Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 14:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 53  Następna strona
 I co z Niepokalanym poczęciem? 
Autor Wiadomość

Post Re: I co z Niepokalanym poczęciem?
RafaelSanti napisał(a):
Zawsze byłem przekonany że dogmat o Niepokalanym poczęciu i wniebowięciu to prawda. Ale przyszedł dzień, kiedy okazało się, że to jest nie do końca prawda (dla mnie). ,,Złe drzewo dobrych owoców wydawać nie będzie ( rodzice ani dziadkowie Maryi nie byli niepokalani, toteż Maryja nie może być niepokalana)'', ,,Szatan jest ojcem kłamstwa i nie można go w żaden sposób zmusić do mówienia prawdy - wszystko co mówi to kłamstwo(czyli to co mówi Maryi niepokalanej to kłamstwo?!)''. Wytłumaczy mi ktoś jasno ten temat, ale na podstawie pisma świętego?

Nigdzie w Pismie Swietym nie ma slowa``niepokalana`` skad ono wzielo sie w kosciele nie wiadomo, wiadomo tylko ze Maria (bo takie jest Biblijne imie ) byla dziewica to potwierdza Pismo Swiete.

Śr lut 12, 2014 9:39
amadeus35 napisał(a):
Nigdzie w Pismie Swietym nie ma slowa``niepokalana``

"Nigdzie w Piśmie Świętym" nie ma wielu słów. Nie oznacza to, że one błędnie opisują świat lub wiarę, przez co nie można ich używać.

Śr lut 12, 2014 9:44

Yarpen_Zirgin napisał(a):
majanovak napisał(a):
Maju, jesteś typowym przykładem osób, które opisał św. Piotr w swojej przestrodze. Nieutwierdzona w wierze i niedouczona opacznie tłumaczysz Pisma na swoją zgubę. :(

Ale skad ty o tym wiesz?

Bo widzę jakie bzdury wypisujesz na temat tego, co według Ciebie zapisano w Biblii, mimo iż we fragmentach, na które się powołujesz, są zupełnie inne nauki.

maja ci wytlumaczyla i napisala prawde a ty nie majac argumentow ja atakujesz, dlaczego tak postepujesz ?
Jesli napisala nieprawde to wskaz te miejsca a nie reagowac agresja :(

Śr lut 12, 2014 9:51

amadeus35 napisał(a):
Nigdzie w Pismie Swietym nie ma slowa``niepokalana``

"Nigdzie w Piśmie Świętym" nie ma wielu słów. Nie oznacza to, że one błędnie opisują świat lub wiarę, przez co nie można ich używać.

To zadne wytlumaczenie, twoim zdaniem Bog o czyms tak waznym zapomnial nas poinformowac?

Śr lut 12, 2014 9:53
amadeus35 napisał(a):
majanovak napisał(a):
Ale skad ty o tym wiesz?

Bo widzę jakie bzdury wypisujesz na temat tego, co według Ciebie zapisano w Biblii, mimo iż we fragmentach, na które się powołujesz, są zupełnie inne nauki.

maja ci wytlumaczyla i napisala prawde(...)

Maja wymyśla bzdury, które nie mają poparcia w Biblii. Ba! Nie mają nawet poparcia we fragmentach, które przytacza jako potwierdzające jej tezy. Pisze więc, niestety, co jej podpowiada własne ego i wpasowuje się idealnie w opis ludzi, o których napisał św. Piotr w 2 Ptr 3,14-16.

Cytuj:
Jesli napisala nieprawde to wskaz te miejsca(...)

Wskazałem te miejsca wiele razy w tym temacie. Uczynił to także Johnny99.

amadeus35 napisał(a):
Cytuj:

To zadne wytlumaczenie,(...)

Nie. Właśnie to jest jasne i dokładne wyjaśnienie. Wbrew bowiem twierdzeniom piewców tezy "tylko to co w Biblii", Bóg nie ograniczył nas do używania terminów, które zapisano w Piśmie Świętym.

Cytuj:
(...)twoim zdaniem Bog o czyms tak waznym zapomnial nas poinformowac?

