Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Fanatyzm 
Autor Wiadomość
Post Re: Fanatyzm
Przeciez w wojnie gina tez zolnierze ktorzy sie nie bronia tylko maja zadanie zabic wroga dla celu glownie polityczneho gdzie tu je obrona wlasna

Pn lut 17, 2014 16:18
Na wojnie sytuacja jest inna, ale zabicie żołnierza w walce nie jest morderstwem, bo ani Chrystus nie nawoływał żołnierzy do porzucania służby, ani apostołowie tego nie czynili, ani nawet w ST Bóg przeciwko wojnom nie protestował (nawet na niektóre Izraelitów sam posłał).

Pn lut 17, 2014 16:25
Czyli wyslanie przez baraka zolnierzy do iraku zeby zabijali sie za rope jest jak najbardziej moralne

Pn lut 17, 2014 16:29
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Na wojnie sytuacja jest inna, ale zabicie żołnierza w walce nie jest morderstwem, bo ani Chrystus nie nawoływał żołnierzy do porzucania służby, anhi apostołowie tego nie czynili, ani nawet w ST Bóg przeciwko wojnom nie protestował (nawet na niektóre Izraelitów sam posłał).

No patrz, a kiedy mówiłem to samo mojemu "koledze" na forum, to nie chciał tego przyjąć do wiadomości. ;)

Pn lut 17, 2014 16:32
Zalezy czego sie w danje chwili dowodzi

Pn lut 17, 2014 16:34
konsumentwiary napisał(a):
Czyli wyslanie przez baraka zolnierzy do iraku zeby zabijali sie za rope jest jak najbardziej moralne

Nie wiem, czy akurat to jest moralne, ale za to wiem, że żołnierze, którzy na tej wojnie walczyli, nie mieli na sumieniu grzechy morderstwa.

Pn lut 17, 2014 16:34
Jak mogli nie miec skoro wiedzieli ze ida zeby zabic i miec rope to jest premedytacja i to najgorsza

Pn lut 17, 2014 16:36
Przeciez zolnierze wiedza dlaczego toczy sie wojna moga zrezygnowac ale tego nie robia

Pn lut 17, 2014 16:38
Do ruskich zlolnierzy ktorzy ie cieli walczyc strzelano w pllecy czlowiek nie musi zabic nawet jesli ma poswiwcic zycie wiec morderstwa podczas wojny niea sie usprawiedliwic

Pn lut 17, 2014 16:46

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Na wojnie sytuacja jest inna, ale zabicie żołnierza w walce nie jest morderstwem, bo ani Chrystus nie nawoływał żołnierzy do porzucania służby, ani apostołowie tego nie czynili, ani nawet w ST Bóg przeciwko wojnom nie protestował (nawet na niektóre Izraelitów sam posłał).

Czyli pewnie wyrzynanie na wojnie cywilów też nie jest grzechem, bo Bóg takie rzeczy czynić zalecał?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn lut 17, 2014 16:48
Skoro czlowiek moze sie bronic ale moze ustapic i zginac tzn ze ma wybor czyli jedno z tych zachowan jest lepsze lub gorsze a grzech to grzech

Pn lut 17, 2014 16:48

Rozumiem, że przyzwolenie (przez bezczynność) na rzeź Twoim zdaniem grzechem nie jest? Świat byłby lepszy, gdyby wszyscy, nie chcąc popełnić grzechu, pozwolili Hitlerowi spokojnie wymordować kogo chciał?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn lut 17, 2014 16:50
Dla mnie jakiekolwiek zabojstwo jest niewybaczalne te posty wyzej o aprobacie dla wojny nie sa moje

Pn lut 17, 2014 16:52
Przyzwolneie to to samo co zabojstwo z reki przyzwalajacego

Pn lut 17, 2014 16:53

każde zabójstwo jest złem i tyle. Owszem liczą się okoliczności. Czasem są one łagodzące, jednak nigdy nie możemy mówić, że nie ma grzechu i wszystko gra.

Pn lut 17, 2014 16:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona