sprawa nabrała rozgłosu na portalach społecznościowych i w lokalnych mediach, w Obrzycku i pobliskim Piotrowie zrobiło się spore poruszenie. Wierni chętnie rozmawiają z dziennikarzami. - Proboszcz sprawia wrażenie, że dzieci w kościele mu tylko przeszkadzają. Ciągnie je za uszy, poszturchuje. To zdarzenie przelało czarę goryczy. Trzeba zaprotestować - mówi jedna z mieszkanek Obrzycka. A drugi z parafian dodaje: - Jak tylko mam okazję, jeżdżę na mszę św. do Szamotuł, bo obyczaje naszego proboszcza są nie do zniesienia. Czemu winne są dzieci?

Proboszcza z Obrzycka znają także lokalni dziennikarze. - Rzeczywiście, to nie pierwsze, kontrowersyjne zachowanie tego kapłana. Wystarczy, że na mszy św. jakieś dziecko zapłacze, a on już przerywa nabożeństwo. Wielu rodziców czuje z tego powodu ogromny dyskomfort - mówi Jakub Monterial, dziennikarz "Gazety Szamotulskiej".

Spora grupa parafian z Piotrowa i Obrzycka nie kryje oburzenia. Skrzykują się na Facebooku, w najbliższą niedzielę przed mszą św. o godz. 11.45 planują akcję "Dzieci należą do Kościoła". Zachęcają, by w tę niedzielę pojawiło się na mszy św. jak najwięcej dzieci. Szykują także pismo z oficjalny protestem, które chcą przesłać do poznańskiej kurii. - Mamy nadzieję, że rodzice tego dziecka nie zostaną sami. W piątek to było ich dziecko, a jutro może być nasze. Koniec przyzwolenia na poczynania naszego proboszcza, czas na zmiany - przekonują.

W obronę duszpasterza angażują się członkowie parafialnych organizacji z Obrzycka. - Protestuje mała grupa tych samych krzykaczy, którzy nawet nie są zaangażowani w życie parafii i nie wiedzą, co się tutaj dzieje. Ale do tego jesteśmy już przyzwyczajeni - przekonuje jeden ze zwolenników proboszcza.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt

Ciekawe czy parafianie doprowadzą do zmian czy też zaleje ich partyjny, tfu, parafialny beton?

Niemalże codziennie media donoszą o ekscesach duchownych.
Mój braciszek zaprzestał służyć do mszy św. jak go proboszcz wytargał za uszy bo zamiast wina nalał mu do kielich wody, pomylił się. Do tej pory ma uraz do księży.

Śr lut 12, 2014 12:46

O, możliwe że ja też wszystko co czynię na tle urazu z II klasy szkoły podstawowej, kiedy to przygotowujący mnie do I Komunii ksiądz uderzył mnie dziennikiem w głowę. W sumie jak o tym teraz myślę, to niezła patologia - owszem, to były czasy, gdy nauczyciele jeszcze bez skrepowania lali linijką po łapach, ale nikt oprócz kapłana nie wpadł na pomysł, by bić dzieci po głowie... i to z taką siłą, że pierwszy (i ostatni jak dotąd) raz dzwoniło mi w uszach.

Swoja drogą - mam piękne zdjęcie pokomunijne z tym psycholem. Ot, pamiątka.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr lut 12, 2014 12:59

O, ty też? W praktyce rzeczywiście ciężko znaleźć ateistę, który nie miałby jakichś traumatycznych wspomnień z lekcji religii, choć niekoniecznie aż takich. Aczkolwiek zawsze mnie dziwiło, że ateiści tak chętnie podkreślają, iż stali się ateistami "już w szkole" - jakby to miało ich ateizm nobilitować. A jeżeli ktoś został ateistą już w przedszkolu, bo raz mu siostra zakonna dała po łapach za zabranie innemu dziecku zabawki, to to go jeszcze bardziej nobilituje, jest z tego jeszcze bardziej dumny?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lut 12, 2014 13:03

Johnny99 napisał(a):
O, ty też? W praktyce rzeczywiście ciężko znaleźć ateistę, który nie miałby jakichś traumatycznych wspomnień z lekcji religii, choć niekoniecznie aż takich.

Znaczy dla mnie to żadna trauma, wtedy tego za specjalnie nie przeżyłem - ot, walnął, wszyscy się pośmiali, mnie oszołomiło, przeszło, potem w zasadzie zapomniałem. Teraz dopiero jak o tym myślę, widzę na ile to było chore.

Jeśli chodzi o prawdziwe traumy lekcjach na religii to raczej nasza katechetka tak w 7-8 klasie coś o tym by mogła powiedzieć...

Śr lut 12, 2014 13:11

Johnny99 napisał(a):
O, ty też? W praktyce rzeczywiście ciężko znaleźć ateistę, który nie miałby jakichś traumatycznych wspomnień z lekcji religii, choć niekoniecznie aż takich. Aczkolwiek zawsze mnie dziwiło, że ateiści tak chętnie podkreślają, iż stali się ateistami "już w szkole" - jakby to miało ich ateizm nobilitować. A jeżeli ktoś został ateistą już w przedszkolu, bo raz mu siostra zakonna dała po łapach za zabranie innemu dziecku zabawki, to to go jeszcze bardziej nobilituje, jest z tego jeszcze bardziej dumny?

Jestem tym przypadkiem. Zero traumy. Zero negatywnych doświadczeń. Brak łaski :)

Śr lut 12, 2014 13:29
Cytuj:
brak łaski

Poprawnie - łaska odrzucona. Bóg nikogo nie pomija w obdarzaniu łaską.

Śr lut 12, 2014 13:33

Jajko napisał(a):
Jestem tym przypadkiem. Zero traumy. Zero negatywnych doświadczeń. Brak łaski :)

Ja również. Religii skończyłem trzy klasy, ale najgorsze, co mnie tam czasem spotkało, to nuda, bynajmniej nie większa, niż na innych lekcjach. A ksiądz był całkiem fajny. Klerofobii się nie nabawiłem. A z ateizmem jest tak jak z nudyzmem - taki się już urodziłem :-)

Cz lut 13, 2014 6:52

ogon__ napisał(a):
A z ateizmem jest tak jak z nudyzmem - taki się już urodziłem :-)

Ateizm, rozumiany najszerzej jako brak wiary w bóstwa jest wrodzony :)

Cz lut 13, 2014 8:15
Jajko napisał(a):
ogon__ napisał(a):

Mylisz się okrutnie - miłość nie jest nabyta.

Cz lut 13, 2014 9:00

Co ma jedno do drugiego?

Jajko napisał(a):
ogon__ napisał(a):

A w wypadku np. paprotki - nawet permanentny!

Cz lut 13, 2014 10:18

Alus: ateizm to miłość??? Jakaś nowa definicja?

Cz lut 13, 2014 11:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 792 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 53  Następna strona