Nie zapomniał. Informację o tym, że Maria jest Niepokalanie Poczęta przekazał archanioł Gabriel w słowach, które skierował do NMP podczas Zwiastowania. :D

Śr lut 12, 2014 9:59
Moderator

amadeus35 napisał(a):
twoim zdaniem Bog o czyms tak waznym zapomnial nas poinformowac?

Kolejny, który wierzy wierzy, że Bóg rzucił Biblią z nieba wcześniej napisawszy ją na komputerze, lub płomieniami czarnego ognia na ognu czerwonym.
Bóg nie miał zamiaru nas informować.
Natchnienie polega na tym, że teksty pisane przez ludzi są zachowane, ustrzeżone od błędu wiary, a nie że Bog wspólnie z archaniołami pisał je osobiście, czy szeptał do ucha pisarza.

Śr lut 12, 2014 10:43
Zobacz profil WWW

majanovak napisał(a):
Sam tak przedstawiales sprawe, ze wiele razy sie modlicie roznymi modlitwami i to niby mialo znaczyc, ze to wystarcza do zbawienia.

Nigdy tak nie przedstawiłem sprawy. Sorry, ale naprawdę wygląda to tak, jakbyś niewiele rozumiała z tego, co piszę. Nie wiem, szczerze mówiąc, co na to poradzić..

Cytuj:
Ale Johny co mnie obchodza jakies dokumenty katolickie. Ja patrze na Slowo, ONO sie liczy. Przeciez KrK juz wiele razy mowil w sprzecznosci ze Slowem wiec jakie to ma znaczenie co napisal jakis papiez..?

Jeżeli cię nie obchodzą dokumenty katolickie, to w ogóle nie możesz wiedzieć, czy faktycznie KRK coś mówił, czy nie i czy to było sprzeczne ze Słowem, czy nie. Nie rozumiesz tego?

"KRK wiele razy mówił w sprzeczności ze Słowem". Gdzie mówił? W dokumentach, których nie znasz i nie zamierzasz poznać. To jest śmieszne.

Cytuj:
Klocimy sie wciaz, bo ty patrzysz na wasze dokumenty katolickie a ja tylko na Slowo, ktore zaprzecza tym dokumentom katolickim.

Nie zaprzecza. Ale o tym się nie przekonasz, dopóki ich nie przeczytasz. A że nie zamierzasz ich przeczytać, to dalsza dyskusja w tym temacie jest bezsensowna.

Cytuj:
To nie fakty, ale twoje doswiadczenie Johnny.

Aha, czyli twoje doświadczenie to są fakty, zaś moje doświadczenie to tylko moje doświadczenie? A można wiedzieć dlaczego? I kto tu próbuje czyjeś doświadczenie umniejszyć, wyśmiać czy zanegować?

Cytuj:
Czy Pan Jezus nie modlil sie sercem? Albo wlasnymi slowami?

No to czemu się czepiasz modlitwy swojej babci?

Cytuj:
Chyba za duzo modlisz sie katolickimi napisanymi wymyslonymi dla innych modlitwami ze teraz osmieszasz nawet takie modlitwy z serca.

To ty ośmieszasz modlitwy swojej babci, które na pewno również były z serca.

Cytuj:
Bo tak mowi Pismo, a zeby wiedziec jak musimy sie nawrocic musimy znac to Pismo, zgadza sie?

No tak, ale nie trzeba koniecznie czytać, żeby znać ;)

Cytuj:
A to, ze trzeba czytac Slowo wynika z wielu innych wersetow Johnny.

No to dajesz. Ale może najpierw odpowiedz, jak to się ma do tego wersetu, który właśnie omawiamy. Tam jest przecież napisane wprost i bez żadnych zastrzeżeń: "osiągniesz zbawienie". Nie - "osiągniesz zbawienie, tylko jeszcze musisz regularnie czytać Biblię, odmówić modlitwę grzesznika, nie wierzyć w to, że Maria jest drugą Ewą, nie modlić się do zmarłych i nie czytać dokumentów katolickich"! Nie ma tam nic takiego. "Osiągniesz zbawienie" i koniec, kropka. Widzisz to?

