Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 16:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
 Co wy na to? 
Autor Wiadomość
Post Re: Co wy na to?
Można spojrzeć na to nieco inaczej Tredje, Bóg zaryzykował stwarzając człowieka, wiedział że człowiek może upaść, ale postanowił mimo to powołać taką istotę do życia.

Przecież był otoczony Aniołami i one też go zawiodły po części. A przecież to czyste duchy. To co dopiero człowiek. Bóg nie stwarza sobie automatów, Bóg stwarza wolne istoty, nie chce być otoczony służalczym chórem robotów ale być może chce być kochany i wybierany z wolnej woli.

Czy byłoby ci przyjemnie gdyby ktoś powiedział do Ciebie - kocham cię bo tak jestem zaprogramowany, nie mogąc inaczej ale gdybym miał wybór to kto wie?

Czy taka miłość ma wartość? Miłość to wybór w wolności serca.

I Bóg postanowił że odda siebie samego za te winy człowieka, a przecież mógł wszystkich zgładzić i zaniechać ten projekt pod nazwą - Adam i Ewa.

Z tego co widzę i o czym pisałaś kiedyś to ktoś tak podziałał na Ciebie że masz teraz pełen goryczy obraz Kościola i ogólnie wiary, chrześcijaństwa. To jest tak jak w baśni Andersena, odłamek szkła z diabelskiego lustra dostanie się do oka i od tej pory obraz świata jest zniekształcony jak w krzywym zwierciadle, ten odłamek można wyciągnąć, najlepiej przy pomocy innej osoby, ale kiedy taki odłamek siedzi rownież w sercu to jest to trudniejsze. Ponieważ siedzi tam jak cierń i zadaje ranę.

N kwi 27, 2014 13:28

MARIEL napisał(a):
Działania Trójcy są nierozdzielne.
Trzeba jednak wierzyć, że Syn został posłany nie tylko przez Ojca, lecz (także) przez
Ducha Świętego....Został posłany także przez samego siebie...
dlatego że ...(także) działanie całej Trójcy jest, jak się uznaje, nierozdzielne.

A potem z krzyza wołał: Boze mój, czemuś mnie opuścił. Zatem jedna częsć Trójcy wołała do drugiej. Nie na nasz to rozum, oj nie.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

N kwi 27, 2014 17:48
Askadtowiesz napisał(a):
A potem z krzyza wołał: Boze mój, czemuś mnie opuścił. Zatem jedna częsć Trójcy wołała do drugiej. Nie na nasz to rozum, oj nie.

Nie na wasz.

N kwi 27, 2014 19:15
Moderator

tredje napisał(a):
Cytuj:
Wcielenie było zaplanowane jeszcze przed upadkiem pierwszych ludzi i przed pojawieniem się konieczności Odkupienia.

Czyli Bog stwarzajac ludzi wiedzial, ze jezeli stworzy ich takimi, jakimi stworzy, to upadna. W takim razie to Bog jest winny upadkowi.

fałszywe wnioski.
W tym, co napisałem chodzi o to, że Wcielenie było zaplanowane niezależnie od tego czy człowiek zgrzeszy czy nie zgrzeszy.
Grzech spowodował inne, dalej idące konsekwencje Wcielenia.

N kwi 27, 2014 19:26
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Wcielenie było zaplanowane niezależnie od tego czy człowiek zgrzeszy czy nie zgrzeszy.

Jakie jest źródło tej informacji?

N kwi 27, 2014 19:34
Moderator

Jajko napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Wcielenie było zaplanowane niezależnie od tego czy człowiek zgrzeszy czy nie zgrzeszy.

Jakie jest źródło tej informacji?

Źródło?
Nauka Kościoła oparta na danych Objawienia i poszukiwania teologiczne.
Przeczytaj tu, albo Przeczytaj ten tekst

N kwi 27, 2014 20:38
Zobacz profil WWW
MARIEL napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):

Nie na wasz.

