Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 0:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Następna strona
 Czyściec 
Autor Wiadomość
Post Re: Czyściec
Cytuj:
Czyściec to stan, nie miejsce.

Stan jest wynikiem przebywania w konkretnym Miejscu. Mówi się wyraźnie - niebo, piekło a nie stan nieba lub stan piekła. Gdzieś musisz zajmować miejsce swoim istnieniem. Chyba że wyobrażasz to sobie jako jakąś bliżej nieokreśloną próżnię, zawieszenie gdzieś w zaświatach, gdzie każdy trwa nieruchomo z rozanielonym wyrazem twarzy a drugi obok z ponurą miną, i tak jeden ma stan nieba a drugi doświadcza stanu piekła. Obrazek rodem z mrocznych powieści Edgara Poe.

N kwi 27, 2014 3:33

Smutne jest to, co piszesz equuleuss. Wynika z tego, że w Twoim życiu brak miłosci, radości, zadowolenia. Gdybyś choć raz poczuła radość z przebywania z kimś, kogo kochasz, poznałabyć przedsmak nieba. Niezależnie od miejsca stan taki jest wspaniały. Gdybyś kiedyś załowała czynu i rozpaczała z tego pwodu, przepraszała na możliwe sposoby, wtedy poznałabyś stan przypominający czyściec. Niezależnie od miejsca, a nawet w zupełnym oderwaniu od miejsca. Ale skoro szukasz, to mam nadzieję, że znajdziesz. Pamiętaj, Bóg jest z Tobą. Uwierz Mu, a poznasz stany o których napisałem.

Wt kwi 29, 2014 12:42

Meg napisał(a):
Czy wierzycie, że dusze po śmierci trafią do czyścca? Czy jest w Piśmie Świętym jakaś wzmianka na ten temat tzn. o czyśccu? A może to tylko wymysł ludzi, co o tym sądzicie?
Pozdrawiam sedrecznie

Pismo Swiete nie wspomina ze jest cos takiego jak czysciec, Jezus Chrystus poniosl ofiare doskonala, czysciec bylby zaprzeczeniem Jego ofiary.
Warunkiem zbawienia jest wyznanie wiary sercem i ustami w Jezusa Chrystusa tak mowi Pismo Swiete.

Wt kwi 29, 2014 18:59
Moderator

amadeus35 napisał(a):

Pismo Swiete nie wspomina ze jest cos takiego jak czysciec, Jezus Chrystus poniosl ofiare doskonala, czysciec bylby zaprzeczeniem Jego ofiary.
Warunkiem zbawienia jest wyznanie wiary sercem i ustami w Jezusa Chrystusa tak mowi Pismo Swiete.

Masz rację.
Pismo święte nie wspomina bezpośrednio o czyśćcu.
Pismo świete mówi, że warunkiem zbawienia jest wiara w Chrystusa.
Na przykład:

Fundamentu bowiem nikt nie może położyć innego, jak ten, który jest położony, a którym jest Jezus Chrystus.
I tak jak ktoś na tym fundamencie buduje: ze złota, ze srebra, z drogich kamieni, z drzewa, z trawy lub ze słomy, tak też jawne się stanie dzieło każdego: odsłoni je dzień [Pański]; okaże się bowiem w ogniu, który je wypróbuje, jakie jest.
Ten, którego dzieło wzniesione na fundamencie przetrwa, otrzyma zapłatę; ten zaś, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień.

Wt kwi 29, 2014 19:05
Zobacz profil WWW
Niestety dla @amadeus35, Pismo sw mowi tez, ze nie jest to warunek jedyny.
Ale wiedza o tym ci, ktorzy czytaja CALE Pismo sw, a nie tylko wybrane fragmenty.

Cytuj:
21 Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. 22 Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" 23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!" Mt 7,21-23

A przeciez wyrzucanie zlych duchow moca imienia Jezusa to dar Ducha sw! I nawet to im nie pomoze.

Wt kwi 29, 2014 19:07

medieval_man napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

Masz rację.
Pismo święte nie wspomina bezpośrednio o czyśćcu.
Pismo świete mówi, że warunkiem zbawienia jest wiara w Chrystusa.
Na przykład:

Fundamentu bowiem nikt nie może położyć innego, jak ten, który jest położony, a którym jest Jezus Chrystus.
I tak jak ktoś na tym fundamencie buduje: ze złota, ze srebra, z drogich kamieni, z drzewa, z trawy lub ze słomy, tak też jawne się stanie dzieło każdego: odsłoni je dzień [Pański]; okaże się bowiem w ogniu, który je wypróbuje, jakie jest.
Ten, którego dzieło wzniesione na fundamencie przetrwa, otrzyma zapłatę; ten zaś, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień.

Ciesze sie ze mamy podobne zdanie na ten temat :)

Wt kwi 29, 2014 21:15

Cytuj:
Niestety dla @amadeus35, Pismo sw mowi tez, ze nie jest to warunek jedyny.
Ale wiedza o tym ci, ktorzy czytaja CALE Pismo sw, a nie tylko wybrane fragmenty.

Masz racje , powinnas czytac Pismo Swiete w calosci a nie tylko fragmenty.

Wt kwi 29, 2014 21:17

amadeus35 napisał(a):
medieval_man napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Pismo Swiete nie wspomina ze jest cos takiego jak czysciec, Jezus Chrystus poniosl ofiare doskonala, czysciec bylby zaprzeczeniem Jego ofiary. ...

Masz rację. Pismo święte nie wspomina bezpośrednio o czyśćcu.
...
Na przykład:
... Ten, którego dzieło wzniesione na fundamencie przetrwa, otrzyma zapłatę; [b]ten zaś, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień.

Również cieszę się, że uznałeś istnienie czyśćca, jasno wynikające z prztoczonego cytatu.
Jesli jednak szukasz z Biblii pisu tegoż, to się rozczarujesz. Czyściec jest bowiem równie dokładnie opisany, jak piekło i niebo.

Śr kwi 30, 2014 9:46

Cytuj:
Również cieszę się, że uznałeś istnienie czyśćca, jasno wynikające z prztoczonego cytatu.
Jesli jednak szukasz z Biblii pisu tegoż, to się rozczarujesz. Czyściec jest bowiem równie dokładnie opisany, jak piekło i niebo.

andej@
Gdzie Ty drogi Przyjacielu widzisz czysciec, czy twoim zdaniem Jezus Chrystus jest czysciem?? Czy Jezus Chrystus nas od grzechow oczyscil poprzez ofiare swojego ukrzyzowania ??
Wez sie w garsc drogi Przyjacielu i nie opieraj swojej wiary na domyslach a na Pismie Swietym.

Śr kwi 30, 2014 10:36

amadeus35 napisał(a):
Cytuj:

andej@
Gdzie Ty drogi Przyjacielu widzisz czysciec, czy twoim zdaniem Jezus Chrystus jest czysciem?? Czy Jezus Chrystus nas od grzechow oczyscil poprzez ofiare swojego ukrzyzowania ??
Wez sie w garsc drogi Przyjacielu i nie opieraj swojej wiary na domyslach a na Pismie Swietym.

Najpierw potwierdzasz, teraz zaprzeczasz? Chcesz wejść do Królestwa Niebieskiego nie mając na sobie szat godowych? Nie chcesz wyprać sweogo odzienia we Krwii Baranka? Uważasz, że pokuta, żal za grzechy, zadośćuczynienie sensu nie mają? Ja mam nadzieję, że doznam oczyszczenia. Czyściec temu służy. W stanie między życiem a mam nadzieję niebem, wyprostować szansę będę miał wszystkie moje winy i błędy. I mógł będę po oczyszczeniu stanąć przed Panem.

Śr kwi 30, 2014 10:51
Moderator

amadeus35 napisał(a):

To chyba czytasz Pismo święte po łebkach....

Śr kwi 30, 2014 12:32
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

To chyba czytasz Pismo święte po łebkach....

Pismo Swiete to moja pasja i radosc jako chrzescijanina :)

Pn maja 05, 2014 9:16

andej napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Cytuj:

andej@

Najpierw potwierdzasz, teraz zaprzeczasz? Chcesz wejść do Królestwa Niebieskiego nie mając na sobie szat godowych? Nie chcesz wyprać sweogo odzienia we Krwii Baranka? Uważasz, że pokuta, żal za grzechy, zadośćuczynienie sensu nie mają? Ja mam nadzieję, że doznam oczyszczenia. Czyściec temu służy. W stanie między życiem a mam nadzieję niebem, wyprostować szansę będę miał wszystkie moje winy i błędy. I mógł będę po oczyszczeniu stanąć przed Panem.

Jezeli to uwazasz za czysciec to sie z toba zgadzam, i jest on mozliwy tylko kiedy jeszcze zyjemy na ziemi a nie jak juz odejdziemy z tego swiata.

Pn maja 05, 2014 9:19
Moderator

amadeus35 napisał(a):
Pismo Swiete to moja pasja i radosc jako chrzescijanina :)

Będę złośliwy:
Moja pasją i radością jako chrześcijanina jest Jezus
8)

Pn maja 05, 2014 9:25
Zobacz profil WWW

amadeus35 napisał(a):
Jezeli to uwazasz za czysciec to sie z toba zgadzam, i jest on mozliwy tylko kiedy jeszcze zyjemy na ziemi a nie jak juz odejdziemy z tego swiata.

Uzgodniliśmy potrzebę oczyszczenia.
Zostaje kwestia czasu. Otóż uważam, że czas, który znamy z autopsji ma się nijak do boskiej rzeczywistości. [Bóg JEST, teraz, 1000 lat temu i za 1000 lat; po prostu JEST ZAWSZE]
W chwili śmierci stajemy się niezależni od czasu, jaki znamy. Poza tym, śmierć, to jest PRZEJŚCIE. To nie to, że nagle znikasz z jednej rzeczywistości, aby pojawić się w drugiej. Jest coś między. Najpierw już NIE żyjesz, ale jeszcze nie jesteś TAM. Jak w wiatrołapie. Już nie jesteś na zewnątrz, ale jeszcze nie jesteś w domu. Zdejmujesz tam zabłocone kalosze i zostawiasz ociekającą pelerynę.
I troszkę mojej fantazji. W tm wiatrołapie są drzwi (tych na zewnątzr nie da się otworzyć od środka) oraz drzwi a wizytówkami NIENAWIŚĆ oraz MIŁOŚĆ.
(Oznaczają one dwa kierunki: miłości do Boga i nienawiści do Boga. Wybierasz jedne z nich. Z tym, że po to, aby przejść przez wrota miłości, musisz być czysty.
Być może jakiś przewodnik pomoże w tym miejscu. Wierzę jednak, że każdy wierzący w Boga Jedynego skorzysta z właściwych. I nadzieję mam, że ogromna większość (a może wszyscy?) pozostałych skieruje się ku miłości.

Pn maja 05, 2014 11:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Następna strona