Cytuj:
Bo sam wczesniej mowiles, ze czytasz Biblie wiecej niz inne ksiazki, a jednak odmawiasz czytania Bibli innym, bo moga ja zle zrozumiec wiec wcale nie jestes zeby byla taka dla wszystkich.. :o

Nie odmawiam nikomu czytania Biblii, tyle tylko, że do tego trzeba mieć odpowiednie przygotowanie - bo inaczej skutki są takie, jak np. u ciebie: czytasz Biblię, ale w ogóle niczego z niej nie rozumiesz, a twoją podstawową z niej konkluzją jest to, że Kościół jest w błędzie.. tak więc do niczego dobrego cię to czytanie Biblii nie przywiodło. Podobnie jest np. ze Świadkami Jehowy - zobacz, do czego ich przywiodło "prywatne" czytanie Biblii.. i nie ma w tym nic dziwnego, bo to trudne i skomplikowane dzieło, które można rozumieć na wiele sposobów, zwłaszcza, jeśli się nie ma przygotowania. Ci wierni, którzy nie mają czasu, chęci albo zdolności do zrozumienia Biblii, nie muszą i nie powinni jej czytać "prywatnie". Zresztą, w sensie ścisłym nikt nie powinien jej czytać "prywatnie" - czytanie Biblii zawsze powinno się odbywać w Kościele. Zresztą, generalnie "prywatne czytanie" to nowożytny wynalazek. Kiedyś np. wszystkie teksty czytało się na głos, nie było czegoś takiego, jak czytanie "nieme".

Cytuj:
W ten sposob stawiasz sie wyzej niz inni ludzie, bo ty sobie tego nie odmawiasz, czyli ty, jak rozumiem, wlasciwie ja czytasz? Kim ty jestes wiec? Lepszy, swietszy, wybrany?

Nie, ja jestem tylko (no, w każdym razie staram się być) wiernym członkiem Kościoła, który wie i rozumie to, że Biblię należy czytać w Kościele. Jestem zresztą też zwolennikiem przywrócenia normy z 1564 r., która zakazywała czytania niekatolickich przekładów Biblii i nakazywała wiernym uzyskać zgodę proboszcza lub spowiednika na czytanie Pisma Świętego. Oczywiście, sam wystąpiłbym o taką zgodę.

Cytuj:
Jak ktos rozumie Slowo inaczej niz ty

Powtarzam ci jeszcze raz i nawet pogrubię, bo to jest kwestia kluczowa - to ty masz "swoje rozumienie Słowa", ja go nie mam, rozumiem je tak, jak rozumie je Kościół.A przynajmniej niesprzecznie. Twoje insynuacje pod moim adresem zupełnie więc chybiają celu.

Cytuj:
Tobie wolno bo ty jestes wykladnia i wyrocznia?

Nie ja, tylko Kościół. Na tym polega różnica między mną a tobą. Ty nawet nie odczuwasz potrzeby zapoznania się ze sprawą, by wydawać osądy na prawo i lewo. Twoja babcia źle się modli, Kościół źle rozumie Biblię itp. a to wszystko dlatego, że mainovak się tak ubzdurało. Sorry, ale nie jestem kimś twojego sortu.

Cytuj:
Maja tylko sluchac ksiezy a oni juz wszystko sami wiedza najlepiej.

Na pewno nie wszystko, ale na teologii i Biblii znają się o wiele lepiej, niż przeciętny wierny. Takie jest w końcu ich zadanie.

Cytuj:
W ten sposob odmawiasz ludziom blogoslawienstwa, ktore plynie z poznania Slowa i przestrzegania Slowa!! :o

Bzdura. W żaden sposób im tego nie odmawiam. Po prostu, tego błogosławieństwa nie dostępuje się poprzez jakieś "prywatne czytanie".

Cytuj:
I kazdej pomaga zrozumiec Pisma gdy o to prosi.

Jakoś tobie nie pomógł. Bo ta pomoc na czym innym polega, niż ci się wydaje.

Cytuj:
Bóg Nie ma wybrancow. To tylko w twojej glowie i dogmatach katolickich Johnny. Ale to jest niebiblijne.

Przeciwnie - stwierdzenie, że Bóg nie ma wybrańców, jest wręcz skrajnie niebiblijne. Zawsze ich miał, poczynając od Abrahama.

Cytuj:
Co ty pleciesz Johnny?

Ja? Przecież to św. Jan. Nic nie poradzę, że tak napisał. Miej pretensje do niego.

Cytuj:
Ale gdyby nie Slowo to bys nie wiedzial ze Bóg jest miloscia!!

Oczywiście, że nie. Ale słowem jest Chrystus - jest żywym Słowem Boga. Oczywiste jest, że gdyby nie Chrystus nie wiedziałbym, że Bóg jest miłością, św. Jan też by tego nie wiedział. A, jak się może orientujesz, św. Jan nie wyczytał tego z Biblii - on sam to napisał..

Cytuj:
Nie wiedzialbys jakie sa Jego atrybuty!

A do czego jest ta wiedza potrzebna?

Cytuj:
Do czego jest zdolny a czgo nie zrobi - i nie pozwolilbys diablu sie zwiesc, bo powiedzialbys, ze Bóg taki nie jest bo ty znasz Slowo i wiesz jaki jest a jaki nie.

Ale w czym problem? Św. Paweł napisał, że trzeba ustami wyznać, że Jezus jest Panem i w sercu swym uwierzyć, że Bóg go wskrzesił z martwych. Gdzie tam jest o jakichś "atrybutach", co do czego może tu diabeł zwodzić? Ani słowa nie ma też o tym, że potrzebna jest jakaś "wiedza". Zbawienie poprzez wiedzę to gnoza - nie wiedziałaś o tym? Więc wyjaśnij mi, o co ci chodzi, bo nie rozumiem. Podejrzewam zresztą, że sama rozumiesz to nie lepiej..

Cytuj:
Ciesze sie ze ty czytasz, szkoda tylko ze tak wielu tego nie robi i nie maja tego nawyku.

Pewnie, że byłoby fajnie, gdyby większa liczba katolików interesowała się Biblią, ale nie jest to konieczne. Natomiast nie rozumiem, dlaczego uważasz, że czytanie Biblii powinno być "nawykiem"? Nawykiem? Jak np. nawyk zapalenia papieroska do kawki? Przecież to jest dezawuowanie Biblii..

Cytuj:
Moze slysza czesto co ty mowiles, ze Biblia jest trudna, ze mozna ja zle zrozumiec.. :D

I słusznie. Sam znam osoby, które mówią, że Biblia jest dla nich za trudna. Uważam, że są o wiele mądrzejsze i roztropniejsze np. od ciebie.. nie jest dobrze nie wiedzieć, ale jeszcze gorzej jest nie wiedzieć, że się nie wie.

Cytuj:
Ale co w zwiazku z tym?

To w związku z tym, że Chrystus umarł również za analfabetów i nic nie powiedział o tym, że do zbawienie jest potrzebna umiejętność czytania :o To swoją drogą zabawne, jak bardzo nam się tu rozmnażają twoje "warunki" zbawienia - a miało być tak prosto :lol:

Cytuj:
No widzisz Johnny. Slowo mozna i trzeba poznawac od malego. To przywilej i przynosi blogloslawienstwo znajomosc Slowa i Jego przestrzeganie.

Czyli dla ciebie też znajomość Słowa jest "przywilejem", proszę, jak się pięknie zgadzamy, kolejny raz :lol: Ale.. czy uważasz, że "Biblia dla dzieci" to jest Słowo? Przecież to nie jest oryginalny tekst Biblii, tylko opowiadanie o nim. Ciekawe, co w takim razie jeszcze dla ciebie jest "Słowem"? Wiesz, że np. w islamie nie istnieje coś takiego, jak "Koran dla dzieci"? Wiesz dlaczego?