Droga MARIEL, to co mówisz, nie jest żadnym argumentem... wybacz.
Nie chcę za bardzo mieszać, ani się czepiać, ale słowa Chrystusa: "eli eli lama sabachtani" mówią same za siebie. Że nie jest jedna i tą samą istotą co Jahwe. Nawet mało inteligentny człowiek to zrozumie. A że ludzie za sprawą Kościoła interpretują to inaczej... ich wola.

Inaczej mówiąc, Jahwe, Chrystus, i Duch Święty są "w swojej woli" jednym i tym samym.
Jednak Syn nie jest Ojcem, ale jest współistotny Ojcu.

On siedzi po prawicy Ojca... jak to rozumiesz?

N kwi 27, 2014 22:31

Whispernight@
Jako niewierzacy nigdy swoim rozumem tego nie pojmiesz, to wybiega poza twoje logiczne myslenie, niestety :)

Pn kwi 28, 2014 5:05
@Wispernight, gdybys znal Psalmy i mial troche lepsza wiedze o chrzescijanstwie, to bys wiedzial skad te slowa sie wziely.
Jezus na krzyzu ogolocil sie do zera ze wszystkiego, co bylo boskie. Przezyl kompletne opuszczenie, dla Niego tym gorsze, ze mial doswiadczenie bliskej Obecnosci Ojca.
A rozni w fotelach dzis i tak sie wymadrzaja, ze to zadna ofiara byla.

Pn kwi 28, 2014 6:08

amadeus35 napisał(a):
Whispernight@
Jako niewierzacy nigdy swoim rozumem tego nie pojmiesz, to wybiega poza twoje logiczne myslenie, niestety :)

Słusznie, wiara wybiega poza logikę i osoby myślące logicznie mają kłopoty z umiejscowieniem jej w logicznym obrazie wszechświata. bo nijak nie pasuje.

Pn kwi 28, 2014 9:24
Moderator

Jajko napisał(a):

Słusznie, wiara wybiega poza logikę i osoby myślące logicznie mają kłopoty z umiejscowieniem jej w logicznym obrazie wszechświata. bo nijak nie pasuje.

I z tego, mniej więcej powodu na tym forum nie dajesz rady w wolnych chwilach miażdżyć rozmówców bezlitosną logiką argumentów
;-)
Chociaż tak naprawdę, wiara nie wybiega poza logike, ale jedynie poza naukowe dowodzenie.
8)

Pn kwi 28, 2014 12:02
Zobacz profil WWW

Jak nie, jak tak :D

Pn kwi 28, 2014 13:51

bo sam kiedyś mi wkleiłeś kolesia który nie jadł przez 70 lat czyli jednak wierzysz w rzeczy nadprzyrodzone ,a więc pytam gdzie tu twa logika?

Pn kwi 28, 2014 20:25

A Ty jak ognia unikasz tematu o kolesiu, który nie je od 70 lat. Ciekawe dlaczego? Za trudny?
Ja nie wierzę w rzeczy nadprzyrodzone - ja wierzę w niewytłumaczalne, a to zasadnicza różnica.

Pn kwi 28, 2014 21:01

nie unikam panie jajeczko ,po prostu nie mogłem wcześniej dołączyć .Powiem ci więc tak jak byś nie wiedział (a wiem że nie chcesz wiedzieć ) że wcale a wcale nie neguję tego że tak się z nim działo ,ani że niektórzy mnisi buddyjscy potrafią lewitować i tego typu rzeczy.Natomiast należy rozgraniczyć rzeczy pochodzące od BOGA i te pochodzenia diabelskiego.zły potrafi manifestować siebie w celu zwrócenia uwagi pod przykrywką a nie ujawniając siebie.to fakt i wiem o wiele więcej o takich przypadkach bo znam osoby które na co dzień mają do czynienia z manifestem złego który w ich przypadku już się nie kryje.

Pn kwi 28, 2014 22:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona