Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghetti
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghe
MARIEL napisał(a): Zrobiono sondę jak wygląda poparcie dla tej rejestracji wśród Polaków, link który przywlokłam z innego forum: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/polacy-p ... etti/22hklNie wiem czy się cieszyć, że 59% myśli tak jak my, czy płakać (spoko, spoko, hiperbola), że 17% popiera  Jestem zaskoczony, że aż 41% Polaków nie ma nic przeciwko rejestracji KLPS! W teoretycznie niemal do szczętu katolickim kraju spodziewałem się, że to będzie liczba jednocyfrowa, tymczasem KLPS popiera aż 17% społeczeństwa - daleko więcej niż ateistów. Ergo - część katolików chce rejestracji KLPS a kolejna, większa część naszego bogobojnego społeczeństwa nie ma nic przeciwko. Czasy się zmieniają...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt kwi 11, 2014 22:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to masz 59%+1 przeciwnika rejestracji. Nie wiem, co Ciebie tak raduje w poważnym potraktowaniu ludzi, którzy nawet nie potrafią porządnie ukryć tego, że ściemniają na potęgę. Odpowiedz sobie może na jedno proste pytanie: czy oni się nabijają tylko z religii, czy może jednak już także z Sądu, z powagi urzędu Rzeczypospolitej...
Doprawdy, taka zmiana czasów mnie się średnio.
A w dodatku Lem to przewidział. Czytałeś Tragedię pralniczą?
|
Pt kwi 11, 2014 22:57 |
|
 |
Jajko
|
Niestety nie czytałem. KLPS nie nabija się z religii. KLPS chce pokazać, moim zdaniem, absurdy wynikające z wyjątkowego traktowania religii. I udaje mu się to w krajach, gdzie religia przestała być tematem tabu, choć nadal stoi na uprzywilejowanej pozycji. U nas religia to temat tabu (znaczy się można mówić tylko dobrze, jak ktoś coś powie źle, to zaraz wielkie aj waj i obraza tzw. uczuć), więc nic dziwnego, że KLPS ma nieco bardziej pod górkę niż tam, gdzie wszystkich traktuje się nieco równiej. Rejestracja KLPS jest tylko i wyłącznie kwestią czasu i myślę, że mam szansę tego dożyć. A tak przy okazji, to całe to zamieszanie to świetna reklama dla KLPS. Coraz poważniej zastanawiam się czy nie stać się jego członkiem. Nie, nie dlatego, że wierzę w Jego Makaronowatość, ale na znak protestu. Gdyby KLPS został zarejestrowany, w ogóle byśmy pewnie o nim nie rozmawiali, tak jak nie rozmawiamy o setce innych dziwnych, ale zarejestrowanych Kościołów. Z punktu widzenia liczby wiernych i poparcia społecznego, Ministerstwo spełnia rolę bardzo pożyteczną rolę, choć zupełnie niechcący i raczej wbrew zamierzeniom 
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt kwi 11, 2014 23:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przekładając na realia pastafariańskie, w Tragedii pralniczej doszło do czegoś takiego, że sędziowie posyłali publiczności i sobie nawzajem Policję do domów, żeby sprawdzić, czy przypadkiem ktoś nie ma w kuchni durszlaka i w związku z tym nie jest bezstronny. Ponieważ każdy miał, powyrzucali się wszyscy z sali obrad poza przewodniczącym składu, którego jakoś tak niechcący w zasadzie wyrzucił narrator, kiedy tamten założył wiadomy przedmiot na głowę.
Protestu, powiadasz. Oprotestowuję niniejszym Twoją postawę w tej sprawie. Tak w całości.
A tabu polega na tym, że o czymś się nie mówi w ogóle. A nie, że tylko dobrze.
|
Pt kwi 11, 2014 23:23 |
|
 |
Jajko
|
Nasze katolickie tabu jest nieco inne - można tylko dobrze gadać, bo jak się powie coś źle, to jest zaraz obraza tzw. wartości. WIdać to choćby tu - wszak zakazano mi zakładania nowych wątków, bo niezbyt pochlebnie i zbyt często wypowiadałem się o Jahwe i jego wyznawcach i pośrednikach. Aczkolwiek czyniłem to z kulturą i bez konfabulacji. Mimo to, efekt tabu zadziałał!
|
Pt kwi 11, 2014 23:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W takim razie używasz złego słowa, niezgodnie z jego znaczeniem.
|
Pt kwi 11, 2014 23:34 |
|
 |
Jajko
|
No nie wiem...
Tabu – w najogólniejszym sensie terminu głęboki i fundamentalny zakaz kulturowy, którego złamanie powoduje spontaniczną i niejednokrotnie gwałtowną reakcję ze strony ogółu przedstawicieli tej kultury, gdyż jest przez nich odbierane jako zamach na całą strukturę tej kultury i jej integralność, a więc jako zagrożenie dla dalszego istnienia danego społeczeństwa. Z Wiki...
|
Pt kwi 11, 2014 23:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Słownik PWN:
1. «według wierzeń ludów pierwotnych: zakaz stykania się z pewnymi przedmiotami, osobami, zwierzętami lub dokonywania pewnych czynności, którego naruszenie miało powodować karę sił nadnaturalnych; też: przedmiot, osoba, zwierzę itp. objęte tym zakazem» 2. «nietykalna świętość» 3. «to, o czym się nie mówi lub co jest zakazane»
Zdaje się, że jednak wpadasz pod punkt 2.
|
Pt kwi 11, 2014 23:38 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Rejestracja KLPS jest tylko i wyłącznie kwestią czasu i myślę, że mam szansę tego dożyć. A tak przy okazji, to całe to zamieszanie to świetna reklama dla KLPS. Coraz poważniej zastanawiam się czy nie stać się jego członkiem. Nie, nie dlatego, że wierzę w Jego Makaronowatość, ale na znak protestu. Ty też, wraz z makaroniarzami, Hartmanami i innymi takimi - spełniasz bardzo pożyteczną rolę: ośmieszasz ateizm i ukazujesz ateistów jako ludzi śmiesznych i niepoważnych  Najlepiej wszyscy zacznijcie tak na niby czcić Potwora Spaghetti - mam nadzieję tego dożyć, bo wówczas nikt już nie uwierzy, że ateizm to opcja dla ludzi normalnych i inteligentnych  Naprawdę polecam ten artykuł Mellera - to wprawdzie dopiero początek, ale widać pewną tendencję; normalni ateiści, chcący normalnie żyć w społeczeństwie, zaczynają już odczuwać potrzebę obrony swojego wizerunku nie przed wierzącymi, tylko właśnie przed wami - głu.. nierozgarniętymi 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N kwi 13, 2014 9:14 |
|
 |
Jajko
|
Co złego jest w byciu niepoważnym i śmiesznym?? Wszak śmiech to zdrowie! Liturgia i w ogóle religia katolicka jest taka śmiertelnie nudna i poważna. Bądźmy śmieszni, niepoważni, cieszmy się, wygłupiajmy się!!
|
N kwi 13, 2014 11:09 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Liturgia i w ogóle religia katolicka jest taka śmiertelnie nudna i poważna. Jak dla kogo  Cytuj: Bądźmy śmieszni, niepoważni, cieszmy się, wygłupiajmy się!! Tak, tak, bądźcie i wygłupiajcie się dalej 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N kwi 13, 2014 11:43 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Jajko napisał(a): Liturgia i w ogóle religia katolicka jest taka śmiertelnie nudna i poważna. Jak dla kogo  Sądząc po frekwencji to dla większości Polaków.
|
N kwi 13, 2014 11:47 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Sądząc po frekwencji to dla większości Polaków. Cóż, dla większości Polaków zapewne disco polo jest bardzo ciekawe, natomiast utwory Bacha czy Bartoka to śmiertelne nudy  Bardzo mnie cieszy konstatacja, w którą z tych stron chce podążać coraz więcej ateistów 
|
N kwi 13, 2014 11:51 |
|
 |
Jajko
|
Czy Ty wyciągasz wniosek, że ateiści do discopolowcy? Lepiej zauważ, że disco polo jest najpopularniejsze tam, gdzie najsilniejsze są praktyki religijne 
|
N kwi 13, 2014 11:55 |
|
 |
mareta
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Sądząc po frekwencji to dla większości Polaków. Cóż, dla większości Polaków zapewne disco polo jest bardzo ciekawe, natomiast utwory Bacha czy Bartoka to śmiertelne nudy  Bardzo mnie cieszy konstatacja, w którą z tych stron chce podążać coraz więcej ateistów  Po prostu lubimy łatwiznę 
|
N kwi 13, 2014 21:14 |
|
|
|