Cytuj:
Wspaniale. :brawo:

Czyli możemy skończyć już rozmowę na temat tego, jak strasznie KRK odmawia ludziom dostępu do Pisma i nie zachęca do niego?

Cytuj:
Slowo bylo Johnny. A na poczatku to sami mogli spotkac Jezusa i zobaczyc i doswiadczyc Jezusa mocy i milosci.. :-D

Oczywiście. Bo Słowo to przede wszystkim Chrystus - nie żadna książka, nie papier, nie litery, nie strony, nie wersety. Nie to jest najważniejsze, tylko Chrystus. I to właśnie jest fundamentem Kościoła katolickiego, czego nie rozumieją protestanci. To Koran twierdzi, że chrześcijaństwo jest "religią księgi". Nie jest, co wprost powiedział m.in. papież Benedykt XVI.

Cytuj:
Znam moja Babcie. Zreszta ona mysli jak ty, ze Pan Jezus i ze Maria to katolicy. Slowa nie czyta, ale czyta rozne modlitwy przygotowane dla wiernych i gazetki jak Nasz Dziennik, Gazeta Polska, slucha Radia Maryja.. Ale Slowa nie czyta.

Jak już mówiłem, to żaden problem. Kościół, który założył Chrystus i z którym przebywała Maria, to dzisiaj Kościół katolicki, co nie znaczy, że Chrystus czy Maria byli "katolikami" w dzisiejszym znaczeniu tego słowa.. dziwne, że tego nie rozumiesz.

Cytuj:
Jak myslisz taki jestes. Ktos kto nie wierzy, ze moze sie nawrocic z laski ale ze cale zycie musi sam sie zbawiac bo musi zapracowac uczynkami na wlasne zbawienie - ten sie nie nawroci.

Dlaczego nie? Ja bym powiedział, że tak robią ludzie, którzy już się nawrócili. Tylko teraz po prostu chcą zrobić "jeszcze więcej", nie zdając sobie sprawy z tego, że niekoniecznie jest to potrzebne. Nawet jeśli się mylą, to nie wydaje mi się, by w oczach Bożych był to aż taki dyskwalifikujący błąd.

Cytuj:
Wywyzsza wlasna sprawiedliwosc nad Boza. To jest problem.

Bzdura. Jaką "własną sprawiedliwość"? Przecież ktoś, kto chce się zasłużyć przed Bogiem, chce się zasłużyć przed Bogiem, a nie przed sobą. Czy nie tak? Prędzej bym powiedział, że to ty wywyższasz własną sprawiedliwość nad Bożą. Twierdzisz np. że jesteś zbawiona, że jesteś święta itp. Dlaczego? Bo tak ci się wydaje, wydaje ci się, że Duch świadczy wewnątrz ciebie itp.itd. Myślisz tak, bo ci jest z tego powodu przyjemnie i w ogóle nie dopuszczasz do siebie możliwości, że "sprawiedliwość Boża" może mieć na ten temat zupełnie inne zdanie. Zamiast pokornie poddać się pod osąd Boga, sama siebie osądzasz (w tym wypadku osąd wychodzi, rzecz jasna, doskonale - niewinna! zbawiona! święta!), a na dodatek osądzasz jeszcze innych (oj, tu już gorzej - Johnny nie jest zbawiony! babcia się źle modli i źle wierzy, więc pewnie też nie jest! brzydko, nieładnie, uczcie się ode mnie, świętej i nieskalanej!). Może tobie jest tak dobrze, ale zdaj sobie sprawę z tego, jak to wygląda z zewnątrz..

Cytuj:
Czy moja Babcia ma wiare? Na pewno ja ma! Ale diabel tez wierzy Johnny, Judasz widzial Jezusa - Jego czyny cuda znaki i to tez mu nie pomoglo.

I co chcesz przez to powiedzieć?

Cytuj:
Dlatego po prostu ja nie wiem czy moja Babcia jest nawrocona.

W takim razie powtórz, co to jest dla ciebie "nawrócenie" i kto jest "nawrócony". Bo jeśli np. do nawrócenia jest potrzebne np. odmówienie z wiarą "modlitwy grzesznika", to twoja babcia jest nawrócona (w twoim rozumieniu) i nie masz się nad czym zastanawiać :-D

Cytuj:
Jesli nie jest tak oczywista to jak widac mozna ja zle zrozumiec. Stad wiele roznych doktryn Johnny.. Chyba wiesz o czmy mowie..

Dokładnie tak. A skoro inni mogą ją źle rozumieć (zobacz zresztą ilu jest takich, którzy ją źle rozumieją!), to ty również możesz ją źle rozumieć. Nieprawdaż? Dopuszczasz taką możliwość? A jeśli nie, to dlaczego? Dlaczego uważasz, że jesteś od tych wszystkich ludzi lepsza i to właśnie ty właściwie ją rozumiesz, a oni niewłaściwie?

Cytuj:
Do zrozumienia chocby roli ducha duszy i ciala

A do czego to jest potrzebne?

Cytuj:
Zeby czytac Slowo myslenie jest wazne, bo zeby studiowac rozmyslac nad Slowem trzeba myslec Johnny. I to duzo.

Ok, ale to przecież nie jest niezbędne do zbawienia, prawda?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lut 12, 2014 11:21

amadeus35 napisał(a):
Nigdzie w Pismie Swietym nie ma slowa``niepokalana`` skad ono wzielo sie w kosciele nie wiadomo

To jest taki tradycyjny zarzut - "nie wiadomo skąd się wzięło", w domyśle: jakaś tajemnica, jakieś skryte działanie, nie wiadomo kto, nie wiadomo skąd, tajne archiwa Watykanu, Opus Dei, Dan Brown, Kościół katolicki na pewno coś ukrywa, spisek, niecne, ukrywane postępki, bać się!

Każdy może się dowiedzieć, skąd się wzięło, to nie jest żadna tajemnica, wystarczy czytać dokumenty Kościoła: http://www.newadvent.org/library/docs_pi09id.htm

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lut 12, 2014 11:25
Moderator

a dlaczego nie po polsku?
http://sanctus.pl/index.php?grupa=89&podgrupa=425&doc=376

Śr lut 12, 2014 12:50
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
twoim zdaniem Bog o czyms tak waznym zapomnial nas poinformowac?

Kolejny, który wierzy wierzy, że Bóg rzucił Biblią z nieba wcześniej napisawszy ją na komputerze, lub płomieniami czarnego ognia na ognu czerwonym.
Bóg nie miał zamiaru nas informować.
Natchnienie polega na tym, że teksty pisane przez ludzi są zachowane, ustrzeżone od błędu wiary, a nie że Bog wspólnie z archaniołami pisał je osobiście, czy szeptał do ucha pisarza.

Jak tak mowisz to z pewnoscia tak jest, z twoja pewnoscia !
Czy ja gdzies napisalem ze Bog szeptal do ucha? A skad wiesz ze natchnienie nie polegalo na tym ze slyszano glos Boga ?
Colorowa forme aluzji zachowaj prosze dla siebie nie jestesmy w przedszkolu, a mowimy o Pismie Swietym, prosze o tym nie zapominac !

Śr lut 12, 2014 13:23

Johnny99 napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Nigdzie w Pismie Swietym nie ma slowa``niepokalana`` skad ono wzielo sie w kosciele nie wiadomo

To jest taki tradycyjny zarzut - "nie wiadomo skąd się wzięło", w domyśle: jakaś tajemnica, jakieś skryte działanie, nie wiadomo kto, nie wiadomo skąd, tajne archiwa Watykanu, Opus Dei, Dan Brown, Kościół katolicki na pewno coś ukrywa, spisek, niecne, ukrywane postępki, bać się!

Każdy może się dowiedzieć, skąd się wzięło, to nie jest żadna tajemnica, wystarczy czytać dokumenty Kościoła: http://www.newadvent.org/library/docs_pi09id.htm

Cytuj:
Apostolische Konstitution von Papst Pius IX auf der Unbefleckten Empfängnis (8. Dezember 1854)

Tak dlugo czekano z ogloszeniem niepokalanej ?

Śr lut 12, 2014 13:25

[quote="Yarpen_Zirgin"][quote="amadeus35"][quote="Yarpen_Zirgin"][quote="majanovak"]

Nie zapomniał. Informację o tym, że Maria jest Niepokalanie Poczęta przekazał archanioł Gabriel w słowach, które skierował do NMP podczas Zwiastowania. :D

Jestes tego pewien co napisales ? Mozesz zacytowac to z Pisma Swietego ?

Śr lut 12, 2014 13:29
@amadeus35, o tym w tym watku bylo juz przynajniej DWA razy. Poszukaj sobie "kecharitomene"

A dogmaty sa wtedy jasno formulowane, kiedy pojawiaja sie watpliwosci i ataki na to, co od zawsze bylo nauka Kosciola.

Śr lut 12, 2014 13:37
amadeus35 napisał(a):

Jestes tego pewien co napisales?

Tak.

Cytuj:
Mozesz zacytowac to z Pisma Swietego ?

Mogę, ale... nie chcę. Miejsce, o którym mówię, było już omawiane w tym temacie.

Aha... Naucz się wreszcie prawidłowo cytować.

Śr lut 12, 2014 13:44
Moderator

amadeus35 napisał(a):

Jak tak mowisz to z pewnoscia tak jest, z twoja pewnoscia !
Czy ja gdzies napisalem ze Bog szeptal do ucha? A skad wiesz ze natchnienie nie polegalo na tym ze slyszano glos Boga ?
Colorowa forme aluzji zachowaj prosze dla siebie nie jestesmy w przedszkolu, a mowimy o Pismie Swietym, prosze o tym nie zapominac !

Nie pisałeś, że Bóg szeptał do ucha, ale Twoje opinie ("czy Bóg zapomniał nas o czymś poinformować?") raczej jednoznacznie na to wskazują.
Jednak w Kościele natchnienie rozumie się inaczej niż bezpośrednie dyktowanie przez Boga hagiografowi. Inaczej: hagiograf używa (znanych sobie) słów, które wyrażają prawdę Bożą, a Duch Święty pilnuje, by ta prawda nie została zafałszowana. Natomiast Duch Święty nie każe hagiografowi używać słów czy pojęć, których ten nie rozumie (na przykład nie kazał w I wieku mówić o pojęciu hipostazy, które teologia chrześcijańska przyjęła dopiero ok. V wieku).

Św. Tomasz z Akwiniu twierdzi, że natchnienie to: nadprzyrodzone światło Boże, dzięki któremu hagiograf jako świadome narzędzie w ręku Boga przekazuje na piśmie w sposób pewny i wolny od błędu Prawdy objawione lub poznane w sposób naturalny.

Wyjasnia to Opoka
Cytuj:
Przez natchnienie biblijne Kościół katolicki rozumie bezpośredni, pozytywny i nadprzyrodzony wpływ Boga na umysł i wolę piszącego, dzięki czemu powstająca księga jest dziełem dwóch autorów: Boga i pisarza biblijnego.

Czy biblijne natchnienie należy utożsamiać z dyktatem, jak to przedstawił na obrazie Rembrandt anioła szeptającego św. Mateuszowi treść jego ewangelii? Wpływ Boga na rozum nie polega na dyktacie, lecz na oświeceniu, dzięki któremu pisarz mógł należycie pojąć wszystko to, co miał przedstawić w sprawach wiary i zasad moralności. Wpływ Boga na wolę był poruszeniem, które skłania autora biblijnego do pisania, ale nie znosi jego osobistej wolności. Autorzy biblijni korzystali z własnych uzdolnień i sił, gdy przekazywali na piśmie — własnym stylem i językiem — sprawy wiary i moralności objawione im przez Boga.

Nie rozumiem o co Ci chodzi z "colorową formą aluzji"?
:shock:

Śr lut 12, 2014 14:11
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 53  Następna strona